• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HF LIN Pojacala

Autor 9A2QP, 18. Svibanj 2006, 14:20:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3QN

Citat: "9A5TD"No da budem iskren uvijek se iznova pitam cemu ljudi traze nesto preko 2KW, ako si digao snagu prosjecnog uredjaja na 2KW to je 13 dB, da bi dobio naredna 3 dB treba ti jos 2 KW sto je uzasno rasipanje energije a ne predstavlja ni 1-s jedinicu ???
Možda neki amateri linear smatraju nekom vrstom produžetka muškosti? Orptilike isto onako kao što ljubitelji oružja često obožavaju Magnume. ;-)

73
Kristijan
9A3QN

9A3OS

Citat: "9A5TD"Svaka cast sa ovim ROSTILJEM !! Teoretski imas iskoristenje skoro 80% sto je gotovo nevjerovatno, no da bude i 60 to je skoro 3 KW na izlazu. Opasna mrcina. No da budem iskren uvijek se iznova pitam cemu ljudi traze nesto preko 2KW, ako si digao snagu prosjecnog uredjaja na 2KW to je 13 dB, da bi dobio naredna 3 dB treba ti jos 2 KW sto je uzasno rasipanje energije a ne predstavlja ni 1-s jedinicu ???

Da si kad radio s 2kw linearom a onda s duplo jačim ne bi pisao ovakve gluposti.

73
Sam, 9a3os

9A3LI

Vakuumski kondenzatori su odlićno riješenje, stvarno smanji kutiju
na skoro pa džepno izdanje !

Mene zanimaju iskustva sa njima.
Ona "harmonika" kao mehanički dio mi ne izgleda da traje vječno,
vjerojatno nije poželjno podešavanje svakih par minuta.

Koji je prosječan vijek trajanja ?

9A5TD

>Da si kad radio s 2kw linearom a onda s duplo jačim ne bi pisao ovakve  gluposti. 73
Sam, 9a3os

Pa dobro ako sam vec napisao neku glupost ja te molim da pojasnis meni i drugima. Inace meni su svakodnevnica pojacala od 1 do 10 KW pa otprilike znam razlike u praksi.

73...

9A5ADH

... napeto iščekujem (vjerujem da nas ima još) pojašnjenje ...

S55M

Citat: "9a3os"
Citat: "9A5TD"Svaka cast sa ovim ROSTILJEM !! Teoretski imas iskoristenje skoro 80% sto je gotovo nevjerovatno, no da bude i 60 to je skoro 3 KW na izlazu. Opasna mrcina. No da budem iskren uvijek se iznova pitam cemu ljudi traze nesto preko 2KW, ako si digao snagu prosjecnog uredjaja na 2KW to je 13 dB, da bi dobio naredna 3 dB treba ti jos 2 KW sto je uzasno rasipanje energije a ne predstavlja ni 1-s jedinicu ???

Da si kad radio s 2kw linearom a onda s duplo jačim ne bi pisao ovakve gluposti.

73
Sam, 9a3os

Evo, ja ču objasniti! Pojačanjem 2KW za 3dB nečete napraviti ni vezu više a potrošiti čete 3dB više energije. Ko želi, neka me ubedi na bandu! Ja ču smanjiti snagu u jednom trenutku veze za 3dB a taj što mi kaže tri puta za redom (da nebi bilo nagađanja), kad je to bilo ima pečeno prase sa moje strane.
Drugo je ako te 3dB odvedete na još jednu antenu u još jednom pravcu jer to može značiti puno više od ta 3dB.
Moje mišljenje i iskustvo je, da je preterivanje sa snagom samo stvar vlastitog ega i dovodi do paljenja svega od PA do antene.
Za ego operatora se iz ovih razloga mora na PA montirati što veči instrument koji kod pune snage pokazuje barem 3dB više od inputa lineara, a pokazivanje srediti tako, da kod vršne snage kazaljka udara u sam kraj instrumenta. Operator če biti uvjeren, da je to super i ako iz lineara izlazi samo 500W i veze če iči ko lude (provjereno u praksi).
Joe izvini, ovo je bilo off topic!
Lijepo je, da još neko ima volje graditi za sebe i ostale!

