• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RADIO HRS 1/2011

Autor 9A9L, 06. Travanj 2011, 06:42:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

VE3ZIK

Meni je papir - papir i lijepo ga je imati,s amo je pitanje sta kao sadrzaj koristiti.
Ne kazem ja da je lako voditi casopis, cak stavise, ali bi trebalo uvesti stalne rubrike i drzati datum stampanja siguran.
Da li ce to biti 4 5 ili 6 brojeva zavisi koliko od citalaca ali i od onih koji salju priloge.

73, Zik DK8ZZ
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A7DCK

Citat: 9A3IV  u 31. Prosinac 2011, 17:11:39
Pa, argument je moja filozofija. malo ću proširiti temu. E-qsl, e-diplome, e-novci su samo skupine bitova negdje na hardu. Ja volim papir, cash. Kad nešto zaključam u ormar onda je zaključano, a nisu to promjene magnetskog polja. Ako se nekom to ne sviđa, što mogu. Zato ovdje i iznosimo svoje mišljenje. Ono se može uvažiti ili ne, većina se može složiti ili ne, ali ovo je rasprava.

Zanima me zašto netrebam argumentirati svoj prijedlog da netko bude gost-komentator ili da se uvedu stalne rubrike. Valjda to nikog ne interesira.

Po svojoj staroj navici nakon reprilike ja više ne dajem repliku još jednom. Ako nešto neznam što objasniti jednom, pa ni drugi put, treći put neću ni pokušavati.

Damir

Vidim ja Damire da si ti moje pitanje argumenta krivo tumačio. Zanimalo me samo zašto "obavezno tiskano izdanje" i eto dobio sam odgovor. Naravno da je ovo diskusija. Zato i služi forum.
Ja svojim postom o PDF ne pokušavam nikome ništa nametnuti, a nisam niti u toj poziciji.
Samo po svemu sudeći jedino najisplativije riješenje za časopis trenutno je da bude u elektronskom obliku, bez obzira da li netko voli više papir ili ne. To je moje mišljenje :)

Ostalo si napisao jednako mojim razmišljanjima, jer ako neće bit sadržajan onda je i elektronsko izdanje neisplativo.

Lp

-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3VV

Citat: 9A9L  u 30. Prosinac 2011, 11:16:14
E moj Denis
Ja sam to predlozio prije dosta vreman. Naravno da su se neki digli odmah na zadnje noge. No koliko vidim sada su najednom za pdf izdanje.
...
Ne znam, možda se ovo odnosi (i) na mene, ne sjećam se jesam li i što sam na tvoj prijedlog odgovorio, ali iako sam davno odustao od bilo kakove rasprave s tobom, reći ću da sam ja, ako sam i promijenio mišljenje, uradio to upravo zbog toga što nam je za ovu godinu obećano 4 a izdano tri broja časopisa, za iduću je, kako trend pokazuje, vjerojatnost da ćemo dobiti dva broja, pa jedan, pa... Onda je daleko jeftinije ići na PDF izdanje, e da bi spasili ta obećana četiri broja kad nismo u stanju više. Tako bi bilo i više novca za honorare autorima. Možda je Matjaž Vidmar zbilja ogledni primjerak čovjeka koji živi ham spirit i za to mu skidam kapu, ali sam nešto jaaaako skeptičan što se nas tiče. Znam ja nas... (dalje svi znate ;D)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JG

Padajući niz, to znamo iz elementarne matematike, kaj ne...?
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A5MT

Do Vas je bar stigao NOVI casopis sa tankom,debelim, masnim ili polumasnim papirom... eto kod mene dana 8.1.2011 jos nije dosao  !!! ??? ??? ???
I postara Rajka sam hvatao za vrat ... kaze da nebi on takvo sta ukrao
Online sam uzimao neki kabl iz Engleske G4ZPL koji je dosao za 3 (tri) dana ali casopisa ni od korova
Iako sam ga uredno platio i pretplatio po sadrzaju pitam ima li netko iz moje blizine da ga posudi ... samo bi ga prelistao i uredno vratio
Ove godine se sigurno pretplacujem na casopis .... ;D ;D ;D
73, GL
Marin  9A5MT

9A6R

Ja sam ga u utorak pogledao u matičnom klubu "Marjan" 9A1CBM i bio sam gotov za nekih 15-20 min.Nisam našao nešto posebno int.u njemu.I nekako je sve tanji.Valjda je ova recesija i na njega djelovala.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Premalo raspravljamo o konkretnim prijedlozima, a previše o ''neispunjenim
obećanjima''. Ja doduše ne znam kada i gdje je netko ''obećao'' 4 broja časopisa
za 2011. g., ali znam da je postojao plan i program da u 2011. izađu četiri
časopisa. Plan se na žalost nije ostvario. Ne znam koji su to točno razlozi, ali
mislim da su glavni razlozi nedostatak materijala (tekstova) za časopis i
nedostatak novca za tiskanje. To naravno ne znači da ne trebamo raspravljati
kako naći rješenje za spas časopisa.

