• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRK-ljuš 2016, HF robot i ost.

Autor 9A3TY, 15. Travanj 2016, 13:01:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Citat: 9a3ty  u 16. Svibanj 2016, 08:16:55
Na temelju čega je netko iz moje izjave "Naime, tek se učim raditi sa dva prijemnika" zaključio da sam radio SO2T nemam pojma.
Na temelju čega je netko zaključio sa sam radio inband nemam pojma.
Na temelju čega nešto što nije zabranjeno nije dozvoljeno nemam pojma.
Na temelju čega je Miljenko naredio robotu da ne zaprimi log u kojem ima preskočenih rednih brojeva nemam pojma.
Na temelju čega je Miljenkov ERR bolji način označavanja preskočenog rednog broja od 9A0PRESKOCEN nemam pojma.
Gdje u pravilima piše da nije dozvoljeno preskočiti redni broj nemam pojma.
Gdje u pravilima piše da se preskočeni redni broj upisuje u cabrillo sa pozivnom oznakom ERR nemam pojma.
Kome smeta moj osrednji rezultat nemam pojma.
Zašto se ne objavljuju prijavljeni rezultati (s logovima točno onakvima kakvi su poslani), neslužbeni rezultati (podaci izmjenjeni od KV povjerenstva uz obrazloženje) i službeni rezultati (nakon žalbenog roka) nemam pojma.
Zašto se dozvoljava da u službenim rezultatima ima grešaka iako se na propuste u kontroli upozorilo nemam pojma.
Da li ću raditi u sljedećem domaćem natjecanju nemam pojma.

Ajde, ajde...ne vrti se svijet samo oko tebe...

Ma vidi kako je umišljen :P

NEMA PREDAJE!

Radićemo i KJ i sve naredne kupove i opet ovde njurgat ako nešto ne bude valjalo. Čini se da je manjak galame vezan uz ZK bio ipak samo iznimka, a ne pravilo...

Da se samo osvrnem na Miljenkovu izjavu:

Još da spomenem, u nekim natjecanjima oznaka (distrikt/množitelj) može biti prazna, pa zato nije odbijen upload.

Po meni nema ni osnove za odbijanje uploada, ali ima za skidanje bodova zbog nekompletne veze i sve OK.

Naravno da mi nije jasno kakav je to cabrillo u kojem nema nijedne veze, ali i taj može odlično poslužiti za kontrolu ;D

9A2VX

Citat:Zabranio sam upload sa preskočenim i duplim brojevima jer je 9a5tim radi takve greške (obrisao je prvih 5 veza) izbačen iz poretka te mu je log završio u Check logovima.
Prvo , Miljenko, sva natjecanja dozvoljavaju zabunu u dva puta ponovljenom rednom broju, kao i preskočenom broju, i ja u tome ne vidim problem!
Zapravo ove zabrane i dovode da originalni log ne može biti originalan.
I NA UKV I NA KV robotu potrebno je dozvoliti takvu kombinaciju brojeva. Svi ne vode log kompjutorski, već papirnati i na kraju moraju izostaviti vezu zbog ovakve odluke ili dodati nepostojeći pozivni znak jer su slučajno preskočili broj !!
Miljenko uzeo si primjer gdje je čovjek obrisao pet veza zbog toga što mu robot nije htio prihvatiti log, a ne zato što ih nije odradio ili ih je dopisao. Pitaš me kako bih to napravio ja? Robot bi ga prebacio u SO MIXED i rješenje problema.
( Tu se slažem s nekima da robot mora pepoznavati da li je sudionik radio MIXED a prijavio jednu vrstu rada, bez obzira što je učesnik prijavio!). Ali to mora napraviti nakon zaprimljenog loga uz automatsku poruku na mail " Dečko to i to si pogriješio u svom logu! Prijavio PHONE a radio CW i Phone periode itd.
Možeš u taj automatski mail staviti i "Obrati se tom i tom za ispravku", ili staviti opciju " Ako se ne slažeš s kategorijom, popravi grešku i ponovno uploadaj log".

