• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Fazirane vertikalke

Autor 9A6C, 08. Prosinac 2008, 18:49:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Pozdrav,

aaaaa, ovo me ispizdi, napišem kobasicu od posta i onda dobijem poruku da nisam autoriziran poslati je, Marko, duguješ kašetu zbog ovoga.

Ukratko, Damire, Borisov primjer je iz prakse... i to radi, kod njega.
Ja sam radio slično faziranje pomoću štapova za pecanje...
Boris, prikaz na webu ti je odličan ....
Moj zaključak bi bio, tko želi kopirati tvoj pristup (najednostavniji) neka dovede impedancije vertikalki što bliže tvojim vrijednostima i onda bez dodatnih  mjerenja i računanja koristi tvoje izračunate dužine kablova.

Gogo, ne treba ti eznec da bi pogledao kako je on to riješio, imaš i web prikaz i proračun, sve što je potrebno....

Evo staviti ću ispod ono najbitnije rezultate Borisove da ne kopate između onih ezneca

QV

9A5TD

Hy Adamo, ma ne sumnjam ja da to radi. Mene zanima "ONAJ" operatorski opis tog sustava u radu, zasto?

Zato jer sam u praksi naletio na par takvih rijesenja u FM-u pri cemu se faziranjem ver.dipola  pokusavalo dobiti ogranicenje tj. usmjerenje zracenja u odredjenim smjerovima. E sad.... cilj je postignut ali praksa je na terenu pokazala da je dio terena koji bi trebao imati pokrivanje po proracunu imao puno losije pokrivanje nego pri upotrebi samo jednog dipola.

Ima tu puno faktora koji mogu pokvariti igru i koji se bas ne mogu ubaciti u simulacije, jedan od njih je sama konf. terena koja ja kamenjar i idealna je za refleksiju i stvaranje mulipatha. drugi je opet slanost terena i samog zraka u tom podrucju, i naravno morske povrsine na kraju...

No kako se ipak radi o 3-m podrucju, ne mogu se bas vuci paralele i bas zato me zanima praksa na 40m..

Tnx...

OE1EMS

gogo,

sad nisi mi nikako jasan.
sta mozes ocekivati od 2L vertikalke je vrlo jasno.
u tvom slucaju kao sto boris rece ukoliko si na moru,
(u idealnom slucaju antene uz samu obalu ili antene u  moru)
mozes dobiti  + 6dB(max) gain-a!

sad fazni pomak tamo ili ovamo
kao sto se da vidjeti iz slike koju je boris posalo
ako hoces malo vise gain-a pokvarices F/B ali ces
dobiti malo bolje gusenje sa strane  obrnuto.
Sad sam moras izabrati sta je tebi bitnije!
(isto vrijedi i za spacing-razmak)

sto se tice prilagodjenja, rijesenja kao sto si vidio
ima koliko hoces, koristenje koaxa umjesto
tipicnih L i C je samo trik, u matematici (proracunu) ti je sve isto
koax odradjene duzine imas svoj L kao i C u zavisnosti
kako je ubacen u sistem (vidi s58a jpg. 10-stubprilagodjenje)
program tipa RF-simm (inace freeware) moze ti to dosta dobro simulirati!
ali barem to tebi mora biti jasno!

pri i osnovni preduslov da ti sistem vetikalki radi je da
da sve antene imaju isti Z i da ti je isti poznat!

u principu sve sto sad pisem je ponavljanje vec iznesenog!

za siroke narodne mase
kako radi sistem od dvije (ili vise) vertikalki u praksi?

