• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

LoTW - iskustva

Autor 9A2JK, 07. Prosinac 2008, 11:50:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Reny, kad tebi ta ''matematika sa dolarima'' tako dobro ide, molim te izračunaj da svi jasno i glasno vidimo:

Koliko novaca treba potrošiti za skupiti QSL karte za:

IZRAČUN 1:
a) DXCC MIXED – 100 entiteta (osnovna diploma)
b) DXCC MIXED – 200 entiteta
c) 5BDXCC

IZRAČUN 2:
Isto to, ali preko LoTW.

Pa, ''ko voli, nek izvoli''.

73
Martin 9A2JK

P.S. Reny, budući da sam ja ''tebi odgovorio'', molim te budi fer i odgovori mi
odakle ti informacija da LoTW košta 30 dolara godišnje?

Da ne bi bilo zabune, LoTW ne košta ništa, ali ipak molim odgovor.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6R

Kad pošaljem direkt onda za novce dobijem i nešto opipljivo što se zove QSL KARTICA a ne nešto virtualno a uz to se i naplačuje 30US dolara godišnje!!Nije to veliki novac ali je novac.LoTW je izlika da se ne tiskaju kartice tako da ih je sve manje u opticaju pa ovaj hobby gubi na draži.Virtualni svijet me ne zanima.Hoću staru dobru papirnatu QSL karticu u ruci.
Karte i ja šaljem u YU i jako malo od tamo što stigne.Nemam namjeru više prvi slati ali ću odgovarati ,naravno.
Nije samo YU u pitanju.Imaš i daleki Urugvaj i sl.zemlje.Biroi rade,ne rade,ma sve je to jedan veliki kupus.

73,9A6R

P.S. Sve moje veze i entiteti koje sam uradio i sakupio imam tu u PPS-u a vi  u nekoj datoteci u U.S.A. ;)
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6ST

Ti stvarno ne kuzis ... ja koristim LotW i qslke ispisujem odmah nakon veze za sve koji koriste biro (ako ne koristi biro a ja zelim karticu onda saljem u direktu) ... veci mi je postotak primljenih qslki od onih koji koriste Lotw ... btw ne postoji 30$ i neznam odakle si to izvukao ... placam samo ono sto cekiram kao i ti ...
73, Zeljko 9A6ST

9A8A

Pozdrav !

Da rijesimo dileme placa li se LoTW ili ne, evo ARRL cjenika za DXCC program:

http://www.arrl.org/dxcc-awards-fees

Znaci, LoTW se placa samo kada trazis priznavanje veza, nema godisnje pretplate ???
Ako koga zanimaju detalji, oko bilo cega vezano uz DXCC, javite se na MAIL.....

73
Mark

9A2JK

Korištenje LoTW se ne naplaćuje, nema nikakve godišnje naplata od 30 dolara.
Svatko tko to tvrdi širi dezinformacije i čini štetu drugim radioamaterima.

Naplaćuju se samo DXCC diplome, provjera potvrda i poštarina. To se naplaćuje bilo
da je potvrda za diplome preko papirne karta ili LoTW.

QSL karta ne služi samo za DXCC diplome, nego je samo jedna od metoda za provjeru
da li je tražitelj diplome zaista odradio te veze. Druga metoda za provjeru (tzv. čekiranje)
je LoTW. To je jedina dodirna točka između papirne karte i LoTW.

Tko želi skupljati QSL karte, taj će to i dalje raditi bez obzira na DXCC diplome. QSL karte
ne postoje samo radi DXCC diploma.

Mark je dao link na trenutni DXCC cjenik, pa da ga malo komentiramo.

Cijena diplome i poštarine je ista, bez obzira koju metodu zahtjeva koristite, jedina je razlika
u cijeni zahtjeva (Application fee) i cijeni provjera QSO-a tj. cijeni čekiranja.

Evo usporedbe za 101 QSO, cijena zahtjeva:

1.    Zahtjev sa QSL kartama = 25,00 dolara + dodatni troškovi
2.    On line zahtjev (QSL karte provjerava 9A8A) = 15,00 dolara + dodatni troškovi
3.    LoTW = 22,12nema dodatnih troškova

Dodatni troškovi za 1. i 2. su:
a)    Ispis veza koje vam je ARRL priznao (za vašu evidenciju) – 5,00 dolara
b)    Poštarina za slanje i povrat karata (ako je kod Marka, onda je zanemarivo,
       sve dok Mark ne poskupi  ;) )

73
Martin 9A2JK

P.S. 9A6R, i dalje čekam odgovor.

9A6WW

Da nema ARRL, ne bi bilo niti relevantnih rang lista (po jako puno kriterija) u radio-amaterstvu, prvenstveno na KV. Kao što ga nema na VHF/UHF/SHF gdje u EU vlada prava konfuzija i nitko živ ne zna koliko tko ima rađenih zemalja ili qth loc polja, sve se svodi na "claim", pa sad ti ako oćeš vjeruj... a sumnjati je ljudski.