Ivo ( 9A3TY), N1MM logger je prilično dobar kontest logger i godinama ga koristim. Nije mi baš uspijevao preskočiti broj veze, a niti mi je uspjelo ubaciti dupli broj. Čak štoviše ako učitaš neki krivi pozivni znak,pokušaš bez pozivnog znaka,  ili krivi množitelj koji ne postoji, onda ti neće dalje.
Kada sam jednom radio papirnato ( a to je često kada nemaš napajanje za komp već samo akumulatorić 6Ah ), onda sam morao dobaciti dvije veze s istim brojem, jer sam ga takvoga i predao, i KV robot mi je bez problema primio takav log.
Miljenko još nije napravio zabrane o kojima sada priča. Doduše to je radio UKV robot pa sam morao brisati jednu od dvije veze na UKV, što je PROTIV SVIH PRAVILA, jer što je odrađeno u kontestu, mora biti i u logu, a log to mora prihvatiti, bez obzira da li je KV ili UKV.
To nije friziranje nego stvarno održane veze sa stvarnim raportima.
Na kraju sve je definirano rečenicom " Natjecatelj mora započeti prvu vezu sa serijskim brojem 001 "

Ivo ( 9A1AA) mnogo puta sam probao kontrolirati CALL logove nakon što ih robot objavi s UBN, skretao pažnju nadležnima na BAD CALL a ne UNIQE CALL, i zato mi je svega dosta. Vidjet ćemo što će ovoga puta biti. O tome ovisi da li ću i kada raditi u 9A kontestima ili ne.
Naime mislio sam da će krenuti na bolje pa sam radio 9AZK, a zatim se opet javilo svašta. npr. Robot je prema BAD CALL i krivom množitelju dodijelio 0 bodova, umjesto BAD CALL što donosi kaznene bodove..

Pozdrav  Zvone

9A2VX

P.S. Mislim da je Miljenko opet malo "pogriješio" ako je ugradio u robot da ne prihvaća preskočeno broj ili dupli broj. To je moje mišljenje, a vi se opet, ne morate složiti s  mojom konstatacijom.
Kao što 9a3ty piše "nigdje nije zabranjeno, pa je dozvoljeno", a i normalno je da se dogodi.
Prema tome Miljenko, skidaj takvu zabranu! Riješio si problem 9A0PRESKOČEN i ERR !!!  :)

9A2MI

Nije točno Zvone. Dobio sam log, ako se dobro sjećam od rusa, bez prvih 6 veza.
Objašnjenje je da je iz nekog razloga loger pošašavio i počeo kontest s brojem 7.
Uredno sam ga uploadao. Kao što on nije imao problema da mi na e-mail pošalje svoj log.

Kad počne natjecanje, nema se vremena baviti s problemom logera, tako se može izgubiti i nekoliko sati.
Ovako je natjecanje spasio a s obzirom da ima dobro objašnjenje rednog broja 7, sve je ok.

Dakle zabrana ostaje, no ja i admin imamo pravo uploada s isključenom opcijom zabrane.
Isto vrijedi i za UKV.
I to samo radi nehotičnih grešaka natjecatelja koji imaju poteškoća sa logerima tj. uploadanjem loga, a to nimalo
ne umanjuje njihove natjecateljske sposobnosti. Niti smiju umanjivati tj. ne smiju trpiti penale radi uploada.
73 de Miljenko 9a2mi

9A2VX

Miljenko, Nisam shvatio koja zabrana ostaje?
d
Dva ponovljena broja ili preskočen broj??? ???
Kontest bi trebao početi s 001. Ako nije počeo, onda ti to radi i uploadaj, ali o onom prvom dijelu, ti  bi trebao omogućiti
jer je to uobičajeno da se čovjek zabuni i da krivi broj, a ako to moraš brisati, onda onaj kome si obrisao s pravom se moželjutiti jer si napravio  "NOT IN LOG" 

9A2VX

U oba slučaja me prisiljavaš da kršim Zakon o komunikacijama,
U prvom slučaju Brišem vezu koju sam održao,
a u drugom da izmišljam pozivne znakove u preskočenom retku !!!
i tako krivotvorim log samo zato što tvoj robot ne prihvaća te dvije opcije.
Žalosno, Pa ZATO NITI NE RADIM 9A KONTEST. Vraćam se kad iznajmite neki drugi robot koji će biti napisan prema Pravilnicima o kontestima, i neće biti toliko samovolje raznih "komisija"
npr IARU VHF R! robot mi je lijepo prihvatio 6h kategoriju.
No to je samo preporuka da sve članice tog REG prihvate odrednice

Pozdrav!

9A3TY

Citat: 9A2VX  u 16. Svibanj 2016, 10:36:56
Ivo ( 9A3TY), N1MM logger je prilično dobar kontest logger i godinama ga koristim. Nije mi baš uspijevao preskočiti broj veze, a niti mi je uspjelo ubaciti dupli broj.

Zvone, mislim da me svi na ovom forumu znaju kao osobu koja se ne nabacuje izjavama bez argumenata i/ili dokaznog materijala.

