• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

LoTW - iskustva

Autor 9A2JK, 07. Prosinac 2008, 11:50:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

PT0S, ekspedicija još nije ni završila, a potvrde već stižu u LoTW   8) ,
(iako LoTW trenutno kasni sa obradom oko pet dana).

Papirnu QSL-ku (kad ''kupim'') stavljam za šešir tj. u kolekciju gdje joj je mjesto.  ;D

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JK

LoTW (trenutno) radi sa 11 dana zakašnjenja.
Ipak, nova 2013. je lijepo započela, sa potvrđenim ZL9HR  8) 8) .

Na samu staru godinu osvanula je vijest da je novi hardver stigao i da se testira, što će značiti
puno bržu obradu QSO-a. Za nestrpljive tu je i link koji pokazuje trenutno stanje obrade: 
http://www.arrl.org/logbook-queue-status - zadnji stupac je datum i sat logova koji se upravo
sada obrađuju. Ako mislite da vaš log nije stigao u LoTW, prije ponovnog slanja provjerite stanje
obrade, jer višestruko slanje logova sve to samo još više usporava.

Pitanje za programere i one koji znaju više:

U LoTW trenutno ima preko 465 milijuna QSO-a. Za svaku moju vezu sustav treba usporediti pet
podataka: poz. znak, datum, sat, opseg i vrstu emisije. Ako ja pošaljem 100 QSO-a, koliko bi
vremena trebalo nekakvom prosječnom računalu da ovih 100 veza usporedi sa 465 000 000 ?

73
Martin 9A2JK

9A5ADH

Piše na sajtu da već ima 65 milijuna potvrđenih veza, što znači da 130 milijuna QSO-a ne treba provjeravati. Dakle, ostaje za mečiranje "samo" 335 mil. veza.
Od ovih 5 podataka koje si naveo, 4 se moraju podudarati, dok vrijeme ima toleranciju od +- pola sata.
Usporedba ova 4 jednoznačna podatka trebala bi biti (gotovo) trenutačna, pogotovu ako su podaci u bazi podataka indeksirani. Ono što malo komplicira dohvat podataka je tolerancija u vremenu veza, ali i to se da riješiti pametnim kodom i u prihvatljivom vremenu doći do rezultata.
Smatram da sporost ne uzrokuje mečiranje veza, nego daljnje obrade glede statistika (WPX je očito dao svoj doprinos brzini) koje se, po svemu sudeći, bilježe u bazu podataka i stalno rekalkuliraju (u taj mehanizam ulazi onih 130 mil QSO iz potvrđenih veza). Vjerujem sa će prekomorski dečki zrihtati da obrada bude brža (čitaj pametnija).

9A2JK

Priznajem da baš ne razumijem najbolje. Ako ja pošaljem 100 novih QSO-a, kako sustav
može znati da ih sa nekim dijelom od ukupno 465+ milijuna QSO-a ne treba čekirati?
Zar ne bi trebao čekirati sa svim QSO-ima u bazi?

Evo dodatno pitanje. Iz slika se lijepo vidi vrijeme u koje je sustav potvrdio vezu.
Za QSO na 30 m to je bilo u 06:47:18, a za QSO na 20 m u 07:32:09 sati.
Odakle ta razlika od preko 40 minuta?

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Za takva pitanja, prava adresa i jedina je lotw, raspitaj se kod njih pa javi ili ti je cilj hvalisanje sa odradjenim

Zašto bi sustav provjeravao tvojih 100 vezea sa ostalih xxx mil ako se datumski, vremenski, vrsti rada, ... u startu ne poklapa.