Sve dok ARRL ima (zasluženi) autoritet da obavlja taj posao i dok on bude opće priznat od amatera u svijetu, tako dugo ćemo imati neko mjerilo "to je ko". Ako se jednog dana desi da to nestane, onda radio-amaterstvo više neće biti isto, jer ne zavaravajmo se - nismo svi jednaki niti u radio-amaterstvu, kao, uostalom, niti u životu (možda to nekom ne odgovara).

Slažem se da ovaj značajni i veliki posao košta, ima svoju cijenu, i treba ga platiti dok ga netko ima volje obavljati.

73's Zvonko

9A2NO

Bok!

Evo, poslije Tromelina, FT4TA i Lord Howe, VK9DLX potvrđen na LotW.

73, Dino

9A2NO

Bok!

Iako I2YSB navodi svašta oko potvrđivanja karata, danas potvrdio TY1AA via
LotW od 160 do 10m ( OQRS via buro ). Valjda za blagdane, jer mu to baš nije običaj.

73Dino

9A2QP

Dino nema ti TY1AA na clublog-u preko OQRS ja sam ga dobio u direktu iz njegove www i lijepo platis 2USD ali vec je i na LOTW verificiran. Ja sam slao zbog 6m
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2EY

Tako star, a tek sada na LoTW! Nakon obavljene procedure registracije i svega što ju prati, svađe s vatrozidom i loptanja s lozinkama, konačno sam pretočio oko 68.000 veza (2005. – 2014.) iz VQ loga na LoTW server. Iskusniji korisnici recite mi je li oko 18.100 potvrđenih veza dobra bilanca ili ne? Svakako su me obradovale 4 potvrde na 80 m bandu koje nemam u papirnatom obliku i 4O4A kao stoti entitet za 6m DXCC. Opći pregled mog LoTW QSL statusa prilažem u slikovnom obliku.
Puno pozdrava & 73
   Željko 9A2EY

9A5TO

Citat: 9A2EY  u 13. Siječanj 2015, 13:18:48
Tako star, a tek sada na LoTW! Nakon obavljene procedure registracije i svega što ju prati, svađe s vatrozidom i loptanja s lozinkama, konačno sam pretočio oko 68.000 veza (2005. – 2014.) iz VQ loga na LoTW server. Iskusniji korisnici recite mi je li oko 18.100 potvrđenih veza dobra bilanca ili ne? Svakako su me obradovale 4 potvrde na 80 m bandu koje nemam u papirnatom obliku i 4O4A kao stoti entitet za 6m DXCC. Opći pregled mog LoTW QSL statusa prilažem u slikovnom obliku.
Puno pozdrava & 73
   Željko 9A2EY
Za dobre stvari nikad nije kasno.

Ovih dana navršit će se 5 godina otkako smo za klub uz pomoć Martina, 2JK otvorili račun i kasnije produžili certifikate (pojedne probleme nismo uspjeli sami rješiti).
U početku je postotak potvrda bio kao otprilike isti kao tvoj, ali se s vremenom povečavao, tako da se opasno približavamo 50%. http://web.hamradio.hr/9a1ccy/?p=529

73,

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A3ST

Pozdrav, Željko.
Kod mene prosjek sličan tvome, imam 27.5 % potvrđenih veza preko LOTW-a.
Ali, kod mene ima puno veza od devedesetih na dalje, gdje je mala vjerojatnost da će ikada biti potvrđene elektronskim putem.
Zato su mi, ipak papirnate QSL kartice puno draže.
Kad bi se radila nekakva statistika  odrađenih / potvrđenih samo za veze u zadnjih par godina, postotak bi zasigurno bio dosta veći.     
73, Branko, 9A3ST

9A2NO

Bok Željko!

Prosjek CFM via LotW se kod mene kreće oko 26-27 %. Mislim da je to prosjek.
Kad dodaš primljene QSL karte preko biroa od onih koji nisu na LotW kod mene je
oko 35%. Nije neki broj ali čovjeka veseli...hi.

Još kad ubaciš i veze od prije bit će još zemalja.

73 Dino

PS. Malo kasnim ali ...Joža, 2QP, nisu svi OQRS logovi na ClubLogu...Ima ih i na privatnim stranicama...

9A2JK

Željko, moj postotak je oko 33% potvrda preko LoTW tj. od 43900 QSO-a potvrđeno je 14860.
Sve su to veze od 1992. do 2014. na opsezima 160 – 10 m. Mislim da je i tvoj postotak negdje
oko trećine. Naime, nekako imam osjećaj da imaš dosta QSO-a na 2 m (dosta istih znakova!),
pa kad bi te veze oduzeo od ukupnog broja i računao samo KV, došao bi do ovog postotka.
Ukratko, mislim da je trećina potvrda sasvim solidan rezultat. Inače, što su veze novijeg datuma,
to je više potvrda.

Čestitam na stotoj potvrdi na 6 m!  8)

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Ako pošaljete zahtjev za TX3X QSL kartu preko OQRS,
potvrda preko LoTW stiže odmah!  8)

73
Martin 9A2JK