• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Sporedna zračenja

Autor 9A4QV, 26. Veljača 2013, 23:09:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Pohvalno, što se mjerenja tiče..

Međutim, citirat ću još jednom stavku Pravilnika koja se odnosi na frekvencije iznad 30 MHz:
43 + 10 log (P) ili 60 dB, primjenjuje se veličina koja je manje stroga

U tvom slučaju (pola watta), rekao bi da se primjenjuje ova prva, a ne 60 dBc...

Kalkulator u ruke, pa računaj...  :P

9A4QV

Citat: 9A5K  u 27. Veljača 2013, 10:56:27
Pohvalno, što se mjerenja tiče..

Međutim, citirat ću još jednom stavku Pravilnika koja se odnosi na frekvencije iznad 30 MHz:

U tvom slučaju (pola watta), rekao bi da se primjenjuje ova prva, a ne 60 dBc...

Kalkulator u ruke, pa računaj...  :P

Prihvaća se  ;D (je li tako HAKOM odgovara na prijedloge)
43 + 10 log (27) = 57.31 dBc  (dakle za pola wata izlazne snage)
43 + 10 log (50) = 59.99 dBc  (za 100w izlazne snage)
43 + 10 log (60) = 60.78 dBc  (za 1kw izlazne snage)

Ukratko, "ne znaš od koje bolesti umrijeti"
Pa nije "Švabo" našao ofrlje tih 43 dB  ;D , to su igrači koji te znaju zaj....i par koraka unaprijed, kao vrhunski šahisti

QV

9A5K

Kad smo već kod ovoga, da se vratimo malo na:
http://life.itu.int/radioclub/rr/ap03.htm

Odnosno ITU‑R SM.329 (Guidance regarding the methods of measuring spurious domain emissions is given in the most recent version of Recommendation ITU‑R SM.329) :
http://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/sm/R-REC-SM.329-7-199707-S!!PDF-E.pdf

Možeš za malo šire mase pojasniti način na koji se mjere ove sporedne emisije, čisto da i ostalima koji čitaju bude jasnije, da nam nešto ne ostane visiti u zraku?

Ono što ja mogu zaključiti iz svega je da je Pravilnik usklađen sa normama propisanim WRC konferencijom, a čak je i nešto blaži od napisanog, jer bi se za frekvencije iznad 30 MHz, vrlo lako mogla primjeniti ova norma: 43 + 10 log (P), or 70 dBc, whichever is less stringent , barem prema tablici 2 prvog dokumenta.
Osim u slučaju Space services, gdje bi se moglo ići na 60 dBc..

Nego, što je s tom matematikom Adame?  ;D

Evo, ja stavljam citat s primjerom izračuna, pa ti vidi jesi li fulao negdje...
Primjer je za 10 i 1000W (Example 1) iz prvog linka.
Uspoređuje se sa 70 dBc, ali matematika ostaje ista...

Citat:
With a measured total mean power of 10 W:
–      Attenuation relative to total mean power = 43 + 10 log (10) = 53 dBc.
–      The 53 dBc value is less stringent than the 70 dBc, so the 53 dBc value is used.
–      Therefore: Spurious domain emissions must not exceed 53 dBc in a 100 kHz bandwidth, or converting to an absolute level, they must not exceed 10 dBW – 53 dBc = –43 dBW in a 100 kHz reference bandwidth.

With a measured total mean power of 1 000 W:
–      Attenuation relative to total mean power = 43 + 10 log (1 000) = 73 dBc.
–      The 73 dBc value is more stringent than the 70 dBc limit, so the 70 dBc value is used.
–      Therefore: Spurious domain emissions must not exceed 70 dBc in a 100 kHz bandwidth, or converting to an absolute level, they must not exceed 30 dBW – 70 dBc = _ 40 dBW in a 100 kHz reference bandwidth.   

73,
9A5K

9A4QV

Aaaaaa,
napisao odgovor i onda me otpilio forum.

U dvije crte, ja sam htio jos ici na raku pa krivo uvrstio dB u logaritmiranje umjesto wata a kad uvrstis wate, jos je i gora situacija, kao sto si i prilozio izracun. Probaj sa 100w racun pa ces vidjeti dasmo u debeloj banani, a 1000w to se veci vidi iz primjera.

Evo samo da detaljno procitam RECOMMENDATION ITU-R SM.329-7 ali vec se vidi da u spurious emission ulaze i IMD two tone mjerenja, čime je situacija još i gora po nas.....

Evo proletio sam kroz preporuku, u biti sve je jasno. Vjerovatno malo pomutnje radi definicija Spurious emission, tj NOTE 1 ali odmah ispod se razjasnjava pojam Out of band emission, što je u biti pojas širine 250% potrebne dozvoljene širine komunikacijskog kanala. Dakle 250% od 3khz za ssb od centralne frekvencije.

