• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wireless packet radio - BUDUCNOST

Autor 9A6KII, 04. Veljača 2006, 14:24:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6KII

Lijepi pozdrav!!!!

U  zadnje vijeme proučavam rad bežičnih meža u području 2.4GHz. Pošto večina kanala koji služe za prijenos ulazi u amateski band nama amaterima je dopušteno koristit i puno veće snage nego što imaju karice koje se kupuju u dučanima. A i lineara za to podrčje ima za nebavit po relativno pristojnim cijenama. E sad me zanima da li se netko bavio ovom problematikom, jer po meni ovo područje pruža ogromene mogučnosti. Frekvencije su unutar amateskog banda, za uređaje i lineare (do 150W) se može dobiti legalna dozvola u Agenciji za telekomunikacije (provjereno, telefonskim upitom). I što je najvažnije cijene uređaja su relativno povoljne (routeri, antene, pojačala.....), a i mogu se jednostavno nabaviti. Sva iskustva, prijedlozi i komentari su dobrodošli!

Pozdrav, Marin 9A6KII, Rijeka

9A4DB

Je,
u ZG je vec dio magistralnog prometa prebacen na 2,4G a
razmislja se i o 5G.

Upravo se radi jedna serija antena prema Vidmaru (Target BF 2,4G)
koja je pogodna za montazu u uvjetima vjetar, snijeg, led = brdo
a dobit je prema prvim mjerenjima 15+ dBd.

Puno uspjeha!
73
Djani

9A6PSK

Pozdrav!
Odlican primjer je link Zagreb-Sisak
Obje strane veze realizirane su kao antene sastavljene od klasicne biquad antene i satelitskog tanjura
Ukupna udaljenost koji link spaja je 50 km
Taokoder postoji i link N.Zagreb-Kalnik
Wireless pruza ogromne mogucnosti potrebama radioamaterima kao i povezivanje s wireless korisnicima.

Citat: 9A6KIILijepi pozdrav!!!!

U  zadnje vijeme proučavam rad bežičnih meža u području 2.4GHz. Pošto večina kanala koji služe za prijenos ulazi u amateski band nama amaterima je dopušteno koristit i puno veće snage nego što imaju karice koje se kupuju u dučanima. A i lineara za to podrčje ima za nebavit po relativno pristojnim cijenama. E sad me zanima da li se netko bavio ovom problematikom, jer po meni ovo područje pruža ogromene mogučnosti. Frekvencije su unutar amateskog banda, za uređaje i lineare (do 150W) se može dobiti legalna dozvola u Agenciji za telekomunikacije (provjereno, telefonskim upitom). I što je najvažnije cijene uređaja su relativno povoljne (routeri, antene, pojačala.....), a i mogu se jednostavno nabaviti. Sva iskustva, prijedlozi i komentari su dobrodošli!

Pozdrav, Marin 9A6KII, Rijeka
73!9a6psk,Zeljko

9A6A

Danas je održan sastanak između predstavnika wireless mreže ZNET  i predsjednika HRS-a. Ideja je da se svi zainteresirani uključe u rad HRS-a i legaliziraju sustav. O daljnjim akcijama na toj ideji članovi HRS-a će biti detaljno obaviješteni.

Petar, 9A6A

9A4FW

Pozdrav svima,

sutra, 05.veljače 2006. godine, u radio klubu "Vinkovci" održava se predavanje i radionica na temu "Primjena WLAN-a u radioamaterizmu". Na predavanju se očekuje više od 40 radioamatera iz gotovo svih slavonskih klubova. Izvještaj slijedi...

73 de Željko, 9a4fw

9A6XX

Drago mi je da je i HRS azuran na tom području, izvrsna prilika da radioamateri budu ti koji će početi gurati jedan ozbiljan vid djelovanja, pogotovo u manjim sredinama.

Pozdrav sa Pazin Wireless, naravno projekt kojega su počeli pazinski radioamateri.

