• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Wireless packet radio - BUDUCNOST

Autor 9A6KII, 04. Veljača 2006, 14:24:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat:Evo ja vec godinama koristim wireless.
Ja znam da si ti stari amater, znaci najmanje 30g. ga koristis!
:)
Citat:.... iz svoje sobice-hobice wirelessom kradem....

Dakle, wirerless sluzi za kradju ! ;)
Sva sreca da wireless nema nista sa radijom, nema prijemnika,
nema predajnika, antena,  nekih modema.
To je neka kutija koja se zove vajrles i radi na plavi dim.
Jer da ima prestao bi se baviti radio-amaterizmom kad isti
radio sluzi za temo neku "kradju"  8)

I stvarno ga pretjerasmo jer tu raspravljamo o glupostima.
Na zalost mnogi "radio-amateri" pojma nemaju sta znaci radio.

Kad mi prijetelj posalje sliku svog "uredjaja" na 411Ghz ja mu
kazem svaka cast majstore iako nije napravio vezu dalju od
1km, sta ce on "gurati" preko toga, sasvim je svejedno.
Za mene je i to amaterizam a za mnoge na ovom forumu to
je SF ili glupost.

9A2KL

Jel ti to TRILI  nesto meni hoces NAPAKIRATI???? Koristis segmente mog izlaganja.....HIHI....Kad je vec o kradji rjec moze posluziti i za kradju zenskih srdaca na ICQ.... Ovako mene debelo kosta to sto joj kraduckam impulse. :oops:  :oops:  :oops:  I slazem se da sve treba probati i koristiti. Ali da ce wireless donijeti clanove u klub i da ce oni zbog toga ispoljiti ljubav prema amaterizmu i tehnici....to je smjesno i pomisliti. Cak se pitam kako to da u CB klubu u ZD ima toliko clanova a nemaju wireless???? Imaju ADSL, djele troskove mejesecnih davanja T-lopovima i uzivaju. I nebi vjerovao..svaki dan ih je sve vise. A dosta njih je neko vrijeme unatrag gledajuci bilo u radio-klubovima. Pitanje je zasto!!!Jel zbog skupih ispita, jel zbog skupih uredjaja, jel zbog politike HRS- a i Agencije za telekomplikacije....vrag ce znati.
KVO VADIS AMATERIZAM....(valjkda je tako po Vuku.....hehehe

I skoro zaboravih .....ko kaze da nema veze sa stanicama i radiom..??? Pa echo-link je pun wireless i kompjuktora i stanica. Sada jos samop treba poslati i qsl karte za te veze. Po zakonu bi trebale biti u dnevnicima rada....i naravno po dobrom amaterskom obicaju obavezno i potvrdjene pa makar i preko managera negdje u svijetu bijelom...
73's de Leon 9A9L

9A3QN

Citat: 9A3TNKristijane!
ZNAŠ LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU TEBE I WIRELESS-A

NIKAKVA

Ni jednog od vas nema u HRS-ovom Callbook-u  HI
Super fora! :-)

Ma primjetio sam to već odavno, samo mi je nekako ispod časti moljakati da me uvrste u callbook u kojem bih trebao biti automatski uvršten već samom činjenicom da sam član i da sam uredno podmirio članarinu barem prošle godine. To što nekome treba više od godinu dana da me stavi u callbook, to je već drugi par cipela.

Zanimljivo je da sam se uspio naći na nekim drugim bazama. Ma, nema veze.

73
Kristijan
9A3QN

9A3QN

Citat: 9a4gl
Vele da QRV znači "ready", biti QRV ne znači predstavljati se kao radioamater, već biti član radio kluba i član saveza, tj. između ostalih prava i obaveza i plačati članarinu, ne ?
Izvoli, provjeri u Savezu kako stojim sa članarinom. Doduše, priznajem, za ovu godinu to tek trebam riješiti glede & u svezi manjih fizičkih prepreka koje me priječe podmiriti je odmah danas (kao što je npr. cca 3500 km udaljenosti od mojeg QTH do mojeg matičnog radio kluba i nekorištenje naprednih tehnologija poput plaćanja kreditnim karticama u tom mojem istom matičnom klubu). Nije da se to tiče tebe ili ikog drugog, ali kad si već spomenuo...

