• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Poplave

Autor 9A6NDD, 18. Svibanj 2014, 10:19:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

MOžemo mi pričati koliko hoćemo ali od priče nikakve koristi. Koliko puta se na forumu govorilo kako su susjedi odradili posao i da se trebamo ugledati na njih i što se napravilo? Ništa. Tajnica i izvršni odbor što su napravili? Ništa.

U Zagrebu već mjesecima ne radi ni VHF ni UHF repetitor i nikome ništa. Samo isprike. Zar stvarno nije moguće da HRS nema ni jedan repetitor u pričuvi? Zar stvarno treba toliko vremena da se zamijeni ispravljač na UHF repetitoru?

HRSVKS je uginuo prirodnom smrću. Naravno, kad se inzistiralo na digitalijama i velikoj filozofiji. Dobar repetitor na pravom mjestu i evo veze. Ali sve što nije digitalno nije odgovaralo i uopće se nije obraćalo pažnju na drugačije mišljenje.

6ARP, spominješ elaborate i financijski plan. Ja da sve to pišem uz stručnu službu saveza? Ako ću ja sve odraditi onda mi stručna služba i ne treba.

I da budem malo off topic. Jedino što u HRS-u radi je QSL biro. Predlažem da se poveća naknada za taj posao. Samo se bojim da ako bude veća netko drugi će preuzeti taj posao i onda ništa ni od QSL biroa.

SVE ILI NIŠTA

9A7KXP

Citat: 9A1IW  u 21. Svibanj 2014, 23:38:56
AX25 je zastarjela tehnologija koja ne treba nikom, koju nema tko odrzavati, koja zahtjeva poznavanje Linuxa, a takvih nema i koja je u danasnjim uvjetima suvisna. Rekose nam to dalekovidni znalci prije ne tako puno godina. ;)

Sve je stav gledišta,
"zastarijela" tehnologija ne bi trebala biti otpisana tehnologija,a i takva "zastarijela"tehnologija se dobro unovčava u firmama koje žive od praćenja.
To se zaboravlja,ako se želi zaboraviti.

A praćenje je samo dio mogućnosti što ta stara tehnologija pruža.

Ljubiteljim GSM mreže mogu preporučiti da malo planinare pa će vidjeti koliko signala imaju u Lici i Gorskom Kotaru.Onda će im biti vrlo jasno zašto izgubljene na Velebitu nađu nakon nekoliko dana.

73 Hristo 9a7kxp

9A1IW

Citat: 9A7KXP  u 22. Svibanj 2014, 08:00:40
"zastarijela" tehnologija ne bi trebala biti otpisana tehnologija,a i takva "zastarijela"tehnologija se dobro unovčava u firmama koje žive od praćenja.

Radim u takvoj. Cijeli HT koristi naš sistem organizacije i nadzora kretanja. Utoliko mi je duhovitije čitati stručne procjene :)

Citat: 9A7KXP  u 22. Svibanj 2014, 08:00:40
Ljubiteljim GSM mreže mogu preporučiti da malo planinare pa će vidjeti koliko signala imaju u Lici i Gorskom Kotaru.Onda će im biti vrlo jasno zašto izgubljene na Velebitu nađu nakon nekoliko dana.

Ma čak i ne moraš izaćiu divljinu, dovoljno je izaći van grada na selo, već moraš ići "portable" sa mobitelom :)

Ja sam odavno skužio koliko APRS koristi u izvanrednim situacijama  ;) Sjećam se kao da je bilo danas kad smo prije godinu-dvije išli u Međimurje po mošt. Situacija je bila vrlo krizna i jako izvanredna jer su se stare zalihe graševine odavno približile dnu. ;) Navigacija nam je pomogla do prvog većeg mjesta, no Mireo nema naviku upisivanja strateških vinograda u svoju bazu lokacija, pa smo pogubili. Uz samu SLO granicu nije bilo niti dobre pokrivenosti GSMom, niti 3G mrežom, da bi lokaciju vidio na svom telefonu. Tad smo posegnuli za tehnologijom, tj. varaždinskim R1 i praćenjem našeg kretanja "kriznom štabu". Gledajući APRS kartu, 5KIS nas je dovela do željenog cilja bez problema.