Razlika u obradi ovih veza što navodiš može proizaći iz datuma, vremena i različitog banda sva tri podatka su kod tebe različita.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5CY

Ima se Martin i sa čime pohvaliti...
Odlično je odradio tu ekspediciju i kako nisam imao vremena prije čestitati mu na tome, činim to sada kada konačno imam malo vremena za to. Bravo majstore, i to sve sam, sa svojom opremom bez pomoći drugih OM-ova.
73 pozdrav

Dean

9A2JK

Citat: 9a4oe  u 02. Siječanj 2013, 13:15:49
Za takva pitanja, prava adresa i jedina je lotw, raspitaj se kod njih pa javi ili ti je cilj hvalisanje sa odradjenim

?!?
  :o

Citat: 9a4oe  u 02. Siječanj 2013, 13:15:49
Zašto bi sustav provjeravao tvojih 100 vezea sa ostalih xxx mil ako se datumski, vremenski, vrsti rada, ... u startu ne poklapa.

Razlika u obradi ovih veza što navodiš može proizaći iz datuma, vremena i različitog banda sva tri podatka su kod tebe različita.

Kako sustav unaprijed zna da se ''u startu (nešto) ne poklapa'' ?

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 02. Siječanj 2013, 14:37:16
Kako sustav unaprijed zna da se ''u startu (nešto) ne poklapa'' ?

Martine,

ako ništa drugo pozivni znak u tim pustim vezama nije svugdje tvoj, zar ne?!
Kako ti je 5ADH lijepo napisao, podaci su indeksirani (ako je to radio netko tko zna svoj posao, naravno). Što to znači? Laički, ako na kuverti piše adresa Vedra Nebesa 10, 10000 Zagreb, pošta ne treba ići od kuće do kuće u Splitu jer zna da je riječ o kući u Zagrebu, zatim ne treba tražiti po Ilici jer piše da je riječ o ulici pod imenom Vedra Nebesa, a ni tamo ne treba ići od kuće do kuće jer piše da je kućni broj 10.
Malo stručnije, prilikom upisa podataka o tvojoj vezi u bazu osim samih podataka upisuju se i dodatni (redundantni) podaci koji olakšavaju i ubrzavaju pristup do željenih podataka, tzv. indeksi. Tako na primjer, indeks po pozivnom znaku znači da će se na posebnom mjestu čuvati informacije koji se redni brojevi qso-a odnose na npr. 9A2JK i onda sustav ne treba protrčati kroz sve veze kad traži nešto u svezi sa tvojim znakom već se protrčava samo kroz tvoje veze kojih ima drastično manje. Što je više različitih indeksa to se brže dođe do konkretnog podatka u ovisnosti o postavljeno upitu pretraživanja. Naravno veći broj indeksa ima i svoje negativnosti. Povećanje zauzeća diska, dulje vrijeme upisa, ... što kod ove primjene i nije problem jer je ipak riječ o jako maloj dimenziji podataka npr. 465 milijuna qso-a sa 100 byte-a zauzeća je ipak samo 46.5 GB (a to imamo danas svi na kućnim računalima, zar ne?!) a i uporaba je po principu upiši jednom čitaj više puta pa je dodatni trošak vremena prilikom upisa za kreiranje indeksa itekako prihvatljiv.

Jel sad išta jasnije?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, hvala na pojašnjenju.
Malo je jasnije, ali da mi je jasno, naravno da nije. Trebao bi više čitati
o bazama podataka i vezanim temama i naravno to se ne može naučiti za 24 sata.

Mene najviše zanima zašto je to u ARRL-u ovako jako usporilo?
Da li bi to mogao biti (spori) hardver ili loše napisani softver?
Ako je hardver (kažu, novi je stigao i testira se) onda bi se vrlo brzo stvari mogle popraviti.

73
Martin 9A2JK

9A4WY

pozdrav svima...
nemogu a da ne napišem moje mišljenje o tom LOTW-u.
Software je pravi smijeh(katastrofa)...pa sami vidite...npr nemože se downloadati ADIF onog što je "awarded" posebno i nemože se downloadati posebno ono što je papirnato potvrđeno(ono što je papirnato potvrđeno i upisano na LOTW account uopće se nemože slijediti).
bitno je da lova stigne njima na račun, a vi ste onda gospodo totalno nebitni--to pokazuje software tj. ARRL.
pišem ovo jer sam ljut koliko love dajemo za to, a da oni nemogu malo više uložiti u razvoj SW.Vjerujem da bi uz jako malo uloženih novaca i truda mogli napraviti SW koji bi "pjevao" na svaki klik miša.
naravno...koristit ću to i dalje jer mi je od koristi i nikad brže do DXCC-a  ;)
i još jedna stvar...onima koji imaju DXCC papirnato prije postanka LOTW-a, ta diploma bi se trebala posebno vrednovati...svi znamo koliko je više truda za to trebalo.
moja dva centa i samo moje mišljenje
Kiko S5/9A4WY 
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A5K

