• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A9L  u 07. Ožujak 2014, 06:26:59

asad malo i na hrvatskom jeziku... n staranicama HAKOM-a

http://www.hakom.hr/userDocsImages/dokumenti/Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama%2061_09.pdf

http://www.hakom.hr/userDocsImages/dokumenti/Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20postajama%20198_03.pdf

Ovo su stari Pravilnici.

U novom Pravilniku, (od 15.05.2012.) Članak 25. piše:
''Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o amaterskim
radijskim komunikacijama (»Narodne novine« broj 61/09 i 92/09).''

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

Stari ili ne ali ne pobijaju medjunarodni pravilnik o CEPT LICENCI.... i sta ona znaci u radioamaterskom svijetu. Procitaj one linkove koji su prije navedeni.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7TM

Citat: 9A9L  u 07. Ožujak 2014, 06:26:59
ETO KAD VEC NISI SAM MOGAO PRONACI PA DA NE UMRES U NEZNANJU I DA KRIVO INFORMIRAS  OSTALO RADIOAMATERSKO PUCANSTVO..  Samo nemoj traziti jos da i prevodim sa engleskog.!!!

http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=52&Itemid=74

http://www.qsl.net/oh2mcn/cept.htm

asad malo i na hrvatskom jeziku... n staranicama HAKOM-a

http://www.hakom.hr/userDocsImages/dokumenti/Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama%2061_09.pdf

http://www.hakom.hr/userDocsImages/dokumenti/Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20postajama%20198_03.pdf

eto informacija iz prve ruke...

Dakle za raditi na teritoriji RH sa CEPT radioamaterskom dozvolom mozes samo sanjati.

E moj Leone, stari lave... ti zapeo i, već su drugi primjetili, šalješ linkove na dokumente koji su zastarjeli. Mog'o si proučit' prije neg' si počeo vikati (pisati vel'kim slov'ma)  8).
Ne da mi se više raspravljati o tome i dokazivati dokazano, imam pametnijeg posla. BTW, tko smo mi da tumačimo pravilnike i zakone, valjda HAKOM zna što, kako, zašto i od kada vrijedi.
I da, produži dozvolu da ti HAKOM ne dođe na vratanca  ::)

73 & NHF

9A2GA

Citat: 9A9L  u 07. Ožujak 2014, 09:37:46
Stari ili ne ali ne pobijaju medjunarodni pravilnik o CEPT LICENCI.... i sta ona znaci u radioamaterskom svijetu. Procitaj one linkove koji su prije navedeni.

Ajd' da razjasnimo do kraja.

HAKOM ne izdaje CEPT licencu, već radioamatersku dozvolu za korišćenje RF spektra tipa ARC.

U pravilniku o amaterskim radio komunikacijama (zadnjem i važećem) je između ostaloga naznačeno kako ta dozvola izgleda i što na njoj piše (vidi sliku prednje stranice).

HAKOM u praznu rubriku CEPT upisuje da je dozvola sukladna odgovarajućoj CEPT preporuci i na taj načim omogućava vlasniku dozvole da istu koristi u drugim zemljama koje prihvaćaju CEPT preporuke.

U mojem slučaju (dozvola izdana 30.10.2012) piše prema preporuci T/R 61-01, dok u dozvolama izdanima 2013. godine piše ECC/REC/(05)06, budući da smo već bili usklađeni sa EU normativom.

Ja isto ne bi više gubio vremena oko ove teme, ako su nekome potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja, javite se HAKOM-u.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A4OE

Citat: 9A2GA  u 07. Ožujak 2014, 10:22:01
U mojem slučaju (dozvola izdana 30.10.2012) piše prema preporuci T/R 61-01, dok u dozvolama izdanima 2013. godine piše ECC/REC/(05)06, budući da smo već bili usklađeni sa EU normativom.

