• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A2M, 04. Ožujak 2022, 02:25:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Vidim da se uopce ne razumije moj post.

U radioamaterizmu bavim se onim sto mene zanima i sto meni stvara veselje. To je hobi i logicno je da se tako ponasam.

Ne zanima me, dosadno mi je, ne zelim se zabavljati sa dmr, ale, ft8, linearima, velikim antenama, koferima za srvks situacije od 100 kila. I tako kao ja, vecim ili manjim djelom, tako misli vecina radio amatera.

Problem je sto udruge i ljudi koji se bave sa srvks su iskljucivi. Ili samo ale, ili samo dmr, ili samo.........nadopunite sami.

Sistem srvks mora biti sirok i da svatko moze naci sebe u njemu. Tek onda ima smisla. Konkretno ja. Nemam i nikad necu imati dmr uređaj. Po danasnjoj koncepiji mogu li se ja ukljuciti u srvks, moze li srvks imati koristi od mene. Na obadva pitanja odgovor je tesko, skoro nemoguce.

Pa, ja se nastavljam baviti onim sto me veseli. To sto oni koji se svakodnevno bave, organiziraju srvks nisu stvorili uvjete da se i ja ukljucim, sto sam im ja nepotreban, sto ne stvore nacin da se mene i mnoge druge ukljuci, to nije moj problem.

Receno mi je da se druzim sa istomisljenicima. Nema ih bas. Prilicno sam usamljen. Veliku vecinu uopce nije briga za srvks a elitu zanima samo ono sto oni misle da je ispravno. Svatko tko ne razmislja kao oni po njima je u krivu

https://srvks.hr/izvanredna-provjera-veze-za-regiju-zagreb/

Koliko sam u krivu a koliko u pravu bar djelomicno pise ovdje

73
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Dobro je da imamo različita mišljenja. Samo različita mišljenja mogu dovesti do boljitka.

Citat: 9A3IV  u 24. Ožujak 2022, 08:53:52U radioamaterizmu bavim se onim sto mene zanima i sto meni stvara veselje. To je hobi i logicno je da se tako ponasam.

Ne zanima me, dosadno mi je, ne zelim se zabavljati sa dmr, ale, ft8, linearima, velikim antenama, koferima za srvks situacije od 100 kila.
Cijenim i poštujem.

Citat: 9A3IV  u 24. Ožujak 2022, 08:53:52
I tako kao ja, vecim ili manjim djelom, tako misli vecina radio amatera.
Ne, uopće nemaš pravo. Tako ne misli većina radioamatera. Većina radioamatera npr. nikad neće uz 
svoju javnu objavu staviti ''zabrana FT8''. Odakle ti ideja da se većina radioamatera ''ne zabavlja s 
DMR, FT8, velikim antenama''? Stvarnost te demantira. Većina radioamatera danas radi s FT8 i DMR.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Iz ove velike diskusije da se izvući sljedeći zaključak:

1. U današnje vrijeme mi radioamateri zaista nismo potrebni službama koje su zadužene za izvanredne situacije. Potrebni smo bili do početka 90-tih
    godina jer smo tada na razne načine godinama bili povezani sa raznim službama. Svaki COB iliti 985 je imao uređaj na prijemu na S20 145.500. To je
    samo jedan od primjera.

2. Svaki pokušaj osnivanja nekakvog Sustava veza u kriznim situacijama, bilo to u okviru udruga ili HRS-a je ništa drugo nego čisti entuzijazam a ne
    potreba. Evo opet ću se dotaknuti slovenaca. Oni su zaista usavršili svoj sustav i stvorili suradnju sa državnim službama, dobijaju čak i novčana
    sredstva od istih. Ali oni imaju i infrastrukturu koja je neusporedivo jača od naše. Mi nemamo ni infrastrukturu, niti novce, a što je najvažnije
    nemamo  stručne ljude koji bi okupili zainteresirane i kvalitetne (kojih ima) a da se pri tome ne posvađaju pa i ti kvalitetni i zainteresirani odustanu.

