• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Poplave

Autor 9A6NDD, 18. Svibanj 2014, 10:19:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Slučajnost, nihov časopis Radio-amater 02/2014 se takodje osvrnuo na djelovanje YU radioamatera u kriznim situacijama,
ne "vjezbama" tipa 100 kila krumpira.
Civilna zaštita je pravo mjesto za djelovanje radioamaterau u kriznim situacijama, ne DUSZ, to potvrđuju nedavna događanje  u susjednim zemljama.
U S5 su jako dobro organizirani na taj način što su dokazali u nedavnim poplavama.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4CD

Pravi primjer je kada se uspostavi i funkcionira RMZO bez teoretiziranja što se može vidjeti i ćuti preko EchoLink-a YU1TTN-L (RMZO/Beograd) koji preko R1 na Avali koordinira sa svim javnim službama.

73's
Igor
9A4CD

9A6NDD

Evo live stream YU amatera u akciji:

http://www.ustream.tv/channel/r1-avala

Svaka čast!

73 de 9a6ndd

9A4QV

Na tudjim iskustvima moze se puno toga nauciti, ovo je samo jedan primjer.

Odlican primjer kako funkcionira RMZO mreza na UKV podrucju za konfiguraciju terena i povrsinu zemlje slicnu kakvu i mi imamo.

Znaci, mikrofon, papir i kemijska.... nikakvi ALE, PACTOR 3, HF, IC-720, generatori i cloud warmer antene...
Jednostavan repetitor na 2m podrucju!

Naravno za takvo nesto potrebno je imati repetitor, ono sto mi danas nemamo. Nazalost nasa mreza magistralnih 2m repetitora je u totalnom rasulu, Ucka i Velebit ne rade, Sljeme je valjda proradilo ali kazu korisnici slabo ....ostali ???

Jos je prije 6 godina 9A4QV predlagao da se 6 magistralnih repetitora na 2m podrucju osposobi na nacin da svi imaju nezavisno napajanje (solarni paneli + akumulatori) sa kvalitetnim duplexerskim rijesenjima i robusnim profesionalnim antenama iz jednostavnog razloga.

Sagledavanjem problema, uoceno je da se najcesci kvarovi nastali zbog udara groma po mrezi, mehanickim lomom antena jer su koristene neprofesionalne antene i coaxialni kablovi te dotrajali ili krpani duplexeri.

Nadogradnja na takav robusni sistem bio bi aprs za brzo takticno izmjenjinjavenje kratkih textualnih poruka i lociranje te kao zadnje D-star koji su podrzavale i financirale drzavne sluzbe koji je trebao biti pandan danasnjoj TETRA mrezi koja se pokazala kao odlicna i sve profesionalne sluzbe se nekako zele ugurati i taj sustav.

Novaca je tada bilo, sto se kaze - na lopate.... u financijskim planovima po 250.000 tisuca kuna godisnje za odrzavanje repetitorske mreze, pa onda par injekcija po 100.000 kuna od dusz-a.

Sluha za ideju QV-a nije bilo, pa se krenulo sa HF RMZO i nabavom IC-720, modema, racunala, generatora, antena.... uredjivanje prostorija i obuka operatora....
Gdje je danas zavrsila ta oprema i sustav? - Na policama i reversima HRS-a...

QV

9A6NDD

Baš htjedoh napisati post o tome kako Mreža funkcionira na vrlo jednostavan način, bez nekih svemirskih rješenja i raznih digi modova i tko zna čega još (možda je i neka digi mreža aktivna, ali je to meni nepoznato, pa ako netko ima info...)...
Ovo je baza, a sve drugo može biti samo dobrodošla nadogradnja. Mislim da većina radioamatera ima barem bilo kakvu UKV radio stanicu i može se u vrlo kratkom roku uključiti u akciju, sve drugo zahtjeva više resursa i vremena. Svaka čast ljudima koji se trude oko digitalnih komunikacija, jer troše svoje vrijeme i većinom svoju opremu, ali moje mišljenje je da je UKV i dobra repetitorska mreža temelj za krizne situacije (ovo pišem iz osobnog iskustva jer dobro znam kako izgleda kada si na terenu, a veza ne radi... 16 godina aktivan vatrogasac, 12 godina HGSS...). Naravno, ne treba odbaciti digitalije, ali ovo je osnova od koje treba krenuti.
Slažem se s Adamom 99,99%.