Citat: 9A2JK  u 03. Siječanj 2013, 09:38:11
Mene najviše zanima zašto je to u ARRL-u ovako jako usporilo?
Da li bi to mogao biti (spori) hardver ili loše napisani softver?
Ako je hardver (kažu, novi je stigao i testira se) onda bi se vrlo brzo stvari mogle popraviti.

Moja dosadašnja iskustva sa bazama podataka na žalost kažu da je ovakvo usporenje obično posljedica lošeg dizajna baze podataka.
Isto će se sigurno "zakrpati" bržim hardwareom, ali to je opet privremeno rješenje, koje će neko vrijeme "držati vodu", a onda opet ista priča.

Što ne mora značiti da sam u pravu. Ali, da bi se moglo nešto više i preciznije reći, za to bi ipak trebao detaljniji uvid u sustav.

73,
Krešo - 9A5K

9A3IH

Pozdrav svima

Da i ja kažem dvije riječi o tome:

Kašnjenje je bilo očekivano i nije ništa novo . Isti smo slučaj imali i prošle godine a razlog je isti kao i prošle godine. Gotovo svi sudionici CQWW su digli svoje logove na LOTW i ti je oko 10.000.000 veza u roku od par dana i očekivano je da dođe do zagušenja. Stvar koju ARRL nije smio dozvoliti je da se prošlogodišnja situacija ponovi  OPET .....kao da ništa nisu naučili iz prošlogodišnjeg iskustva....i još jedna stvar,  kao da su kod nas išli u školu najprije se treba "srušiti most " pa se onda reagira i zatvara cesta . Slažem se sa  Krešom da je nemoguće dugoročno hardverom riješiti probleme u softwareu već je to samo krpanje bez dugoročnog učinka i ono što kaže Kiko ošišaj ovce dok možeš čim više a daj čim manje . Isto tako mislim da LOTW-a nema da bi ga trebalo pod hitno izmissliti, ali boljeg od ovog kojeg su nam dali Ameri.

Dragan , 9A3IH

9A3VV

Paper QSL rules! 8)

Pravda je, kažu, spora ali dostižna, baš kao i papirnata QSL kartica. Sve je drugo surogat  ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3IH

Pozdrav ponovo

Damire , ne vidim razlog zašto bi to što sam na LOTWu isključivalo to da želim imati i papirnatu QSL karticu , ali kad sam neku vezu potvrdio na LOTW-u onda to znači :

1. Da tu karticu ne moram čekirati
2. Da mi je ta DXCC jeftinija
3. Da ne moram riskirati da se putem kartica izgubi ( što je možda i najvažniji razlog )

UZ pozdrave
Dragan , 9A3IH 

9A2JK

Citat: 9A5ADH  u 02. Siječanj 2013, 11:24:16
Piše na sajtu da već ima 65 milijuna potvrđenih veza, što znači da 130 milijuna QSO-a ne treba provjeravati. Dakle, ostaje za mečiranje "samo" 335 mil. veza.

Kad pošaljem jedan QSO u LoTW, taj jedan QSO treba čekirati sa svih 465 + milijuna QSO-a.
Ako pošaljem 100 QSO-a onda svih 100 QSO-a treba čekirati sa svima ... itd. E, sad je stvar
softvera kako to radi. Zato sam i postavio pitanje.

Citat: 9A3VV  u 03. Siječanj 2013, 18:18:40
Paper QSL rules! 8)

Pravda je, kažu, spora ali dostižna, baš kao i papirnata QSL kartica. Sve je drugo surogat  ;D

Damire, kakve veze ima QSL karta sa diplomama?

73
Martin 9A2JK