Sve zavisi od uzemljanja (radijala), kvaliteta zemljista, kao i profila terena!
Na low bands je obicno problem sa visinom antena (yagi) da bi se pokrio
odredjeni ugao zracanja, zbog toga i vertikalke na istim bandovima
imaju smisla, osim ako profil terena nije bas takav da daje
niskim horizontalno polarizovanim sistemima virtualno vecu visinu!
(znaci onaj ko je na brdu nemora imati antene toliko visoko kao onaj sto je u ravnici, mada se i na brdu moze dogoditi iznadjenje, zbog toga je analiza profila zemljista i postavljanje antena na optimalne visine vrlo bitno)
Nesmije se zaboraviti da u startu horizotalno polarizovana antena
na nekoj visini pored osnovnog pojacanja antene ima dodatni
ground gain, sto naravno kod vertikalki nije slucaj (bitan je svaki dB)
u drugu ruku ako je ta horizonatlna antena "nisko" onda ode gain nebu pod oblake. Drugacije gledano vertikalna antena na (u) moru nema
gubitke (mislim da su cak u ON4UN knjizi navedeni podatci o tome).
I da stvar nebi ostalka jednostavna, u sve to treba unijeti jos i propragacije i pod kojim uglom obicno dolaze signali koje mi zelio slusati.
Na osnovu ovoga se moze pokusati doci do zakljucaka kako bi se
pojedini sistem mogao ponasati na nekoj lokaciji!

Price ja imam 2 vertikal array ili 2 el yagi i to rastura su i vise nego bezveze, ukoliko nema nekakve reference na istoj lokaciji sve je vise manje uzalud!
tipican primjer je bio moj INV V za 160m na 50m visine za kojeg sam
ja smatrao da rastura, poredjenje sa vertikalkom (27mH) je davalo
nekakav rezultat, ali tek onda kad sam napravio 3-cu antenu (4SQ)
shvatio sam da je inv V rasturao samo u EU.

uh...jesam se raspisao!

73 de oe1ems/e77dx
braco

OE1EMS

dok ja ovo ispisa padose jos dva posta!

za Turbo Disel

simulacije profila zemljsita se daju dosta dobro odraditi i
na osnovu toga donijeti nekakve zakljucke
takodjer nije nikakav problem uzeti u obzir i kvalitetu zemljista
(ukoliko je poznata), veci problem je u tome sto u mnogo slucajeva
zemljiste nije homogeno!

ono operatosko za sto ti pitas su upravo (barem u vecini slucajeva) price varalice zasnovane na subjektivnim misljenjima bez ikakvih refernci!

73
ems

9A4ZZ

Citat: 9a4qv  u 19. Prosinac 2008, 09:48:34
Pozdrav,

aaaaa, ovo me ispizdi, napišem kobasicu od posta i onda dobijem poruku da nisam autoriziran poslati je, Marko, duguješ kašetu zbog ovoga.

Moj zaključak bi bio, tko želi kopirati tvoj pristup (najednostavniji) neka dovede impedancije vertikalki što bliže tvojim vrijednostima i onda bez dodatnih  mjerenja i računanja koristi tvoje izračunate dužine kablova.

Gogo, ne treba ti eznec da bi pogledao kako je on to riješio, imaš i web prikaz i proračun, sve što je potrebno....

Evo staviti ću ispod ono najbitnije rezultate Borisove da ne kopate između onih ezneca

QV

Pozdrav ,ja bih dodao još ovo ,da oni koji hoće probati imaju dužine kabela u metrima:
za f=7.044 MHz   ,
kabeli za faziranje :90st=7.27m; 160st=12.49m
kabeli za prilagođenje na 50 Ohma: 15st=1.171m,kao induktivitet ;   36st=2.81m otvoren na kraju kao kapacitet.

73 de 9a4zz,Mladen.

9A4ZZ

Citat: 9a4zz  u 19. Prosinac 2008, 10:51:01
Citat: 9a4qv  u 19. Prosinac 2008, 09:48:34
Pozdrav,

QV

Pozdrav ,ja bih dodao još ovo ,da oni koji hoće probati imaju dužine kabela u metrima:
za f=7.044 MHz   ,
kabeli za faziranje :90st=7.27m; 160st=12.49m
kabeli za prilagođenje na 50 Ohma: 15st=1.171m,kao induktivitet ;   36st=2.81m otvoren na kraju kao kapacitet.