Nekoliko, po mojem mišljenju, dobrih prijedloga dao je Damir 9A3IV, pa ih ovdje
citiram:
Citat: 9A3IV  u 31. Prosinac 2011, 12:35:26
Možda nisam prava osoba za komentare o časopisu jer nisam pretplaćen na njega, ali možda bih se pretplatio da se nešto promjeni.

Imam nekoliko prijedloga, pa da vidimo što se misli o njima:

- obavezno tiskano izdanje. Tko hoće pdf neka kao i do sada čeka dvije godine da ga se objavi na netu

- objaviti unaprijed datume izlaska broja iz tiska. Tko hoće biti urednik neka se pobrine za redovnost izlaska. Bez toga ništa.

- od svih menađera, voditelja, neznam što sve ima u HRS-u tražiti barem da za svaki broj napišu 1/4 stranice o onome o čemu se brinu. Znači vijesti, novosti i planovi u HRS-u

-uvesti stalne rubrike: QRP. sateliti, diplome, sitni praktični savjeti o svemu i svačemu (samo radiomaterski, ne i recepti za kolače  ;D )

-uvesti u svaki broj gosta komentatora. Svaki put netko drugi a neka piše o temi koju sam odabere

-iznos honorara nije toliko bitan. Ipak smo radio-amateri a ne profesionalci. Pravi je primjer Matjaž Vidmar. Objavio je toliko toga

Ima još, ali i ovo je za sada dovoljno.

Svima sretna Nova 2012

Damir

Načelno sam protiv PDF izdanja. Više volim papir i nešto što mogu pokazati
prijateljima i gostima koji mi dođu u kuću. Međutim, ako iz financijskog razloga
nismo više u mogućnosti plaćati tiskanje časopisa, onda je bolje da izlazi u PDF-u
nego da potpuno prestane izlaziti.

Drugi problem je sadržaj. Časopis će biti onoliko dobar koliko ćemo mi, članovi
HRS-a, poslati dobrih priloga za objavljivanje.
I, naravno, za objavljivanje mora postojati kriterij.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 08. Siječanj 2012, 17:00:30
Premalo raspravljamo o konkretnim prijedlozima, a previše o ''neispunjenim
obećanjima''. Ja doduše ne znam kada i gdje je netko ''obećao'' 4 broja časopisa
za 2011. g., ali znam da je postojao plan i program da u 2011. izađu četiri
časopisa. Plan se na žalost nije ostvario. Ne znam koji su to točno razlozi, ali
mislim da su glavni razlozi nedostatak materijala (tekstova) za časopis i
nedostatak novca za tiskanje. To naravno ne znači da ne trebamo raspravljati
kako naći rješenje za spas časopisa.
...
Ako je napravljen plan i program za izdavanje četiri broja časopisa Radio HRS u 2011 godini i ako taj plan i program nije ostvaren, je li obećano ili nije posve je irelevantno. Napisano je da će i u 2011 izaći četiri broja časopisa pa su izašla, i to jedva, tri. Treći broj do nekih pretplatnika kako vidimo još nije stigao! Podsjetit ću na jednu staru narodnu izreku: Čovjek se veže za riječ a vol za rogove. RIJEČ je, barem u ovoj priči, ono što nas razlikuje od volova!

Objašnjenja koja su stigla na neke moje prijedloge su, čak i iz kvalificiranih izvora, da nije neka razlika u cijeni ovog ili onog papira, pa da visina honorara nije presudna, pa da nisam u pravu glede objavljivanja rezultata natjecanja, pa... Evo, sva ta objašnjenja prihvatam, ali ne mogu prihvatiti objašnjenje da nema materijala (tekstova). Do (zaključno) 2009 ih je bilo, čak smo pročitali i da ih je bilo i više nego je moglo stati u šest brojeva... Što je urađeno da ih u 2010 i 2011 bude dosattno za četiri broja? Je li itko ikoga poticao da opiše nešto što je napravio? Je li se imao proaktivan pristup problematici ili se sjedilo k'o kvočka na jajima i čekalo da se izleže tekst?

I, da se razumijemo, ja kao i mnogi drugi, preferiram papirnato izdanje, ali ako nema sredstava za papirnato progutat ću i PDF izdanje pa si ga doma isprintati i spiralno ga uvezati, samo neka bude!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

Može li se to "ispržit"na CD-ove pa slat na adrese već od idućeg broja.Samo ne preko kurira,iz ruke u ruku i na ZG Festu ;) Nisam pretplaćen ali samo pitam ???