Imam dojam da ti u ovoj iz 2013 piše krivo, spomenuta preporuka se odnosi na početničku klasu "P", pošto ti imaš "A" klasu tebalo bi pisati prvo.
Spomenuto nema veze sa ulaskom u EU jer su obje preporuke odobrene od ECC.
Recommendation T/R 61-01CEPT RADIO AMATEUR LICENCE
ECC Recommendation (05)06 CEPT Novice Radio Amateur Licence
The "CEPT Novice Radio Amateur Licence" is hereinafter also referred to as "CEPT Novice Licence"
and has a lower standard than the CEPT Radio Amateur Licence.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2GA

Citat: 9a4oe  u 07. Ožujak 2014, 11:03:21

Imam dojam da ti u ovoj iz 2013 piše krivo, spomenuta preporuka se odnosi na početničku klasu "P", pošto ti imaš "A" klasu tebalo bi pisati prvo.
Spomenuto nema veze sa ulaskom u EU jer su obje preporuke odobrene od ECC.
Recommendation T/R 61-01CEPT RADIO AMATEUR LICENCE
ECC Recommendation (05)06 CEPT Novice Radio Amateur Licence
The "CEPT Novice Radio Amateur Licence" is hereinafter also referred to as "CEPT Novice Licence"
and has a lower standard than the CEPT Radio Amateur Licence.

Damire,

hvala na pojašnjenju, točno je da sam vidio neoliko dozvola iz 2013. ali mladih operatera sa P razredom na kojima  piše to ECC(05)06 CEPT.

Sada i ja znam nešto više  :)   Hvala!

73 de Boris 9a2ga
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A1IW

Citat: 9A2GA  u 07. Ožujak 2014, 10:22:01
Ja isto ne bi više gubio vremena oko ove teme, ako su nekome potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja, javite se HAKOM-u.

Na žalost, ništa od toga jer sam u 2 navrata dobio dijametralno suprotna objašnjenja od 2 različite referentice. Ili drugim riječima, kad god nazoveš, dobiješ drugačije objašnjenje. Ni oni sami ne znaju šta i kako, što će reći da bi bilo potrebno da se stručna služba HRSa obrati Hakomu i sve nas izvjesti o pojašnjenjima.

Naravno, od toga ništa.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Frequently Asked Questions related to radio amateur regulations in CEPT

Kad bi to netko preveo a web urednik postavio na vidljivo mjesto.

U prijšnjim postovima se spominju "CEPT dozvole" koje izdaje HAKOM, analogijom napisa i tih dozvola (nema razlike osobne i radioklubovi) radioklubovi bi mogli koristiti svoje pozivne oznake u stranim zemljama isto kao i osobne pozivne oznake za koje je izdana dozvola.
Dali?

9a6c

Can club callsigns be used?

No, personal call signs only, should be us
ed. This is because club callsigns are not
recognised in the equivalence tables and the id
entity and licence class of the operator are
not

9A2D

Nakon ove konstruktivne rasprave, pogledah u svoje dozvole za uređaje, fakat im je isteklo vrijeme. Bicikl koji vozim, moped, auto, pa svi imaju nekakve brojeve, jedino navodno HAKOM to ne traži? A traži, pogledajte si formular.

73 de 9a2d

9A2TE

Pozdrav
postoji mjesto za upisivanje ali ne i obaveza popune
provjereno jer za svoje stanice nisam upisa niti jedan serijski broj
samo popis svih stanica i lineara
i imali smo u klubu nadzor HAKOMA i osim dozvole i normalno mjerenja dal si unutar banda nije bila niti jedna provjera serijskih brojeva stanica nego samo naziv istih
73 Stjepan

9A2D

Gledajte ljudi, promatram situaciju kao legalista. Nisam pravnik ali na žalost sam u životu morao proučavati zakone. A zašto na uređajima postoji S/N broj? Iz hira nekog "službenika" možda? Još uvijek sam za to da se ova naša oprema treba "kanalizirati", inače će se pojaviti sve i svašta. Npr. MRNJAU007 naj noviji 8 bander i slično.

73 de 9a2d

9A1IW

A zasto bi trebalo biti ikakvih ogranicenja?
Imam auto koji postize 180km/h, sta mi na tehnickom treba staviti blokadu na 50? (...kad se vec svi hvatate kojekakvih analogija.)

Svaki operator mora znati koja su mu ogranicenja i koristiti opremu u skladu s tim. Nikakvi zakonski zahtjevi kod registracije ga nece ograniciti da koristi opremu mimo propisa, ako to on ne zeli. Ono sto nama treba je provodjenje zakona i sankcioniranje prekrsioca, a ne da svi imamo tretman kao "bitange". Cemu?

A ni uredne dozvole ne garantiraju mir na bandu, cemu smo svjedocili tkom zadnjeg "Zimskog kupa".
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Sad je i službeno tumačenje, očekivano.
Da bude sve u skladu sa pravilnicima poglavito dio koji se odnosi na " PRAVILNIK O POSEBNIM UVJETIMA POSTAVLJANJA I UPORABE RADIJSKIH POSTAJA"  gdje je izričito navedeno u članku 2. stavak 2.

