• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Forum i HRS

Autor 9A2JK, 09. Kolovoz 2015, 09:11:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

Citat:Ja predlažem osnivanje još jedne RA udruge.Legalne,registrirane,sa OIBOM
Udrugu ili Savez ???
Udrugu možeš kada se sjetiš. Osnivačka skupština , tri člana i eto ti udruge sa OIBOM itd.
Savez? Pa već imaš ZARS zar ne? Ionako ih je najviše na skupštini HRS-a
Pozz Zvone

9A6JRZ

Citat: 9A3IV  u 11. Kolovoz 2015, 19:54:22
www.hamradio.hr je mjesto gdje BI TREBALO naći odgovor na svako pitanje u vezi radioamaterizma u 9A.

Da istina. Na web stranici bi morao biti neki FAQ (frequently asked questions ili često postavljana pitanja).
Zašto toga nema, ne sekira me. Ja znam kako dobiti odgovor na pitanje koje me zanima.

Definitivno forum otpada kao mjesto za postavljanje službenih pitanja, osim pod jednim uvjetom.
Taj uvjet je da se forum koristi kao podrška za registrirane korisnike. Na jednom forumu zarađujem bodove na odgovorima (ili si kupim bodove kroz subscription/pretplatu), a isto tako ih trošim kada dobijam tražim podršku.

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9a6c

Povijesna prigoda da se to dogodi bio je opjevani "slučaj Severinac", koji bez imalo ustezanja možemo nazvati i "slučaj Miličić" ili "slučaj Sirovica", u kojem je sve bilo najmanje slučajno.

Da je bilo pameti i odustati, pokopati ovaj gnjilež i osnovati novi savez koji bi okupio svo zdravo tkivo hrvatskog radioamaterizma pa na zdravim osnovama i bez šupljiranja krenuli razvijati radioamaterizam u Hrvatskoj. Ali eto, prevladala su konzervativna shvaćanja i osobni interesi, strah me i promislit i materijalni k tome :-X

Novi savez bi se mogao financirati iz same članarine, tajnik bi mogao uređivati i web i časopis u pola radnog vremena, qsl služba bi obavila svoje na principu koliko para toliko muzike i živila Hrvatska. IO bi se mogao naći i na skypu, a sjedište tamo gdje je jeftino i dostupno pa makar i u Zagrebu.

Ako su Slovenci mogli izmjestiti ZRS u okolicu Maribora, možemo i mi.

A glede foruma i HRS - ukoliko je forum vezan uz HRS-ovu web stranicu to automatski implicira i odgovornost saveza kao virtuelnog izdavača za sadržaj, iako ga kreiraju potpisnici koji su poznati. Osobito danas kad čak imamo i zakonski okvir za sankcioniranje nemilih događaja u virtuelnom prostoru.

Zato treba postojati moderator koji će prema pravilima koje je donio osnivač nastojati držati stvar pod kontrolom.

Forum nije i ne može biti služben, naravno da je odlična platforma za inznošenje ideja i mišljenja, ali u situaciji kad IO i SS na to nereagiraju to postaje deplasirano. A o tome koliko je okoštala struktura saveza u tom smislu ne treba trošiti ni slova, jer ovakve skupštine mogu se organizirati bez maltretiranja delegata - pošalješ im materijale mailom, a oni mailom odglasaju i svi sretni i veseli.

A hiperaktivnih forumaša uvijek će se naći koliko te volja, i iz nekog mog mizernog iskustva na tom planu njihovo pozivanje na gušenje slobode govora i mišljenja potpuno je disproporcionalno stvarnim razlozima zbog kojih su popili baniće.

Ne možeš nekog automatski nazivati lopovom ili muljatorom samo zato jer voli raditi u natjecanjima i onda cviliti kako ti se ne da govoriti.

Ili objaviti uvredljivu karikatoru koja bez iznimke vrijeđa članstvo saveza od vrha do dna i kad dobiješ ban i 15 kaznenih onda tu istu stvar objaviti u malom oglasu u roku par sati. Naravno, i u ovom slučaju se radi o gušenju sobode govora i pjesničkih sloboda nekad prisutnog kolege...

Na području internetskih komunikacija postoje i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja znanih kao trolanje, flejmanje i u tom stilu. Nisu uvredljivi, ali zagađuju prostor i zamagljuju diskusiju, kao i skretanje s teme, ljubljeni oftopic.

