• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RADIO HRS 1/2011

Autor 9A9L, 06. Travanj 2011, 06:42:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

Radio HRS br. 3/2011 stigao jučer, sreća pa je danas stigao QST br. 1/2012 tako da se ipak ima što pročitati. Najfora je u našem časopisu najava 9A CW kontesta. Bolje bi bilo da je taj dio časopisa ostavljen prazan. Manja bruka...

Ponovit ću ono što sam već nekoliko puta pisao, a to je: okanite se high glossy papira, vratite se na papir i format s početka izlaženja devedesetih, bit će puno jeftinije pa ćete moći autorima plaćati pristojne honorare i neće biti kuknjave kako se nema materijala za časopis. Gospodo drugovi, zar se baš morate naslikavati u koloru na high glossy papiru u svakom broju časopisa manje-više jedni te isti? Manite se slikanja za časopis i primite se posla! >:( Rezultati natjecanja - kako sam već pisao - kratak komentar rezultata i link na web stranicu organizatora gdje se mogu naći cjeloviti rezultati. Ušteđeni prostor iskoristiti za neki koristan članak. I svakako, opet ponavljam, povećati honorare autorima, jesmo mi amateri ali nismo budale! Toliki trud da se članak napiše, pa nacrtaju crteži, pa sheme, pa se izaberu fotografije, pa se sve to posloži prema pravilima za pisanje... TO treba platiti i to pristojno, a  to će se moći samo ako se promijeni pristup časopisu (vidi gore). I još ponegdje prišpara (recimo na dnevnicama i tako to...).

Evo, ovaj je broj QST-a posvećen graditeljima. Kada će se to kod nas dogoditi? Ne moraju to biti neke velemudre gradnje za koje je potrebno završiti dva-tri fakulteta, magistrirati i doktorirati, neka netko objavi, na primjer, kako je napravio dipol od mjerne trake. I to je gradnja! Ili kako je netko napravio ručni taster (uuupssss, tipkalo ;))... I to se gradi i zanimljive, često smiješne, konstrukcije se objavljuju u časopisima. Halooo, ovo je hobi, nije neka akademija znanosti gdje svi moramo biti uštogljeni i mrtvi-ozbiljni, ovdje se smije i improvizirati i zafrkavati se...

I onda se k'o pura d.eku čudimo što nam ne ide...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 28. Prosinac 2011, 21:07:20
...
Ponovit ću ono što sam već nekoliko puta pisao, a to je: okanite se high glossy papira, vratite se na papir i format s početka izlaženja devedesetih, bit će puno jeftinije pa ćete moći autorima plaćati pristojne honorare i neće biti kuknjave kako se nema materijala za časopis.
...

Ne vjerujem da će zbog papira išta pojeftiniti! Znam o čemu govorim. Da ne
objašnjavam previše, a u prilog mojoj tvrdnji imam prijedlog. Raspitaj se kod
tiskare za informaciju o tiskanju QSL-ki. (U Hrvatskoj ima stotine tiskara i
nije problem). Zahtijevaj informaciju o tisku QSL-ki na papiru 180 gr (papir
dovoljno tvrd za plastificirane QSL-ke u boji i dovoljno mekan za ispis na
većini tintnih pisača). Druga strana papira NE SMIJE biti sjajna radi upijanja
boje tintnog pisača. Siguran sam da će ti SVE tiskare reći da nema problema,
ali kad vide da želiš tiskati tisuću ili deset tisuća karata, nastaje problem, jer
takav papir nemaju na skladištu, ili ne mogu naručivati male količine papira,
ili može takav papira iako ga nemaju, ali to će koštati, i sl.

Časopis će biti onoliko dobar koliko će u njemu biti dobrih priloga.
Osobno ne vjerujem da prilozi ovise o honoraru.

Ja sam ZA objavljivanje cjelokupnih rezultata natjecanja, a ne za link na Internetu.

73
Martin 9A2JK

P.S. Skoro sam zaboravio napisati. Kad se sve uzme u obzir, posljednji broj
je iznad mojeg očekivanja i ja sam zadovoljan. Čestitke svima koji su
sudjelovali u njegovoj izradi.

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2Z

Sada je vrijeme štednje, dijete, restrikcija, rezanja i neznam kako se sve to zove, predlažem da se Radio HRS prestane štampati. Imamo internet, radiouređaje i mislim da se možemo dovoljno informirati o svemo ako nas nešto interesira.  Damire, koji honorari ? za prepisane članke iz drugih časopisa ili preslikanih shema po kojima nemožeš ništa napraviti (jer nisu dobro preslikane). Dipol od mjerne trake, kako napraviti, mislim da smo svi vidjeli taj komplicirani sistem izrade. Izrada ručnih tastera, raznih improvizacija i neznam šta još, ja mislim da su prošla ta vremena. Mi smo profesionalci i mislim da je to u redu.