Hrle - 9A6XX

9A3LI

Citat:U zadnje vijeme proučavam rad bežičnih meža u području 2.4GHz. Pošto večina kanala koji služe za prijenos ulazi u amateski band nama amaterima je dopušteno koristit i puno veće snage nego što imaju karice koje se kupuju u dučanima. A i lineara za to podrčje ima za nebavit po relativno pristojnim cijenama. E sad me zanima da li se netko bavio ovom problematikom, jer po meni ovo područje pruža ogromene mogučnosti. Frekvencije su unutar amateskog banda,

Citat:Drago mi je da je i HRS azuran na tom području, izvrsna prilika da radioamateri budu ti koji će početi gurati jedan ozbiljan vid djelovanja, pogotovo u manjim sredinama.

Izvrsna prilika za to je propustena prije najmanje 3 godine !!!!!
Da li je sad kasno ili ne, prosudite sami.

ne znam kaj bi rekel ..  godina 2004. :

http://groups.google.hr/group/hr.rec.radio.amateri/browse_thread/thread/743bc5edd37878a4/311bb8b29dce11e7?lnk=st&q=9a3li&rnum=48&hl=en#311bb8b29dce11e7

Znaci treba najmanje dvije godine da se netko toga sjeti !
:oops:

9A3WP

Bolje ikad nego nikad !
Hvala Bogu da je krenulo - barem na papiru.
Ostalo sad ovisi vjerojatno o dobroj volji, slobodnom vremenu i znanju zainteresiranih. Ali najviše o financijskim (ne)mogućnostima !!
No, ako se udare temelji (infrastruktura) lako ćemo se priključiti, hi.

73 Goran, 9A3WP.
<<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A3LI

Citat:No, ako se udare temelji (infrastruktura) lako ćemo se priključiti, hi.

Da, ostalo je samo na HI !

Infrastruktura, kakva takva je postojala i prije 10g. pa se prikljucivao
nije nitko a ni previse pokazivao volju za neki napredak.
:?

CUT
(da se netko ne uvrijedi, nekak su danas svi tankih zivaca)
8)

9A3WP

Zaboravio sam spomenuti !

Informatička tiskovina pod nazivom "PC Chip" (hrvatsko izdanje)
od veljače 2006. godine. Objavljeno cca 30 stranica teksta o "wireless"
tematici. Ima i nešto software-a na tu temu, na priloženom DVD-u.

Navodno ima nešto i u tiskovini "Vidi", valjda od veljače...

73 Goran, 9A3WP.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3WP

I ne mogu odoljeti da Vam ne pošaljem slijedeći LINK:

http://www.meritormedia.hr/novi/w3b.exe/_hr/45

A da slučajno sa LINK-om nešto ne radi, evo i sadržaja na koji sam mislio:

BESPLATNI BEŽIČNI INTERNET
Nedavno je na Krku pokrenuta hvale vrijedna inicijativa izgradnje bežične mreže koja će omogućiti posve besplatan pristup Internetu, kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima koji godišnji odmor provode na ovom području. O projektu smo popričali s Krunoslavom Ivanovićem, vlasnikom tvrtke Krk sistemi koja je zaslužna za pokretanje Krčkog wirelessa.

