• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HF LIN Pojacala

Autor 9A2QP, 18. Svibanj 2006, 14:20:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7SVB

Ne znam da li sam nešto propustio ili krivo shvatio...

negdje sam naletio na slijedeći tekst, citiram:

2.2.      Snaga odašiljača
2.2.1.
           Vršna snaga ovojnice odašiljača ne smije prijeći sljedeće vrijednosti koje su dane za pojedine radioamaterske razrede:

-        razred A  =  1000 W (60,0 dBm),

-        razred P  =  75 W (48,8 dBm),

pri čemu su vrijednosti dBm zaokružene.

Vršna snaga ovojnice (PEP – Peak Envelope Power) je srednja snaga odašiljača privedena antenskom napojnom vodu za vrijeme jedne radiofrekvencijske periode na najvišoj amplitudi modulacijske ovojnice.
Citat završen.

A mi ovdje govorimo o 4, 5 i neznam koliko KW...

Na stranu izazov i želja da se napravo još koji DX više...

Nisam puritanac, ali ne postoje li regulative upravo zato da se pravila igre učine pravednim za sve? 1000 w gurnutih u antenski sustav koji ima 3db pojačanja, je kao 2 kw u 0db. Ako antena ima 6 dB pojačanja, onda je to 4 kW ERP... A 9 db će biti kao 8 KW...   a to je samo 1,5 "S" jedinica!!!!!!!!

A 4 kW u  9db antenu? 32kW ERP??????

Ne znam.... Nije li upravo to razlog što susjedi viču i dižu galamu kad god vide antenu koja nije televizijska?

I ja sam "frizirao" aute, misleći da će deset konja više biti onaj dio koji će kazaljku na vagi gurnuti na moju stranu... A na kraju krajeva, pitanje je vozača, a ne samo konja u motoru... Nije li to slučaj i ovdje?

Ne kompenziramo li snagom pojačala neki drugi komplex? Osim što se svjesno pretvaramo u one za koje zakon ne znači ništa...

Srdačno, Bobo, 9a7svb

Murphy je bio optimist!

9A6C

Ma ti si Bracika sitna riba...

...
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

S55M

Citat: "9a6xx"nisam neki teoretičar ali i ja sam sklon 9A3OS razmišljanju.

nisam imao prilike raditi na nekoj mrcini sa više od 2 kile ali nekako sam sklon vjerovati da ako pozivam CQ na 1.8 sa 2 KW ili sa 4 KW da će razlika u VK biti dosta veća od jedne jedine S jedinice. Ili pak slušajte malo EU snagatore iz OE/DL na 14 MHz, njih ćete čuti a nekog "jadnog" DL sa kilu-dve jedva da ćete zamjetiti, ako ga uopće i čujete. Radi se o skali od S0 do S9+20! Ili se ne priča o tim S jedinicama?

sjećam se i jednog CQWW sa 9A1P gdje je S55M potrošio 45 minuta na uzaludno dozivanje TZ5A sa ne tako malom snagom a veliki snagatori su ga dozvali iz prve. Po matematici smo ga i mi trebali bez problema uraditi jer je razlika mogla biti u teoriji najviše 2 S jedinice?!

Primjera ima koliko hoćete, a mogli ste ih čuti ovog vikenda!

Meni nije upitna veća dobit od S jedinice na TXu između 2 i 4 KW... obično je veći problem što te mnogo više njih čuje a ti njih ne, ali to nije razlog zbog kojeg bi ja rekao ne 4 KW :-)

eto čisto praktični pogled!

73!
Hrle - 9A6XX

Hrle, samo da te popravim! Bracika je imao antenu a mi nismo!!! Da smo je imali, dozvali bi ga i mi iz prve!!!! Iza toga stojim i danas!
E moj ekonomista! Razlika u Australiji če biti 3dB isto kao i u susednjem Pazinu!!!
Adi
Koper-Istra

9A3LI

hehe
Nema teme oko koje se nebi posvadili.
Ak nekoga veseli rad sa 10mW ili 1MW meni svejedno.
Najbitnija stvar je da oni sa velikom snagom ne smetaju
ostalima, to znaci pravilan rad pojacala itd ..

