Hvala Ivo na pojašnjenju. Nadam se da je sada i drugima koji počinju raditi sa LoTW malo jasnije.
Moj copy-paste sa Arrl-ovih stranica posvećenih LoTW-u je bio komentar na tvoju izjavu da se sve treba raditi na jednom fizičkom računalu i da se certifikat može instalirati samo na računalu na kojem je generiran zahtjev.
Želio sam ti skrenuti pažnju da ta tvoja tvrdnja i nije baš točna tj. da vrijedi samo u prvoj fazi (do spajanja tq5 i tq6).
Iz iskustva znam da su mnogi amateri upravo tu griješili i zapeli.
Kod traženja prvog certifikata(kako ti kažeš ''u prvoj fazi (do spjanja tq5 i tq6)'')
treba raditi samo na jednom računalu. Nakon
slanja .tq5 fajla treba poslati kopije dozvole za rad i kopiju osobnog dokumenta. Kad ih ARRL dobije,
vraćaju .tq6 fajl na e-mail (onaj e-mail koji je dan prilikom generiranja zahtjeva tj. .tq5 fajla).
Problem nastaje što to traje nekoliko tjedana (pošta tamo i pošta natrag), a mnogi imaju više
računala pa zaborave na kojem su generirali zahtjev. Kad pokušaju spojiti primljeni .tq6 sa svojim
.tq5, a na drugom računalu, to ne ide jer .tq5 nedostaje. Onda ga idu ponovno generirati, ali
spajanje ne uspijeva, jer taj novi .tq5 nije onaj na osnovu kojega je generiran primljeni .tq6.
Uglavnom, previše razmišljanja, ''zašto ovako, a ne onako'' samo otežava život. Umjesto toga
treba slijepo, ali vrlo, vrlo precizno slijediti upute i neće biti problema. Testirano nekoliko desetaka
puta!
Konačno, kad imamo certifikat (spojene tq5 i tq6) onda treba napraviti sigurnosnu kopiju
certifikata tj .p12 fajl (ekstremno jednostavan postupak – samo tri klika mišom – desna tipka miša
na certifikat, pa iz ponuđenog izbornika Save). Taj .p12 fajl sada možemo instalirati na bilo koji
kompjuter, stotinu puta, bilo gdje.
''Najkompliciraniji'' dio LoTW-a je upravo dobivanje certifikata, a potrebno je iz razloga koji i
sam lijepo opisuješ:
Arrl se odlučio za općeprihvaćeni sistem digitalnih potpisa kako bi se osigurala vjerodostojnost tj. da se može provjeriti identitet pošiljatelja neke poruke (u radioamaterskoj primjeni npr. izvatka iz logbooka) kao i činjenica da nitko nije modificirao tu poruku na putu od pošiljatelja do primatelja.
Prihvatimo činjenicu da živimo u svijetu gdje nas svake sekunde netko nastoji iskoristiti
(čitaj: izvući novce) ili prevariti na milijune različitih načina. Zato se ne treba previše opterećivati
zašto su nam zaštite potrebne, nego ih prihvatiti i primijeniti. Kad ih počnemo primjenjivati, onda
zapravo vidimo da to uopće nije komplicirano.
Ivo, 9A3TY, ispričavam se ako sam te nehotice uvrijedio i hvala na lijepom objašnjenju.
Vjerujem da će koristiti drugima koji su se ''prepali'' procedure oko dobivanja certifikata.
Jednom kad dobijete certifikat za LoTW, sve ostalo ''ide samo od sebe''.
73
Martin 9A2JK