MM: Kako ste došli na ideju da napravite besplatnu bežičnu mrežu za pristup Internetu području grada Krka?
KI: Shvatili smo da sličnog rješenja još nema na našem području i zaključili da bi rješenje poput ovoga moglo obogatiti turističku ponudu, ali i pomoći u promociji lokalnih tvrtki i ugostiteljskih objekata koji se ovim putem mogu reklamirati.
MM: Na koji je način riješeno financiranje projekta?
KI: Tehničku podršku projekta financira grad Krk, no planiramo da će projekt sam sebe isplaćivati putem oglašavanja. Sve korisnike koji se spoje na bežičnu mrežu dočeka pozdravna stranica na kojoj se osim pozdravne poruke nalaze i reklame lokalnih tvrtki. Za vrijeme korištenja bežične mreže, svakih 15 minuta u Internet pregledniku otvara se i stranicu na kojoj se nalaze reklame "sponzora mreže".
MM: Jeste li ovaj sustav sami razvili?
KI: Naš sustav je zasnovan je na sustavu jedne američke firme koji smo ponešto modificirali.
MM: Koja je uloga grada Krka u projektu?
KI: Osim što financira tehničku podršku grad će preuzeti i marketinški dio posla. Postigli smo da je trošak tehničke podrške, kao i same opreme, manji je nego kada bi se grad sam odlučio na zapošljavanje osobe za realizaciju ovakvog projekta.
MM: Što je sve potrebno za spajanje na Krk wireless?
KI: Sve što je potrebno za spajanje na bežičnu mrežu je računalo s WiFi karticom.
MM: Mogu li se putem mreže koristiti i druge internet usluge poput provjere elektroničke pošte?
KI: Za sada korisnici mogu samo surfati po web stranicama, no u budućnosti u planu nam je ponuditi i druge usluge.
MM: Hoće li mreža raditi cijele godine, dakle i izvan sezone?
KI: Da, mreža će raditi 12 mjeseci u godini, 24 sata na dan.
MM: Namjeravate proširiti i na druge jadranske otoke? Postoje li već ovakvi planovi i jeste li već započeli neke projekte?
KI: Nakon što pokrijemo cijeli grad Krk s signalom slične mreže namjeravamo izgraditi i u drugim mjestima na otoku poput Malinske, Punta, Vrbnika, Baške... Naravno, otvoreni smo i za projekte u drugim mjestima, pa i drugim jadranskim otocima.
<<<
@9A3WP @DK3WP

9A3LI

Valjda je to akcija naselimo puste otoke, dobite i besplatni internet samo
je parcela parsto ojra po kvadratu, da je bar oranica ! :)

Nego, dosta sale.
Nove tehnologije su tu i radio amateri ih trebaju primjeniti, e sad, neki
misle lako je to, uzmes kartciu za 150Kn i vozi.
No, u praksi to bas nije tako.
Da bi neko od novih standarda bio dobar za radio-amatere treba ih ipak
malo doraditi.
Opet ce netko reci pa radi to i ovako sa postojecim igrackama.
Istina, radi ali kako.
Nista od toga nije namjenjeno za "vanjsku" uporabu, tj. veze dalje od
par sto metara, neke su se u praki pokazale odlicne i na 20Km ali sve
je to ovisno o proizvodjacu i driverima tj. firmware u pristupnim tockama.

Nije to AX25 pa da imas par desetaka parematara za rucno postaviti
kako bi veza savrseno funkcionirala.
Zato nama svima treba dobra ekipa radio amatera programera koji
imaju iskustva sa programiranjem SOC (system on chip), drivera i
ostalih programa (firmware itd, uCLinux, BusyBox itd.)
Onda tu ima posla i za konstruktore mikrovalce, pojacala/predpojacala,
transverteri itd ..
Pa za precizne mehanicare, antene !! :)
Sve to je potrebno da bi zajednickim snagama napravili pravu, nazovimo
je "paket-radio" (ipak paketi lete po zraku) mrezu kroz cijelu 9A.
Znaci posla ima jako puno i ne trebamo cekati da isti ljudi sve
odrade (kako su ih u S5 nazvali "centralni komitet za PR u 9A")
8)

9A6KII

Zahvaljujem svima na odgovorima na moj prvi post. Ja upravo eksperimentiram sa uređajima pa ću vidjeti koliko daleko ću stići. Ako netko ima tehničkih informacija o urđajima s kojima je radio neka pošalje, (sanga, antene, brzina, da li je korišten nekakav linear).... da nemoram baš sve sam israživati.
Uglavnom sve korisne informacije koje se mogu primjeniti u praksi su dobrodošle.
I naravno ako ima zainteresiranih za umrežavanje na području Rijeke.

9A4QV

9A4HP

9A4HP OGULIN