• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A2M, 04. Ožujak 2022, 02:25:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Pozdrav,

Mislim da je krajnje vrijeme da se na nivou HRS-a ozbiljnije pristupi razvoju HRSVKS mreže.
Nevjerojatna je činjenica da je Hrvatska na samom dnu dna u usporedbi sa trenutnim stupnjem ustroja istih mreža u najbližoj nam okolini: Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A7PJT

Citat: 9A2M  u 04. Ožujak 2022, 02:25:05
Pozdrav,

Mislim da je krajnje vrijeme da se na nivou HRS-a ozbiljnije pristupi razvoju HRSVKS mreže. .........

Imas mobitele  ,  a ovo drugo sta ce to kome .. . ???  ?

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A5VV

Citat: 9A7PJT  u 04. Ožujak 2022, 09:06:40
Pozdrav,

Mislim da je krajnje vrijeme da se na nivou HRS-a ozbiljnije pristupi razvoju HRSVKS mreže. .........

Imas mobitele  ,  a ovo drugo sta ce to kome .. . ???  ?

73 PJT

Kad se dogodio potres ja nisam mogao nikog kontaktirati mobitelom. Mada živim daleko od Zg.

9A3WP

Pozdrav,

Mislim da je krajnje vrijeme da se na nivou HRS-a ozbiljnije pristupi razvoju HRSVKS mreže.
Nevjerojatna je činjenica da je Hrvatska na samom dnu dna u usporedbi sa trenutnim
stupnjem ustroja istih mreža u najbližoj nam okolini: Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina.

73 de 9A2M, Hrvoje

Pozdrav Hrvoje,

Moj savjet od srca ti je da popustiš s "altruizmom".
Temeljeno na mojem osobnom životnom i radioamaterskom iskustvu.
Svoju energiju, vrijeme i pamet ulaži u ono što tebe veseli.
Ako kreneš sa nekim "altruizmom" prvo će te popljuvati tko god
stigne, pa će ti usput podmetati noge, potom će si prisvajati
zasluge za ono što si ti učinio i u što si ti ulagao.

Bio bih slobodan izjaviti da mislim da razumijem što si želio
reći svojom objavom. Isto tako mislim da to nikoga ne zanima.
U svakom slučaju ima smisla da si ti i svatko tko ima volje,
pa i ja to želim, pripremamo tzv. "Emcomm" kofere i da pokušamo
predvidjeti što je to od opreme što bi nam moglo dobro doći u
spomenutim (ne)prilikama.

To sigurno nije DMR ukoliko neće biti pristupa Internetu.
Uz mogućnost satelitskog Interneta vjerujem prošao bi i DMR,
ali u tom slučaju moramo imati barem još i HotSpot.

Vidim da dečki u Križevcima uvijek nešto eksperimentiraju.
Još od početaka Packet radija, pa APRS, pa ALE, pa upravo sad
se zabavljaju i sa tzv. RPR odnosno HF-APRS. Tu je i Hristo
9A7KXP bez kojeg vjerujem ne bi bilo više APRS mreže u 9A.

Naravno ne mora to biti digitalija. A za digitaliju bi i prije
krizne situacije svakako trebalo imati spreman software.
Stari dobri walkie-talkie odnosno ručne stanice uvijek su u igri.
Ni kratkovalna oprema više nije i ne mora biti glomazna.
Budući da je već dulje vrijeme ionako neki trend bijeg iz urbanih
područja, priprema za portabl aktivnosti je zapravo i priprema
za "Emcomm". Baterije, solarni paneli, mali agregati i slično.

A temelj svega je po meni zapravo sve dobro spakirati odnosno
posložiti po koferima i to po mogućnosti rack-koferima tako
da na lokaciji za rad spojiš samo kabel od antene i napajanja.

Nagledao sam se već bezbroj pokušaja organiziranja ljudi u sustav
i organiziranja tog sustava, no mišljenja sam da je to uzaludan trud.

73 Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A2M

Upravo tako Gorane,

Zbog loše organizacije HRSVKS-a priključio sam se jednoj drugoj udruzi koja pokušava sa organiziranjem veza u kriznim situacijama. Nakon dvije godine članstva napustit ću je iz određenih razloga koje ovdje ne želim detaljno navoditi.
Ta udruga ima dosta članova i ako bi potpala pod HRSVKS a ne radila samostalno - možda bi i uspjeli nešto zajedno napraviti.
A i ja bih onda vrlo rado aktivno sudjelovao u tome.

Još jednom kažem, sramota je da smo od svih susjeda u najbližoj nam okolini na samom dnu dna organizacije veza u kriznim situacijama na nivou našeg radioamaterskog saveza.

