• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Sporedna zračenja

Autor 9A4QV, 26. Veljača 2013, 23:09:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Pa naravno da dolazimo do neusklađenosti..
Neka se javi onaj koji je dobio potvrdu o usklađenosti za svaku postavljenu radijsku postaju.
Ja je nisam dobio, a piše da je izdaje agencija.
Nisam dobio ni Dozvolu za uporabu RF spektra u amaterskoj službi.
Dobio sam samo radioamatersku dozvolu.

Samim citiranjem Članka 5. stavak 1 i 2, tko ima pravo rada na klupskoj radio postaji? Slijedeći točku 5. nitko, ili ranije kod starijih dozvola samo odgovorna osoba koja je navedena pored pozivne oznake.
Jer da bi radio na radio postaji moraš biti nositelj dozvole, tako piše u stavku 2.

Uz sve navedeno, može li mi netko reći koja radio postaja (model) ne stvara elektromagnetska polja kojima razine prelaze granične razine elektromagnetskih polja.

A metak u čelo, je prijedlog Saveza na Članak 22. gdje HRS predlaže, a HAKOM naravno prihvaća (objeručke) prijedlog da smanjenje sporednih zračenja mora biti:

Frekvencijsko područje   Smanjenje sporednih zračenja
9 kHz-30 MHz                  43 + 10 log (PEP) ili 50 dBc , primjenjuje se veličina koja je manje stroga
Iznad 30 MHz                  43 + 10 log (P) ili 60 dBc, , primjenjuje se veličina koja je manje stroga

Stvarno ne znam kome je ovo palo na pamet, vjerovatno nekome tko nikad u životu nije pročitao jedan datasheet i koji ne zna koliko je jedan db.

Za takve, samo da napomenem da je 60db = milion puta !!!
Molio bih predlagatelja ovog prijedloga od strane saveza da mi ukaže, koja to postaja, ime, model, zadovoljava ove uvjete? Jeli vi uopce znate da takva postaja ne postoji. Je li vi uopce znate da su kriteriji za profesionalne uređaje od strane HAKOMA niži od ovih amaterskih koje ste Vi predložili. A vjerovatno znate, kad ste predložili, pa ću upravo na osnovu ovog prijedloga u slijedećem Hrvatskom natjecanju prijaviti sve postaje.

Usput, da prenesem HAKOMovu definiciju:
Sporedne emisije obuhvaćaju harmonijske emisije, parazitne emisije, intermodulacijske proizvode i proizvode frekvencijske pretvorbe, ali ne obuhvaćaju izvanpojasne emisije.

QV

9A5K

Citat: 9a4qv  u 26. Veljača 2013, 23:09:17
A metak u čelo, je prijedlog Saveza na Članak 22. gdje HRS predlaže, a HAKOM naravno prihvaća (objeručke) prijedlog da smanjenje sporednih zračenja mora biti:

Frekvencijsko područje   Smanjenje sporednih zračenja
9 kHz-30 MHz                  43 + 10 log (PEP) ili 50 dBc , primjenjuje se veličina koja je manje stroga
Iznad 30 MHz                  43 + 10 log (P) ili 60 dBc, , primjenjuje se veličina koja je manje stroga

Stvarno ne znam kome je ovo palo na pamet, vjerovatno nekome tko nikad u životu nije pročitao jedan datasheet i koji ne zna koliko je jedan db.

Ne bi bilo baš tako..  :o
Iako nije vezano uz ovu temu, da pojasnim nešto: riječ je o usklađenju s Pravilnicima donešenim na WRC konferencijama.

Konkretnije, vidi: http://life.itu.int/radioclub/rr/ap03.htm   (table II)...

Koliko se ja sjećam, inicijalno je bila predložena strožija varijanta zbog pogrešnog prijevoda teksta s navedenog linka.