A sve i da nisam platio članarinu: misliš li da bi to išta promijenilo na vrijednosti (ili nevrijednosti) mojih stavova? Baš interesantno da je ovo već drugi post koji postavlja pitanje moje članarine ili nedostatka iste, je li to samo slučajnost ili ću morati izvaditi scanner iz kutije i nevjernim Tomama nabiti na nos potvrdu o financiranju HRS-a i sa mojih par Kn?

Citat: 9a4gl
Chonky, drago mi je bilo filozofirati s tobom, no bilo bi mi draže popiti kavu s tobom. Tralala.
Za kavu nema problema, javi mi se kad budeš prolazio negdje oko IO91LL. :-)

73
Kristijan
9A3QN

9A2KL

Kristijan

Ako imas AMEX mozes to uciniti i na taj nacin. A jos jednostavnije ti je platiti lifetime clanarinu i nemas problema. Nitko te nece vise prozivati i brusiti zube na tvojoj clanarini..... A valjda imas nekog od prijatelja tko to moze za tebe napraviti ovdje u RH.
73's de Leon 9A9L

9A3QN

Citat: 9a2klKristijan

Ako imas AMEX mozes to uciniti i na taj nacin. A jos jednostavnije ti je platiti lifetime clanarinu i nemas problema. Nitko te nece vise prozivati i brusiti zube na tvojoj clanarini..... A valjda imas nekog od prijatelja tko to moze za tebe napraviti ovdje u RH.
Hvala, Leone, ali na žalost nemam AMEX. Hoćeš VISU, hoćeš Mastercard, hoćeš ček - može, ali AMEX jednostavno nemam. :-(

Ma do sada sam to rješavao tako da sam novce slao bratu, a on uplaćivao u radio klubu, ali to traje (bankovni transfer traži u praksi jedno tjedan-dva a i moj brat radi u maloj firmi i tokom tjedna je uglavnom jako zaposlen). Tako da i uz najbolju volju od trenutka kad odlučim platiti članarinu pa do same uplate prođe neko vrijeme. I onda me malo pogađa kad mi to ljudi nabijaju na nos.

Hmm... ovo sa lifetime članarinom je primamljiva opcija u mojoj situaciji, budem pogledao. Hvala na savjetu!

73
Kristijan
9A3QN

9A2KL

A za 9A4GL samo informacija....osim platiti clanarinu i klubu i savezu, da bi bio QRV treba imati i valjanu dozvolu od agencije za telekomunikacije. To kod Kristijana nije potrebno jer njemu Englezi odobravaju ili ne odobravaju. A da pogledas na web stranicu tko u RH ima vazecu dozvolu za rad???
73's de Leon 9A9L

9A2KL

Kristijan.
nema problema. Javi mi se na e-mail, nije problem da ti uplatim pa ti kad stignes prebacis na Visu i to je to. Jednostavno. Pa zato racuni i postoje. A nes ti velikih novaca za clanarinu.???
73's de Leon 9A9L

9A6AA

Citat: 9a3qnMa primjetio sam to već odavno, samo mi je nekako ispod časti moljakati da me uvrste u callbook u kojem bih trebao biti automatski uvršten već samom činjenicom da sam član i da sam uredno podmirio članarinu barem prošle godine. To što nekome treba više od godinu dana da me stavi u callbook, to je već drugi par cipela.

Zanimljivo je da sam se uspio naći na nekim drugim bazama. Ma, nema veze.

73
Kristijan
9A3QN
S obzirom da sam se kao urednik ovoga web-a osjetio prozvanim, moram reagirati: Članarina za postaju 9A3QN zadnji put plaćena je prije 5 (pet) godina.

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3QN

Citat: 9A6AA
S obzirom da sam se kao urednik ovoga web-a osjetio prozvanim, moram reagirati: Članarina za postaju 9A3QN zadnji put plaćena je prije 5 (pet) godina.
Mislim da mi onda ne gine skeniranje uplatnice. Članarinu sam platio negdje u jesen prošle godine u RK Zagreb (i još su me, tj. osobu koja je plaćala u moje ime, pitali je li to za tekuću ili za iduću godinu i naravno da je bilo za 2005.), ako u HRS-u nemate podatke o tome onda je nešto pošlo po zlu na relaciji RKZ-HRS. Ja ću nazvati RKZ da vidim o čemu se radi, a bi li i ti, Emire, mogao još jednom provjeriti da nije možda zapelo u HRS-u? Čisto da se ovo već jednom rasčisti.