Taj dan su mnogi životi spašeni starom i nazadnom AX25 mrežom.   ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5TD

Citat: 9A3IV  u 22. Svibanj 2014, 00:22:39
U Zagrebu već mjesecima ne radi ni VHF ni UHF repetitor i nikome ništa. Samo isprike. Zar stvarno nije moguće da HRS nema ni jedan repetitor u pričuvi? Zar stvarno treba toliko vremena da se zamijeni ispravljač na UHF repetitoru?

Ne bi bilo fer da ja iz Istre napisem zasto je to tako, no kada bude javno objavljeno onda ce biti "svi se cudom cude", mozda ne rade iz nekog jednostavnog razloga sto nekolicina nasih Ham drugova zeli odrzati status tipa: " to ne moze nitko osim mene, nakon mene  tama ".... Nisu samo problem rez.repetitori, osobno sam imao nekoliko svojih u ime HRS-a na lokacijama.

9A6NDD

Možda je malo offtopis, ali od petka do nedjelje se u Velikoj gorici održava sajam Protecta ... http://www.sajamprotecta.hr/
U sklopu konferencije http://www.dku.hr/
Kako sam tamo zbog posla, ako netko bude imao želju da posjeti sajam neka mi se javi na 0981710681... biti će mi drago da popijemo kavu ili nešto što već tko voli...

73 de 9a6ndd

9A4OE

Katastrofa koja je zadesila ljude bit će svojevrstan test ljudi koji participiraju, imaju moć predlaganja i odlučivanja u Hrvatskom radioamaterskom savezu.
Što savez kao udruga može napraviti za svoju "bazu", ljude koji čine savez, bez njih nema saveza?
Dali je savez spreman odreći se dijela vlastitih prihoda na način da članove, ljude, koji su zahvaćeni katastrofom oslobodi plaćanja svih obveza istodobno zadržavajući prava koje proizlaze iz članstva narednih pet godina, minimalno?
Dali je savez spreman odreći se dijela vlastitih prihoda i uplatiti ih (makar simboličan iznos) na račun Crvenog križa za poplavljena područja?

Ako imaju savijesti spomenuti ljudi na početku će pokazati svoju ljudskost.
Za one koji neznaju što znači ljudskost:
osobina onoga koji je čovječan; čovječnost, duševnost, humanost, plemenitost
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Citat: 9A5TD  u 22. Svibanj 2014, 09:28:47
" to ne moze nitko osim mene, nakon mene  tama ".... Nisu samo problem rez.repetitori, osobno sam imao nekoliko svojih u ime HRS-a na lokacijama.

Na zalost, u pravu si. Bahatost pojedinaca ne dozvoljava da se drugi "znalci" ukljuce u igru. Na njihovu je dusu. Neki dan sam slusao takve rasprave i nisam se mogao nacuditi...

73 de 9A1IW - Boris

9A5TD

Citat: 9a4oe  u 22. Svibanj 2014, 14:42:15
Dali je savez spreman odreći se dijela vlastitih prihoda i uplatiti ih (makar simboličan iznos) na račun Crvenog križa za poplavljena područja? Ako imaju savijesti spomenuti ljudi na početku će pokazati svoju ljudskost. Za one koji neznaju što znači ljudskost:
osobina onoga koji je čovječan; čovječnost, duševnost, humanost, plemenitost

Ne bih volio da netko krivo shvati ovo sto cu napisati ali posto me u pravilu ne muce dlake na jeziku pukao bih da presutim...

1. Ljude je snasla velika nevolje, tragedija, katastrofa i sretan je onaj tko je izvukao zivu glavu, sto bi rekli "ne daj Boze nikome "

2. Mislim da se HRS direktno ne bi trebao time baviti ( financijska pomoc ) nego odrzavati svoje sustave , svoje clanove u formi, prosirivati clanstvo i tehnicki napredovati uvodjenjem novih tehnologija jer bi takvim pristupom bio uvijek spreman pomoci na drugim poljima.