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4OE

Problem sa casopisom je cista ekonomska racunica, a ne kolicina i kvaliteta priloga.
Po ovoj cijeni ga je nemoguce odrzati, jedino ako se ne pronadju sredstva iz drugih izvora da pokriju troskove izlazenja casopisa.
Prema kalkulaciji iz 2010 g. (ne ulazim u to dali je realna) ekonomska cijena pojedinog primjerka je 29.60 kn.
Pretplatnike pojedini broj (na bazi 4 broja) kosta 17.50 kn, gubitak od 12.1 kn.
Pojedinacni broj 25 kn, gubitak od 4.60 kn.
Jedino na pretplati i prodaji u inozemstvu bi se ostvarila nekakva dobit.
Kad se gubitcima dodaju on od neprodanih primjeraka (remitendi) ukupna suma se jos povecava.
Povecanjem kolicine priloga ti gubitci dalje rastu zbog povecanja honorara suranicima.

Kad bi svih 2000 i nesto sitno clanova RK (HRS-a) postalo pretplatnicima nista se bitno nebi promijenilo, jer je casopis sam po sebi skup.
Mozda bi bio isplativ kad bi se prodavao u 10K primjeraka.
Nasa realnost stednja i nedostatak sredstava na sve strane, pa tako i na casopisu.
Zbog svih igara sa brojem primjeraka casopisa u jednoj godini netreba zacuditi da broj pretplatnika bude jos manji.
Zavaravaju se svi oni koji misle da bi pdf izdanje bilo isplativo, usteda, trosak tiskanja, bi bila samo nesto malo vise od 10 000 kn po izdanom broju, ostatak od 16 000 kn su naknade suradnicima i 3 000 kn distribucija.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3VV

Nemam ništa protiv pune, realne cijene, neka je formiraju tako da i HRS-u nešto ostane, ali neka časopis izlazi jednom u dva, tri ili četiri mjeseca i neka se točno zna kada će stići, a ne ovako, moraš gatati u grah kada će (i hoće li uopće?) stići sljedeći broj. Ili, ako nisu to u stanju napraviti neka ukinu časopis pa ćemo nabavljati časopise od drugih saveza iz okruženja. Ako njih nije sram nije ni mene pretplatiti se na časopis iz Srbije ili iz Slovenije.
73 Damir 9A3VV

9A6NDD

http://www.plsavez.hr/vijesti/98/hrvatski-planinar-u-novoj-godini-deblji-za-8-stranica/

znači može se i u recesiji ako se stvari malo poslože... i koliko znam nema naknade za pisanje članaka. Dakle sve ovisi najviše o članstvu, ako je ono zainteresirano za kupnju i suradnju onda nema frke.
Treba prvo krenuti od sebe, ja na primjer nisam nikada ni napisao niti poslao članak u časopis, a mogao sam. Znači mogu nekako pridonijeti u budučnosti ako nešto napišem.... Tako bi smo svi mogli razmišljati i učiniti naš časopis boljim... naravno od samog razmišljanja nema baš neke koristi (a posebno ne od piskaranja po forumu, tu energiju bi bilo kvalitetnije utrošiti na pisanje nekog članka) nego treba raditi, pisati...

9A6AA

Citat: 9A6NDD  u 09. Siječanj 2012, 08:46:40
... treba raditi, pisati...

Ako je nekome promaklo:

"... Godišnja pretplata stoji 150 kuna, a obuhvaća 11 brojeva."

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Tko bi to trebao ''poticati'' bilo koga na napiše nešto za časopis? Istini za volju,
poziva na pisanje u samom časopisu ili ovdje na forumu, bilo je mnogo. Bolje
pitanje bi bilo zašto je slab odaziv? Umjesto da tražimo ''dežurnog Pedra'' puno
više ćemo napraviti ako se pozabavimo pitanjem kako napisati (dobar) članak
za časopis?

Da ne ponavljam, citiram:
Citat: 9A6NDD  u 09. Siječanj 2012, 08:46:40
http://www.plsavez.hr/vijesti/98/hrvatski-planinar-u-novoj-godini-deblji-za-8-stranica/

znači može se i u recesiji ako se stvari malo poslože... i koliko znam nema naknade za pisanje članaka. Dakle sve ovisi najviše o članstvu, ako je ono zainteresirano za kupnju i suradnju onda nema frke.
Treba prvo krenuti od sebe, ja na primjer nisam nikada ni napisao niti poslao članak u časopis, a mogao sam. Znači mogu nekako pridonijeti u budučnosti ako nešto napišem.... Tako bi smo svi mogli razmišljati i učiniti naš časopis boljim... naravno od samog razmišljanja nema baš neke koristi (a posebno ne od piskaranja po forumu, tu energiju bi bilo kvalitetnije utrošiti na pisanje nekog članka) nego treba raditi, pisati...

