• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

LOOP antena

Autor 9A2KI, 14. Veljača 2014, 21:10:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2KI

I try on English.
Whitch shape of radial antenna element have the best gain?
Posible answers: dipole, triangle, quad, hexagonal, octagonal, round or ellipsoid shape?
73 de 9a2ki ico
By the little help off my friends.
( ako sam uradio nesto lose sto sam pokusao biti " smart ass ; molim za oprost).

Mozda nije bas jako povezano sa temom, ali imam jos jedno pitanje:
Dali postoji opticka vidljivost izmedju Vucjaka,1586 m asl i Malog Rajinca, 1699 m asl.
Dvaju vrhova na  sjevernom Velebitu. Vucjak je vrh iznad doma na Zavizanu, 10tak minuta hoda od doma na kojem Rijecki radio amateri imaju pps i sto je nelogicno postoji struja na vrhu.
Mali Rajinac je najvisi vrh sjevernog Velebita 3,7 km udaljen od Vucjaka.

Dakle pitanje je nagradno... zabranjeno zvati MM
73 de 9a2ki ico
9a2ki

9A4QV

Jooooj, sve si krivo shvatio....

1. Vučjak se nalazi na 1644 m ASL
2. Planinarski dom na Zavižanu se nalazi na 1596 m ASL
3. Optička vidljivost između Rajinca i Vucjaka postoji
4. Riječki radioamateri nemaju svoj PPS na Vučjaku (ostali su samo dugmići  ;D )
5. Na vrhu postoji samo struja vjetra  ;D, električna se prodaje u bocama od litre i pol
6. Nema električne struje, osim ako ne potegneš produžni iz planinarskog doma

P.S. ne možeš ti imati toliko pitanja koliko mi mozemo popiti rakije...

QV

9A2KI

Ide u prilogu 6el. Loop Yagi za 2m.
9a2ki

9A3TY

"Generally the gain of a loop antenna is directly proportional to the area enclosed by the loop. In other words, the best configuration would be a circle."

Bio je to copy-paste pa me valjda Adam neće ispravljati.
BTW, još uvijek smo bolji od google translate-a.  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A2KI

Pronasao sam i dokumentaciju za 23el. LoopYagi za 13cm po DJ6PI.
Ali moram skenirat pa cu potom objavit.
Tu se spominje da zraceci element treba malo stisnut kao elipsu pa bolje radi ...

Moram reci 9a4qv- u da nije dobio nagradu: ne vidi se Vucjak sa Malog Rajinca, izmedju ta dva vrha nalazi se treci po velicini
takodjer izmedju, imena Pivcevac, ali mozda koji metar dovoljno da zakloni pogled. Mada dr. Zellko Poljak u svojoj knjizi Hrvatske planine navodi u vidokrugu sa Malog Rajinca i Vucjak??
No da ga utjesim( 9a4qv-a ) ima i nekih tocnih navoda :
Tocno je da je visina Vucjaka 1644 m ( pogresno sam napisao 1586 ali opet zahvaljujuci vec spomenutom dr. Poljaku jer tako pise na 412 str. Knige izdane 2001g. Sto ne umanjuje tocnost navoda 9a4qv-a...
Za ostalo ne mogu reci da je netocno jer sam opisao stanje koje je bilo pri mom boravku na Velebitu.

Svakako hvala na korekciji a R C People mozemo popiti ima je dovoljno dok dodje nova.
9a2ki

9A2KI

Hvala 9a3ty..
To bi bio tocan odgovor.
Nagrada slijedi...
Malo jos evo dodao sam u medjuvremenu treba razmisliti o elipsi..
Mozda nije prekomplicirano umjesto kruznice napraviti elipsu pa probat.
Jednom sam se igrao i napravio ovo.
Ide prilog za 70cm
9a2ki

9A3TY

Ako imaš kalup po kojem ćeš savijati elemente onda nije problem ni s jednim oblikom.
Možeš se poslužiti i s alatom za savijanje cijevi (ako ćeš rabiti cijevi).
Pitanje je samo što se dobije a što se izgubi kad biraš određenu inačicu antene.
Nekad davno (čitaj: '91) napravili smo kvagi antenu za 2m na plastičnoj vodovodnoj cijevi. Radila je fenomenalno. A trebalo je saviti samo dva elementa. 
73 de Ivo, 9A3TY

9A6C

Citat: 9a4qv  u 25. Veljača 2014, 20:59:07
Jooooj, sve si krivo shvatio....

2. Planinarski dom na Zavižanu se nalazi na 1596 m ASL

P.S. ne možeš ti imati toliko pitanja koliko mi mozemo popiti rakije...