73 de 9a4zz,Mladen.
ipravak, 90st=7.027m
73

9A4QV

Mladene pozdrav,

da ,upravo tako, ali to je i Boris već izračunao za kabel sa VF 0,66 i stavio u obliku TXT file između ostalih dajlova na njegovom linku.

Izračunao (preračunao) je odmah i fizičku dužinu kablova...

Oćeš probati fazirati tvoje skraćene vertikalke  ;)

QV

9A6C

Sori, jutros po mraku nisam najbolje vidio. Sad shvaćam da je to single direction antenna, bez preklapanja.

Ispričavam se ako sam ostavio dojam nepažljivog.

NHF.

Mene ipak zanima varijanta s preklapanjem, gdje bih na 40 m mogao recimo prađiti USA LP i SP.

Ali ovo je super varijanta koju se svakako isplati probati., posebno by the sea.

TNX  GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4QV

Alo Gogo, još uvijek spavaš, probudi se  8)

Kako bez preklapanja? Wake up, you.....
Utvrđivanje utvrđenoga:  ;D
Imaš 2 vertikalke
sa svake ide 90 stupnjeva, 50 ohma
i sada preklapaš dionicu od 70 stupnjeva na jednu li drugu stranu
time dobiješ na jednoj 90 a na drugoj 160 stupnjeva

Ferštenzi?
;D

QV

9A6C

Dobroooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tek je 11 uri...

8)
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4ZZ

Citat: 9a4qv  u 19. Prosinac 2008, 11:00:49
Mladene pozdrav,

da ,upravo tako, ali to je i Boris već izračunao za kabel sa VF 0,66 i stavio u obliku TXT file između ostalih dajlova na njegovom linku.

Izračunao (preračunao) je odmah i fizičku dužinu kablova...

Oćeš probati fazirati tvoje skraćene vertikalke  ;)

QV

Pozdrav Adame,
da imam dvije nove skraćene vertikalke 9A4ZZ UNIPOLE, h=2.8m, koje bi razmaknuo lambda/8,sa faznim pomakom 135st , G=3dBd ,no bojim se dok sve iskabliram i spojim da ću izgubiti pola  gain a.No isplatilo bi se probati zbog F/B,i gužve na 7MHz.
73 de 9a4zz,Mladen.

S52W

Pozdrav !

Prošlog vikenda u ARRL CW na 7 MHz sa dvije vertikalke (fazirane by S58A), radili smo S53F, S57Z i ja. Ja doduše više manje rekreativo zbog nedostatka vremena , ali prva dvojica dosta ozbiljno. Rezultati su objavljeni na 3830. Antene su proradile od prve, bez ikakvog dodatnog podešavanja i radile odlično. Pošto nisam radio ozbiljno, odlučio sam juriti K5D na SSB, koji je pao nakon drugog poziva (03.30 GMT), tako da sam brzo nastavio rekreaciju u ARRL-u  :).
TNX GG za otvaranje teme i naravno ostalima koji su svoja iskustva objavili.

73 Damjan S52W

9A3XV

Pozdrav svima!

Jedno pitanje cijenjenom auditoriju - što ako ja postojećoj vertikalki na nekoj udaljenosti postavim drugu vertikalku dužu npr. 5% kao pasivni reflektor. Da li ta opcija ima smisla i  da li "pije vodu"?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

73!
sale, 9A3XV

9A6C

Ha, to već nije faziranje, ali ima ljudi koji kažu da to radi. W7IUV je na svojoj web stranici objavio i neki parasitic 4SQ, a i W8AEfFkoji obično kroji antene za kojekakve mega ekspedicije mi je kazao da to radi dobro, čak i na udaljenosti od 0.21 lambda između vertikalki.

Kad je već tako, može se i preklapati smjer, ljudi govore da se bar smetnje smanje, ako već pojačanje ne raste.

Evo u prilogu antika iz HAM RADIO magazina.

Pozdrav.

GG

VE3ZIK

GG, ajmo fazirati dvije GP na mojoj teraci za ... recimo 30m :)

Ima li dobra dusa koja bi mi objasnila kako to lnajlakse uraditi bez MFJ  ;D
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