9A3WP

A tako je - kako je... Živimo u nekom drugom vremenu... One man music show - Svatko za sebe

Dok nas je kao radioamatera bilo daleko više, a bilo je i onih koji su nas samo pomagali
a nisu bili radioamateri odnosno željeli su biti uz nas samo kao podrška,
dok je bilo lokacija, klupske opreme, raznih mogućnosti... dok smo mi osobno imali daleko
više slobodnog vremena, a istovremeno i manje novaca i opreme...

i tada je bilo teško dogovoriti se i organizirati - a kamoli ne sad kad nas je svakim
novim danom sve manje i još k tome imamo sve manje ili uopće nemamo slobodnog vremena !

Svaki put kad me malo želja ponese brzo se i spustim na zemlju i ohladim, jer upitam se
koji je smisao toga. Vjerojatno je ono zaigrano dijete u meni shvatilo neke stvari?

Ipak dok me ima na ovom Svijetu ne mislim odustati od licence. Koliko ću biti u mogućnosti
toliko ću se i baviti ovime što je na kraju krajeva ipak samo hobby. Ono što do sada još
nisam uspio napraviti upravo je "Emcomm setup" i to bih želio posložiti, ali ne kao što mi
sad sve stoji po raznim koferima i kutijama, nego fiksirano i pospajano u "rack" koferima.
A za to ne trebam udrugu, klub, savez, nego samo HAKOM licencu - i ne moram se s ovima
spomenutima natezati nego lijepo sve radim po svom, u svojem miru i tišini.

Osim toga postoje službe i ljudi koji su plaćeni za "Emcomm", postoje sustavi u okviru
javnih službi, ali i (polu)privatnih velikih (komercijalnih) "igrača" pa nema potrebe
uopće se upuštati u tako nešto - pogotovo kad te svi ti spomenuti ne trebaju i ne žele
u svom dvorištu.

73 Goran, 9A3WP

@9A3WP @DK3WP

9A2M

Sve jasno, ali ipak se ne slažem sa tvojim stavom da treba svatko "pakirati EMCOMM kofere" za sebe i da se HRS ne treba zauzeti za HRSVKS
čiji te logo ubode čim otvoriš HRS web stranicu.

A kada klikneš na njega - jad i bijeda.

Evo primjera kako se ipak može organizirati.

Slovenija: http://aron.hamradio.si/index.php/kaj-je-aron
BiH        : https://rmzofbih.ba/index.html
Srbija     : http://www.yu1srs.org.rs/vesti-razno/36-razno/625-iaru-emcomm-grupa

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3LI

Na tu temu je već toliko napisano na ovom forumu da stvarno ne vidim nikakvog smisla sve ponavljati.
Uglavnom, jedini problem u tome su ljudi a ovisiti o ljudima i tehnici je gubitna kombinacija.
Nisu ovo vremena kao što su bila prije 40+ godina kada su radio-amateri bili vrlo bitni široj društvenoj zajednici.

9A2M

Ja nisam slijep i vidim da u ove tri okolne nam zemlje stvari funkcioniraju.
I suradnja sa institucijama je odlična.
Link na IARU R1 EMCOMM stranice nisam ni stavio ovdje.
Dakle problem je što se kod nas nitko ne želi zauzeti za to.

Pa onda ako je tako, maknite taj logo HRSVKS sa naslovne stranice i ugasite taj projekt.

9A3WP

Pozdrav i Darku,
Sva trojica smo očito na istom tragu, pa možemo tu temu i zaključiti.
Ja bih još samo sve entuzijaste koji bi eventualno krenuli planirati lokalne Emcomm aktivnosti usmjerio na promišljanje o mogućnostima namjernog ometanja komunikacija, odnosno izbjegavanja istoga...

73 Goran, 9A3WP
@9A3WP @DK3WP

9A2M

Citat: 9A3WP  u 06. Ožujak 2022, 08:41:30

Ja bih još samo sve entuzijaste koji bi eventualno krenuli planirati lokalne Emcomm aktivnosti usmjerio na promišljanje o mogućnostima namjernog ometanja komunikacija, odnosno izbjegavanja istoga...

73 Goran, 9A3WP

OC Gorane, nije mi jasna ova rečenica. Možeš li pojasniti što si mislio pod ometanjem i izbjegavanjem?

9A3WP

Kad razmišljamo afirmativno, dobronamjerno, na pamet nam ne padaju destruktivne ideje
pa pri planiranju načina i vrste rada, mreže ili aktivnosti vjerojatno nećemo u obzir
uzeti da bi nam naše aktivnosti netko mogao ometati.

Jedan praktičan primjer možda bi bila hvale vrijedna aktivnost ekipe RK Bjelovar
kad su nekoliko puta do sada organizirali balon, a posljednjom prilikom balon je nosio
repetitor. Ideja je bila vrlo zanimljiva i odaziv je bio velik, ali našao se pacijent
koji je za potrebu imao ometati odnosno blokirati komunikaciju.

