• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wireless packet radio - BUDUCNOST

Autor 9A6KII, 04. Veljača 2006, 14:24:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat:Ne bih se baš složio s tobom. Mislim da ima kvalitetnih i sposobnih ljudi koji to mogu organizirati i odraditi. Isto tako mislim da je i većini članova potreban samo mali poticaj (ili promjena od ustaljene kolotečine) da se probude iz zimskog sna. Kvalitetne smjernice su također više nego dobro došle.

A ja se pak ne bih slozio sa tobom!  
Otvorio sam temu o nazovimo novoj PR mrezi, niko ni slova.
(nove tehnologije plus stari AX25)
Znaci nikoga to ne zanima, barem ove "forumase" koji ovo citaju.
Mozda ih i zanima ali kad bi im netko iz HRSa dosao i postavio
svu opremu pa jos kad nesto nebi radilo da stalno zivkaju "montere"
kako ne radi ovo ili ono.
Daj konkretan prijedlog kakav bi to bio "mali poticaj" !

9A3TY

Citat: 9A3LIA ja se pak ne bih slozio sa tobom!

Super. Pa zato i živimo u slobodnoj demokraciji a ne u jednoumlju :-)

Citat: 9A3LIOtvorio sam temu o nazovimo novoj PR mrezi, niko ni slova.(nove tehnologije plus stari AX25)Znaci nikoga to ne zanima, barem ove "forumase" koji ovo citaju.

Ne znam za druge, ali mene to zanima a nisam napisao ni slova. Zato nemoj tako brzo suditi. Možda ljudima treba malo vremena da razmisle. Možda ne žele ništa napisati jer smatraju da nemaju ništa konkretno za reći. Tko bi znao.

Citat: 9A3LIMozda ih i zanima ali kad bi im netko iz HRSa dosao i postavio svu opremu pa jos kad nesto nebi radilo da stalno zivkaju "montere" kako ne radi ovo ili ono.

Već sam pisao o mojim iskustvima o održavanju čvora ali neka ... evo opet..... Nije uvijek sve tako crno bijelo kao što ti misliš. Ja sam npr. imao situaciju da je moje ime bilo dugo godina upisano na dozvoli za paketni čvor tj. bio sam sysop "na papiru" a da mi nitko iz HRSa nije dostavio potrebne podatke / dokumentaciju da bi taj posao mogao obavljati (npr. lozinke, tehničku dokumentaciju uređaja, propusnicu za objekt OiV - da ne moram ovisiti o dobroj volji dežurnog šefa i sl.)
Unatoč tome, bio sam gore s kolegama iz kluba u par navrata, o svom trošku (da ne bi mislio da sam išao radi dnevnica) i skoro sam ostao bez kombija i što je važnije bez glave na ledu kakvog nisam nikad prije ni poslije doživio, no to nije bio razlog zašto sam prestao ići gore. Jednostavno mi je ucjenjivanje dežurnog šefa objekta bila kap koja je prelila čašu i rekao sam, sam sebi i HRSovom paketnom manageru, da više ne računaju na mene dok se ne sredi papirologija i dok to sve ne dobijem u ruke. Na tome je i završilo. Ništa nisam dobio i tako više nikad nisam ništa niti napravio.

I zato ne sudi o drugima tako na brzinu.

Citat: 9A3LIDaj konkretan prijedlog kakav bi to bio "mali poticaj" !

