• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Fazirane vertikalke

Autor 9A6C, 08. Prosinac 2008, 18:49:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Imam neku potrebu posložiti dvije fazirane vertikalke za 40 m i to prema ON4UN knjizi - III izdanje. Radi jednostavnog faziranja išao bih na KB8I (nw K3LC) princip faziranja samim koaksijalnim kabelima bez dodatnih prilagođenja s dionicama 157+39+157 stupnjeva.

Vidio sam da je 7Q7MM ekspedicija to imala , ali me zanima da li je netko od forumaša imao iskustva s takvim sustavom, gdje je bilo postavljeno i s koliko radijala. Još ako je bilo mjerenja impedancije itd - sjajno!

Da ne kažem - kakva su iskustva na opsegu, možda uspredbe s nekim drugim antenama, ocjena dijagrama za DX i za Eu.

Ako može bez linkova i tuđih iskustava, zanima me da li ima  iskustava iz prve ruke.

Ne bojte se, nije za 9ACW contest :D

TU GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6C

Nula odgovora, a ali 166 pregleda?

Znači - pravo pitanje, ali na žalost još uvijek bez odgovora.

Dječaci, ima li koga?

???
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4QV

Ima, al ti neću reć  :P
Probaj to isto sa gp-jkama za 2m, pa nam javi sto si dobio.

Vjeruj mi lakse je to testirati na manjim antenama  ;D a onda to isto napraviti sa velikim.

QV

9A7YY

Citat: 9a6c  u 10. Prosinac 2008, 19:13:22
Nula odgovora, a ali 166 pregleda?

Znači - pravo pitanje, ali na žalost još uvijek bez odgovora.

Dječaci, ima li koga?

???

E moj Gogo, takva ti je žalosna stvarnost RA pokreta u hrvata.
Sve je lipo i dobro i sve svi sve znaju i u sve se razume dok ti štagod ne zatriba. A onda ..............muk.

U više navrata sam na forumu upućivao pozive znalcima da pišu bilo na forumu bilo u časopisu , o bilo čemu, naravno korisnom. Rezultat vidiš.

Najsmišnije mi je bilo kad mi je jedan "znalac" odgovorio da nije o grijao stolicu radi mene........ sic.

Bit će tu negdi u zapećku Andra, javit će se on, sigurno.
Andra pozdrav.

9A4DU

mozda znalci cekaju da prodje 9acw? ???

9A5TD

Bojim se da zbog same fizicke prirode banda u kojem to zelis napraviti ne moras ocekivati puno odgovora na tu temu unutar HR. Nisam isao u detalje pa ne znam sto zelis tocno dobiti sa faziranjem, +3dB ti sigurno nista ne znaci na tom bandu pa se samo po sebi namece da jednio sto zelis je usmjereni diagram zracenja. Osim sto fizicki antene moras postaviti na naki razmak ( lambda/4 x 2 ili 3 ili 4 ) moras se dobrano namuciti sa sekcijama napajanja za tu drugu antenu. Bojim se da ce oni ocekivani dobri rezultati utopiti u gubicima koji ce nastati splitanjem snage, nesimatricnim radijalima, razlicitom provodljivosti tla i slicno. U svakom slucaju ako imas dosta terena za podignuti i povezati sve to zajedno OBAVEZNO PROBAJ PA PISI kako je bilo.

PS: JEsi li razmisljao o principu na kojem se koristila JNA antena AT-5 za KW   

9A6C

Crni Damire, znam da je život dolina suza, ali ovo je strašno :D

Imam ja neku literaturu na ovu temu, zbirke pjesama s weba itd, ali me zanima je li netko probao.

TU GG

9A1UN

E moj GG,

Razmakni ih lambda/4, T konektor sa njega 2x75omske kablove 1/4lambda do svake antene.
Na obe strane T konektora paralelno spojis 50omski lamda/4 i to ti je fazno kasnjenje od 90deg. Stavis jedan rele izmedju i imas za birat koji ces smjer ovisno o na koju antenu ti dodaje dodatnih 1/4lambda.
To je najedenostavnije moguce rjesenje i dobro radi.
Ako hoces mogucnost i bocnog zracenja to malo komplicira stavri ali ne previse.

73 Davor 9A1UN

S57Z

Pozdrav Gorane !

Ja sam sada u WW CW radio sa dvije vertikalke.

Vertikalke su bile na visini približno 1m.Razmak bio je oko 6.5m.Faza 7m iz koaksialnog kabela RG-213.
Izpod svake vertikalke je bilo 15 radiala dužine oko 10m.
Napajanje sam vršio vrlo jednostavno.U pps-u sam imamo ručno stikalo iz kojeg idu dva koaksialca na svaku antenu.
Dužina ovih koaksialnih kablova bora da bude jednaka.U svakom slučaju moraju da budu dugi 7m koliko je duga faza puta 2,4,6,8....
Ja sam imao duge 56m svaki.
Vertikalke su bile sa gamma prilagođenjem dužine 2m i širine oko 15cm.

Rezultat je bio oko 1600 veza za 36 sati rada.

Ako te što još zanima,pitaj.

