• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Mini beam

Autor 9A6NDD, 25. Veljača 2013, 13:08:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9L

A nisam siguran da je u tom caspisu pa evo

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Citat: 9A6NDD  u 25. Veljača 2013, 13:08:55
Da li netko ima detaljniju dokumentaciju, iz koje bi se dalo iščitati  dovoljno podataka za samogradnju, od kakvog mini beama? Nešto kao G4MH ili MA5B ili slično, 3 elementa, 3 banda... googlam, ali ne nailazim na ništa korisno.

Tako ti je to, ECO prestane sa radom, nema jeftinih antena i svi se okrenu samogradnji.  ;)

Kamo su nestala zlatna vremena kad je ECO DHF6 koštao 500tinjak EUR, pa čak i manje?
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

DK8ZZ

Pretpostavljam da stapovi moraju biti od 7m za ovaj moxon...

Leone, pitanje: sto su dipoli za 21 i 28 pravi, tj. nosi savijeni kao ostali mox elementi?
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A2JK

Force12 model XR-5 bi se mogao svrstati u manje antene zbog duljine glavnog nosača.
Imam tu antenu više od 10 godina i radi fenomenalno. Nekad je to prodavao WIMO
Njemačka, a sada ne znam. Cijena? Nije jeftina, ali vrijedi jer je legura aluminija vrhunska
za antene. To naravno nema veze sa zračenjem antene, ali ima veze sa drugim
mehaničkim poteškoćama, ako do njih dođe (a doći će, jer takvi problemi se dogode sa
svakom antenom).

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9a6c

Citat: DK8ZZ  u 26. Veljača 2013, 07:14:30
pitanje: sto su dipoli za 21 i 28 pravi, tj. nosi savijeni kao ostali mox elementi?

Pretpostavljam da u "open sleeve" napajanju nije nužno, a ima i mjesta da budu full size pa zašto ne.

9A9C

pozdrav
9a6ndd je postavio pitanje kv yagi...samogradnja
a vi mu predlažete ove američke antene....skupe ko zlato
za samogradnju trebaju biti jednostavne antene
9a9c

9A2JK

Citat: 9A9C  u 26. Veljača 2013, 09:45:47

9a9c

Imaš pravo!
Malo sam se zanio.  :-[
Isprika.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

Citat: 9A9C  u 26. Veljača 2013, 09:45:47
pozdrav
9a9c
Za tvoju informaciju Djuro, Force 12 nije nista skuplja za napraviti od neke malo duze UKW antene. Citav materijal kosta ispod 700 kn. I nije cak ni komplicirana. Cak je i lagana za napraviti.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7PJT

Dobro Adam govori -napokon jedna radiamaterska tema + toga i zanimljiva .
Stoga  dajte koju  shemu dok tema neode  u krivom  pravcu  jer ima jos  zaineresiranih .

Ni Guro nije daleko od istine.
Usput ,sta ste navalili s tim Moxonima ??? ?!
Samo cekam kad  cemu neko predlozit FD3 ili preradenu CB vertikalku  >:(  !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4OP

Pozdravi svima--

Drago ja na krovu imam 2 el inačicu MA5B...ima direktor i zračeči element...
Kako za tu antenu imam kompletnu dokumentaciju..i za reflektor..mislio sam si raditi rweflektor za nju...no to baš nije najjednostavnije.  kako sam i ja sam u izgradnji neke nove 2-3 elementne antenice, a u klubu 9A7T imamo jako dobar Spider beam odlučio sam se za nju...ne košta puno...4 ribičkihh štapa kod kineza po 80 kuna, 2kom AL cijevi promjera 50mm dužine 1 m košta 60 kuna, 2 kom građevinske spojnice za skelu od AL legure dođu 120 kuna (ili željezne s obližnjeg grasilišta za pivu) ,  100m kvadrat i pol licnaste žice 150kuna i 50m milimetarskog drakona (sintetičke špage) dojde 80 kuna. Sve skupa da kupuješ 800 kuna i imaš na internetu kompletnu dokumentaciju na hrvatskom, dva popodneva i ona je gore....dovoljan je TV rotator, radijus okretanja ti je 5m.. toliko ti je i za 3el MA5B....iti sretan i zadovoljan.....
Ako imaš vremena kad okopni snjeg dođi tu gore na Okić pa je na susjednoj livadi sastavimo, podesimo i ti doma samo staviš na rotator i izvučeš štapove..