Pokušavam pronaći na HRS webu, ali ne ide, link na HRVKS (ili kako se već zvalo)!?! Ili ja ne vidim dobro ili ga stvarno nema? Što je s tim?

73

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 19. Svibanj 2014, 08:23:17
Jos je prije 6 godina 9A4QV predlagao da se 6 magistralnih repetitora na 2m podrucju osposobi na nacin da svi imaju nezavisno napajanje (solarni paneli + akumulatori) sa kvalitetnim duplexerskim rijesenjima i robusnim profesionalnim antenama iz jednostavnog razloga.
QV

HEP godinama raspisuje natjčaj za donacije nepovratnih sredstava udrugama, jedna od tema je "okoliš" (projekti promicanja energetske učinkovitosti i znanja o okolišu, projekti poboljšanja stanja okoliša, projekti zaštite ljudi i dobara).
Svake godine jedna ćuka, 6 godina, 6 repetitora pogonjenih alternativnim izvorom energije.

9A7KXP

Citat: 9a4oe  u 19. Svibanj 2014, 09:15:41
Citat: 9a4qv  u 19. Svibanj 2014, 08:23:17
QV

HEP godinama raspisuje natjčaj za donacije nepovratnih sredstava udrugama, jedna od tema je "okoliš" (projekti promicanja energetske učinkovitosti i znanja o okolišu, projekti poboljšanja stanja okoliša, projekti zaštite ljudi i dobara).
Svake godine jedna ćuka, 6 godina, 6 repetitora pogonjenih alternativnim izvorom energije.

Sa Adamom se slažem 100% i cijenim njegovu pozitivnu inicijativu.

Što se tiće alternativne energije,s obzirom da sam tu doma,voljan sam pomoći ako ikada bude bilo potrebno.

73 Hristo 9a7kxp

9A6ARP

svaki prijedlog se uvažava rekla kazala. Kad ćete kao pojedinci shvatiti već jedanputa da forum nije mjesto za riješavanje problema već samo dogovor.
Evo vam šalabahter za prijedlog riješavanje problema i ponudu riješenja:
- maknite se sa foruma ne donosi baš neke rezultate
- napišite elaborat o svom prijedlogu uzevši sve od pripreme tko, kada, zašto, gdje i zbog čega
te nemojte zaboraviti i kolko to košta
- prezentirajte ga udrugama i viola..

p.s.
ne radite grešku ja sam reko preko telefona ovom onom ili u četri oka i itd. to ne pali provjereno. samo napismeno sa datumom potpisano.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A4QV

Citat: 9A6ARP  u 19. Svibanj 2014, 10:04:02
svaki prijedlog se uvažava rekla kazala. Kad ćete kao pojedinci shvatiti već jedanputa da forum nije mjesto za riješavanje problema već samo dogovor.
Evo vam šalabahter za prijedlog riješavanje problema i ponudu riješenja:
- maknite se sa foruma ne donosi baš neke rezultate
- napišite elaborat o svom prijedlogu uzevši sve od pripreme tko, kada, zašto, gdje i zbog čega
te nemojte zaboraviti i kolko to košta
- prezentirajte ga udrugama i viola..

p.s.
ne radite grešku ja sam reko preko telefona ovom onom ili u četri oka i itd. to ne pali provjereno. samo napismeno sa datumom potpisano.

Prihvacam svaku konstruktivnu sugestiju, ali izjava da se maknemo sa foruma je malo pravise, pa makar bila ona upucena od strane UKV managera.

Prijedlog koji sam iznio, nije bio samo pausalni rekla kazala razgovor kako se`zeli prikazati, nego je on bio artikuiran na Skupstini HRS-a u Kraljevici sto drzim sasvim legitimno i ispravno.

Osim navedenoga, osobno sam nam na zahtjev HRS-a izradio i odrzao prezentaciju u Kraljevici za drzavne i hitne sluzbe na navedenu temu na kojoj je prisustvovalo pedesetak gostiju iz DUZS-a, MUP-a, GSS-a, VP-a, DVD-a, HMP-a, HV-a i ostalih sluzbi i to ne samo iz regije nego na drzavnoj razini. Prije i poslije prezentacije u osbnim kontaktima sa celnicima navedenih sluzbi iscitalo se veliko interesovanje za prezentirano, sto je kasnije i oplemenjeno novacnim uplatama na racun HRS-a.