Izgleda da nam još uvijek treba vremena da shvatimo kao je ovo radioamaterska stranica namijenjena radioamaterima i istorodnoj tematici. I u tom kontekstu potpuno je deplasirano u nju krcati neamaterske sadržaje pa makar i domoljubnih predznaka, rasprave religijskih konotacija, lov ribolov, pomidore i paprike i tome slično. Nije dovoljno reći kako se neki radioamater time bavi, jer se mi bavimo koječime, uključivo i neke vrlo bogougodne stvari, ali bi svejedno bilo neprimjereno objavljivati i takve sadržaje (recimo u prigodi Dana žena :o).

Ima fala bogu danas fejsbuka na svakom koraku, prostora na internetu nikad više pa objavljuj...

9A3TY

Citat: 9a6c  u 12. Kolovoz 2015, 08:44:26
Forum nije i ne može biti služben

Gogo, ne znam s čim bi potkrijepio tvrdnju da forum ne može biti služben.
Svaki forum može biti onakav kakvim ga želi njegov vlasnik.
Kao što je država uvela mogućnost slanja ponuda na natječaje elektroničkim putem a ne više isključivo običnom poštom isto tako i HRS može usvojiti da je forum na HRSovim stranicama služben. I to je to. No big deal.
Druga je stvar što je očito nekima u interesu netransparentnost a to je u koliziji sa svakim naprednim sustavom komuniciranja i informiranja. Da se mene pita svi, ama baš svi dokumenti HRS-a bi bili online u roku od odmah. Svi ulazni i izlazni računi, svi skopljeni ugovori, sve odluke, svaki putni nalog, ma baš svaki dokument koji se obradi u HRSu bi bio online i dostupan svima. Ne samo članovima članica HRS-a nego baš svima. Pa rad HRS-a je javan, zar ne?!

73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Služben ili neslužben, može li mi netko od one većine ;D (33 predstavnika), ili pak član IO koji kaže čita forum a svi su digli rukle za financijski plan objasniti stavke koje se navode u istom:

amortizacija opreme 60.000 kn
nabavka osnovnih sredstava u 2015. godini 100.000 kn

Dakle amortizacija koje opreme u vrijednosti od 60.000 kn i koja se to nova osnovna sredstva nabavljaju u vrijednosti 100.000 kn.

QV

9A6WW

Adame, iako i mene živo zanima odgovor, off topic, super za temu "Financijski plan".
Također neki u diskusiji ne razlikuju forum od hrs web stranica i ostalih njegovih sadržaja. Prijelozi za promjene za HRS web stranica nemaju veze s promjenama na forumu.

Eh, neki su stvarno zapeli za taj "služben" i "neslužben" forum!  Forum jeste (pretpostavljam) na službenim stranicama HRS, ali neka mi netko objasni što bi to uopće trebalo značiti da je forum "služben" ? Da li to da su iznešeni stavovi odgovaraju službenim stavovima HRS (naravno ne!) ?  Da li da HRS odgovara za sve bedastoće koje netko napiše ? Ili da na svaki post mora netko "odgovoran" iz HRS odgovoriti (pretpostavljam pod prijetnjom oštrih sankcija) ?

9a6c

Citat: 9a3ty  u 12. Kolovoz 2015, 13:10:53
Citat: 9a6c  u 12. Kolovoz 2015, 08:44:26
Forum nije i ne može biti služben

Gogo, ne znam s čim bi potkrijepio tvrdnju da forum ne može biti služben.
Svaki forum može biti onakav kakvim ga želi njegov vlasnik.
Kao što je država uvela mogućnost slanja ponuda na natječaje elektroničkim putem a ne više isključivo običnom poštom isto tako i HRS može usvojiti da je forum na HRSovim stranicama služben. I to je to. No big deal.
Druga je stvar što je očito nekima u interesu netransparentnost a to je u koliziji sa svakim naprednim sustavom komuniciranja i informiranja. Da se mene pita svi, ama baš svi dokumenti HRS-a bi bili online u roku od odmah. Svi ulazni i izlazni računi, svi skopljeni ugovori, sve odluke, svaki putni nalog, ma baš svaki dokument koji se obradi u HRSu bi bio online i dostupan svima. Ne samo članovima članica HRS-a nego baš svima. Pa rad HRS-a je javan, zar ne?!

Mislim da forum ne može bit služben, jer je to oksimoron. I što bi to značilo - službeni forum? Po mom sudu na neki način da izneseno na forumu ima neku snagu i vrijednost (...) i da obavezuje. Ali to već imamo - zove se Skupština HRS. Jasno, u ovom obliku ona je karikatura svega pozitivnog, ali to je njena funkcija.