3. I da je sve sjajno i bajno kao kod (opet moram spomenuti slovence) pitanje je kako bi to u stvarnim ne daj Bože situacijama funkcioniralo.

9A7PJT

Na brzinu 1 pitanje ,
kako je sinoc bio potres i to ne  bas slab zanima me gdje i jesu li  se  decki aktivirali   ::) ?

koji band
freq
vrsta rada
znakovi
iz kojih gradova , sela ..?
TNX

73 PJT
ps
moze i na pp  ;)

uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3LI

Citat: 9A7PJT  u 23. Travanj 2022, 18:35:07
Na brzinu 1 pitanje ,
kako je sinoc bio potres i to ne  bas slab zanima me gdje i jesu li  se  decki aktivirali   ::) ?

Evo jedno brzinsko pod pitanje
a zašto bi se itko aktivirao, da li je bilo potrebe za aktivacijom ?
I dodatno pod pitanje, zašto "susatav" ne radi 24/7 pa da je tu kada nekome zagusti ?

9A7BCP

Evo brzinskog pododgovora , skoro nitko!! Ja sam se javio 3-4 minute nakon potresa na 219 sa informacijom , odgovorio je odmah 9A3PKP i ni abera .

Citat:zašto bi se itko aktivirao, da li je bilo potrebe za aktivacijom ?

Kako saznat ima li potrebe ako ne pitaš?
Sve u svemu jedna družina "rumene kadulje" - niškoristi . Eventualno za čoknit koji ojro EU poticaja.

9A3LI

Citat: 9A2M  u 25. Ožujak 2022, 00:16:52
Iz ove velike diskusije da se izvući sljedeći zaključak:

1. U današnje vrijeme mi radioamateri zaista nismo potrebni službama koje su zadužene za izvanredne situacije. Potrebni smo bili do početka 90-tih
    godina jer smo tada na razne načine godinama bili povezani sa raznim službama. Svaki COB iliti 985 je imao uređaj na prijemu na S20 145.500. To je
    samo jedan od primjera.

Da nam tema ne zaglavi u bespućima internetske neozbiljnosti, da nastavimo.
Ovo pod 1. je zapravo najpreciznije, tko god da se sjetio da u "centre za obavješčivenje" ubaci 2m amateriski uređaj koji je uvijek na prijemu na poznatoj
frekvenciji je napravio najbolju stvari ikad. To je bila "mreža" za krizne situacije, ako si zaglavio negdje i pozvao "centar" na S20, uvijek (UVIJEK) se netko javio
i moglo se pristupiti riješavanju problema.
Istina neki su znali "zlorabiti" CENTAR pa su ga koristili kao posrednika u komunikaciji, u doba bez mobitela naravno, ne jednom je znao
zazvoniti telefon, čovjek se predstavio da je iz "centra" i da me 9AXYZ poziva da se javim na S22 !! :)
Ali ima još zgodinija anegdota spašavanja radio amatera iz krizne situacije, znači tamo negdje 1995/6. dok su centri postojali
jedan naš kolega je kod susjeda postavljao antene na krovu/tavanu. Kako je to radio poslje posla, a kao instrument je imao mali portabl TV uz sebe,
pa se znao zagledati u film a onako umoran zadrijemao. Susjed vidi da je blizu ponoći, zove ga, ovaj se ne javlja, misli susjed otišao i zatvorio tavan.
Kolega se probudi, gleda na sat, ok ali tavan zatvoren, ne može van, zove, svi spavaju.
Ali ima 2m vokac uz sebe !!!!
Poziva "CENTAR" na S20, oni se jave, objasni im situaciju a oni nazovu susejda na telefon, probudili ga i objasne da imaju zatočenika na tavanu.
Prvo šok a onda smijeh , no krizna situacija riješena, sve je funkcioniralo ko vurica !!
Eto, zašto je protrebno da "mreža" radi 24/7/365 jer uvjek nekome treba a ne da radi kada netko misli da treba !!
No, možda netko krizne situacije zamišlja ne znam kako ali mora znati da sve službe koje drže do sebe imaju alternativu
i nikakvi radio-amateri im ne trebaju za takve situacije.