Znaš onu "Sto ljudi sto ćudi". Za svakoga je poticaj nešto drugo. Da postoji jednostavan odgovor i da ga svatko može dati onda bi svi bili vrhunski manageri. Ja to nisam (nažalost :-) ). No, mogu izbaciti poneku svoju misao. Samo malo da se razbudim pa ću i to napisati....
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9a3tyda se svi magistralni vodovi prebace na (što brži) WiFi 2.4GHz i da se uspostavi link od svih (zainteresiranih) gradova (tj. klubova) prema magistralnim čvorovima. Zatim, da se pripremi standardna konfiguracija za APove na magistralnim čvorovima i lokalnim gradskim čvorovima (klubskim). Zatim, da se organizira odgovarajuća centralizirana autentikacija i autorizacija korisnika kako bi se spriječilo nelegalno korištenje. Zatim predlažem da se napravi mali priručnik za administratore u klubovima i drugi za krajnje korisnike (članove klubova) gdje bi se na jednostavan način opisalo sve što je potrebno za spajanje u takav sustav. ... nudim svoju bezrezervnu pomoć u izradi istoga ali samo ako se realizaciji pristupi organizirano tj. pod rukovodstvom odgovarajućih ljudi iz HRS-a.
O tome ja i pričam, samo oni koji ne žele raditi su već to proglasili utopijom. Ja sam mišljenja da ima ljudi koje to zanima, žele se time baviti. Na žalost, među licenciranim radioamaterima nema ljudi koji su to u stanju napraviti. Naš osnovni problem je što nema kvalitetnih sysopova, tamo gdje ima koji dobri sysop tamo i PR mreža radi, a svi vidimo da u večini slučajeva ne radi. Ja sam upoznao dosta kvalitetnih ljudi koji su se organizirali na druge načine, koji su u stanju to kvalitetno odraditi, ti ljudi razumiju radio tehniku, računalne mreže i drugo, ima ih po cijeloj državi, samo im fali organizacija da ih sve poveze i naprave upravo ono što mi imamo za cilj. Ti ljudi nisu nikada ni dobili priliku da postanu radioamateri, iako se večina neće baviti drugim vidovima radiokomunikacija, mislim da mogu jako pomoći radioamaterizmu sa svojim djelovanjem. Uostalom, velika večina radioamatera se bavi samo jednim malim dijelom radioamaterizma i mislim da nije u redu da podcijenjuju druge djelatnosti.

Citat: 9a2klI vjerojatno bi previse kostalo uzevsi u obzir puno km, dnevnice, gorivo, spavanje. A od svega najvise totalni nedostatak zelje da se bilo sta napravi.
Km i gorivo je posljedica što čvorove ne žele održavati lokalni radioamateri. Nekakva radioamaterska digitalna mreža može jedino funkcionirati ako je žele i održavaju lokalno, kada je tako bilo radila je i PR mreža. Bojim se da HRS nema te novce, no lokalni radio klubovi i njihovi članovi imaju. Nema managera koji će to sam napraviti. No imaš pravo, "totalni nedostatak želje da se bilo šta napravi" je primjetljiv kod tebe.
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2KL

Bravo "psiholog".!!!! Mogao si i informaticku psihologiju zavrsiti.....HI Ima ovdje jako puno zelje da se nesto napravi, uzaludno se obijaju vrata HRS-a za jedan jeb... papir i kad napokon se taj papir napise odgovor adresanta je da oni nemaju nista sa tim i naravno osoba koja treba nesto napraviti samo u smislu prikljucenja pocne bulazniti neku svoju teoriju. I tako vec 3 godine RK Zadar ceka da se netko smili i da se napokon prikljuci na Carnet mrezu. I naravno jos nista. I onda se nadje neki informaticarcic koji zakljucuje da nema volje bar kod mene. Pa sta mislis zasto u Zadru to jos nije profunkcioniralo a kao sto vidis i 9A3TY je izgubio volju za lamatanjem okolo a oni koji bi trebali bar "otvoriti vrata" uredno samo LAŽU i obecavaju. Tu ukljucujem i drustvo sa Carneta. Tek toliko da se zna i da svoje "inteligentne zakljucke" propses na nekom drugom mjestu i za druge osobe.
73's de Leon 9A9L

9A4GL

Citat: 9a2klmogao si i informaticku psihologiju zavrsiti.....
Eh, bi da ima takve, ovako mi jako teško razumjeti ljude.

Citat: 9a2klHI Ima ovdje jako puno zelje da se nesto napravi
Želje ili volje ? Želje imaju svi, s voljom je već malo problematično.

