• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

LOOP antena

Autor 9A2KI, 14. Veljača 2014, 21:10:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Citat: 9a2ki  u 05. Studeni 2014, 08:06:49
...
istina nedostaju još dva komada refletorskog zida ( od starih antena za  " drugi program "
...

Zar nije bilo jednostavnije za reflektor napraviti još jedan prsten i onda dobiješ kompaktnu cjelinu na jednom nosaču?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2KI

Damire,
prvo hvala na dijagramu i na odgovoru...
Sigurno je jednostavnije sa reflektorom klasično ...
Ali je ideja da ti lupovi stoje ispred stupa ...
Odnosno da po stupu postavim , za sada ova četiri a ako bi se ostvarilo zamišljeno i više...
Tada stražnji smjer nije bitan , i ne samo da nije bitan već pravi probleme...
No ni sada nisam siguran dali treba reflektor u ovoj kombinaciji sa reflektorskim zidom ili ne.?
Nisam uspio pronaći u literaturi taj podatak , pa sam napravio ovako...
Nekoliko puta sam spjao te četiri i nisam dobivao bolje nego sa solo jednom...A par dana poslije UHF SHF c. su konačno spojene i proradile su ...daju nekakvo poboljšanje u odnosu na  jednu, ili bolje reči nisu lošije kao što je bilo do sada...
Ako netko ima sliku ili podatak o sličnoj anteni ili antenama ispred reflektorskog zida neka ga objavi ...
Još sam proćitao da bi teoretski reflektorski zid trebao dati dodatno poboljšanje pojačanju antene od 7dB maksimalno?
9a2ki

9A4OE

Ovo sa reflektorom (zid) baš mi nije najjasnije, ili govoriš o slaganju antena u grupu po vertikali?
Kako si uspio podesiti antene kad im fali jedan element ili stup glumi nedostajući reflektor?
Evo još malo simulacija, dvije varijante, elementi antene u centru i elementi antene u liniji.
Tu dolazi do nekih razlika u dobiti, zašto je tako ispalo neznam jer je sve radjeno identično, ispada da je karakteristika antene na strani stavljanja elemenata u liniju, ako se ne varam Adam9a4qv ima tako napravljeno za ? GHz.
Kad se gleda geometrija antene za očekivati bi bilo da je zračenje jednako po horizontali i vertikali, ne ispada tako na to utječe gdje je točka napajanja antene.

9A2KI

9a4oe Damire i ostali,
ovo sa mojim loop antenama neće zastarjeti..
kad ih nisam dvije godine skompletirao...
Ali kratko: antene nemaju klasični reflektor iza radijatora , već je tu reflektorski zid u obliku mreže na 14cm od radijatora...
Istio je za jednu i za 4 uparene po vertikali ( jedna iznad druge )
Samo nisam siguran dali bi bilo bolje da ubacim  jedan element između zida i radijatora ili ne ?
To nema nigdje objašnjeno ili ja nisam pronašao...

Ali mislim da bi trebalo malo bolje osmotriti što radi N8PPQ sa svojom 3el. Loop Yagy-Uda antenom za KV...
evo u prilogu još nekoliko slika njegove tzv EZO antene
9a2ki

9A4OE

Citat: 9a2ki  u 07. Studeni 2014, 16:43:57
...
reflektorski zid u obliku mreže na 14cm od radijatora...
...

14 cm = 0.2
a može se dogoditi slika 2-21

9A2KI

Damire, 9A4OE
moglo bi to moje biti i ok.
   Nisam ja ništa izmislio , već sam tražio i čitao...
Otprilike je teorija i praksa blizu, samo treba još izmjeriti tih teotetskih 7- 8 dB.
Po svemu ne treba ubacivati reflektorski element između zida i radijatora ( tako sam i napravio )
Na x osi sam negdje na 0.28 što uz idealni reflektor ( kojeg naravno nemam ) daje tih 7 - 8 dB.
14 cm nije udaljenost za največe pojačanje ali treba voditi računa i o impedanciji koja ovisi i o udaljenosti zida i prvog direktora najviše ( treba i taj dijagram dodati ovom tvom x--d/lambda.      y--pojačanje

ok hvala...

opet ja o N8PPQ
Daniel Mills
Tvrdi da ti krugovi napajani jednim kablim rade na
20 17 15 12 i 10 metarskim opsezima ,
dakle 3el. LoopYagi- Uda ( po njemu njegova EZO antena ) 5band KV
koliko sam razumio ne želi puno dati podataka jer će to patentirati.
možda bi mogli i mi ovu moju nazvati LumpYong Enduro antena i zaradit puno novaca ....Hi hi
73
sliku te antene sam već objavio a i dodatne slike ...
9a2ki

9A4OE

Citat: 9a2ki  u 07. Studeni 2014, 21:16:38
...
moglo bi to moje biti i ok.
...
Po svemu ne treba ubacivati reflektorski element između zida i radijatora ( tako sam i napravio )
... ( treba i taj dijagram dodati ovom tvom x--d/lambda.      y--pojačanje

Citat: 9a2ki  u 07. Studeni 2014, 21:16:38

Ima prostora za puno testiranja, gledao sam neka profi rješenja i ona imaju dva prstena iza zračećeg elementa.

9A2KI

sa neta LY
11el za 2m sa quadom kao radijatorom
2x 10el za 70cm
9a2ki