QV

Ispravak netočnog navoda...ne znam je li pod utjecajem post scriptuma, ali po svim izvorima, Dom na Zavižanu je na 1594 m asl pa sad...evo jednog:

http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-zavizan/

A ako se dobro sjećam, isto piše i na tabli kod ulaza... nije presudno za rad loop antene, ali istine samo radi ;)
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4QV

Da, slazem se sa visinom doma na Zavizanu, i meni nekako zvoni ona 4 na kraju prije nego sestica.
Typo kod mene ....

2KI, ne znam kad si ti zadnji put bio gore, vjerovatno '43 kako se kaze....
Prihvacam tvoju tvrdnju da ono sto nisam rekao da nije istina.

Usput da potvrdim kako to nije istina, dodajem neistinitu tvrdnju da zadnji koji su gore radili na struju bili 9A9R i 9A4QV prije 6 godina. I ta dva ludjaka su dakle rastezali dobar dio produznog kabela od doma do dijela podzemnog kabela koji vodi do objekta na vrhu. Kad smo to spojili i pripalili opremu, odnekud je poceo dolaziti miris spaljenog kabela, nista za to, promjenili smo paricu.... ;D

PPS kakav ljudi zamisljaju je gore prekrasan, i svaki hotel s 5 zvjezdica se ne moze usporediti sa tim PPS-om jer to je PPS sa tisucu zvjezdica (nema krova koji je potpuno propao jos prije 6 godina) Ostatak, tj ono sto se opticki vidi su samo stranice koje se drze na drvenim gredama. Po zimi je to puno snjega.....

Betonski objekat na kojem se nalazi, ili da budem u skladu sa neistinom, na kojem se nalazio taj PPS je vlasnistvo DHMZ-a i bilo je planova da se to revitalizira i cak postavi meteo radar (nadam se samo ne onakva smjesna igracka koja je odnedavno postavljena u Rijeci na zgradi novog Gradjevinskog faxa, smijurija koja koja ima domet 30 km  ;D)

Dakle ponavljam neistinu:
na vrhu Vucjak nema struje,
nema ni PPS-a Rijeckih radioamatera
a i ja nisam nikada bio na Velebitu pa ne znam o cemu pricam

sto se tice vidljivosti sa Rajincem, i to sam krivo vidio, ali ne samo da ja krivo vidim, nego krivo pokazuje i Radio-mobile koji takodjer to krivo vidi  ;D

Da ne budem bas van teme i loop antena evo jednog lika koji radi s nekim loop yagi antenama ali mislim da nije vjerodostojan o njima govoriti.

http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2395.msg20394#msg20394

pozz
QV

9A4OE

Dobitak antene umnožak usmjerenosti i faktora iskorištenja antene kao ključnog faktora, da se ne dogodi da antena ima veliku usmjerenost a na kraju imamo grijaće tijelo umjesto zračećeg.

topografska dilema ili trilema, spominju tri točke, ustvari su dvije jer se treća ne nalazi na direktnoj trasi, malo je izvan
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5ST

Adamiću,onada je naš bunker super luksuzan.
Još bazen i eto zvjezdica!
73
9A5ST

9A2KI

Samo kratko osvrt na vidljivost izmedju vrhova.
Tvrdim da vidljivosti izmedju Vucjaka i Malog Rajinca na Velebitu nema.
Pokusao sam skicirati stanje.
Tri su problema koje treba osmotriti.
Ubaljenost , visina , i smjer.
Po onom sto sam skicirao vidljivost je na samoj granici ali je nema.
Malo cu sve sloziti i priloziti.
Mozda gubimo vrijeme na nesto sto i tako ne mozemo promjeniti, ali i to je nekakva aktivnost,
Bojle nego spavati.
Mozda da odemo na neki planinarski forum.
Takodjer sam trazio po netu i nema slike koja bi potkopala moju tvrdnju.
Jedino se vidi objekat na Pljesevici, kojeg sam i ja vidio.
Na temu o loop yagi .
Pitam dali bi pozicije elemenata sa oblong antene ili neke slicne mogle biti upotrebljene kao osnova za duzu loop yagi ...mislim vise od 6el. Jer nisam pronasao neku dokumentaciju  za takvu ant.

73 de 9a2ki. Ico

9a2ki

9A1X

Citat: 9a2ki  u 27. Veljača 2014, 07:41:35
Tvrdim da vidljivosti izmedju Vucjaka i Malog Rajinca na Velebitu nema.

mozda ima, mozda nema...

9A2KI

n.c.
9a2ki

9A2KI

Da se nešto događa i u našim krajevima...
Konačno sklopljene 4x5el LoopYagiUda iza ref.zida za 70cm
istina nedostaju još dva komada refletorskog zida ( od starih antena za  " drugi program "
ali ipak uparene i proradile...
još da zalemim MGF1302 u kutiju pp....
9a2ki