• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Poplave

Autor 9A6NDD, 18. Svibanj 2014, 10:19:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

U CQ ZRS 1/2014. možete pročitati zanimljiv članak o aktivnostima S5 radiomatera tijekom ledoloma. Ako netko ne može do časopisa, neka javi, mogu probati skenirati.

73

9A5NLO

Nisam čest gost na forumu ali osjećam da trebam dati doprinos temi.
Hrvati smo skloni filozofiranju više nego ičemu drugom. Tko se uvrijedi, znači da se prepoznao u tome.

Dakle, prihvaćanje nečije ideje o emcomm sistemima (SAD, DL, ...) nam ne polazi jer svatko ima najbolju ideju pa po sistemu "nebu mene niko je....." imamo velik broj manjih grupa koje rade isto a rezultat nikakav.

Izgleda da se i nama mora dogoditi katastrofa većeg razmjera pa da iz toga naučimo.

ALE sistem je alternativa upravo ovome - internetu, gdje ćemo moći dobiti upute o taktičkim kanalima koje ćemo koristiti u slučaju katastrofe. Zašto se toliko piše o tome? Zato jer nikako da to stane na noge. Financijska pipa Saveza je presušila, pa ajmo ukinut sve što nije vezano za WW i domaće konteste.
"Nama to ne treba", po tko zna koji put.

Pitam vas kolege radioamateri, na koji način mislite da bi trebalo standardizirati postupak ili postupke u kriznim situacijama ? Uz uvjet "ako nemaš bolju ideju prihvati ponuđeno" HI

Sve već ranije napisano stoji. Incijative ima i među CB klubovima, korisnicima PMR446 opsega. po mom skromnom mišljenju treba nam "krovna" kuća (zamišljeno kao reg. centri 112 sa stanicama) koja će koordinirati sve na terenu.
Inače, bojim se da će sve ostati na već poznatim "stiskačima" repetitora i na kraju nemamo ništa.

Stipe, 9A5NLO

9A4QV

Sahovskim rijecnikom receno, odmaknuo sam se malo od sahovske ploce, jer iz daljega se bolje vidi situacija. Kibiceri jasnije vide neke poteze koje igrace bode u oci a jednostavno ih ne vide.  8)

Pa tek sad shvacam, Elaborat , halo Elaborat !
Znaci potreban je elaborat da bi se upalio jedan obican repetitor? Ne znam samo kako se ne trazi odobrenje iz ureda predsjednika RH te blagoslov Svete stolice rukom pisam od samog pape.
Naravno nakon toga jos fali da se osnuje povjerenstvo za rijesavanje nastalog problema i slozene situacije.

Elaborat da bi se zamijenio repetitor na Velebitu sa novim, koji vjerovatno lezi na policama u savezu ili eventualno zamijenio novim.
Potrebno je samo zamijeniti repetitor i 90% problema je rijeseno.

Zasto sam bas zapeo za Velebit i Sljeme, da ne filozofiramo previse, 2m repetitor na Velebitu pokriva pa skoro 50% teritorija RH (kopna i mora) a onaj na Sljemenu podrucje na kojem zivi preko 1M stanovnika RH. Da ne uzimamo kruh onima koji su za to placeni, spomenuti cu samo blizinu nuklearnih elektrana u Krskom i Madjarskoj...

Da elaborat .....svasta...

9A4OE

Ono što je nekima možda izmaklo pažnji vijesti sa početka teme,
samoincijativa u konačnici rezultira zabranom rada ako nije integrirana u sustav.

Adame nije mislio na taj elaborat nego na elaborat, "Opremanja magistralne repetitorske mreže alternativnim izvorima napajanja".
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6NDD

Da bi se ušlo u "sustav"... taj sustav treba znati za nas, tj. da se na radioamatere i može osloniti. A to će biti sigurno kada se uđe u neki zakon o zaštiti i spašavanju ili Civilnoj zaštiti ili slično... HGSS se isto dugotrajno borio da uđe u Zakon i da bude prepoznat kao bitan element u zaštiti i spašavanju. Takav put trebaju proći i radioamateri... ali to je druga priča...

Evo članka o radioamaterima u Srbiji:

Heroji iz senke
http://www.danas.rs/danasrs/hronika/her ... _id=281796

Beograd - Ova situacija je više od poplave, ovo je cunami. Ne samo vodeni, već i cunami u informacijama, jer smo za proteklih pet dana obradili i prosledili preko 25.000 informacija. Koliko su one doprinele da se spasu ljudski životi i materijalna dobra, to neka drugi kažu - priča za Danas radio-amater Živojin Žika Petrović.