73
Kristijan
9A3QN

9A6AA

Bok Kristijan,
Mislim da to treba provjeriti u radioklubu, jer je ova informacija od stručne službe HRS-a. Moguće je da klub nije proslijedio Tvoje podatke do Saveza.
I meni bi bilo drago da to ubrzo riješimo...

Pozdrav iz Zagreba

Emir, 9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3TY

Citat: 9a4glMi ovdje pričamo u primjeni WiFi tehnologije u radioamaterizmu.

Znao sam ja da nisam nešto skužio :-)

Evo onda mog prijedloga. Za početak predlažem da se zaboravi na 1200 i 38400 packet radio, da se svi magistralni vodovi prebace na (što brži) WiFi 2.4GHz i da se uspostavi link od svih (zainteresiranih) gradova (tj. klubova) prema magistralnim čvorovima. Zatim, da se pripremi standardna konfiguracija za APove na magistralnim čvorovima i lokalnim gradskim čvorovima (klubskim). Zatim, da se organizira odgovarajuća centralizirana autentikacija i autorizacija korisnika kako bi se spriječilo nelegalno korištenje. Zatim predlažem da se napravi mali priručnik za administratore u klubovima i drugi za krajnje korisnike (članove klubova) gdje bi se na jednostavan način opisalo sve što je potrebno za spajanje u takav sustav.

Da ne bi sve stalo na prijedlozima (i "brigo moja prijeđi na drugoga") nudim svoju bezrezervnu pomoć u izradi istoga ali samo ako se realizaciji pristupi organizirano tj. pod rukovodstvom odgovarajućih ljudi iz HRS-a.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2KL

Organizirano pod rukovodstvom ljudi iz HRS-a...????? A tko bi to tamo mogao rukovoditi????  Zar ne vidis da "ministri" nisu sposobni ni clanake napisati o radu svojih "ministarstava" pri HRS-u a kamo li obilaziti okolo po Hrvatskoj. I vjerojatno bi previse kostalo uzevsi u obzir puno km, dnevnice, gorivo, spavanje. A od svega najvise totalni nedostatak zelje da se bilo sta napravi. Ako si primjetio jedini komentar ovdje na ovom postu dao je samo Pero. A da je ideja odlicna ....odlicna je. A da je UTOPIJA i to je evidentno.
73's de Leon 9A9L

9A3TY

Citat: 9a2klOrganizirano pod rukovodstvom ljudi iz HRS-a...????? A tko bi to tamo mogao rukovoditi????

Ne bih se baš složio s tobom. Mislim da ima kvalitetnih i sposobnih ljudi koji to mogu organizirati i odraditi. Isto tako mislim da je i većini članova potreban samo mali poticaj (ili promjena od ustaljene kolotečine) da se probude iz zimskog sna. Kvalitetne smjernice su također više nego dobro došle.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6A

Bravo Ivo, 9a3ty.  Danas popodne sam imao sastanak sa delegacijom udruge wireless klubova., a jutros u Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije o tom problemu.  U pregovorima smo upravo došli do tog zaključka kao  što si ga ti predložio. Moj prijedlog je da se wireless udruge udruže u HRS i da nam mladi i zainteresirani za tu vrstu digitalnih komunikacija pomognu u gradnji brzih digitalnih magistralnih linkova kroz cijelu Hrvatsku, a da se na lokalnim razinama naprave priključci na magistrale.  HRS bi bio koordinator cijelog sustava. Ti linkovi moraju naravno biti na našem dijelu opsega, i koristiti pozivne oznake kao i svi naši digipiteri. Korisnici bi također morali imati položen ispit i legalizirati svoju opremu. Oni koje zanima samo internet, a ne zanima ih digitalna komunikacija padom cijena ADSL-a će i tako sami otići. Kao što su otišli nakon rata svi imaoci raznih motorola kad se pojavio jeftin mobitel.  

9a6a