Citat: 9a2kluzaludno se obijaju vrata HRS-a za jedan jeb... papir i kad napokon se taj papir napise odgovor adresanta je da oni nemaju nista sa tim i naravno osoba koja treba nesto napraviti samo u smislu prikljucenja pocne bulazniti neku svoju teoriju. I tako vec 3 godine RK Zadar ceka da se netko smili i da se napokon prikljuci na Carnet mrezu. I naravno jos nista. I onda se nadje neki informaticarcic koji zakljucuje da nema volje bar kod mene. Pa sta mislis zasto u Zadru to jos nije profunkcioniralo a kao sto vidis i 9A3TY je izgubio volju za lamatanjem okolo a oni koji bi trebali bar "otvoriti vrata" uredno samo LAŽU i obecavaju. Tu ukljucujem i drustvo sa Carneta. Tek toliko da se zna i da svoje "inteligentne zakljucke" propses na nekom drugom mjestu i za druge osobe.
Ovak, ovdje bih ti već rado pomogao no nadam se da si svjestan da sa papirima nikad nije bilo lako (bar meni). No da bi ti pomogao, moraš mi reći šta si koga tražio i gdje je zapelo, jer iz ovoga samo kužim da je negdje zbog nečega zapelo. Nije se meni jednom dogodilo da sam krivu stvar tražio na krivom mjestu, da ne kažem da ljudima na tim mjestima je jedino bitno da ne naprave grešku, a ti si došao tamo s nečim što oni ne razumiju.
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !

9A3TY

Citat: 9a4glNo da bi ti pomogao, moraš mi reći šta si koga tražio i gdje je zapelo, jer iz ovoga samo kužim da je negdje zbog nečega zapelo. Nije se meni jednom dogodilo da sam krivu stvar tražio na krivom mjestu, da ne kažem da ljudima na tim mjestima je jedino bitno da ne naprave grešku, a ti si došao tamo s nečim što oni ne razumiju.

Koliko sam ja informiran situacija je slijedeća: već nekoliko godina (da, točno sam napisao - godina!!!) želja je zadarskih radioamatera uspostaviti link sa sjeverom lijepe naše (a i šire :-) ) uz pomoć carnetove mreže koja se nalazi cca. 10m (da - deset metara) od prostorija radio kluba 9A1BST (ako ništa dugo, da ne bismo ovisili o čvoru na Ćelavcu - brzinu da i ne spominjemo).  No, nažalost, svaki novi razgovor dovodio je do novih detalja. Najprije je klub trebao potvrdu da je pridružena članica carneta, zatim klub nije smio kontaktirati direktno s fakultetom (gdje je u biti najbliža točka carnet mreže), zatim je rečeno da će HRS poslati dopis samo trebamo poslati informaciju na koga treba nasloviti, zatim sysadm na fakultetu odbija odobriti bilo kakvo spajanje jer on nije obavješten od strane carneta, .... i tako dalje da ne navodim sve detalje. I što bi vi sad napravili ?

Ali kao vječni optimista ja se još uvijek nadam da će jednog dana dodjeljena mi ip adresa 44.170.23.16 (9a3ty.ampr.org) doći do mog linux strojčeka umjesto da završi tamo negdje u limbu (u Zagrebu ili na sveučilištu u San Diegu)....    

29  mirrorshades.ucsd.edu (128.54.16.18)  198.791 ms  196.688 ms  196.553 ms
30  ham1.cc.fer.hr (161.53.16.178)  240.691 ms  239.995 ms  240.061 ms

Ako što može pomoći, jedna 12dbi vertikalka, jedna 24dbi grid parabola, x metara aircoma i lmr-400 kao i par wrt54g(l/s) čekaju spremni za HRSovu akciju ...
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9a3tyNajprije je klub trebao potvrdu da je pridružena članica carneta, zatim klub nije smio kontaktirati direktno s fakultetom (gdje je u biti najbliža točka carnet mreže), zatim je rečeno da će HRS poslati dopis samo trebamo poslati informaciju na koga treba nasloviti, zatim sysadm na fakultetu odbija odobriti bilo kakvo spajanje jer on nije obavješten od strane carneta, .... i tako dalje da ne navodim sve detalje. I što bi vi sad napravili ?