Sad smo vidli slike lampasa, red je da vidimo i kak izgleda
napanjanje za tu tehniku !
:)

S55M

Bobo, zaboravljaš na gubitke u kablovima i konektorima :)
Adi
Koper-Istra

9A2KL

Velika se buka digla oko nekog napisa u Casopisu HRS a odnosi se na linear za 50 MHz i to u "visini" 800 W. Sad se dize buka oko nekog "sitnisa" od 4.5 kw ili tu negdje. Pa lijepo je imati za zimu takvu grijalicu. A tko kaze da sretni vlasnik "driva" full sapu iz RIG-a..... ??? Samo nekoliko sitnih watova. HI Uostalom to bas i nije neka izlazna snaga. Neki to koriste i kao pobudu za linear i odlicne rezultate postizu u QRP ili LP kategoriji. Mene bi to bilo strah i upaliti jer mi je napojni kabel iz mreze samo 3 X 4 kvadrata zica. Stara instalacija....
73's de Leon 9A9L

S55M

Citat: "9A3LI"hehe
Nema teme oko koje se nebi posvadili.
Ak nekoga veseli rad sa 10mW ili 1MW meni svejedno.
Najbitnija stvar je da oni sa velikom snagom ne smetaju
ostalima, to znaci pravilan rad pojacala itd ..

Sad smo vidli slike lampasa, red je da vidimo i kak izgleda
napanjanje za tu tehniku !

Pa recimo ovako:

Joe, sada si ti na redu :)
Adi
Koper-Istra

9A9YY

Eto ja sam slican trofazni trafo nabavio od S53XM,a eto slika je u oglasniku-jos je jedan na prodaju.Malo se moram napet da ga dignem.Primar zvjezda-sekundar trokut,izvodi na primaru.Finalni istosmjerni naponi-2880,3670,4200v.Pa ko treba pravo napajanje-kupuj.

9A9YY

Bobo,lijep ti je onaj kvad na slici u oglasniku-neznam kolko ima pojacanja,al priznaj da si koji put probao prikljucit svoj TL922,ak nisi -onda neznam kaj ga ne prodas,osim ak ga ne drzis za ukras.

9A9YY

Zaboravio sam napomenut da je trafo pogonio vf generator na 30 mega sa velikim staklenim balonom,a sluzilo je za predgrijavanje i topljenje bakelitne mase-dobar visokonaponski trafo.

9A9YY

Ako ga niko ne kupi,razmisljam da bi mogao napravit dva ispravljaca u istoj kutiji,kondenzatore vezat u seriju i dobit oko 8kv za napajanje 4cx5000 u gg spoju.Brijem da bi trebalo oko 1kw za pobudu.Veci je problem trafo za grijanje-samo razmisljam na glas.

9A6C

Ovo s velikim pojačalima i prevelikim snagama mi pomalo sliči na preljub - svatko tome teži, a ne hvali s ena sva usta, već samo odabranima... A oni koji to javno priznaju postanu tema, kao onaj nesretnik koji je u časopisu opisao pojačala za 6m. Iako se ne sjećam da je napisao kako ih je i koristio? I vjerujem da nije, on jednostavno nije takav tip.

S druge strane, samozvani heroji koji s vremena na vrijeme na ovom forumu izvale kakvu polupametnu od pamtivijeka guraju 300W na 6m i o tome šute ponosno brojeći nove zemlje na svojoj dxcc listi.

Kad bi čovjek htio biti zločest, kakav ja nisam, mogao bi im osporiti i uvjete za jednoslovni znak stečen takvom prijevarom i zatražiti da se vrate na 9A2OO ili nešto slično.

Ali, kako se kaže, vrana vrani očiju ne vadi, pa ćemo mi i dalje pomalo gurati kazaljke u desno, svidilo se to Evropksoj zajednici ili ne...

73 9a2OO
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

OE1EMS

"Ako ga niko ne kupi,razmisljam da bi mogao napravit dva ispravljaca u istoj kutiji,kondenzatore vezat u seriju i dobit oko 8kv"

da bi dobio 8KV moras oba transdormatora vezati u seriju
ali bojim se da izloacija onog koji treba biti drugi nije dovoljna na 8KV
osim toga istog tzreba ga mehanicki pricvrstiti da drzi 4KV ......
veoma opasnp i neugodno!

bolje 4cx5000 drive ti u resetku ...povucice malo vise stuje na 4KV......
ako ti trafo nemoze toliku struju uzdrzati onda stvai drugi paralelno.....hi!

73
ems

9A3LI

Citat: "9a5bss"Zaboravio sam napomenut da je trafo pogonio vf generator na 30 mega sa velikim staklenim balonom,a sluzilo je za predgrijavanje i topljenje bakelitne mase-dobar visokonaponski trafo.

A gdi se mogu naći stari rashodovani strojevi za varenje PVCa ?
(industrijski)
Tu ima zanimljivih stvari za KV !

9A9R

VISOKI NAPON 4CX5000
TRAFO 13K.V.A.
PLUG AND PLAY

A NASLO BI SE I G2 TRAFO, GRIJANJE, 10KW hf LOWPASS FILTER ZA SAVJESNE, KAO I NESHTO KONEKTORA I VALOVODA SA VENTILATOROM.

73
Vlatko 9a9r