Osim prezentacije, odrzana je i prakticna pokazna vjezba sustava na djelu, komunikacija preko VHF repetitora, direkt vrsta rada, APRS-a te D-star preko vec tada instaliranog D-star repetitora na Ucki (koji i danas RADI) i drugog D-star repetitora instaliranog za potrebe prezentacije u Kraljevici koji je namjenjen podrucju Zagreba (koji i dan danas NE RADI)

Nakon svega navedenoga, (jedan od nekoliko) diplomskih radova napisao sam upravo na temu amaterskih komunikacija u kriznim situacijama i obranio ga pred komisijom u kojoj je mentor bio jedan od vise rangiranih djelatnika DUZ-a.

Naravno, zapisi o gore navedenom mogu se pronaci i u casopisu HRS-a i u arhivi RH.....
Ako ce pomoci to sto mi necemo javljati na forumu da HRS odradi onaj zavrsni korak i to pretoci u konkretnu situaciju na terenu, onda cu ja to rado napraviti.

pozz
QV

9A6ARP

vrati se na poboldani tekst,, tu je ključ svega,, ja nisam našao tvoj elaborat potpisan sa datumom izrade, sa svim pitanjima koja su iza poboldanog teksta..
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A7KXP

Ja sam smatrao da je radioamaterizam hobi,a ne angažiranje radioamatera da žicaju novce za infrastukturu koja bi mogla koristiti u slučaju elementarnih nepogoda.

Zato valjda imamo HRS za komunikaciju sa ostalim državnim tijelima od kojih i dobiva novce.

Ja mogu sve svoje stanice dati na upotrebu,voki-tokie,internet,lokacije,antene, sebe,ali žicati novce ne mogu.

Institucija je institucija.Drukčiji je odnos prema instituciji,a drugačiji prema pojedincu.

Usput, Adame da znaš Sljeme-VHF krči i dalje onako kako je krčio i zadnje tri godine.

Imaš sreće da mu nisi u dometu.

73 Hristo 9a7kxp

9A4OE

Citat: 9A6ARP  u 19. Svibanj 2014, 10:04:02
rekla kazala.

Da nebude "rekla, kazala"

Pošto bi se radilo o projektu "nacionalnog značaja", logično da projekt pišu profesionalci koji su zaposleni u Savezu i primaju novčanu naknadu, zamisli ozbiljnost projekta koji nema potpis ni pečat Saveza.
Piše ga pojedinac u ime i za koga, nema šanse da prođe?

9A3ELB

Poštovani kolege, razmišljao sam neko vrijeme da li da se javim s svojim mišljenjem i komentarom o ovoj temi ili je možda bolje da šutim i ne zamaram se stvarima na koje ne mogu utjecati. Eto, ipak sam se odlučio javiti.

Na primjeru kolega iz Srbije vidjeli smo kako su oni na vrlo jednostavan i učinkovit način organizirali svoju RMZO mrežu i kako je vrlo efikasna. A sve prije svega vrlo jednostavno - R1 i RU1 Avala te ručne stanice. Bez previše teoretiziranja i kompliciranja, bez pustih ALE linkova, modema, računala, izmišljanja interfaceova, izmišljanja antena i uređaja koji cijenom premašuju 2000 €.

Moram priznati da su sustavi poput ARESa, RACESa i MARSa jedna od glavnih stvari koja me privukla radiomaterstvu. Sigurno sam bio među prvima koji su se putem weba "prijavili" za "članstvo" u HRSVKSu i bio voljan na raspolaganje staviti sebe, svoje vrijeme i svoju skromnu opremu. Kao "član" HRSVKSa, osim dva puta kada sam dobio e-mailom poziv na sastanke (jedan je bio o Pravilniku HRSVKSa a drugi je za temu imao izlaganje elaborata vježbe IPA CRO FLOODS 2012.), nikada nisam dobio nikakvu obavijest ili poziv vezan uz bilo kakvo konkretno sudjelovanje. Bilo je održano više vježbi i treninga, a ja ne da nisam bio pozvan na sudjelovanje nego sam za održavanje doznao tek danima poslije, nakon što bi na webu bile postavljene fotografije.