Gledao sam ARRL ova mjerenja na ic-7600 i vidim da oni ne mjere po toj preporuci gdje se kaze da bi resolution bandwith i video bandwith trebao biti isti kao bandwith signala kojeg mjerimo. Oni su neka mjerenja radili i sa manje, konkretno 10Hz za CW signal...

QV

9A5K

Citat: 9a4qv  u 27. Veljača 2013, 11:42:29
Evo samo da detaljno procitam RECOMMENDATION ITU-R SM.329-7 ali vec se vidi da u spurious emission ulaze i IMD two tone mjerenja, čime je situacija još i gora po nas.....

Neću tvrditi da li si u pravu ili ne što se tiče IMD two tone mjerenja, samo mi nije jasno kako onda npr. IC756PRO3 koji si naveo zadovoljava FCC norme (-43 dBc), a prema citatu koji si objavio ispada da je "worst case" -31 dBc?
Te zašto onda ARRL lab navodi da su spurious emissions ovako izmjereni: HF = 58 dB; 50 MHz = 67 dB ...
To te ja pitam...  ;D

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 27. Veljača 2013, 11:42:29
Evo samo da detaljno procitam RECOMMENDATION ITU-R SM.329-7

Adame, ako ideš u proučavanje preporučio bih onog sa brojem 12 u nastavku, ipak je razlika 14 g.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Pa zadovoljava normu jer:

1.1 Spurious emission (Article 1 (S1), No. 139 (S1.145) of the RR)
Emission on a frequency, or frequencies, which are outside the necessary bandwidth and the level of which may be reduced without affecting the corresponding transmission of information. Spurious emissions include harmonic emissions, parasitic emissions, intermodulation products and frequency conversion products but exclude out-of-band emissions

Harmonic emissions zadovaljavju normu u svakom pogledu za konkretan uređaj, dok IMD najgori slučaj pada unutar Out of band emission koji je 250% sirine kanala od centralne frekvencije.
Ako pogledaš onaj graf iznad texta koji sam postao, ona worst case upada u to područje Out of band pa uređaj zadovoljava normi.

To zaključujem po mjerenjima koje je objavio ARRL u QSTu i priloženom grafu.
Da li je u stvarnosti to tako, i da li su mjerenja ARRL-a točna, u to ne bih previše ulazio, ali koga zanima čini mi se da je SM2CEW ili SM5BSZ na taj račun nešto pisao, konkretno o mjerenjima koji QST provodi.

Usput, preporuka kaže da se mjerenja do 30MHz vrše na samoj antenskoj priključnici uređaja, dakle bez pomoći onih tvojih kutijica poslije tx izlaza  ;D

QV

9A5K

Naravno, one kutijice ja koristim za drugu namjenu, a i nisu dio uređaja.

9A4OE je u pravu, stavio sam link na prvu preporuku koju sam pronašao, ova iz 2012. je ipak novija, nisam gledao što se konkretno razlikuje.

U svakom slučaju, valjda smo došli do odgovora na pitanje iz tvog prvog posta, glede uređaja koji zadovoljavaju normu.  ;)

A sad, ajmo radit nešto... Hint: 2.3 GHz ...  ;D

73,
9A5K

9A4QV

Ahaaa, ne laje pas radi sela, nego radi sebe  ;D
Tebe je konkretno zanimao tvoj rig (i moj rig)  ;D
Vjerovatno po takvim slicnim QST mjerenjima i FT-817 prolazi ali kod mene na instrumentu bas i ne prolazi.

Koliko su ta mjerenja i testiranja vjerodostojna govori i primjer da je FT-817 prosao sve to i prodavan godinama sa izlaznim tranzistorima koji rade na 9V koji su direktno spojeni na DC priključnicu uređaja gdje piše da to radi i do 15V ako se ne varam.
Naravno, samo oni koji su naučivali rezervne izlaze iz Yaesu znaju koliko dugo i do koliko volti radi tako testiran i certificiran uređaj  ;D. To ti iz prve ruke 3GE može pojasniti  8)

2.3Ghz kod mene u pogonu za vikend.
QV

9A5K

Imaš kakav info je li ovo sa FT-817 riješeno u nekim novijim verzijama ili i dalje isto?
Nisam baš pratio tu situaciju.

Za 2.3 GHz isto kao i za 5.7 GHz... valjda će se iskemijati nešto ove godine.
Do tada treniramo na onim pločicama za 1.2 GHz..   ::)

Ajde, GL za vikend i good dx...

73,
9A5K

9A4QV

Kod d verzije dakle FT-817d je taj problem riješen, a danas se prodaje samo taj model, stariji FT-817 se prodaje samo iz druge ruke i naglasi se da je taj uređaj te serije, naravno i cijena mu je niža, cca 300 eura (čak i manje) se prodavao.