3. Pravo pitanje u svom ovom kaosu je zasto su zakalzale drzavne institucije koje trosi velike pare na neke "virtualne sustave" i operativce koji funkcioniraju SAMO NA PAPIRU ????

4. Lova koju su maznuli razni Sandaeri, Vidosevici, Merzeli, Slinici,  HAC-ovi, HZ-i, itd..itd..itd.. je dovoljna da se tim ljudima naprave nove kuce od zlata i srebra a ne da se dodatno optereti jos ono malo ljudi koji uspjevaju spajati kraj sa krajem.

9A1IW

Još jedna situacija u kojoj nitko nije dojavio ljudima da je sve u redu, pa oni neinformirani aktivirali RMZO.  :D

http://tinyurl.com/pwsmsz9

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Odazivajući se na apel za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Republici Hrvatskoj,  u Radioklubu Hrvatska Flora Fauna u tijeku je prikupljanje novčane pomoći.

U ponedjeljak, 2.6.2014. prikupljeni iznos, koji su na račun kluba uplatili njegovi članovi, u ime RK HFF, biti će uplaćen na žiro-račun Hrvatskog Crvenog križa. Potvrda o uplati biti će proslijeđena članovima kluba kao i popis pojedinačno doniranih sredstava.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6AA

Jučer je na račun Hrvatskog Crvenog križa, u ime članova RK HFF koji su i prikupili sredstva, uplaćeno 1.350,00 kn kao pomoć poplavljenima u Republici Hrvatskoj.

Nadamo se da će doći u prave ruke.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3LI

Citat: 9a3ty  u 21. Svibanj 2014, 08:36:37

Rekao bih da si potpuno u krivu. Pa zar nisi čuo na televiziji da na nekim mjestima nije radilo ništa? I zar nikad nisi doživio zagušenje mreže u ljetnim mjesecima? Zar nikad nisi doživio da je cijela mreža pala jer je negdje bager zakačio optički kabel? A što misliš kako se ponaša mreža kad brojni rođaci pokušavaju uspostaviti vezu sa svojim najmilijima i provjeriti kako su? Znaš li uopće koliko ima pristupnih točaka na tom području i koliko korisnika istovremeno mogu podnijeti? I u takvim uvjetima bi se službe spašavanja trebale osloniti na GSM mrežu? Jesi li kad bio negdje na moru? Iza brda u područjima male naseljenosti? Ako i jesi očigledno si zaboravio kakva je situacija sa GSM mrežom ili si imao KV/UKV uređaj (dok je repetitorska mreža bila funkcionalna) pa ti nije ni trebao mobitel.

U dobro uređemim zemljama postoji dobro uređen plan za takve situacije.
Nema apsolutno nikakvog zagušenja, sve što ima napajanje i "link" na glavni "mozak" radi uredno, nema zivkanja familije
a za običnog korisnika dostupan je samo broj prema službama tipa 112
Ljetne turističke gužve nemaju apsolutno nikakve veze sa ovim, tada je "žetva" za operatore.
No, to je za, kako sam napisao, uređene zemlje, gdi smo mi od toga pitanje je.
Zadnje nešto takvo što sam pročitao bila je situacija u Londonu prije x godina.
Ne treba zanemariti ni to da oni imaju vježbe za takve situacije i ni jednom "gsm" davatelju usluga ne pada
na pamet buniti se jer se mreža "ruši" na nekoliko sati koliko vježba traje.
Naravno kad se proglasi katastrofa to "rušenje" traje do prestanka iste.

9A4QV

Citat: 9a4qv  u 20. Svibanj 2014, 16:01:21
Kako je HRS uvijek dva koraka unazad, drzeci se one stare poslovice "Ne trci pred rudo", podsjetio bih da je skoro pa kraj Svibnja i da bi bilo vrijeme da se osposobi taj "Velebit". Ne zazivajuci nesrecu, sezona susa, pozara, i izgubljenih vikendasa, guzva po autocestama  samo sto nije pocela, a komunikacije znamo kakve su. Evo iz prve ruke culi smo da vatrogasci, hgss, DVD i ini vape za takvim sredstvom veze, pa mislim da bi bilo smisleno da se oformi ekipa i posalje(plati) da sanira taj R7.