U našim redovima ima istinskih znalaca o svakoj radioamaterskoj temi. Međutim
to ne znači da svatko može napisati dobar prilog o ''svojoj'' temi. Po mojem
mišljenju, tekstovi za časopis moraju udovoljavati nekom kriteriju, bez obzira
tko im bio autor.

Autori stručnih tekstova bi trebali biti svjesni da pišu za amatere koji nisu tako
stručni kao i oni (autori) i svoje tekstove bi trebali prilagoditi takovoj, znanja
željnoj, većini. To je najteže od svega.

Napisati dobar tekst zahtjeva mnogo truda i vremena. Zašto bi to trebalo biti
besplatno? S druge pak strane, vjerujem da ima onih koji ne žele nikakav novac.
Kako ih nagraditi?

Bilo bi korisno kad bi koju riječ o tekstovima u Radio HRS-u rekli i oni koji samo
čitaju (većina). Npr. kakove teme želimo u časopisu ? Kako bi te teme trebale biti
obrađene ? (za apsolutnog početnika ili uz pretpostavku da osnove znamo ?)

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 09. Siječanj 2012, 15:51:36
Tko bi to trebao ''poticati'' bilo koga na napiše nešto za časopis? Istini za volju,
poziva na pisanje u samom časopisu ili ovdje na forumu, bilo je mnogo. Bolje
pitanje bi bilo zašto je slab odaziv?

Martine,
nisam nikada imao prilike vidjeti u cjelosti kako se uređuje časopis ali onoliko koliko sam vidio postoji urednik koji ima ideju kako bi to u konačnici trebalo izgledati i zadaje konkretne zadatke novinarima (tekst na konkretnu temu i sl.). Po meni bi normalno bilo da se složi lista s konkretnim temama po nekim područjima i da se to objavi javno pa tko što može napisati nek napiše i pošalje a urednik onda odlučuje tko je dovoljno kvalitetno obradio zadanu temu i kome će se članak objaviti a kome ne.

U našim redovima ima istinskih znalaca o svakoj radioamaterskoj temi. Međutim
to ne znači da svatko može napisati dobar prilog o ''svojoj'' temi. Po mojem
mišljenju, tekstovi za časopis moraju udovoljavati nekom kriteriju, bez obzira
tko im bio autor.

Naravno, no ako se nekome odbije objaviti članak bez ikakvog obrazloženja kako će taj autor moći popraviti svoje nedostatke i sljedeći put napraviti nešto što će po tim kriterijima biti prihvatljivo? Kriteriji se obično objave zar ne?

Napisati dobar tekst zahtjeva mnogo truda i vremena. Zašto bi to trebalo biti
besplatno? S druge pak strane, vjerujem da ima onih koji ne žele nikakav novac.
Kako ih nagraditi?

Ako autor želi nešto napisati besplatno zašto se ti brineš o tome kako ga nagraditi?
Eto npr. meni osobno ne odgovara nikakav autorski honorar jer bi onda na kraju godine morao pisati poreznu prijavu i još dodatno plaćati poreza pa mi ta naknada samo pravi probleme a možda bi mi bio gušt da se moj članak negdje objavi pa da mi u kući poraste rejting i to mi je dovoljna nagrada  ;D

Bilo bi korisno kad bi koju riječ o tekstovima u Radio HRS-u rekli i oni koji samo
čitaju (većina). Npr. kakove teme želimo u časopisu ? Kako bi te teme trebale biti
obrađene ? (za apsolutnog početnika ili uz pretpostavku da osnove znamo ?)

E ova konstatacija pokazuje stvarno stanje. To je kao da legneš u krevet s prekrasnom djevojkom a onda je pitaš a što bi ja sad trebao raditi da se to tebi svidi. Mislim da sve vole da ih iznenadiš. Lako je kad ti netko sve servira na gotovo. Tako svatko može biti urednik.
Osobno mislim da je najveći nedostatak časopisa postojanje interneta. Na netu za trenutak pronađeš stotinu nacrta antena s konkretnim iskustvima ljudi, hrpu shema kako jednostavnih tako i najkompliciranijih uređaja i sve je aktualno. Nitko danas ne piše i ne najavljuje nešto što je već prošlo što redovno radi naš časopis.
73 de Ivo, 9A3TY