Moram priznati da me to ponukalo na razmišljanje i zaključio sam da baš i nije moguće
zaštititi se od ometanja / blokiranja komunikacije. Jedan od boljih načina je unaprijed
dogovoriti planove rada, frekvencije, ali svakako i određene trikove. Dakle stvar mora
biti jako pametno i obavezno unaprijed isplanirana. Međutim, što kada je ometač jedan
od onih koji su uključeni u planiranje ?

A općenito što je više stanica u mreži to postaje i sve veći problem.
Kod ovako javnih, otvorenih akcija kao što je balon bojim se da je to čak nemoguća misija.

Eto, ništa posebno pametnoga, samo naglas razmišljam... Možda nekome pomogne...
Vjerujem da postoje profesionalci koji imaju rješenja za sve moguće probleme.

73 Goran, 9A3WP

@9A3WP @DK3WP

9A2M

Sad mi je jasnije  :)

Sjećam se tog balon projekta i čak sam ga nekako i uspio "odraditi" unatoč smetačima. Nešto slično se dogodilo prije mjesec dana. Godinama se sa ISS-a po nekoliko puta godišnje emitirala SSTV. Korištena frekvencija je bila 145.800. Slike su se emitirale direktno sa kompa na ISS-u.

Zadnji eksperiment je bio preko crossband repetitora koji ima uplink na 2m a downlink na 70cm. I koristi se za svakodnevne FM veze.
Eksperiment je trajao samo jedan dan i bio je namijenjen samo za Europu, jer su već izabrane radio stanice sa zemlje slale slike na ISS kada je bio u dometu tih europskih stanica. Također je promijenjen i uobičajeni PD-120 protokol i korišten je KGSTV software sa drugačijim protokolom.

Dogodio se problem, subton nije bio promijenjen a i puno radioamatera nije znalo za ovaj eksperiment jer ne prate grupe i forume na kojima je bio najavljen i napisana je zamolba da se sve stanice suzdrže od emitiranja za vrijeme SSTV eksperimenta.

Naravno, eksperiment je propao zbog QRM-a od FM stanica.

Ovo je malo offtopic, ali nadovezujem se na ono što si napisao.
Smetnje su neizbježne, pa tako i u EMCOMM komunikacijama.

Sada ispada da mi ovdje planiramo mrežu i raspravljamo o njenoj problematici a tema je nepostojanje ovakve mreže na našem prostoru.
Molim te, pogledaj S5 ARON, njihov rad i sve ostalo.
Meni je fascinantno da Slovenci to mogu, a žalosno mi je da mi ne možemo.

9A3LI

Citat: 9A2M  u 06. Ožujak 2022, 17:47:23
Molim te, pogledaj S5 ARON, njihov rad i sve ostalo.
Meni je fascinantno da Slovenci to mogu, a žalosno mi je da mi ne možemo.

Za početak pogledaj S5 Packet-Radio mrežu a onda pogledaj istu u 9A !
I zašto to Slovencima treba a nama ne treba !?
Da nam je danas PR mreža kao što je bila '90-'95. imali bi savršenu funkcionalnu HRSVKS mrežu.

9A4QV

A nažalost ne bi imao nikakvu a kamoli savršenu XXXVKS mrežu sa paketom iz 90-tih.
Zašto?
Kao prvo, tko bi tu mrežu administrirao, kao drugo tko bi hardverski dio mreže održavao i kao treće da bi imao mrežu za kritične situacije ona mora raditi na alternativnom izvoru napajanja sa dovoljnom zalihosti.

Savezu je problem održavati ovo nešto malo repetitora, zamisli sad još i paket mrežu. Tu ne treba zaboraviti i na troškove najma lokacija koji rastu sa povećanjem broja antena, volumena opreme i potrošnje el.energije.
Ja sam još davno u Kraljevici predlagao da se tadašnjih 200.000 kn godišnje koliko je nekad bilo sredstava usmjeri u izgradnju 6 lokacija sa VHF repetitorima na solarnim panelima i baterijama kojima bi se pokrila cijela RH. Dakle, zemljište u vlasništvu RH, jednokratna investicija i onda samo redovno održavanje baterija.

Smetnje.... Današnjom DMR tehnologijom na VHF-u se može donekle doskočiti ovom problemu.
Data prijenos.... Evo i najnovije hytera mobilne stanice serije HM7xx imaju na sebi ethernet priključak preko kojeg ide 1.2k i to DMR-om.
Isti ethernet priključak se može koristiti za SCADU, za IP povezivanje stanica međusobno i sva ostala čuda.

Tako da, ne treba raditi nikakvu XXXVKS mrežu, treba samo napraviti da normalna repetitorska mreža na VHF-u radi uredno i pokriva cijelu RH i onda kad treba promijeniti sadržaj poruke i razgovora to se i napravi.

QV