73

Oto  9a4op

9A6NDD

Tnx Oto na pozivu... do Okića dođem čim okopni... pravili antenu ili ne... ako ne, ode ja na penjanje i aktivirati stari grad Okić...  ;)

Zanimljive su sve te kombinacije moxon, spiderbeam, mini yagi i ostalo... bilo bi zanimljivo sve to usporediti uživo... nije nemoguće, ali jako teško izvedivo  :-X Ove antene s ribičkim štapovima mi se čine nekako best buy i brze za izraditi.
Kako se ponašaju ribički štapovi "made in PRC" kada su dugo na suncu/kiši? Da li je netko ih premazivao kakvim lakom za zaštitu ili slično? Znam da se znaju po zimo, pod snijegom, polomiti... ali polome se i mnogo veće i "ozbiljnije" antene.

73

9A3TY

Ima li tko iskustva sa logperiodic 14-28MHz , naročito s žičanom izvedbom?
Izgleda kao primamljivo kompromisno rješenje, može ići na slabije rotatore, nije skup materijal, ...
73 de Ivo, 9A3TY

9A3OS

Citat: 9a6c  u 25. Veljača 2013, 18:48:18
Da ne ostane sve samo na riječima, evo i manuala za OB7 s dimenzijama, samo što nije baš mini, bar kad je 20 m reflektor u pitanju...

Gogo,

Da li možeš ovdje zaljepiti SWR krivulje po bandovima od tog tribandera ?

73
Sam, 9a3os

9a6c

Ne mogu jer ih nemam, sorry. Ali ako se dobro sjećam tuđih iskustava - ne se sekirati, swr nije problem niti na jednom od ta tri banda.

Ovaj manual je inače skinut sa stranice od WX0B, valjda DF2BO ovo više nema u  pobudi pa je shareware. Bilo je toga i kod 9K2...pa nestalo :D

Pitanje za Ota - vidim da je 9a7t ekipa nastavila s nadogradnjom uputa za spiderbeam koje sam preveo na samom početku, a znam da ga i koristite u praksi pa me zanima da li se original CQ-532 žica bez ikakvih dorada može zamijeniti našom uobičajenom izoliranom licnastom pletenicom od 1.5 mm kvadratnih?

Imam doduše i onaj Copperweld od 1 mm bez izolacije, ali brale, ta je nezgodna, odličan čelik ;D ko feder je  pa se ne da krsitit... A ona ide u prvu varijantu spiderbeama koju je Con napustio.

9A3OS

Citat: 9a6c  u 26. Veljača 2013, 12:26:24
Ne mogu jer ih nemam, sorry. Ali ako se dobro sjećam tuđih iskustava - ne se sekirati, swr nije problem niti na jednom od ta tri banda.

Ovaj manual je inače skinut sa stranice od WX0B, valjda DF2BO ovo više nema u  pobudi pa je shareware. Bilo je toga i kod 9K2...pa nestalo :D

Ove dimenzije su bile objavljeno na forumu za tu antenu:

Element   Ф16   Ф20   Ф25   Ф20   Ф16   Razmak   
1   210   200   300   200   210   0   
2   140   100   100   100   140   90   
3   117   200   100   200   117   100   
4   129   100   100   100   129   220   
5   183   200   300   200   183   280   
6   112   200   100   200   112   320   
7   117   100   100   100   117   410   

Jesu li ova gore i antena iz PDF fajle iste antene ? (možda ja tu nešto ne vidim dobro?)

Već na prvi pogled vidim da razmaci između elementa nisu isti. Zato sam pitao za SWR krivulje.

73
Sam, 9a3os