Inače, za one koji ne znaju, HRSVKS je ugašen u prosincu 2013. godine jer je navodno proglašen neperspektivnim. A takav je, budimo iskreni i bio. Od prvotno zanimljivog i obećavajućeg projekta na kraju se sve svelo na HF i ALE te naklapanja o uređajima do kojih većina nas može doći jedino ako prodamo bubreg. Ili oba. Istina je da je HRSVKS zakazao. Imali smo više velikih nesreća u državi, nabrojat ću samo... u ljeto 2012. veliki požari u crikveničkom zaleđu - više dana nije bilo telefona, struje... zatim požari u Dalmaciji, ljudi zatrpani snijegom u Lici, poplave u sjeveroistočnim dijelovima države... gdje je HRSVKS bio i da li je predložio ili učinio išta u ijednoj od tih situacija. Ne. Da ne kažem koliko postoji DVDa a da nemaju uopće komunikaciju ili da rade s neodgovarajućim uređajima između sebe na terenu (PMR446, RIZ 8000 na 40 MHz i sl.) a nemaju vezu s VOCovima i koliko je HRSVKS trebao i tu pomoći. I ovu godinu počeli smo s ledom i snijegom okovanim Gorskim kotarom, većim prekidima u isporuci električne energije i imali smo priliku vidjeti kako su se slovenski kolege organizirali i koordinirali s njihovim vatrogascima i GRSom, a mi, opet ništa...

Svojevrsni sljednik HRSVKSa preko bivšeg glavnog koordinatora HRSVKSa a sada osnivača udruge je "Udruga RMZO 9A", kako piše :
Radio Mreža za Opasnost, RMZO,engl. Croatian Emergency Net - CEN je samostalna udruga građana koja se poziva na Zakon o udrugama. RMZO okuplja i organizira RADIO OPERATORE / Radio amatere , CB idr./ u radio mrežama za opasnosti. Surađuje s državnim, županijskim i gradskim organizacijama iz sustava zaštite i spašavanja. Surađuje s interesnim grupama iz cijelog svijeta s kojim razmjenjuje napredne programe, tehnologiju i iskustva iz oblasti zaštite i spašavanja. https://www.facebook.com/radiomrezazaopasnost No i ta grupa kao takva je eto nažalost neažurna kod nekih konkretnih situacija i izvještaja, od kada su počele poplave više dana sam gledao na stranici grupe da li će se pojaviti ikakve informacije međutim prva informacija o poplavama u Hrvatskoj se pojavila tek prekjučer. Tada je već za mnoge bilo kasno.

Moram prinzati da sam se bio ponadao da će se kroz promjenu afilijacije i promjenu pristupa nešto napraviti, pomaknuti, posebno me obradovalo što su uz nas "prave" radioamatere navedeni i klubovi CB operatora jer mislim da u pravoj RMZO mreži ima mjesta za sve (HAM, CB klubovi, Crveni križ, nautički VHF, HAK, lovci, pa čak i taksisti) no prevario sam se, jer je opet sve krenulo po istome i nema na grupi niti jednog posta koji nije vezan uz HF i ALE.

Gospodine Željko, ako čitate, ne bih htio da mislite da je ovo napad na Vas, cijenim Vaš entuzijazam ali mišljenja sam da krećete u krivom smjeru. Mišljenja sam da je temelj kvalitetne RMZO mreže prije svega VHF i osoba s ručnom stanicom na terenu, pa posljedično iz toga i pouzdana mreža repetitora. Tek kada se to uspostavi i organizira, može se dalje nadograđivati APRS, packet, data transfer, ALE i ostala čuda tehnike.

9A3ELB

Inače, tko želi može si instalirati online PTT aplikaciju Zello (http://zello.com/), radi na PC-u, Androidu, iPhoneu, Windows Phoneu, BlackBerryu). Na "Ch 17." razmjenjuju se informacije o poplavama kod nas i u BiH, a tu je i kanal "RMZO 9A" koji još nije zaživio. Kada instalirate aplikaciju idete na Alati>Dodaj kanal i upišete nazive kanala kako sam naveo bez navodnika.