9A5K

Citat: 9a4qv  u 26. Veljača 2013, 23:09:17
Molio bih predlagatelja ovog prijedloga od strane saveza da mi ukaže, koja to postaja, ime, model, zadovoljava ove uvjete? Jeli vi uopce znate da takva postaja ne postoji. Je li vi uopce znate da su kriteriji za profesionalne uređaje od strane HAKOMA niži od ovih amaterskih koje ste Vi predložili. A vjerovatno znate, kad ste predložili, pa ću upravo na osnovu ovog prijedloga u slijedećem Hrvatskom natjecanju prijaviti sve postaje.

Hmmm...
Iako nisam predlagatelj, samo me zanima što misliš o slijedećem:

Stranica 7 ovdje: http://hamradio.online.ru/ftp2/ts-2000.pdf

Odnosi se na Kenwood TS-2000...

9A5K

Evo još jedan primjer za drugog proizvođača:

http://www.icomamerica.com/en/products/amateur/hf/756proIII/specifications.aspx

Dakle, ICOM 756 PRO III:

Spurious emission   
Less than –50dB (HF bands)
Less than –60dB (50MHz band)

9A5K

Evo, na kraju i treći proizvođač, npr. Yaesu FT-817...

http://www.universal-radio.com/catalog/hamhf/0817spec.html

Spurious Radiation:   -50 dB (1.8-29.7 MHz) -60 dB (50/144/430 MHz)

A i da se vlasnici Kenwooda TS-590S ne osjete zakinutima:

Spurious emissions
160 m ~ 10 m band Less than –50 dB
6 m band Less than –60 dB

9A4QV

Krešo, šta kažeš IC-756pro3?
Pa evo što mjeri QST ARRL labs za njega:

Worst-case spectral display of
the IC-756PROIII transmitter during two-tone
intermodulation distortion (IMD) testing on
HF. The worst-case HF third-order product is
approximately 31 dB below PEP output, and
the worst-case fifth-order is approximately
51 dB down. The transmitter was being
operated at 100 W output at 28.350 (blue)
and 50.200 MHz (red). The 6 meter third-
order product is approximately 28 dB below
PEP output, and the fifth-order is approxi-
mately 44 dB down.

QV

9A5K

Evo, ja gledam što piše ARRL LAB test za ovo:

Izvor je ovdje: http://ham.srsab.se/test/756PROIII_QST2005.pdf

Prema specifikaciji proizvođača:
Spurious-signal and harmonic suppression: ≥50 dB on HF, ≥60 dB on 50 MHz.

Prema mjerenju ARRL LAB-a:
Spurious-signal and harmonic suppression: HF, 58 dB; 50 MHz, 67 dB. Meets FCC requirements

Tablica lijevo od ovoga što si ti c/p, na predzadnjoj strani...

9A4QV

Krešo, i ja i ti smo uzeli podatke iz istih mjerenja.
Ja ne kažem da to što si ti objavio nije točno.
Ali isto tako je točno ono šta sam ja objavio, što , moraš priznati, jer brojke ne lažu baš ne izgleda u skladu sa brojkicama koje HAKOM traži.

Povrh toga, spurious emission, gospoda ne navode koja su to, predlažem ti da izmjeriš drugi harmonik svojega uređaja pa objavi rezlutat.

Usput, pročitao si na CRO-CC forumu a možeš i sam pogledati na revers beacon sta se desilo sa postajom 9A5Y u ARRL natjecanju. Tu postaju su nekoliko skimera (dakle ne jedan ili dva) spotali istovremeno na tri frekvencije na istom bandu, dakle ne skimmeri u Eu i tu okolici, govorimo o skimmerima u USA, 6000 + km udaljeni...

Da ta postaja zadovoljava uvjet od -60db, vjerovatno se to ne bi desilo.

QV

(P.S. nisam s namjerom uzeo za primjer 9A5Y da ih ocrnim, decki su nakon uviđenog problema stali sa emitiranjem, sto je pohvalno)

9A5K

Sve OK Adame.

