• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

LOOP antena

Autor 9A2KI, 14. Veljača 2014, 21:10:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2KI

Hvala na razumjevanju...
By the way ; ako netko ima bilo kakvog iskustva u gradjenju loop-yagi antena molim da mi se javi .tu, na tel 00385912515055, mail 9a2kicrs@gmail.com, fb 9a2ki.. posebno za 144, 432MHz.
Ili bilo kakva info vezana za loop-yagi. Unaprijed hvala.
;D
Evo jednog primjera sa neta ali samo znam da je kratkovalna antena...
9a2ki

9A6NDD

O kratkovalnom loopu, ako sam dobro vidio, ima članak u zadnjem broju HRS-a.
O loopovima za 144 i više, ima dosta toga po netu... ako hoćeš raditi na 2M/70CM SSB, onda možda nije loše rješenje big wheel antena. Kažu da dobro radi, a nije ju problem ni stackirati (pogotovo za 432). Osobno ju nisam koristio...

73

9A9L

Nekad su jako popularne i dobre bile YU3BA loop antene....sa 4  i vise elemenata.
http://lea.hamradio.si/~moderator/s55dx/6eLoop/S51ba_6eLoop_1od3.jpg
http://lea.hamradio.si/~moderator/s55dx/6eLoop/S51ba_6eLoop_2od3.jpg
http://lea.hamradio.si/~moderator/s55dx/6eLoop/S51ba_6eLoop_3od3.jpg

Mozda ovo pomogne. Ja sam je koristio i sa njom postizao odlicne rezultate. Grupa 4 kom u horizontalnoj polarizaciji i 2 u vertikalnoj i nema sta nema na ukv ili na 2 m ili na 70 cm.
Preporucam.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6PSK

pozdrav
u svojim favoritima nasao sam spremljen jedan link o loop antenama

http://www.qsl.net/t97c/Male%20Loop%20Antene.pdf
pa ako pomogne... :)
73!9a6psk,Zeljko

9a5czi

Slika koju si stavio je kratkovalna magnetic loop antena. Magnetic loop antene nisu praktične za 2m/70cm zbog svojih vrlo malih dimenzija i problema koji idu uz to. Naime, ova antena se mora za svaku frekvenciju ponovno ugađati što je kod kratkog vala ok jer je vrijednost promjenjivog kondenzatora kojim se vrši ugađenje dovoljno velika, no kod 2m/70cm je to vrlo nezgodno. Nije da se ne može, ali pitanje je što se s tim dobiva. Kod kratkog vala ova antena je kompromis između dimenzija i efikasnosti (često se koriste kao sobne antene). Za 2m mislim da ipak trebaš neku drugu vrstu loop antene.

73 de Zrinko

9A2KI

Nisam ocekivao tako brzu reakciju...
Imam malo iskustva u gradnji loop- yagi antena.
Samo sam izgubio dokumentaciju...
Radio sam sa dvije 5el uparene jedna iznad druge u dva natjecanja,
1. 2009 vhf alpe adria sa Velebita, Mali Rajinac ali nisam nikad vidio rezulzate tog kontesta.
2. sa Papuka, Ivacka glava
Samo sto su antene sklopljene na brzinu za portabl i nikad nisu ispitane do kraja.
Imao sam jos dvije napravljene ali su u selidbi izgubljene sve 4...Stara kineska kaze " tri puta seli isto kao jednom gori....
Sad imam 4 napravljene za 70cm ali nisu jos slozene do kraja a i radjene su na osnovu ovih sa 2m...
U svakom slucaju hvala svima na odgovorima...
Odoh njuskat... javit cu napredak na ovu temu...

Ako bilo tko ima rezultate aa vhf 2009 nek se javi placam pice ili Rakija Connecting People RCP nudm u zamjenu za rezultat litru dobre sljive postarinu placam ja
73 de 9a2ki ico
9a2ki

9A4QV

AA 2009 nema te u logu..
Ima te kao clan 9A1CRS i tad ste prijavili 6el. yagi.

9A2KI

Isptavka???!!"
Radi se o aa vhf 1999.g.
1998. Sam radio sa 5el loop yagi sa Vucjaka a sljedece godine sa 2x 5el sa Malog Rajinca
9a2ki

9A6C

Istok,

Od vremena kad je Tone YU3BA objavio svoje loop antene dosta je vremena prošlo.

Moj je savjet da uzmeš u obzir oblong antene koje je objavio YU1QT prije koju godinu.
Koristio sam 6 i 9 elementne verzije i obje su mi izgledale jaaako dobre, ako i 19 el za 70 cm.

Pogledaj linkove na našem UKV portalu i probaj naći dobar aluminij, jer se neke slitine ne savijaju baš najveselije i znaju pući u odsutnom trenutku.

GL
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2KI

Hvala svima koji su se javili... moram malo sve te info prostrumfati...
Evo sam pronasao logove iz starih natjecanja i neke slike pa cu to ubaciti kao prilog...
Kad slozim sliku sto i kako dalje javit cu ... pratim temu
9a2ki
73 de ico
9a2ki

9A2KI

Evo i nekih dijelova loga iz 1999g u prilogu
73 de 9a2ki ico
9a2ki

9A2KI

Big Wheel . Mislim da je zanimljivo .. mozda i ona verzija sa laticama kao djetelina , pa sve upareno.trebalo bi probati.. ili mozda helikoidalna antena okrenuta vertikalno pa zraci kao vertikalka?
To je na 9a6ndd prijedlog...
Leone hvala pomogao si mi samo nisam se uspio logirati na Slovensku stranicu jer nemam na mobilnom misa... ali cu sa lap topa...
Malo smo skrenuli sa teme Loop Yagi Uda antene
Pronasao sam dokumentaciju po kojoj sam pravio 5el .
I po kojoj je napravljena na gornjoj slici 10el. UHf u 5el. VHf loopyagi by 9a3xo Anto.
Ide u prilogu. Kad budem mogao skenitati cu sve da se moze koristiti a sad samo kao prijedlog iliti vodilja.
Idemo dalje, 73 de 9a2ki. Ico
9a2ki

9A2KI

Kratko pitanje : koji zraceci element ima najvecu dobit?
Ponudjeni odgovori: dipol , delta loop, quad, oktagon, krug ( bolje bi bilo reci kruznica ) ili elipsa.
73 de 9a2ki ico
9a2ki

9A2KI

I try on English.
Whitch shape of radial antenna element have the best gain?
Posible answers: dipole, triangle, quad, hexagonal, oktogonal, round or elipsoidal shape?
73 de 9a2ki ico
9a2ki

9A4QV

Don't try to be a smart ass, you will get no answer at all...
Stick with your mother language, 'cause your English sucks...

By the way, it's octagonal and ellipsoid (correct spelling)

QV