Da, točno je da je N1MM prilično dobar kontest logger. I ja ga koristim godinama ali i dalje ne znam hrpu njegovih mogućnosti a pogotovo bugova.

Redni broj je itekako lako preskočiti. Evo ti konkretan primjer : uređaj s dva prijemnika, u Config -> Configure ports, Mode Control, Audio, Other ... klikneš na SO2V. (Napomena za neke koji ne znaju razliku : nije SO2T nego SO2V !!!! )  Imaš otvorena dva prozora za unos veza. U VFO A prozoru postaviš "Run" mode a u VFO B postaviš "S&P" mode rada. Kreneš s HRKljuš natjecanjem. U polje za unos veze u prozoru VFO A počneš pisati pozivni ali skužiš da pišeš na krivom mjestu jer ga čuješ na desno uho pa se prebaciš u VFO B prozor (ali bez da izbrišeš to što si počeo upisivati u VFO A prozoru). Odradiš vezu na VFO B i vratiš se u VFO A prozor i tek onda obrišeš njegov sadržaj (ctrl-w ili Edit-Wipe out). Nakon toga odradiš vezu u njemu i što imaš? Prva veza ti je redni broj 2 a druga veza ti je redni broj 3. Nema rednog broja 1.

Jesam li ja kriv zbog toga? Vjerojatno. Tko mi je kriv što ne vodim papirnati log ili što nisam sam napisao bolji logger od n1mm. Treba li mi oduzeti bodove? Da - ako je to definirano pravilnikom. Treba li me diskvalificirati? Da - ako je definirano pravilnikom. Da li sam prijavio problem prije isteka roka za predaju dnevnika? Jesam. Da li sam uploadao log na vrijeme? Jesam. Da li očekujem da će robot majstori jednostavno izbrisati 9A0PREKOCEN veze iz mog loga. Da, očekujem, jer zbog tih istih robot majstora i njihove iskrivljene logike i nisam mogao uploadati izvorni log. Za mene slanje loga mailom nije u skladu s pravilima pa o tome nisam niti razmišljao.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Ivo, opet si me povukao za jezik. U ovom konkretnom slucaju , drzanje propozicija je dobro i nije. Naime, kada je uvoden robot, Željko je stavio promjenu da se logovi umjesto na email salju na robota.Tako mu je lakse, ne mora nista raditi i sve ce robot odraditi umjesto njega automatik. Naravno da sam upozoravao, vec sam o tome pisao. Naravno da me nista nije pitao, da me je pitao i da sam onda znao sto znam danas, trazio bih izmjenu. No stalno trazim izmjenu i konkretizaciju propozicija, pa i u ovom slucaju. Ne cuje se i tako pravila i dalje ostaju nedorecena.

Ivo vidis i sam (u mojim intrvencijama) da sam ti spomenute veze ponistio. Dakle nose 0 bodova bez penalizacije. E sad sto ce Povjerenstvoreci to nije u mojoj moci...hi...
Zalagao sam se da badcall bude 0 bodova kao i unique a -2 ili -3 pogresna oznaka. No i to se ne cuje a naravno nema ni objasnjenja ni sastanka ni ista sto bi bila svijetla tocka... Jedina svijetla tocka je 9a4dc, no preslabo svijetli...hi...
73 de Miljenko 9a2mi

9a6c

Citat: 9a2mi  u 16. Svibanj 2016, 16:42:13
Ivo, opet si me povukao za jezik. U ovom konkretnom slucaju , drzanje propozicija je dobro i nije.

Svaka čast...Mislim da bi te sad JBT provozao malo po Vangi u onom fensi kadilaku :D

Da može...

9A2JK

Radim u našim natjecanjima uvijek kad mogu. Ovog puta nisam radio u HRK-u, jer sam bio
spriječen. Kako vidim, Miljenko, 9A2MI, ima zaista neograničeno strpljenje i volju napraviti
da Robi dobro radi i na tome mu svaka čast. Evo kako ja vidim ''problem''. Dakle, imamo:

1. Natjecanje (i propozicije natjecanja),
2. Organizatora natjecanja,
3. Natjecateljsko povjerenstvo,
4. Softver za obradu dnevnika natjecatelja i generiranje bodova (dalje Robi),
5. Administratora Robija,
6. Programera Robija,
7. Natjecatelje.

Kako ja shvaćam, Robijev zadatak je da zaprima logove u točno određenom formatu (cabrillo)
i obrađuje logove tj. generira bodove svakom natjecatelju prema pravilima natjecanja.

Robijev administrator kontrolira Robijev rad, prima eventualne primjedbe natjecatelja
SAMO NA RAD Robija i, ako su primjedbe utemeljene, prosljeđuje ih programeru.

