• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

20 GODINA 9A AWARD

Autor 9A9L, 13. Prosinac 2011, 23:15:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NA

Kako su počele stizati prve direktne QSL karte za 9A20, bilo bi dobro što prije osmisliti izgled tipiziranih QSL karata, kako bi se moglo naručiti prvo štampanje.

73, Mladen 9A202NA

9A6R

To smo već rekli ali pomalo,nije sila.I mi mjesecima čekamo karte sa raznih ekspedicija pa mogu i oni za ovo naše. ;)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

DJ2MX

Dobro je krenulo.
Odradio sam vec 16 stanica:
2AA, 2GA, 2MF, 2NA, 2WJ, 3GI, 3SM, 4BA, 4MF, 4WW, 6DR, 6W, 7WA, 8DX, 9A i 9C.
Moj cilj je odraditi 100 od mogucih 125  :)
Mozda nebi bilo lose izdati posebnu diplomu za najveci broj odradjenih stanica,
naravno u dvije kategorije: 9A i ostali.
Nesto slicno smo imali za 20 godina BCC-a i to je jos dodatno motiviralo lovce  ;D

73, Mario DJ2MX,9A4MX,NØMX,E73DX

9A9L

Cini mi se da kod Tezaka nece biti problema za stampanje. Mislim da je jedini problem sto nigdje nije receno kako treba izgledati qsl karta. Ili ki kak voli ki kak zna.
Druga stvar koja jako djeluje destruktivno su propozicije za diplomu. Upiti sa strane i to iz EU su kako odraditi svih 10 prefiksa. I pitanje je na mjestu. Nema sanse da EU odradi svih 10 prefiksa a ponajmanje oni koji samo rade na UKV. Moze se u kontestima odtraditi svasta do S5, do I pa i do OE mozda OK OM i 3 SP i 2 UR 5 YU i 3 LZ pa cak i 2 YO.  ali je problem sto stanice koje rade na UKV nemaju posebne prefikse. Dakle trebalo je u propozicije staviti da vrijede i veze u periodu koje nemaju 9A20 u prefiksu ali da vrijede 1 bod. Ostale stanice sa prefiksom 9a20XXXX vrijede 5 bodova a 9a20hrs i 9a20hq nek vrijede 10 bodova sa tim da se treba sakupiti najmanje 200 punata. Ili ako je vec tako kako je bar staviti da na UKV treba 3 prefiksa za osnovnu diplomu a na KV da treba minimalno 5 prefiksa za osnovnu diplomu a 10 za I klasu. Cak sam siguran da bi i Ministarstvo turizma bilo zainteresirano da participira troskove stampanja diplome. Njima bi u interesu bilo da u svijet ode lijepa diploma sa dosta turistickih ljepota Hrvatske. Mislim da bi i marketinski strucnjak Saveza tu trebao malo potegnuti potrebne veze.  Ovako, siguran sam da ce jako malo diploma biti prodano a kolika je cijena to je jos jedan vrlo destruktivan podatak. Cini mi se da su odluke o pravilniku za diplomu 9A20 donesene prebrzo i bez dubljeg razmisljanja a mozda se jos moze nesto ispraviti sa popravljanjem Pravilnika. Ipak je nama u intersu da sto vise diploma ode u svijet, zar ne?
I jos jedna stvar koja upada u oko. Gledam popis stanica koje ce raditi sa posebnim prefiksom, a usput gledam i popis klubova koji su nabavili uredjaje po specijalnim cjenama i nekako mi se cini da nije broj prijavljenih stanica ni priblizno blizu onog broja "povlastenih" uredjaja koje je Savez financirao dobrim djelom. Cista pristojnost zahtjeva da bar takve stanice sudjeluju u aciji koju orhanizira HRVATSKI RADIOAMATERSKI SAVEZ. ILi sam ja mozda u krivu.???
Hvala sto ste potrosili vrijeme citajuci ovaj moj komentar.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Citat: 9A9L  u 06. Siječanj 2012, 21:41:31
Cini mi se da kod Tezaka nece biti problema za stampanje. Mislim da je jedini problem sto nigdje nije receno kako treba izgledati qsl karta. Ili ki kak voli ki kak zna.
...

Aktualna cijena kod Težaka je 0.15lp  (+ pdv) po komadu, za više od 50.000 komada. Za količinu koja se očekuje, mogla bi se naći i povoljnija cijena...

Citat: 9A9L  u 06. Siječanj 2012, 21:41:31
...Cak sam siguran da bi i Ministarstvo turizma bilo zainteresirano da participira troskove stampanja diplome. Njima bi u interesu bilo da u svijet ode lijepa diploma sa dosta turistickih ljepota Hrvatske. Mislim da bi i marketinski strucnjak ...

Zaboravi...