Koliko se građani oslanjaju na informacije radio-amatera pokazuje i podatak da su im telefoni bili ,,usijani" u noći između nedelje i ponedeljka, kada je prekinut prenos uživo iz Obrenovca. Po nalogu MUP-a, bili su prinuđeni da napuste svoje pozicije, koje su ustupili Gorskoj službi za spašavanje (GSS).

Radio-amateri Srbije su, kao i uvek do sada u vanrednim situacijama, pokrenuli svoju radio-mrežu za opasnost i prvi prenosili informacije sa terena širom zemlje, koje su bile od značaja službama spašavanja i obaveštavanja. Niko ih nije angažovao, iako su licencirani i osposobljeni da u najtežim uslovima uspostave komunikaciju koristeći ličnu opremu. Samim tim, krizni štabovi u vanrednim situacijama mogu da ih uključe u svoje timove, ali oni to nisu učinili. Sem putem radio talasa, aktivni su i na društvenim mrežama, gde su dobijali informacije o ugroženim građanima, koje su potom emitovali u program. Prvi put u istoriji radio-amaterizma u Srbiji omogućen im je ,,live stream" prenos dešavanja na jednom od njihovih repetitora na Avali.

- Raspoređeni smo po celoj Srbiji, ali sada smo skoncentrisani na Šabac, Novi Beograd, Paraćin i druge ugrožene gradove. Što se tiče Obrenovca, tamo sada mogu da uđu samo članovi štaba za vanredne situacije. S obzirom na to da mi nismo nikada bili uključeni u taj štab, onda smo naše uređaje i radio-vezu prepustili Gorskoj službi spašavanja (GSS), a mi sa strane dežuramo i održavamo tu vezu. Nadamo se da će i nas, kao mnoge druge značajne organizacije, uključiti u štab za vanredne situacije pa da možemo još snažnije i aktivnije da pomognemo - naglašava Petrović. On dodaje da su svi radio-amateri licencirani i obučeni da i u najtežim uslovima uspostave radio-komunikaciju između dve tačke i na taj način prenesu informacije sa terena.

To potvrđuje i Siniša Radulović, zamenik predsednika Saveza radio amatera Srbije, koji dodaje da je MUP Srbije naložio evakuaciju radio-amatera iz Obrenovca uz obrazloženje da se voda dovoljno povukla i da mogu sami da upravljaju sistemom informisanja.

- S obzirom da je na snazi vanredna situacija, moramo da poštujemo naredbe nadležnih - bilo da je to Sektor za vanredne situacije ili krizni štabovi lokalnih samouprava. Oni određuju gde možemo da budemo. Nažalost, nikad nas nisu angažovali da budemo deo kriznog tima, iako imamo licencu. Organizovali smo se samoinicijativno, kako bismo pomogli građanima i nadležnima. Mi pružamo informacije, a oni reaguju - ističe Radulović. Na pitanje da li se neko od zvaničnika zahvalio na svemu što su učinili proteklih dana, naš sagovornik skromno odgovara ,,još je rano za to".

Živojin Petrović naglašava da će svih 5.000 radio-amatera biti aktivno u pomaganju i spašavanju dok god je na snazi vanredna situacija.

- Radimo volonterski, iz ljubavi i hobija, a u ovakvim situacijama prvenstveno da bismo pomogli građanima. U poslednjih desetak godina izgradili smo jedinstven sistem u Evropi koji je uvezao na desetine repetitora širom Srbije i na taj način smo u mogućnosti da jednim potezom emitujemo signal koji u istoj sekundi mogu da čuju svi radio-amateri - naglašava Petrović.

Ovi altruisti i entuzijasti uvek su bili ujedinjeni kada je trebalo pružati važne informacije - tokom ratova, bombardovanja, zemljotresa, poplava... Sem što emituju program, mnogi od njih su na terenu, pružaju informacije kolegama i aktivno učestvuju u drugim oblicima

9A7KXP

[Adame nije mislio na taj elaborat nego na elaborat, "Opremanja magistralne repetitorske mreže alternativnim izvorima napajanja".
[/quote]

Da bi se napravio elaborat,potrebno je između ostaloga..........,specificirati opremu,njena potrošnja

Bitan podatak je da li je taj anternativni sustav rezervno ili glavno napajanje te opreme.

