Ma neeee, QSL kartice nemaju nikakve veze s diplomama, to sam ja polup'o lončiće... Tko još traži QSL kartice za osvajanje neke diplome? E baš sam zaostao
Ts, ts, ts... Mogao bi deda Mark prestati čekirati QSL kartice za DXCC, evo ti pitaš, veoma autoritativno, kakve veze QSL kartice imaju sa diplomama!? Mark, zatvaraj butigu... Ili, da ti ja ipak, prije nego zatvoriš jer, vidiš, Martin veli da je to bzvz, pošaljem koju novu karticu da popravim skor na DXCC listi, nešto se skupilo
QSL karte na razmjenjujemo radi osvajanja diploma.QSL karta je potvrda o održanoj vezi, a može se koristiti i kao dokaz o održanoj vezi za neku diplomu.
Budući da raspravljamo u kategoriji ''Diplome'', da se podsjetimo kako se osvajaju diplome (za one koji
su to zaboravili i one mlađe koji to nisu pripremali za radioamaterski ispit).
Izdavač diplome propisuje pravila u kojima, između ostaloga, propisuje koje dokaze traži kao potvrdu
o održanoj vezi. Ovisno o propozicijama izdavač traži:
1. Da pošaljete QSL karte na uvid,
2. Samo listu veza ovjerenu od dva operatera da imate QSL karte,
3. Samo izvod iz dnevnika (ne trebate imati QSL karte),
4. Veze iz natjecanja (ne trebaju QSL-ke),
5. Elektronska potvrda (ne trebaju QSL-ke, npr. LoTW, eQSL),
6. Kombinacija uvjeta od 1. do 5. (npr. dio QSL-ke, dio elektronska potvrda).
Ovo gore su najčešći uvjeti za osvajanje diploma.
Valjda je sada jasno na LoTW nema nikakve veze sa QSL kartama.
LoTW je izmišljen i napravljen isključivo i jedino radi diploma. Onaj koga zanimaju QSL karte taj
će ih i dalje marljivo slati, postojao LoTW ili ne.
Damire, ti imaš pravo živjeti u svojem svijetu i ja to poštujem. Poštujem i pravo da koristiš svaku
priliku glasno istaknuti kako je tvoj svijet jedino ispravan, a sve drugo je … Kritiziraj ti i LoTW
(iako ''kudiš konja kojega nisi jahao''), ali se služi argumentima.
Malo sam ''prolup'o lončiće'', pa ponavljam. Ovo je forumska kategorija ''Diplome'', a tema je
''LoTW – iskustva''. Damire, veliš (valjda iz iskustva): ''A i taj LOTW nije baš besplatan…''.
Ne, besplatan nije, ali koga zanima DXCC puno je jeftinije nego potvrđivati QSL kartama.
Pročitaj iskustva Kike 9A4WY, Dragana 9A3IH, Leona 9A9L … uostalom nema ništa zabadava.
(I za sudjelovanje u selskom malonogometnom turniru koji se igra za prase/janjca i gajbu pive
treba platiti kotizaciju).
73
Martin 9A2JK