Inače, u doba kada skoro svi imamo računala te u njima razno-razne programe, ne smatram da bi unificirane QSL-ke bile najsretnije rješenje. Dajte mašti na volju, pa na svojim QSL-kama prikažite ljepote o kojima govorite. Svaki kraj je specifičan po nečemu i ima što pokazati...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A9Y

Potpuno se slažem sa Leonom.
U razgovoru sa kolegama iz Europe, dosta ih je zainteresirano za diplomu, cijena je možda OK (čak i nama iz Hrvatske), ali i tu se moglo uskočiti sa kakvim sponzorstvom pa je mogla biti i manja (manja cijena više prodaš, hi), čim ih uputim na propozicije za diplomu, odmah odustaju.
Zbog čega, puno kolega radi na UKV-u, nemaju uslove za postavljanje antena za KV (da ne ulazim u detalje) pa su aktivni samo na UKV-u, tako da je NEMOGUĆE odraditi ovu diplomu na UKV-u, npr. iz LA, G, SM itd.
Ono što je Leon napisao, a i ja sam u jednom ranijem postu predložio, trebalo je nekako drugačije riješiti propozicije za ispunjavanje uvjeta za diplomu, barem za UKV.
Ovako, otpada bilo kakva mogućnost da propagiram prigodni znak na UKV-u, jer sam većinom aktivan sa MS načinom rada. Poslije čitanja propozicija od strane kolega izvana, odaziv je nikakav.

Naravno, pitanje je što i sa QSL-kama? Kako da potvrdimo veze ako kolega recimo iz DL pošalje 2$?

A i klubovi sa nabavljenim uređajima preko Saveza? Nekako ih se premalo javilo za prigodni znak.

Shiranu ga hotoke

VE3ZIK

Mozda se moze nesto odraditi za UKV stanice usput on the fly oko promjena propozicija :-)?
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A7DCK

Istina, na KV se relativno brzo već ovih dana moglo skupiti prefixa.
Koliko se sjećam pravila su donesena u doba dok je bilo 55 posebnih znakova koji su zatraženi i dobili odobrenje. Tada je 9A209 bio jedino Leon, pa je valjda i odatle to da je potrebo 10 prefiksa. Mada bi puno bolje bilo sa bodovanjem, kao što su nedavno i Ukrajinci imali povodom 20 godina UARL-a (20, 10 i 2 boda, a ako je QSO na VHF ili 160m onda se množilo sa 5). Mislim da bi bilo puno zanimljivije svima :)

Što se same diplome tiče, mislim da bi trebala biti i opcija PDF diplome (elektronske), istina malo jeftinija od papirnate.
Znam mnogi će na ovo napisati  "meni je ljepše da je papirnata..." ali ima i onih kojima je možda ljepše da je u PDF-u.

Molim da se ne ljutite na mojem iznesenom mišljenju, barem pojedinci :)
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3SM

Pozdrav svima
Čitajući komentare, kritike i što sve ne u vezi pravila za diplomu " 20 GODINA 9A PREFIKSA " evo par riječi i sa moje strane jer ta pravila sam ja osmislio i proslijedio dalje ... Da ne bude " JA " u smislu pobiranja aplauza ili čega već ne nego iz vrlo jednostavnog razloga koji smo do sada mogli mnogo puta ovdje na forumu pročitati na način " ja bi ovako, ja bi onako, ja bi ovoliko ili onoliko i ko zna kakve maštarije bi se izrodile " onda nisam pobornik nikakve rasprave na temu da netko drugi predlaže ili pravi nešto jer bi se to jako jako odužilo i na kraju opet nebi bilo dogovora ( kako je to Ivo rekao u vezi pojednostavljenja tj.unificirane QSL karte ) u to sam siguran ...

Propozicije dobre ili ne ??

Nikada neće biti da su svi zadovoljni pa sam siguran da nitko neće napraviti svima po volji ...
Koja diploma će biti koje " jačine - lakoće " za uraditi ovisi o mnogo stvari ... koliko je dug period za odraditi traženo o tome ovisi i  njena težina ... zašto većina misli da bi diplomu trebalo uraditi u 24 sata i da je osvaja cijeli svijet na brzinu ??? Nisam siguran da je to ispravno ... zarada ??? Ako se ide na zaradu od diploma onda je trebalo jasno i glasno napisati da je diploma dostupna svima koji pošalju svoj potpis i odgovarajuću naknadu za nju ... LOŠE i NEMORALNO  ... ako želimo proslaviti 20 godina 9A prefiksa u eteru i damo godinu dana vremena da se može uraditi traženih 10 prefiksa jedino smo mi oni koji možemo ovo obogatiti ili pobiti svojim radom ili neradom ... želim vjerovati da svi mi  nas 125 koji smo se prijavili za rad sa specijalnim pozivnim oznakama ćemo se i prihvatiti posla i  da ćemo dati mogućnost svakome da nas uradi ... Ako ja i mnogi drugi možemo osvojiti diplomu JA prefiksa koja takodje zahtijeva 10 Japanskih prefiksa  ne vidim razloga u sumnju da isto tako i Japanski ili bilo koji DX operatori ne urade našu diplomu ... opet ponavljam da se diploma može uraditi ali samo uz pomoć svih nas koji smo se dobrovoljno prihvatili da ćemo raditi u ovom programu ...