Kažem samo da je riječ o usklađenju Pravilnika sa zaključcima WRC-03, kako sam naveo u prvom odgovoru vezano uz tematiku sporednih emisija.
HAKOM-ova definicija istih koju si ti naveo, je doslovan prijevod sa engleskog, jednako tako stoji i na ARRL-ovom webu, kao i na ITU webu i na drugim mjestima koje sam maloprije pogledao.

31 dB IMD test 3rd order ne bi zadovoljio ni FCC pravila, tako da mislim da je ipak riječ o nečemu drugom..
Ako se ne varam, barem u dokumentaciji koju sam vidio, 2005. godine je FCC minimum bio 40 dB?

Što se navedenih brojki iz Pravilnika tiče, HRS-ov prijedlog je bio da one budu identične definiranom na WRC-03 konferenciji, a ne još strože, kako je bilo u inicijalnom prijedlogu od strane HAKOM-a, do čega je došlo prvenstveno zbog lošeg prijevoda. Moram pogledati u arhivi mailova gdje se taj inicijalni prijedlog nalazi, pa ako nađem, poslat ću ti da vidiš.

Uglavnom, prema specifikaciji koju daju proizvođači, a u istoj stavci koliko ja zaključujem potvrđena je i raznim lab mjerenjima, većina uređaja (svi koje sam na brzinu uspio sada pogledati), zadovoljavaju navedene norme.
Također, tijekom tih promjena Pravilnika, ako se dobro sjećam, 9A2DQ nam je pripremio specifikacije uređaja i usporedio s predloženim normama.
Kako i većina drugih zemalja uvodi ili je već uvela iste norme zbog preuzetih obveza sa WRC-03 konferencije, ne vjerujem da bi ovo promaklo i drugdje.

Ne znam što se dogodilo sa 9A7DX@9A5Y tijekom ARRL-a, vidio sam na cro-cc što je napisao Vedran, ali definitivno tehnički problem u pitanju.

Što se tiče drugog harmonika kod mene, nakon uređaja postoji još jedna kutijica koja prilično guši sve što nije unutar aktualnog banda, tako da ne vjerujem da bi mjerenja bila baš regularna...  ;D

Eto, malo smo doprinijeli tehnici..  8)

73,
9A5K

9A4QV

Krešo, prihvaćam , zanemarimo IMD test, koji kako vidimo ne zadovoljava zahtjevima.
Usredotočimo se onda na ono što si ti naglasio, harmonička zračenja.
Evo jednog uređaja koji je jako popularan u nas i koristi ga dosta postaja, barem ono što se da čuti na najjačoj qrg 3675 khz.

Dakle, uzmimo primjer TS-530:
http://www.jukonor.fi/oh5fad/ts530/ts530.html

Pogledamo li stavku harmonic radiation, možemo pročitati vrijednost: better than 40db  :-\
Dakle, ni ova stavka ne zadovoljava preuzete norme, koje popularno zovemo harmoniziranima.
Ima primjera puno.

Korištenje bandpass filtera, kao što ti koristiš je stvarno pohvalno i moglo bi se preporučiti svima. Sa tim dodatkom neki parametri zadovoljiti će ove zahtjevne norme.

pozz
QV

9A5K

Ha, glede TS-530, mislim da je riječ o uređaju koji je stavljen u uporabu (proizveden) puno prije 1.1.2003. godine...

S obzirom na to, mislim da isti zadovoljava uvjete Pravilnika koji kažu:

Članak 22, stavak 4:
Za amaterske radijske postaje koje su stavljene u uporabu prije 1.1.2003. za smanjenje sporednih zračenja uzimaju se vrijednosti prema tablici:

9 kHz – 30 MHz       40 dB / 50 mW

Nove brojke se odnose na uređaje proizvedene nakon 1.1.2003...  ;D

73,
9A5K

9A4QV

Alooooo  ;D
nemoj mene farbat, jos nije Uskrs....
jedno značenje ima proizvesti nešto dok drugo značenje ima staviti u uporabu.