Igor,S57Z

9A4QV

Davore, Davore, nije "svijet" baš tako jednostavan  ;D

Igore, ti si vjerovatno uspio sa gama match na svakoj vertikalki podesiti to da je impedancija svake od njih nakon faziranja i dalje 50 ohma i nakon mutual coupling efekta.

Uslijed tog efekta utjecaja jedne antene na drugu zbog blizine, jednoj se impedancija povećava a drugoj smanjuje. Kako to izmjeriti? Naravno ako imaš gama na vertikalki onda to možeš podešavati u protivnom rezultati neće biti baš onakvi kakve "jednostavna" teorija predviđa.

Uostalom da ne pilim, to je objašnjeno u jednom članku, dijelu časopisa koji baš većina nema volju za čitati.

Evo u prilogu sam zalijepio taj PDF, Gogo, mala su slova ali šta ćeš isprintaj pa udriiiii

QV

9A1UN

Zasto ne? pa jednostavnijeg rjesenja nema. Mogu nacrtat ako nije jasno.
Znaci svaku vertikalku za sebe se postima na istu qrg. Kasnije se spoje paralelno
sa 2 75omska kabla duzine lambda4 x faktor skracenja kabla. Sa svake strane T konektora se paralelno spaja lambda/4 50omskog kabla x faktor skracenja.
Rele se spaja tako da napajas ili jednu ili drugu stranu T konektora, ovisno o tome jedna
vert ce imat fazni pomak od 90 stupnjeva. Rezltat je oko 20-25db front backa i nesto gaina.
Radi provjereno

73 Davor 9A1UN

9A4QV

Sorry ali morati ćeš mi nacrtati  ;D ako nije problem, možeš i sa rukom pa skanirati, zanima me ta matematika sa impedancijama jer iz objašnjenja ne mogu dokučiti tvoj način preklapanje smjerova. Za početak uzmimo mogućnost preklapanja samo dva smjera napred - nazad.

To te pitam jer faziranje sa koaxima L/4 na jednu antenu i L/2 na drugu da bi dobio pomak od 90 stupnjeva nije upitan n prijemu ali na predaji je. SWR koji ćeš dobiti biti će katastrofalan. Praksa je pokazala, da se ovisno o zemlji, tj. broju radijala impedancija antene mijenja što si vjerovatno i primjetio kad si dodavao radijale na voju vert za 80 m.

Da pojednostavnim, praksa veli da ako imaš 4 radijala poželjno je koristiti 75 ohm coax za faziranje a ako imaš 24 radijala onda je poželjno koristiti 50 ohm coax za faziranje. To je stoga jer s povecanjem broja radijala impedancija pada i samim tim transformacija impedacije nije onda jednaka i kao rezultat na T konektoru na kojem spajaš glavni dovodni coax od 50 ohma nemaš ni približno to što očekuješ.

U tvom objašnjenju nije mi jasno koji su koaxi 50 a koji 75 oma, i koliko radijala si koristio?

Poslije možemo onda preći na mutual coupling......

QV

9A3OS

Citat: 9A5TD  u 11. Prosinac 2008, 00:48:47
Bojim se da zbog same fizicke prirode banda u kojem to zelis napraviti ne moras ocekivati puno odgovora na tu temu unutar HR. Nisam isao u detalje pa ne znam sto zelis tocno dobiti sa faziranjem, +3dB ti sigurno nista ne znaci na tom bandu

Yo,

3db reprezentira odnos snage 2 puta.

Znači, ovako nešto bi bilo točno : 200w/100w, 10kw/5kw

ali onda je i ovo točno

24cm/12cm.

Ako pogledaš stvari s te perspektive možda bi o ta 3db trebalo razmišljati malo drugačije ?

73
Sam, 9a3os

9A6C

Da ne bi sad širili temu, ajmo se držat pitanja.

VE3GK kaže da svaki dB gaina diše S-metar za jednu S jedinicu - kod mene je 2 el moxon s 3.5 dBd bio oko 3.-4 S jedinice bolji od žice.

;)

9A3OS

Koliko ja znam, dipol u odnosu na 2el yagi na istoj visini je slabiji od 1 do 2 S jedinice.

1 s jedinicu je slabiji signal kad se na power devideru podjeli snaga (3db) kod nefaziranih antena.

Približno isto ti je 204ba na 1 lamda dugu antenu.

Kako god te brojke izgledale male praksa je pokazala da definitivno nisu zanemarive.

Što se tiče ve3gk i decibelima pretvorenim u S jedinice ...

Koliko se ja sjećam, čovjek je zapravo pisao o stackiranim antenama. U njegovom slučaju je to bilo 2 x 204ba na 12/24m stack.

Treblo bi možda nešto više znati o elevaciji pod kojom dolazi većina signala iz određenog djela kugle zemaljske (od našeg interesa) :-)

Jer, za odeređenu elevaciju takav stack ima više od 3db pojačanja, pa su možda zato i ispale takve brojke koje smo tamo vidjeli.

Nije dobro gledati samo pojačanje za osnovni kut antene :-)

Inače, često sam znao raditi ve3golden kilowat, ali bilo je to davno.

73
Sam, 9a3os