Da odgovorim na velike pritužbe 9A9Y u vezi aktivnosti i nemogućnosti operatorima iz LA,G ili gdje već ne da na UKV-u odrade ovu diplomu ...
Možda i bude njima teže da dodju do te diplome ali ne zbog propozicija nego zbog drugih stvari ( prvenstveno propagacija i svega onoga što operator na 2m ili na UKV-u treba imati ) pod UKV područje se računa i 50 Mhz pa ako je netko zainteresiran i prvenstveni aktivan na UKV bandovima napraviće je sigurno ...
Od svih znakova sa spiska imamo dosta operatora koji rade i na 6m pa je mogućnost kombiniranja veza ostvariva. Ali s druge strane kad kažeš da propagiraš i razgovaraš sa svojim prijateljima stranim radio amaterima o UKV diplomi zaboravljaš ili nisi obratio pozornost da u HRS-ovom programu diploma postoji diploma RADJENI 9A PREFIKSI  i koja je čak odredjena u 3 klase ... uputi koji puta pogled na web stranicu HRS-a i onda propagiraj rad na UKV ... ako im je trenutna prekomplicirana imaju mogućnost rada na ovoj koja je jednostavnija ili lakše osvojiva ... pogledaj pa reci da li sam u pravu ...

U svakom slučaju jedino na nama je da radimo ili ne radimo i na kraju vidimo rezultate svoga rada kroz izdane diplome ... nije nemoguće jer ako sam ja sa FD-4 i 100 watta za ovih par dana uradio preko 700 veza i već imam nekoliko DX stanica koje sam uradio na 2,3 ili više bandova zaista nije neostvarivo da se odradi sa bilo kojim DX amaterom ...

Uz dužno poštovanji različitosti mišljenja ili dobro namjernim savjetima ali imam osjećaj da je više buke i vike bespotrebno ... uhvatimo se tastera, mikrofona, digitalija i svako u onom dijelu koji zna i može uraditi dajmo maksimalno od sebe i na kraju ćemo vidjeti kako će to sve proći ...

Ovo je sami početak i prerano je za bilo kakve rezultate ... na kraju godine ćemo o brojkama i statistikama ...

I na kraju i QSL karte kao što se vidi Ivo je bio u pravu .. nema dogovora širokih masa u demokratskom odlučivanju .. hahahah

Svaki od nas će najbolje sam sebi spremiti odgovarajući predložak sa kako je Emir predložio nekim lijepim dijelom svoga kraja ili naže zemlje i tako ćemo prezentirati i različitost i ljetote 9A ...

Bilo je malo predugačko ali sam smatrao da neke stvari treba reći i ostajem pri tome ... svaki od nas ima pravo na svoja mišljenja i ja ih kao takva i poštivam složili se Vi sa mnom ili ne ...

Do susreta na bandu, VY 73 de Mato - 9A203SM

9A9Y

U pravu si Mato, 9A prefix diplomu je lako odraditi na UKV-u, jer vrijede svi pozivni znakovi za nju i može se odraditi za jedan UKV contest.
Za ovu prigodnu diplomu vrijede samo posebni znakovi, tako da će je biti izuzetno teško odraditi na UKV-u, o njoj sam pisao.
Ali kao što i sam kažeš, vrijeme je za rad, pa ćemo vidjeti rezultate na kraju.
Shiranu ga hotoke

9A7DCK

Gledam malo izgled diplome (LINK) i za oko mi je zapeo HR grb i u njemu prefiksi.
Zar ne bi trebalo, ako se radi o skupljanju 9A200, 9A201... prefiksa, umjesto 9A0, 9A1 ... biti 9A200, 9A201,... ?
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A9L

A ima i jos jedno prazno polje gdje bi trebao biti i joker prefix 9A20.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Smatram da je prije objavljivanja trebalo provjeriti (i ispraviti) pravopisne pogreške kojima navedena pravila obiluju.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6W

Citat: 9A3VV  u 04. Siječanj 2012, 23:46:35
Uđeš s naslovnice foruma (DIPLOMA 20 GODINA 9A PREFIKSA) pa te odvede na:
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1158&Itemid=1185
Pravila na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Gore navedena poveznica ne povezuje. Moderatori, pomoć!
73 Dragan

9A3VV

73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!