Eh, jos kad bi "Svete krave" znale citati, gdje bi bio kraj tim Indijcima .....

Sezona nije zakasnila  ;D
http://www.jutarnji.hr/hgss-ovci-tragaju-za-dvoje-poljaka--neozlijedeni-su--no-ne-mogu-naci-put-/1197293/

QV

9A3TY

Citat: 9A3LI  u 06. Lipanj 2014, 11:31:20
U dobro uređemim zemljama postoji dobro uređen plan za takve situacije.
Nema apsolutno nikakvog zagušenja, sve što ima napajanje i "link" na glavni "mozak" radi uredno, nema zivkanja familije
a za običnog korisnika dostupan je samo broj prema službama tipa 112

A zašto krećeš od pretpostavke da bazne postaje imaju napajanje i link na glavni "mozak"?
Što misliš za koliko sati rada ima goriva u spremnicima za agregate na baznim postajama tamo negdje "Bogu iza nogu"?
Što misliš koliko ima ekipa koje će ih ići nadopuniti kad ustreba?
Što misliš koliki pomak antene (npr. u slučaju zemljotresa ili klizanja terena) može podnijeti njihov mikrovalni link da veza i dalje ostane u funkciji?
Što misliš koliko uopće kanala podržava jedna bazna postaja?
Što misliš koliko T-com i Vip imaju vlastitih - ne-outsourcanih djelatnika na održavanju tih postaja?
A kako serviseri iz drugih gradova vole dolaziti na ugrožena područja imao sam prilike vidjeti tijekom rata ovdje u Zadru.

Ljetne turističke gužve nemaju apsolutno nikakve veze sa ovim, tada je "žetva" za operatore.

Moram priznati da ne kužim tvoju logiku. Znači, kad ima ribe i dozvoljen ti je lov ti nećeš ići sa svim mrižama koje imaš nego ćeš poniti samo dječju mrižicu za kozice?
Pa valjda bi bilo normalno da je operaterima u interesu da se ostvari što više poziva pa da mogu zaraditi što više love a ne da je mreža zagušena i da ne možeš ostvariti poziv? Stvarno te ne kužim.

No, to je za, kako sam napisao, uređene zemlje, gdi smo mi od toga pitanje je.
Zadnje nešto takvo što sam pročitao bila je situacija u Londonu prije x godina.

Ma ne treba ništa čitati. Otiđi u Austriju kad Hrvati krenu na skijanje pa da vidiš kako se raspadaju mreže po skijalištima.
I to u uređenoj zemlji. A kad dolazi neki glavešina na neko događanje pa poisključuju sve mobilne bazne postaje da ne bi netko tako na daljinu aktivirao eksplozivnu napravu pa nitko, čak ni onaj kome treba hitna medicinska pomoć, ne može zvati - e to ti je pravi primjer "uređene" zemlje. A kod nas u "neuređenoj" zemlji Hakom ne dozvoljava da škole, fakulteti, kazališta, ... imaju ometače gsm telefona, jer, ne daj Bože, nekom može hitno zatrebati.

Ne treba zanemariti ni to da oni imaju vježbe za takve situacije i ni jednom "gsm" davatelju usluga ne pada
na pamet buniti se jer se mreža "ruši" na nekoliko sati koliko vježba traje.
Naravno kad se proglasi katastrofa to "rušenje" traje do prestanka iste.

Kao što si vidio naši operateri ne samo da se nisu bunili nego su ljudima dali besplatnu komunikaciju. Zaista smo "neuređeni primitivci".  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A3LI

Citat: 9a3ty  u 08. Lipanj 2014, 11:14:39
Kao što si vidio naši operateri ne samo da se nisu bunili nego su ljudima dali besplatnu komunikaciju. Zaista smo "neuređeni primitivci".  ;D

;D
Pa kako kad ništa nije radilo, stup se utopio, agregat zapalio, ekipa za održavanje utekla na sigurno !  ;)
Fino, ipak je sve radilo i nije bila katastrofa komunikacija,  dakle radio-amaterska "smetala" nisu bila nikom potrebna.
Kao i obično.
Over, ende, kraj, prijem !
8)