Znači treba suradnja sa savezom.

Ali s obzirom da je tu već navedena informacija; da ne zaboravimo o tome koliko to košta, mogao bi samo napomenuti da, iz vlastita iskustva,i ne košta pretjerano puno.

Da se savez nije zakopao u sudske zavrzlame mogao je za te novce sve repetitore(iako nema potrebe sve)oskrbiti sa kvalitetnim glavnim napajanjem preko solarne energije.

Samo za usporedbu 2kw koja imam na krovu koštaju oko 20.000kn.

To je otprilike oko do maximalno 12kwh dnevno.(zimi-manje)

Sigurno dosta i za glavno napajanje repetitora.

Jedino nisam siguran gdje bi savez takvu solarnu opremu postavljao s obzirom da je i ovako podstanar u OiV-u.Da ima svoje kote bilo bi lakše.

73 Hristo 9a7kxp

9A1IW

Moram se složiti sa kolegom Adamom i konstatirati da je zavladala letargija birokracije. Ni na WC se ne ide bez barem dopisa, ako ne i nekog znanstvenog rada.  :D
I zato ću postaviti provokativno pitanje: "Tko treba pisati elaborate?" Očito mi pojedinci, volonteri, nitko i ništa šalabajzeri, dok će službene osobe HRSa, predsjednici, tajnici i tajnice, kojekakvi manageri raditi sta? Pometati tuđe perje po sebi?
Predugo je išlo ovo po sili inercije. Treba nam novi zamašnjak.
Zašto novi - neki dan sam slušao cinično obrazloženje gašenja AX25 mreže, umjesto prenamjene. Odakle konkretna akcija kad nema razumijevanja odgovornih?

Da se razumijemo, ni u YU nije išlo glatko. Njihov RMZO je krenuo samoorganiziranjem i rezultirao konkretnim rezultatima. Mora li i kod nas ići stihijski? Ili ćemo ipak nešto naučiti od susjeda.

Naravno da nećemo.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A8A

Pozdrav !

U jednom clanku na t-portalu pise:

"Prizmić kaže da postoje problemi s radiovezama, a požalio se i na neke političare koji su se posljednjih dana došli slikati na mjesta tragedije..."

Cijeli clanak je na:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/333510/Bombardiranje-optuzbama-Tko-je-gdje-zakazao.html

73
Mark

9A4QV

A vec nekoliko puta prozvaka prica, sta rade oni koji su za to placeni, to vidimo bolje reci ne vidimo iz situacije na terenu. Kao mladji tumararajuci siromastvima Indije, Pakistana... uvijek sam se pitao zasto je krava sveta zivotinja, pa sam onda vremenom shvatio da mudrost dolazi sa godinama i iskustvom te napokon usvojio kod nas uvrijezen pojam "Svete krave".

Znam da ova rasprava koliko god bila dobronamjerna nece dati nekog smislenog rezultata, ali to nam dodje kao neki ventil, zadovoljstina za onih stotinjak kunelica koje platimo godisnje, pa ajde....

Projekat, ili kako ga zovu Elaborat, naravno da netko mora sloziti. Naravno da to nije ni HRS, ni tajnica ni predsjednik ni IO ni svi oni pusti Fausti i Tesle i koje sve vec nagradjeni. Ili ce taj projekat pasti s neba ili ce se netko smilovati i utrositi svoju energiju, novac, vrijeme i sto god vec i odraditi posao. Od ove dvije mogucnosti, mislim da je izglednija ona prva.

Kako je HRS uvijek dva koraka unazad, drzeci se one stare poslovice "Ne trci pred rudo", podsjetio bih da je skoro pa kraj Svibnja i da bi bilo vrijeme da se osposobi taj "Velebit". Ne zazivajuci nesrecu, sezona susa, pozara, i izgubljenih vikendasa, guzva po autocestama  samo sto nije pocela, a komunikacije znamo kakve su. Evo iz prve ruke culi smo da vatrogasci, hgss, DVD i ini vape za takvim sredstvom veze, pa mislim da bi bilo smisleno da se oformi ekipa i posalje(plati) da sanira taj R7.

Eh, jos kad bi "Svete krave" znale citati, gdje bi bio kraj tim Indijcima .....