Sutra ću baš izmjeriti par stvari pa ćemo vidjeti kako to diše drugi harmonik....

Sjećam se da su po starom pravilniku kriteriji bili puno blaži, cca 40dBc su bili zahtjevi za neželjene emisije, dok su sada puno stroži, a reci mi koju je to vrijednost HAKOm predlagao strožu od primjenjene??

Usput, kako znam da dobro surađujete, prenesi im (HAKOMU), profesionalcima da im jedan amaterčina poručuje da im ta vrijednost od 40dB/50mw ne znači apsolutno ništa, isto kao i pogreška koju su ponovili čini mi se kod vrijednosti od 60dB. Pravilno su samo naveli 50dBc. I neka to isprave u pravilnicima i neka se ne sramote. Za takve greške se pada ispit na fakultetima....

Dakle, 40dB u odnosu na što? Na krumpire, salatu, broj komaraca koji uđe na jednu kino predstavu??
Ili je to 40db to Carrier, što se označava 40 dBc.

Dosta ove sapunice, idemo nesto raditi...
GN  ;D

QV

9A2SB

Adame,srećo,nemoj kuditi propisani akt.U donošenju istoga nazočila je stručna ekipa iz krovne udruge radiozaljubljenika u Rvata..... 8)
...ajd živili!

9A5K

Ajde, ponovit ću još jednom da je izvor podataka sa WRC konferencije (WRC-2000) odnosno usklađenje s istim.
A evo što je pisalo u inicijalnom prijedlogu novog Pravilnika koji je dobiven od HAKOM-a..

Dakle c/p:

Citat:
(5)   Za amaterske radijske postaje koje su stavljene u uporabu nakon 1.1.2003. za smanjenje sporednih zračenja uzimaju se vrijednosti prema tablici:

Frekvencijsko područje   Smanjenje sporednih zračenja
9 kHz - 30 MHz          43 + 10 log (PEP) ili 50 dBc
Iznad 30 MHz            43 + 10 log (P) ili 70 dB

Obrati pažnju da u tom prijedlogu nigdje nema onog teksta o manje strožoj normi, odnosno da je tražena brojka iznad 30 MHz bila čak 70 dBc....

Da je to prošlo, stvarno ne znam koji bi to uređaj zadovoljio...

I imaš pravo... dosta sapunice, ajmo radit...  ;)

73,
9A5K

9A4QV

Evo ja sam malo odradio:
bacio sam na brzinu FT-817d koji mi je bio pod rukom na spektralac da vidimo "čija majka crnu vunu prede"
Dakle, uređaj nove generacije i to ne prva serija, nego posljednja serija d uređaja.

Mjerenja su pokazala da uređaj zadovoljava norme na KV dakle od 1.8-30 MHz i također 50 MHz što se tiče harmoničke emisije.

Mjerenja istih tih harmoničkih misija (2. i 3. harmonika) sa učestalosti na osnovnoj frekvenciji od 145 i 435 MHz su poražavajuća. Ne zadovoljavaju ni KV normu od 50dBc a kamoli zahtjev od 60dBc.
Konkretno treći harmonik na 435 je bio samo 46dBc 145MHz. Drugi harmonik također ne udovoljava normi.

Mjerenje je vršeno sa minimalnom snagom uređaja od samo 27dBm (pola wata) na izlazu priključenom na 50ohm vještačko opterećenje i kvalitetnim atenuatorima.

Da bi zadovoljila norma od 60dBc "fali" još 14db, a to je "samo" nesto preko 20 puta slabije izražen harmonik od trenutnog stanja.
Nažalost nemam kod sebe opremu da bih izmjerio, sta se događa kod izlaznih snaga od 1500W, ali recimo da na 1500 w sve stima (moš si mislit  ;D)

QV