Onda - može HRS donijeti odluku da je 9A0HQ prvi u IARU contestu, ali to će imat istu vrijednost kao i odluka da je forum služben - nikakvu.

A s posljednjim pasusom se itetako slažem - to je bio jedan od bitnih dijelova mog nesuđenom programa za predsjednikovanje savezom. Uz dodatak da je izvod iz računa dostupan svakom članu HRS. Konačno, mi trošimo javni i svoj novac i nema apsolutno nikakvog razloga za tajnovitiošću. Nju sačuvajmo za strategiju kojom bi se 9A0HQ pomaknuo bliže vrhu u IARU natjecanju.

Ali jasno je da je "slučaj Miličić" koji je doveo do "slučaja Sirovica" i konzekventno do "slučaja Severinac" stvari zabetonirao u živom blatu iz kojeg se po svemu sudeći nećemo izvući do Sudnjeg dana, osobito ako i u narednom mandatu budemo imali vodstvo nadahnuto poput ovog, a kojeg smo izabrali, jer drugih nije bilo na vidiku, ako ne računamo prijetnje po slastičarnicama kad bi krv uzavrela nakod druge limunade...

Ne mislim, jasno, na 9A0HQ...

9a6c

Citat: 9a6ww  u 12. Kolovoz 2015, 14:40:09
Adame, iako i mene živo zanima odgovor, off topic, super za temu "Financijski plan".
Također neki u diskusiji ne razlikuju forum od hrs web stranica i ostalih njegovih sadržaja. Prijelozi za promjene za HRS web stranica nemaju veze s promjenama na forumu.

Eh, neki su stvarno zapeli za taj "služben" i "neslužben" forum!  Forum jeste (pretpostavljam) na službenim stranicama HRS, ali neka mi netko objasni što bi to uopće trebalo značiti da je forum "služben" ? Da li to da su iznešeni stavovi odgovaraju službenim stavovima HRS (naravno ne!) ?  Da li da HRS odgovara za sve bedastoće koje netko napiše ? Ili da na svaki post mora netko "odgovoran" iz HRS odgovoriti (pretpostavljam pod prijetnjom oštrih sankcija) ?

Zvone, bojim se da ćeš ostati bez odgoviora na svoja pitanja, ali rekao bih da su ona više retorička nego stvarna.

U ovom slučaju je HRS izdavač i ima odovornost za sve objavljeno na svojoj stranici, a to uključuje i forum. HRS ne može odgovarati za bedastoće koje ja napišem, ali ima obavezu iste ukloniti ukoliko su suprotne pravilima igre. Tako rade uostalom i pravi igrači, poput Indexa i sličnih. Pa i benigni PIJANITVOR gdje se nalaze ribiči i vrtlari ima svoja pravila i tko ih ne poštuje - leti. Jedno recimo kaže da trebaš napisati bar jedan post mjesečno :o Naravno da bi na tom forumu djelotvorni 9A2JG u dva koraka stekao status zaslužnog člana s doživotnom iskaznicom, ukoliko po svom dobrom običaju opet ne bi opleo po Rimljanima, raznoraznim nepravdama, religijskim i dragovoljačkim pitanjima i slično. E, i onda bi ga Šunka banirao bez dileme. I mene je, ali radi neaktivosti ;D

Inače, rekao bih da ni naš forum nije zaobišla epidemija kiselih krastavaca kojima ovih dana vrve svi mediji i internet portali...Sad je pravo vrijeme za rješavanje seksualnih dilema glede orgazma,prehrambenih navika, razmatranja tuđih sisa i guzica bez kojih bi se kugla zemaljska ukopala u mjestu...e da, zaboravio sam bore na njenom licu...ne odnosi se na bilo koga iz HRS, jasno...

I samo se nadam da društvu iz HAKOMA nismo išli previše na jetricu posljednjih dana.

9A3TY

Baš su me oduševila pravila foruma na cro-cc http://www.cro-cc.net/index.php/forum/rules

Pravila
If you've read anything at all about Content Management Systems (CMS), you'll probably know at least three things: CMS are the most exciting way to do business, CMS can be really, I mean really, complicated and lastly Portals are absolutely, outrageously, often unaffordably expensive.
...
73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

Hvala na upozorbi. Radi se o generičkom tekstu koji ćemo zamijeniti Pravilima ponašanja na forumu.
Iako su bila ovakva (tj. nikakva, hi) nije bilo nikakvih problema ;)
73, Ivo 9A1AA