73
9A8WW Adi
Adi
Koper-Istra

9A9YY

Svi ste pomalo u pravu,ja osobno mislim da je 2kw vise nego dovoljno.Naprimjer meni je idealna trioda gs35b u gg spoju.Daje 2kw s pobudom 100w i anodnim naponom 4 kv,i radi mirno.A ako neko zeli,moze je natjerat na duplo.Zauzima manje mjesta od 4 balona,a i jeftinija je od cetri komada qb5-1750.Ali ipak -vrlo lijepi primjerak lineara moram priznat.

S55M

Ovi baloni ipak traju više od gs35b a i drive snaga je manja :)
Adi
Koper-Istra

9A6C

Staro je pravilo: ko nabije, taj dobije.

Svi ste pomalo u pravu, a mislim Adi najviše kad spominje operatorski ego.

Sjećam se kad sam svojedobno išao na MS ekspediciju s YU2JL (nw YU7XL) na Lastovo 1980 godine s FT101ZD i transverterom EUROPA B za kojeg je Boban tvrdio da daje preko 150 W out.  O NF prijemnika nismo razgovarali (bolje...), a kad smo se vratili u Split na moje inzistiranje izmjerili smo izlaznu snagu iz QQE06/40 i dobili jedva 50W. Da sam to znao ranije, vjerojatno bi ostao kod kuće, a ovako smo naslagali dvadesetak MS veza i stotinjak via tropo.

Koji put je bolje misliti, a  ne znati.

I slažem se, jako lijep rad.

Ima li se još tko nečim pohvaliti?

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A9YY

Ali kod GS35 nema problema s stabilizacijom G2,pogotovo jer je dosta visok napon na g2,a stabilizirat 750v nije maciji kasalj-a jedan je od uvjeta za dobru linearnost.A o stabilnosti i blokiranju g2 na masu da i ne pricam.A zamisli kaj se dogadja kad linear te snage zaoscilira.

9A6XX

nisam neki teoretičar ali i ja sam sklon 9A3OS razmišljanju.

nisam imao prilike raditi na nekoj mrcini sa više od 2 kile ali nekako sam sklon vjerovati da ako pozivam CQ na 1.8 sa 2 KW ili sa 4 KW da će razlika u VK biti dosta veća od jedne jedine S jedinice. Ili pak slušajte malo EU snagatore iz OE/DL na 14 MHz, njih ćete čuti a nekog "jadnog" DL sa kilu-dve jedva da ćete zamjetiti, ako ga uopće i čujete. Radi se o skali od S0 do S9+20! Ili se ne priča o tim S jedinicama?

sjećam se i jednog CQWW sa 9A1P gdje je S55M potrošio 45 minuta na uzaludno dozivanje TZ5A sa ne tako malom snagom a veliki snagatori su ga dozvali iz prve. Po matematici smo ga i mi trebali bez problema uraditi jer je razlika mogla biti u teoriji najviše 2 S jedinice?!

Primjera ima koliko hoćete, a mogli ste ih čuti ovog vikenda!

Meni nije upitna veća dobit od S jedinice na TXu između 2 i 4 KW... obično je veći problem što te mnogo više njih čuje a ti njih ne, ali to nije razlog zbog kojeg bi ja rekao ne 4 KW :-)

eto čisto praktični pogled!

73!
Hrle - 9A6XX

9A5MT

Moje misljenje da nije sve u PA (makar ju je lijepo imat),  no    velika stvar je u anteni   i   njezinoj dobiti  !!

Dokazano kod mene na 7 mega
73, GL
Marin  9A5MT

9A6DX

Antena je najbolje pojacalo !!!

Pozdrav svima,

Nikola / 9A6DX

9A9YY

Moze bit,ali djaba antena ako nemas prostora za nju.Lokacija na prvom mjestu-a onda puno puno sape.Life is too short for QRP.

OE1EMS

"Ili pak slušajte malo EU snagatore iz OE/DL na 14 MHz, njih ćete čuti a nekog "jadnog" DL sa kilu-dve jedva da ćete zamjetiti, ako ga uopće i čujete."

"sjećam se i jednog CQWW sa 9A1P gdje je S55M potrošio 45 minuta na uzaludno dozivanje TZ5A sa ne tako malom snagom a veliki snagatori su ga dozvali iz prve. Po matematici smo ga i mi trebali bez problema uraditi jer je razlika mogla biti u teoriji najviše 2 S jedinice?! "

zasto imam osjecaj da me neko proziva?  :wink:

73
ems