Kod novijih modela je zamijenjen izlazni modul i to radi dobro, mislim da taj par tranzistora moze dati i do 30w tako da u režimu rada od 5w to radi besprijekorno. Meni se normalno desi da zaboravim na koji ulaz (prednji ili straznji) je prebacena u meniju antena tako da idem u predaju i bez antene i uređaj sve to podnosi.
Kod starijih modela, to je isto tako funkcioniralo (ali samo jedamput  ;D )

Stariji modeli se mogu upgrejdati sa tim novim izlazom i onda to također radi zadovoljavajuće.
Za ove naše mikrovalne kutije, definitivno best buy.

QV

9A3GE

Ha ! Tak jest pan Adamić ....da...uređaf FT 817 je radio ok...dok jednog dana nema snage van...(JAKA SNAGA 5 WATI ) ....riknuli izlazni tranzistori na PA pločici ...belaj....ali je svijedno išlo max 150 mW  dok je minimum bio oko par mW ....( dušu dalo za transvertere ) i nabavljeni novi PA te je odmah ugrađen i isproban ..išlo se do 20 W outa ? Vrlo dobro ? Ista pločica je u velikom FT 897 i služi kao drive za PA od 100 W i tu radi isto ok...valjda je nova pločica unutra ? Desno je stara a ljevo nova pločica ....PA za FT 817 ! Tako ! Martin

9A4OE

Citat: 9A5K  u 26. Veljača 2013, 23:19:47
... da pojasnim nešto: riječ je o usklađenju s Pravilnicima donešenim na WRC konferencijama.

Ako bi pravilnik trebao biti usklađen sa ITU RR, zašto su u našem pravilniku mjerne jedinice zamijenile mjesta?
Nigdje nije navedeno da se u jednom slučaju uzima PEP a u drugom PEP ili P ovisno o tehničkim karakteristikama uredjaja

1.157. PEP vršna snaga ovojnice (radijskog odašiljača): srednja snaga koju odašiljač privodi antenskom napojnom vodu tijekom jedne frekvencijske periode i pri najvišoj amplitudi modulacijske ovojnice, uz normalne radne uvjete.

1.158. P srednja snaga (radijskog odašiljača): srednja snaga koju odašiljač privodi antenskom napojnom vodu tijekom dostatno dugog razdoblja u odnosu na periodu najniže modulacijske frekvencije, uz normalne radne uvjete.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5K

Citat: 9a4oe  u 28. Veljača 2013, 10:01:13
Ako bi pravilnik trebao biti usklađen sa ITU RR, zašto su u našem pravilniku mjerne jedinice zamijenile mjesta?
Nigdje nije navedeno da se u jednom slučaju uzima PEP a u drugom PEP ili P ovisno o tehničkim karakteristikama uredjaja

Gledam naš Pravilnik i ITU RR, pa ne vidim gdje su zamijenjena mjesta?

Pravilnik treba biti usklađen, ali ne znači da treba biti 100% prepisan.
Što i je slučaj, kad je riječ o onih 70 vs naših 60 dBc...

Evo, c/p iz jednog i drugog, da bude lakše za usporedbu:

Naš Pravilnik :
Citat:
Frekvencijsko područje

Smanjenje sporednih zračenja
9 kHz – 30 MHz
43 + 10 log (PEP) ili 50 dBc, primjenjuje se veličina koja je manje stroga

Iznad 30 MHz

ITU RR:
Citat:
Amateur services operating below 30 MHz (including those using SSB)
43 + 10 log (PEP), or 50 dB, whichever is less stringent

All services except those services quoted below:
43 + 10 log (P), or 70 dBc, whichever is less stringent

Space services (earth stations)
43 + 10 log (P), or 60 dBc, whichever is less stringent

Kao što vidiš i u našem, a i u ITU RR je vjerojatno greškom ispušteno slovo "c" iz "dB"...
U ITU‑R SM.329 je pojašnjeno o čemu je točno riječ i kako se mjeri, a o tome je nešto napisao i Adam jučer.

73,
9A5K

P.S.
Nadam se samo da se neće naći netko tko će zaključiti da je u našem Pravilniku definirano tih 60 dBc iznad 30 MHz,
pa od HAKOM-a tražiti da to postavi na 70 dBc kako je ITU RR preporuka.
A koliko poznajem naše redove, sami smo sebi skloni vrlo često podmetnuti nogu.  :-X

9A4QV

Kreso, ideja moja je bila upravo obratno, traziti i nize od predlozenih 60dBc za 30MHz and up, kao sto je bilo u ranijim pravilnicima.
Inace, jucer smo mjerili FT-897, dakle recimo to nezavisno od mene, nije moj uredjaj i nije moj spektralac, bas da vidimo sto cemo dobiti.

Rezultat je bio skoro pa identican mojem mjerenju FT-817d. Ukratko, FT-897 zadovoljava norme na KV + 50MHz dok na 145/435 Mhz ne udovoljava zahtjevima. (Mjerili smo samo drugi harmonik).

QV

Damire, daj mi link da pogledam te nase harmonizirane norme za mjerenja i definicije, da ne kopam sad po netu za najfriskije izdanje.