Ovak, HRS je pridružena članica CARNeta, ali vrlo specifična, naime CARNet nije dužan HRSu dostaviti mrežu kao ostalim članicama već HRS ima pravo (tj i radio klubovi kao članovi HRSa) spojiti svoja računala na CARNet mrežu. To znači da se radio klub može (ali ne mora) spojiti kod neke druge CARNet članice koja ima spoj na CARNet mrežu. To bi značilo da radio klub treba izpregovarati npr na fakultetu spoj na mrežu. Problem je što fakultet NE MORA radio klub spojiti, to ovisi o mogučnostima i volji fakulteta, tj mrežnog administratora na fakultetu. Naime, radio klub za to treba fizički prostor za računalo, kablove i antenu u prostorijama fakulteta. Osim toga mrežni administrator na fakultetu je i odgovoran za rad mreže te mu sigurno nije želja da mu se sada spoji netko tko je iz neke desete priče. Dakle, da bi cijela stvar uspjela, treba malo i lobirati, tj naći ljude na fakultetu koji imaju za to smisla. Kad fakultet izrazi spremnost za takvu suradnju onda nastupa papirologija. Naime, CARNet članica ne smije davati 3cim stranama pristup mreži, no smije drugoj CARNet članici i zbog toga je potrebno donijeti potvrdu da je HRS članica CARNeta. Na osnovu tog papira vam fakultetski admin može dati spoj (ali ne mora ako neće). To bi trebalo biti dovoljno, no ako im je cijela priča sumnjiva mogu se obratiti CARNetu gdje će dobiti informaciju da smiju HRS spojiti jer je HRS članica CARNeta.

U slučaju gatewaya 9a0tcp, ključno je bilo osnivanje radio kluba na FERu koji je nekada postojao tamo i okupljao studente radio komunikacija. Želja fakulteta i zavoda za radiokomunikacije je bila postojanje takvog kluba i iz tog zajedničkog interesa se rodio i prostor i priključak na mrežu. Ovo vjerojatno nije recept za vas, no vjerujem da ima jos nekih plemenitih razloga koji bi se mogli iskoristiti. Tu vam HRS može pomoći tek sa papirom koji dokazuje da je HRS članica, no teško da će vam 5 HRSova pomoći da uvjerite admina na fakultetu da vas spoji.

Primjera radi, u Vikovcima i Rijeci su uspjeli nagovoriti admina, kako, neznam. No znam da je HRSov uvijet bio da se lokalni čvor spoji u ostatak mreže. U Vinkovcima je to čak jedno vrijeme i radilo, poslije groma nitko ništa nije napravio, no Internet preko wirelessa im i dalje radi, izgleda da je to jedino bitno. Isto je i u rijeci, Internet preko wirelessa radi, ali od spajanja u ostatak mreže ništa, navodno neznaju kako to napraviti. Nadam se da kod vas neće biti tako kada se umilite adminu.

Ako nešto nije jasno ili mogu kako pomoći, rado ću pomoći, samo me nemojte tražiti da dodjem kod vas i sve to instaliram, morate biti osim administrativnog dijela spremni odraditi i tehnički dio (u kojem vam opet stojim na usluzi, ali samo savjetom).

Tihomir, 9a4gl
-----------

9A3TY

Citat: 9a4glAko nešto nije jasno ili mogu kako pomoći, rado ću pomoći, samo me nemojte tražiti da dodjem kod vas i sve to instaliram, morate biti osim administrativnog dijela spremni odraditi i tehnički dio (u kojem vam opet stojim na usluzi, ali samo savjetom).