(2) Iznimno od odredbe iz stavka 1. ovoga članka, ovaj se Pravilnik ne primjenjuje na:

– odašiljačke sustave usmjerenih mikrovalnih i satelitskih veza,

– nepokretne radijske postaje efektivne izračene snage manje od 10 W,

– amaterske radijske postaje efektivne izračene snage manje od 100 W.

članak 3.
(1) U smislu ovog Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

1. Agencija: Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije,

2. efektivna izračena snaga (e.r.p.): umnožak snage privedene anteni i dobitka antene u odnosu na poluvalni dipol, u danom smjeru,

potrebno je u obrazloženu promijeniti dio "Ako je izračena snaga odašiljača manja od 100W ..." da opet nebude nismo znali, tako su na objasnili u Savezu.

citat
"Nigdje ne piše odredba da li se s jednom radioamaterskom postajom može dobiti više dozvola, dakle
može, ali pri tome treba voditi računa tko odgovara da se ta radioamaterska postaja na istoj lokaciji dala
na uporabu drugome
. Suodogovorni su onaj koji je upotrebljava te osoba upisana kao ,,odgovorna
osoba" vlasnika radijske postaje"

Tko je odgovoran kad se ta radioamaterska postaja dala na uporabu drugome na drugoj lokaciji?

citat
U zadnje vrijeme među radioamaterima se razvila diskusija glede primjene Pravilnika, većim dijelom iz
razloga što dio diskutanata nije detaljno proučio odredbe Pravilnika, ali također značajno i iz razloga što
su po položenom ispitu davani skoro automatski prijedlozi pozivnih oznaka radioamaterima koji su
položili ispit. Nažalost, ne mali broj njih je shvatio da ga onda može i koristiti.

A to je sukladno odredbama Pravilnika ne samo zabranjeno nego i kažnjivo.

Gdje je odgovornost članova komisije za dodijelu pozivnih oznaka?

Kako postati radioamater
citat
Polaganje ispita

Kako će te saznati gdje se i kada održava ispit? Do potrebite informacije će te najlakše doći ako pratite web stranicu HRS-a i ostale radioamaterske web portale. Radio klubovi organizatori tečajeva i ispita objavljuju te informacije i na svojim web stranicama.

Nakon položenog ispita za amaterskog radiooperatora plaćanjem članskog doprinosa postajete član Hrvatskog radioaamaterskog saveza i dobivate svoju osobnu radioamatersku pozivnu oznaku ili kako radioamateri kažu dobivate svoje radioamatersko ime i prezime.

9A3LI

Gledam i ne vjerujem  ???
Toliko postova a skoro pa nebitna tema.
Nikada dozvolu nije bilo jednostavnije dobiti za uređaje-instalaciju ispod 100W erp-a
upišeš radio uređaje koje imaš ili nemaš tj. planiraš nabaviti, dodaš još ono što traže, oib, hrs, taksena marka i to je sve.

Citat: 9a2d  u 08. Ožujak 2014, 14:47:31
Gledajte ljudi, promatram situaciju kao legalista. Nisam pravnik ali na žalost sam u životu morao proučavati zakone. A zašto na uređajima postoji S/N broj? Iz hira nekog "službenika" možda? Još uvijek sam za to da se ova naša oprema treba "kanalizirati", inače će se pojaviti sve i svašta. Npr. MRNJAU007 naj noviji 8 bander i slično.

Ne vidim nikakav problem da navedeš "MRNJAU007" SN:001101 izlanzna snaga 50W  ....(i kaj sve treba od podataka)
to im pošalješ, oni imaju podatak o "MNJAU007" koji trebaju (frek. opseg, izlazna snaga)
Misliš da si ih prevario, OK, možda jesi. (možeš i auto voziti bez vozačke godinama sve do prve kontrole)
No, u slučaju neke pritužbe na smetnje oni prije dolaska na teren znaju što se tamo nalazi, KV, UKV itd. (ono što si naveo u zahtjevu za dozvolu)
Serijski broj tu ne znači baš ništa, mi smo samo radio-amateri a ne profesionalci-profitabilni davatelji usluga.
Npr. ako te susjed tuži za smetnje, pogledaju što si naveo od uređaja, dođu u kontrolu,
ako nađu da MRNJAU007 ima 500W a ne 50, opale ti kaznu, zabrane rad ili kaj već ide..
Hvala lijepo, doviđenja, "pozovite" nas opet !  ;D