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 29. Prosinac 2011, 10:25:27
...
Ne vjerujem da će zbog papira išta pojeftiniti! Znam o čemu govorim. Da ne objašnjavam previše, a u prilog mojoj tvrdnji imam prijedlog. Raspitaj se kod tiskare za informaciju o tiskanju QSL-ki. (U Hrvatskoj ima stotine tiskara i nije problem). Zahtijevaj informaciju o tisku QSL-ki na papiru 180 gr (papir dovoljno tvrd za plastificirane QSL-ke u boji i dovoljno mekan za ispis na većini tintnih pisača). Druga strana papira NE SMIJE biti sjajna radi upijanja boje tintnog pisača. Siguran sam da će ti SVE tiskare reći da nema problema, ali kad vide da želiš tiskati tisuću ili deset tisuća karata, nastaje problem, jer takav papir nemaju na skladištu, ili ne mogu naručivati male količine papira, ili može takav papira iako ga nemaju, ali to će koštati, i sl.
...
Ja u kupe ti u spade... Nije tema papir za izradu QSL kartica. I neće biti da je običan papir jednako skup kao i high glossy. Evo, otići ću odmah poslije praznika u dvije lokalne tiskare, ponijeti časopis i pitati za cijenu tiskanja u ovakvom obliku i sa jeftinijim papirom i nešto manjeg formata. Koliko primjeraka? Uz napomenu da su ovdašnje tiskarske, kao i sve druge usluge, besramno skupe. Zanima me samo odnos cijena sadašnjeg i časopisa kakvog ja zagovaram. Reci samo kolika je tiraža? I koliko brojeva godišnje?
...
Časopis će biti onoliko dobar koliko će u njemu biti dobrih priloga.
Osobno ne vjerujem da prilozi ovise o honoraru.
...
Ne vjeruješ? E, vidiš, ja vjerujem da itekako ovise o honoraru. Prošlo je vrijeme rada za lijepe oči... Onaj tko je nešto osmislio i napravio, te odlučio to opisati, nacrtati, fotografirati, posložiti kako je propisano i ponuditi za objavu u časopisu očekuje da mu se pošteno plati rad i vrijeme koje je na to utrošio. I to da mu se plati bez otezanja i zavlačenja. A dobar prilog ne očekuj za mizeran honorar. Kol'ko para - tol'ko muzike, stara je poslovica.
...
Ja sam ZA objavljivanje cjelokupnih rezultata natjecanja, a ne za link na Internetu.
...
Zašto jednostavno ako može komplicirano? A da ja upitam zašto novce za honorar autoru cijele te litanije na tko-zna-koliko kartica ne usmjeriti u honorar za autore amaterskih gradnji? Ha? A za rezultate natjecanja - kratko i link... A na ostatku prostora objaviti neku gradnju... I to prije svega namijenjenu onima koji čine prve korake u ovaj naš, radioamaterski svijet, jer na njima će ovaj naš radioamaterski svijet i ostati i opstati. Bez njih...
...
P.S. Skoro sam zaboravio napisati. Kad se sve uzme u obzir, posljednji broj je iznad mojeg očekivanja i ja sam zadovoljan. Čestitke svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi.
No comment.
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3VV

Citat: 9A2Z  u 29. Prosinac 2011, 13:51:22
...
Izrada ručnih tastera, raznih improvizacija i neznam šta još, ja mislim da su prošla ta vremena. Mi smo profesionalci i mislim da je to u redu.
Imam dojam da se tu krije malo ironije ;)
73 Damir 9A3VV

9A7DCK

Citat: 9A2Z  u 29. Prosinac 2011, 13:51:22
(cut) ... Dipol od mjerne trake, kako napraviti, mislim da smo svi vidjeli taj komplicirani sistem izrade. Izrada ručnih tastera, raznih improvizacija i neznam šta još, ja mislim da su prošla ta vremena. Mi smo profesionalci i mislim da je to u redu.

Mozda kolega ti jesi profesionalac, no ima jos onih koji se osjecaju amaterima (radio amaterima) i vole izradivati antene, tastere...
Ta vremena su prosla za neke, no na srecu jos ima radio amatera kojima su ta vremena draga i nisu im proslost. A ima i mladezi koja voli izradivanje tastera i drugih stvarcica (ja radim sa tasterom koji mi je slozila kcer od komada drva, pocincane deblje zice i par vijaka i ne mislim ga zamjeniti sa kupovnim)

I u casopisu bi svakako trebalo biti puno takvih stvari, pa makar i starijih (mislim na starije projekte QRP RX/TX) koji itekako mogu zanimati novije kolege radio amatere,a i mlade koji ce tek postati radio amateri.
Svi spominju honorare, OK istina da je svima novac bitan, ali ne treba pretjerivati.
Odgovorni bi trebali razmisliti o trenutnoj isplativosti stampanog izdanja, pošto danas gotovo svi imaju kakav takav internet i HRS casopis u PDF-u bio bi OK. ...

-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3VV

Nisi ti Stjepana dobro shvatio, ironija je u pitanju.
73 Damir 9A3VV

9A7DCK

Citat: 9A3VV  u 29. Prosinac 2011, 21:17:30
Nisi ti Stjepana dobro shvatio, ironija je u pitanju.

Isprika kolegi 9A2Z ako sam krivo shvatio ... ostali dio ne mijenjam :)
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC

9A3VV

Ovo PDF izdanje je već spominjano i mislim da bi to bilo prihvatljivo rješenje. Trebalo bi samo riješiti tko bi, i pod kojim uvjetima, imao pristup za čitanje.