Programer Robija ispravlja eventualne programske greške. Npr. ako natjecatelj primijeti da
je Robi izračunao 2+2=5 i administrator utvrdi da Robi zaista pogrešno računa, zadatak
programera je da ispravi grešku u programu kako bi Robi ispravno radio.

Dužnost natjecatelja je da prije slanja provjeri svoj log i pošalje ga točno onako kako to
Robi zahtjeva. Natjecatelj smije, (u roku za slanje logova), bezbroj puta slati svoj log, a
Robi mora uzeti u obzir samo posljednju verziju natjecateljevog loga (naravno ako je log
poslan u propisanom formatu).

Prilikom primanja loga, Robi provjerava samo zaglavlje cabrillo datoteke i format (NE SADRŽAJ)
veza. Npr. ako je natjecatelj u log umjesto 9A_nula upisao 9A_slovo_O, prilikom zaprimanja
loga to se Robija ne tiče. Tek kad Robi bude obrađivao log, ovo je neispravno primljen znak
i natjecatelj se penalizira prema pravilima. Robi smije primiti samo log u apsolutno ispravnom
FORMATU.

Robijev administrator i programer NE SMIJU GLEDATI NIČIJI LOG. Programer smije pogledati
log samo da bi provjerio da li Robi radi po pravilima natjecanja i da bi provjerio primjedbu
natjecatelja na rad programa.

Sve druge primjedbe administrator i programer bi trebali rješavati na način tipa: ''Sori pajdaš,
tak piše u tvojem logu. Ne bi se štel mešati u posel povjerenstva. Sad moremo na gemišt
''

Sve pogrešno napisano u logu, (pogrešna kategorija, očito ispravno primljen, a pogrešno
napisan znak i sve ostalo) je greška natjecatelja i treba se penalizirati prema pravilima
(kakva god ona bila). Nakon što je natjecatelj poslao log i Robi ga zaprimio, nitko taj log
ne bi smio mijenjati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Bravo Martine, dobro si popisao probleme.

Ivo, problem je u tome što je to popis želja koje (neke) je nemoguće izvesti. Ako sve čitaš u cjelini, pojedine stavke su u sukobu.
Neke druge je problem isprogramirati a ujedno ne vidim cilj tj. što bi se time dobilo.

Ono što je lako i potrebno, to je donjeti potpuno nove (modernije) propozicije, koje bi pomirile ove stavove (popis želja) te jasno dale ovlasti manageru, periodu za popravak pogrešno prijavljene kategorije pa i natjecateljima itd...

Predlažem (a to je jedino u mojoj moći) da se uvede možda kraći upload period, recimo 7 dana.
Zatim period u kojem bi manager (ili osoba koju on ovlasti, to mogu biti i ja) u kojem bi imao pravo uploadati logove koji su došli
na e-mail iz bilo kojeg razloga. Taj period bi mogao biti od 2 do 7 dana, već kako Povjerenstvo odluči.

Na primjer, natjecatelj ima pravo poslati log u zadnjoj sekundi upload perioda, no što ako ga robot odbije?
Upravo zato, sada ima manager mogućnost uploadati zaostale logove te u slućaju potrebe kontaktirati natjecatelja da pošalje novi ispravni log te zatim izvršiti upload istog.
Nakon isteka tog roka bi se vidjeli PRIVREMENI rezultati, na koje se natjecatelji mogu žaliti.

Isto tako u tom periodu manager ima pravo promijeniti kategoriju natjecatelja iz bilo kojeg razloga. Ako se netko od natjecatelja ne slaže s kategorijom neke stanice može se žaliti kada vidi u kojoj je dotična stanica svrstana pa i svoju.
Isto tako, natjecatelj bira kategoriju u kojoj želi sudjelovati, ali samo ako mu manager to dozvoljava. Konačnu odluku ima Povjerenstvo nakon žalbe.

Evo to je samo jedan primjer smjera u kojem predlažem promjene propozicija. Zar to ne bi bilo pravednije prema svima u smjeru ubrzanja i transparentnosti rezultata te pojednostavnjenja procesa?
73 de Miljenko 9a2mi

9A2NO

Bok!

Pratim diskusiju i sve se ponavlja... Vi drumom a Miljenko šumom...

Časna riječ ne razumijem zašto stalno inzistiraš da ti moraš nešto popravljati.
Robot mora "prožvakati" ispravan .cbr fajl. Ako nije ispravan, robot automatski
šalje poruku "nije prošlo zato i zato". Na učesniku je da to popravi a ne na tebi.