9A9C

pozdrav, ja mislim da bi trebalo najprije riješit repetitore da najviše radioamatera prođe sa ručnim uređajem..mobilnim.... jer svaki radioamater koji se javlja iz svoje sredine daje najbolju informaciju sa terena....digitalije i ostalo  netreba u takvim situacijama...naprimjer naš repetitor u Sisačko-Moslavačkoj županiji  145 687.5 prolazi 90 posto radioamatera sa ručnim uređajem..a to je bit da pokrije dosta prostora...što se tiče papirologije repetitora  to se sve napravi za par dana...bez elaborata...i mislim da je forum mjesto za raspravu ...a gdje bi trebali ....
9A9C..ĐURO

9A4OE

Kako NASA svuda slika i sve prati tako su objavili slike poplavljenog područja

uzrok čudnih naziva (znakova) su naša slova č, ć, ..., ž.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6ARP

Za V. Plješivicu ilitiga za R7 kak ga nazivaš,, evo javi se odgovornoj osobi za taj RPT S. Laković, 9A7DYE, baš me zanima kak se budete brzo sakupili i popravili rpt. Nadam se da nebu ostalo samo na napisanim riječima na forumu,, evo štopam vrijeme ,, tri četri sad.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6R

Markoni,pročitao sam cijeli članak.Pa nije mi jasno što će im veze tamo nekih radioamatera koji su inače čudni ljudi sa slušalicama po sve dane i noći na ušima i tako ubijaju dosadu i slobodno vrijeme.Nisam primjetio da nas cjelokupno društvo u HR drži za korisne.Kad malo mrdne slika na TV-u evo susjeda na vrata,sve mi po spisku itd.jer nemože gledat omiljenu sapunicu.Siguran sam da nema RA koji to  nije doživio.Mogao bi ovako do sutra.Tvrdim da mi kao korisni nismo prepoznati u našem društvu uopće i kao takvi mu znači i ne trebamo.Mi im dođemo samo kao nekakva smetnja na TV i radio prijemniku.A što se profesionalnih službi tiče i njihovih veza..pa one bi trebale normalno funkcionirati zar ne?Ne vidim potrebu za RA vezama.Ta imaju profesionalce veziste,telegrafiste morti ne?
Malo morgen.
Osim toga danas u HR Ima 6 milijuna mobitela.Ta veza ide bez problema.Ima i pričuvno napajanje.Voki toki ne treba nikome.Mobitel je tu!

73,9A6R

GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4QV

Darko, mislim da si ti neke stvari postavio naopako (u svojoj glavi) i imas iskrivljenu percepciju stvarnosti i ako stvarno razmisljas na taj nacin kao sto pises a HRS te podrzava onda je doslo "vrijeme da se krene", svak svojim putem.

Ti ces nama brojati za koliko cemo rijesiti problem saveza? Pa valjda smo mi, clanovi, ti koji cemo tebi i HRS-u brojati za koliko cete rijesiti problem koji postoji. Pa ja da sam na mjestu UKV managera i predsjednika saveza, dobro bih se crvenio i sramio situacije u koju ste doveli infrastrukturu. Mislim da si ti prvi manager za cijeg se mandata broj repetitora ismanjio. Zar nije to sramotno?

Uostalom pausalno citas postove, ja sam napisao da savez mora okupiti ekipu i rijesiti i PLATITI. Dakle ne mi clanovi, nego savez.
Naglasak je na platiti, jer kako sam vec jednom rekao, prosla baba s kolachima.
Hoces da ti ja rijesim problem, moze, intervencija na takvu lokaciju ce te kostati 30.000 kuna ukljucujuci novi repetitor. jednostavno, dobijes predracun, platis po predracunu, i dodjes na lokaciju po obavljenom poslu potpisati primopredaju izvrsene instalacije. So simple.....

I stvarno ne znam, sto se vadis na te odgovorne osobe, jer i tome bi se dalo raspravljati...
Uostalom, tko je ovlastio savez da te odgovorne osobe prepisuje iz godine u godinu da bih ti prozivao. Isto kao i lista osoba koja je u komisijama za polaganje kategorija. Tko je uopce te ljude kotaktirao zele li oni biti u takvim komisijama i listama i zele li biti odgovorne za ovo lakrdijasenje?

QV

9A3LI

Gledam i ne vjerujem, toliko je već bilo slova ispisano na ovom forumu o toj temi da se
stalno vrtimo u krug.
A zapravo, sve dok digitalija radi (GSM, 3G, 4G) radio-amateri su potpuno nepotrebni.
Odavno nismo u sedamtesetima i osamdesetima prošlog stoljeća.