I stavi u Galeriju sliku tastera i majstorice :) Mislim da je zaslužila javnu pohvalu. Možda ima još takvih zanimljivih konstrukcija?
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 29. Prosinac 2011, 20:17:55

Ja u kupe ti u spade... Nije tema papir za izradu QSL kartica. I neće biti da je običan papir jednako skup kao i high glossy.
...
Stvar je vrlo jednostavna. Najjeftiniji papir za tiskanje je onaj kojega tiskare
najviše koriste. Taj papir tiskare kupuju u velikim količinama i zato ga dobivaju
povoljnije. Za posebne zahtjeve malih tiraža (kao npr. Radio HRS) jeftiniji papir
je zapravo skuplji.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7DCK

Citat: 9A2JK  u 30. Prosinac 2011, 07:07:18
... Za posebne zahtjeve malih tiraža (kao npr. Radio HRS) jeftiniji papir
je zapravo skuplji. ...

Zato je najjednostavnije rješenje elektronsko izdanje časopisa. Distribucija preko interneta ili slanjem na mail pretplatnicima ... 100% zaštititi časopis od čitanja ne pretplatnika je nemoguće i sad u tiskanom izdanju (pretplatnik može dati ne pretplatniku časopis da si pročita/umnoži), tako da sa te strane nema razlike.

9A9L

E moj Denis
Ja sam to predlozio prije dosta vreman. Naravno da su se neki digli odmah na zadnje noge. No koliko vidim sada su najednom za pdf izdanje. Cak su i pljuvali kad sam ustvrdio da nema clanaka, a to se pokazalo tocnim. Jedini clanci koji su ostali su copy/paste rezultata VHF/UHF/SHF natjecanja sa potpuno nevaznim podacima, a da bi se ispunilo nekoliko stranica i nekima platilo za to dosta kartica teksta. A nije problem vidjeti ciji je potpis na tekstovima.  Nigdje ne vidim clanke ostalih nositelja sekcija koje su pod HRS ingerencijom. Sve izgleda da ovako nece biti jos dugog zivota casopisa.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3IV

Možda nisam prava osoba za komentare o časopisu jer nisam pretplaćen na njega, ali možda bih se pretplatio da se nešto promjeni.

Imam nekoliko prijedloga, pa da vidimo što se misli o njima:

- obavezno tiskano izdanje. Tko hoće pdf neka kao i do sada čeka dvije godine da ga se objavi na netu

- objaviti unaprijed datume izlaska broja iz tiska. Tko hoće biti urednik neka se pobrine za redovnost izlaska. Bez toga ništa.

- od svih menađera, voditelja, neznam što sve ima u HRS-u tražiti barem da za svaki broj napišu 1/4 stranice o onome o čemu se brinu. Znači vijesti, novosti i planovi u HRS-u

-uvesti stalne rubrike: QRP. sateliti, diplome, sitni praktični savjeti o svemu i svačemu (samo radiomaterski, ne i recepti za kolače  ;D )

-uvesti u svaki broj gosta komentatora. Svaki put netko drugi a neka piše o temi koju sam odabere

-iznos honorara nije toliko bitan. Ipak smo radio-amateri a ne profesionalci. Pravi je primjer Matjaž Vidmar. Objavio je toliko toga

Ima još, ali i ovo je za sada dovoljno.

Svima sretna Nova 2012

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A7DCK

Citat: 9A3IV  u 31. Prosinac 2011, 12:35:26
<cut>
- obavezno tiskano izdanje. Tko hoće pdf neka kao i do sada čeka dvije godine da ga se objavi na netu

Tiskano izdanje u ovoj nakladi je skupo, a PDF je u tom slučaju najisplativija zamjena. Naravno ako se ima što stavit u časopis. PDF izdanje se isto tako može zaštititi i prodavati (pretplata), a distribucija se može riješit na razne načine. Tu je jedino problem što se mora imati računalo ili neki od novijih mobilnih uređaja na kojem se može pregledavati PDF.
Također se PDF može registrirati i dobit ISSN.

Nisi naveo svoj argument zašto obavezno tiskano izdanje ?

9A3IV

Pa, argument je moja filozofija. malo ću proširiti temu. E-qsl, e-diplome, e-novci su samo skupine bitova negdje na hardu. Ja volim papir, cash. Kad nešto zaključam u ormar onda je zaključano, a nisu to promjene magnetskog polja. Ako se nekom to ne sviđa, što mogu. Zato ovdje i iznosimo svoje mišljenje. Ono se može uvažiti ili ne, većina se može složiti ili ne, ali ovo je rasprava.

Zanima me zašto netrebam argumentirati svoj prijedlog da netko bude gost-komentator ili da se uvedu stalne rubrike. Valjda to nikog ne interesira.

Po svojoj staroj navici nakon reprilike ja više ne dajem repliku još jednom. Ako nešto neznam što objasniti jednom, pa ni drugi put, treći put neću ni pokušavati.

Damir
SVE ILI NIŠTA