Osim ako nisi u stanju šarmirati admina na fakultetu, pomoći (nažalost) više ne možeš. No, barem si meni raščistio sve dileme u glavi. Očigledno (dok se ne promjeni admin ili dok mu ne nađemo ahilovu petu) ništa od tog spoja (barem koliko sam ja dobio informacija od 9a3eo-a). No, ako zaživi wlan magistrala (s redundantnim vezama) možda to više ni neće biti neki problem.

tnx agn
73 de Ivo, 9A3TY

9A4GL

Citat: 9a3tyOsim ako nisi u stanju šarmirati admina na fakultetu, pomoći (nažalost) više ne možeš. No, barem si meni raščistio sve dileme u glavi. Očigledno (dok se ne promjeni admin ili dok mu ne nađemo ahilovu petu) ništa od tog spoja (barem koliko sam ja dobio informacija od 9a3eo-a). No, ako zaživi wlan magistrala (s redundantnim vezama) možda to više ni neće biti neki problem.
Admin ima svoje nadređene, predstavnika zavoda, dekana, ... i treba lobirati u tom smjeru, admin ipak provodi i planove i programe fakuleta. Fakultetu bi neke stvari trebale biti interesantne, a radioamaterski gateway bi im mogao biti interesantan ako se radi o tehničkom fakultetu. O kojem je fakultetu riječ ? Slobodno iznesi ovdje, možda ovo upravo pročita netko tko je u stanju tamo lobirati :)
-----------

9A3TY

Citat: 9a4glFakultetu bi neke stvari trebale biti interesantne, a radioamaterski gateway bi im mogao biti interesantan ako se radi o tehničkom fakultetu. O kojem je fakultetu riječ ? Slobodno iznesi ovdje, možda ovo upravo pročita netko tko je u stanju tamo lobirati :)

Riječ je o filozofskom fakultetu koji je nedavno promijenio ime u Sveučilište u Zadru :-) .

BTW, da stvar bude još tragičnija, faks koristi prostore doma hrvatske mladeži gdje se nalazi i radio klub 9a1bst tako da je za povezivanje potrebno samo uključiti jedan rj45 konektor (a može i ST/SC :-) ) tj. ne trebaju odobravati nikakav smještaj opreme, struju, antene, .... A dao bi se kladiti da imaju Cisco opremu i da bi se mogao iskonfigurirati posebni VLAN ili VPN do Zg tako da admin ne bi morao puno brinuti ....
73 de Ivo, 9A3TY

9A6A

Za sve visokoškolska ustanove za koje smo željeli priključiti gateway poslalo sam službenu zamolbu u ime HRS-a. Potrebni su samo detalji kao što je adresa i ime dekana, a sve drugo ćemo mi riješiti.  Moramo još samo pričekati da nam CARNET odgovori na formalno produženje našeg pridruženog statusa.
Za sve informacije oko priključenja na CARNET mrežu ne treba voditi preko foruma nego se direktno obratite Branku, 9A3PM ili meni radi rješavanja ovih problema.
Do sada su svi prihvatili naše argumente i dopustili priključak.

9a6a

9A2KL

Kao sto vidis iz prilozenog na ovom forumu NISU. U Zadru nije dopis od HRS-a vrijedio jednog prikljucka konektora.  A Branko je lijepo odgovorio da njega nitko nije kontaktirao i da on nezna nista o tome.
73's de Leon 9A9L

9A6A

HRS je dobio dozvolu i dopis od CARNETA za priključak u Zadru (koji vam nisu uvažili), ali nije poslan službeni dopis fakultetu. Pošaljite sve podatke pa ćemo i to vrlo vjerojatno pozitivno riješiti.

9a6a

9A2HM

Malo mi je cudno da se ovakve stvari rjesavaju-dogovaraju na forumu!?!?!?!
Mislim da je to ipak malo ozbiljnija tema za "ozbiljniji" pristup!!!
73 de Kreso

9A2KL

Cudno ili ne ali rjesavaju se vec godina u direktnim kontaktima....sada je valjda vrijeme nakon toliko godina da se pokusaju i na ovaj nacin...ako nikako drugacije onda TRANSPARENTNO...
73's de Leon 9A9L