Dnevnik koji učesnik pošalje robotu je takav kakav je... ti tu nemaš što mijenjati.
Učesnik ima pravo poslati log do zadnje sekunde ( i nekoliko puta ).
Ako ga pošalje u zadnjoj sekundi ... njegov problem i njegov rizik da ga robot
odbije.

Prestani se izvlačiti da pravila nisu dobra. Napravi robot u skladu sa pravilima.
Kada to napraviš onda se mogu razmotriti promijena pravila, ali ne zbog robota.
Ali mijenjati pravila zbog robota... to prvi puta čijem.

73 Dino

9A3TY

Dino imaš piće ako se ikad vidimo u živo !
Potpisujem sve što si napisao.

Citat: 9a2mi  u 17. Svibanj 2016, 12:41:26
Bravo Martine, dobro si popisao probleme.
Ivo, problem je u tome što je to popis želja koje (neke) je nemoguće izvesti.

Jel onda popis problema ili popis želja. Odluči se.

Citat: 9a2mi  u 17. Svibanj 2016, 12:41:26
Predlažem (a to je jedino u mojoj moći) da se uvede možda kraći upload period, recimo 7 dana.

Hmmm, a koliko je sada? 9 dana. Neš ti bitne razlike. Budimo realni, natjecanje je u subotu i traje samo dva sata. (Iako je meni to uvijek cijeli dan jer svaki put ispočetka izaći na teren, monitrati antenu i svu opremu pa nakon natjecanja sve opet rastaviti ipak traje.) Ako se ne prtlja po dnevnicima dovoljno je da rok za upload bude u nedjelju do 23:59:59. Nema slanja e-mailom i prijavljeni rezultati se objavljuju u 00:00. Sve drugo je vrijeđanje inteligencije natjecatelja.

Koliko natjecanja treba proći da ljudi osposobe svoj logger za generiranje ispravnih cabrillo datoteka?
Ako se već želi pomoći ljudima napravi test upload stranicu da ljudi vide da li bi im neki log prošao ili ne i koliko bi dobili bodova pa nek eksperimentiraju između natjecanja koliko hoće.

Mijenjanje kategorija? Da ali samo prije isteka roka za upload. Nakon tog roka može se napraviti samo prisilno mijenjanje kategorije radi usklađenja s pravilima npr. netko je prijavio klub u singlo-op. Naravno da robot treba na listi uploadanih logova prikazivati kategoriju koja je prijavljena kako bi se ista mogla eventualno popraviti u slučaju greške. Naravno da to podrazumijeva i mogućnost višekratnog uploada loga. Sve do deadline-a.

Prisilno mijenjanje iz SSB only ili CW only u MIXED jer je netko radio i jedno i drugo ali prilikom uploada izabrao samo jedno po meni nije fer i ne vidim smisao. Može se upozoriti prilikom uploada ali na kraju je ipak riječ o pravu izbora svakog natjecatelja.

Bolje ti Miljenko riješi probleme da ljudi s neispravnim podacima ne dobiju bodove kao da je sve ispravno a ostalo će se već pomalo srediti. Vjerujem u Damira, 9A4DC. Još da ga je postaviti za KV managera puno toga bi bilo bolje.
Je tvrdoglav ali ipak radi u interesu radioamaterizma.
73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Da sad ne govorim kako se slažem sa svime, samo  da dodam da se kategorija ne smije administrativno mijenjati, osim ako se neki klub prijavi u neku od SO kategorija, jer uostalom tako i piše u pravilima.  Za SO ne bih ostavio nikakvu mogućnost promjene, original poslani cabrillo je zako i amen. Sve odluke ostavio bih do pritiska na ENTER a poslije nema kajanja (...).

S tim da se robot opameti pa ne gnjavi ako netko želi biti ssb ili cw only, a radio je obima vrstama rada. U tom slučaju višak veza ide samo kao check i ne donosi bodove.

Ako se  već inzistira na komunikaciji robota i sudionika koji unosi dnevnik, neka mu robot lijepo istakne što je prijavio i dosta, ali i to mi je višak. Ako CQ Committee može bez toga, može i HRS valjda? Dobiješ odgovor d aje log zaprimljen i toška. Nema ispravaka, popravaka, dodavanja i oduzimanja.

Osobito ne ovo naše glupiranje tipa koje si kategorije, kakvo ti je napajanje i slično. Šta je slijedeće - broj cipele, boja očiju, visina/težina? Godište uređaja?

Toliko smo toga ispisali samo zato, jer imamo nekompetentne ljude koji upravljaju ovim poslom i robot koji nije prilagođen pravilima natjecanja kako treba...