• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Mini beam

Autor 9A6NDD, 25. Veljača 2013, 13:08:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Da li netko ima detaljniju dokumentaciju, iz koje bi se dalo iščitati  dovoljno podataka za samogradnju, od kakvog mini beama? Nešto kao G4MH ili MA5B ili slično, 3 elementa, 3 banda... googlam, ali ne nailazim na ništa korisno.

73

9a6c

Drago, ne znam dokle si u minijaturizaciji spreman ići, ali nije ni preporučljivo ići predaleko, jer bi gubici mogli nadmašiti dobitke.

Ako ti se uklapa u viziju, preporučio bih ti TA7OM 3B 2 el moxon yagi od ribičkih štapova i žice http://www.ym7ka.com/index.php?pid=38.

Ima na http://www.moxonantennaproject.com/TA3GO/TC3EC.htm i prezentacija te antene od TC3EC, a i na youtube nekih klipova.

Spremio sam sve za nju, ali nikako da je dignem...

Inače, iskustvo s 2 el moxonom je bilo sjajno, a nema razloga da ovo bude išta lošije. Lagana antena, dobar swr preko cijelog banda i veliki korak naprijed u odnosu na žičice i štapiće :D

9A6AA

Drago, a TH33Jr?

Imam to na Lošinju. I dimenzije.

(to mi više liči na beam nego ovo u postu prije moga.  :))

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A9C

POZDRAV
9a6ndd  nemoj ni gledati  kv yagi antene sa trapovima
ja ti preporučam OPTI BEAM
OB7-3  14..21..28  MHZ....2 ELEMENTA PO BANDU
OB9-5  14..18..21..24..28 MHZ....2 ELEMENTA PO BANDU
ja imam ob9-5...iznenadio sam se kako radi...misliš 2 elementa po bandu ali to radi odlično
9a9c
đuro

9A4QV

Mozda OB6-3M ako mu je problematicna duzina elementa.
Boom 3m i najduzi element 8m.
To bi bio neki hybrid izmedju 6C i 9C rijesenja.
Slazem se, ako je moguce, izbjegavati trapove...
Samogradnja OB6-3M trebala bi biti cijenom najprihvatljivije rijesenje po meni.

QV

P.S. napokon jedna amaterska tema i post

9A5BCL

Ima li tko dimenzije za OB6-3M?

9a5bcl

9A6AA

Da. Za 6000,00kn (koliko inače košta), ipak se da napraviti ovako nešto (OM6-3M).

S TH33jr nisam imao problema, sve dok nisam snagu podigao na 500W i počeo raditi RTTY.  :'(
Ipak, nije bilo teško nakon toga trap premotati.

9A6AA
"DX never sleeps..."

DK8ZZ

Za OB 7-3 materijal u 9A kosta ispod 1.000 kn...
Ako zelis i WARC onda 9-5 varijanta.

:-)

73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9a6c

Da ne ostane sve samo na riječima, evo i manuala za OB7 s dimenzijama, samo što nije baš mini, bar kad je 20 m reflektor u pitanju...

PS - Samo da spomenem kako je u RADIO HRS objavljeno nešto kao OM6-3M by 9A3GW, ali samo s cijevima, ne sa žicama.

I dalje mislim da je TA7OM najjeftiniji tribander u svojoj klasi... provjeren u 4NEC2 - radi, samo ga treba i dignuti u zrak ;)

9A5BCL

svi je hvale, force c3s

9a5bcl

9A5BCL

nesto iz DL,

3 band x beam

9a5bcl

9A4QV

Recenziju C3 iz kojeg je u biti i nastao OB6-3M i sve sto treba znati o C3 napravio je tko drugi no W4RNL L.B.Cebik i moze se pronaci na adresi:

http://w4rnl.net46.net/c3m.html

Sto se tice moxona, istina da je jeftin ali istina je i da sam vidio tih polomljenih ribickih stapova .....

QV

9A6NDD

Uf... ja se skoro uplašio da neće biti odgovora... puno zanimljivih rješenja. Moram sve dobro proučiti, ima materijala sada... Što se tiće trapova, njih bi izbjegavao, ako je ikako moguće...
Idem malo sve pregledati... ako ima tko još što, samo naprijed, od viška ne boli glava (osim ako nije neka šečeruša  8) )

73 de 9a6ndd

9A9L

Ako nisi informiran imas u HRS casopisu objavljen 3 l 3 band moxon. Nema trapova a napajanje jedno jedino. Mislim da je casopis br 2 iz 2005. godine.
Odlicno radi , jeftina i lagana. Okrece je rotator za TV antene,
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7PJT

Citat: 9A6NDD  u 25. Veljača 2013, 20:13:07
ima materijala sada... Što se tiće trapova, njih bi izbjegavao, ako je ikako moguće...

Ali  Mini  Beam  neide  bez trapova , .. . zato  mu  i  je ime Mini B.  ;D  !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je