• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Citat: 9a4qv  u 26. Siječanj 2014, 15:41:04

Inače, brojke su zanimljive, cca 1000 registiranih poz oznaka a jesu li nas ubijeđivali da ima 2000 amatera.

QV

Možda "ubjeđivanje" nije najsretniji izbor glagola (ovdje glagolse imenice...) u ovom slučaju? Možda se može biti član HRS i bez pozivne oznake, od ARG ekipe na dalje...sinova, kćeri, bilo koga...a registrirane su možda samo dozvole koje su važaće pa...itd...

Konačno, članovi su oni koji plate članrinu, imaju svoje ime i bezime te OIB pa se iz toga može lako dešifrirati točan broj...Ne vidim kakvu bi osobitu svrhu trebal imati pumpanje broja članova...

S uredničkih visina u neka doba do podatka se lako dolazilo na zahtjev, a ne vjerujem da je danas bitno teže te se podaci danas kao i priju koju godinu mogu bez muke objaviti i u časopisu lii ovdje, ako su uopće bitni kao podatak, jer ne vjerujem da bi osim njihove relativizacije došlo do bilo kakve druge reakcije.

9A1IW

Citat: 9a3r  u 27. Siječanj 2014, 10:01:55
pitanja koja si postavio službenicima u HAKOM-u pošalji pismeno pa ćeš dobit tumačenje koje je različito od gornjih.
Šta bi u IS rekli: "Karta-kanta"

To ću i napraviti. Konkretno mi ta informacija treba za  dozvolu za mamu, 9A1II. Stari i ja imamo dozvolu i na njima upisan poveći broj stanica, nije da nemamo još jednu "slobodnu" da ju "poklonimo" gospođi majci ;) no, čemu komplicirati, ako ne treba. Rađe joj upišem FT-857D koji imam u svojoj dozvoli, umjesto trofejnog TR-9000.  Neka žena ima solidan uređaj na raspolaganju. :)

Ovo samo pokazuje koliko nema smisla to "kuburenje" sa stanicama.

Zrinko, hvala ti na informaciji za SRS i YU dozvole, to je isto jako zanimljiv podatak.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4ZM

Za ideju HRS-u u budućim razgovorima sa HAKOM-om o promjeni izgleda i sadržaja dozvole za rad, nije loše vidjeti kako to rade i drugi. Uz primjere sa sjevera (DK8ZZ) i istoka (YT1ZB), evo kako to rade i na zapadu. U prilogu je izgled i sadržaj dozvole izdate od američke FCC (njihov ekvivalent našem HAKOM-u). Zasjenio sam samo osobne podatke, nevaže za temu diskusije.

Oni izdaju dozvolu (engl. "Licence") u čak dva oblika, jedan prikladan za uramljivanje i obješanje na zid u ham-shacku, drugi prikladan za presavijanje i za u novčanik, da se lako prenosi za vrijeme rada iz portabla ili ekspedicija.

Pažljiv čitatelj će odmah uočiti nekoliko bitnih stvari :

- dozvola se izdaje osobi (fizičkoj ili pravnoj), a ne radio-uređaju

- na dozvoli nema ni traga podacima o bilo kakvom radio-uređaju

- adresa na dozvoli nije adresa prebivališta, ili adresa postavljanja radio-uređaja,
  nego poštanska adresa, na kojoj će pošta isporučiti dozvolu osobi

Znam da naši hrvatski zakoni sada propisuju drugačiji izgled i sadržaj dozvole, ali bih zaista volio doživjeti taj dan, kada će i kod nas radio-stanica prestati biti smatrana oružjem (citiram 9A1IW). Možda ipak očekujem previše.

73 de Maki

9A6R

GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6ARP

po vašem je onda i osobni automobil isto oružje kao i motor , brodica i avion, što je tu slično svim ovim napravama, položi ispit daj zahtjev za dozvolu uporabe i vozi. Ne komplicirajte previše , ja bi ovako oni onako. I ja bi njemačku plaću ili američku pa ko će dati prijedlog da imamo isti standard u matrijalnom smislu. Prilagodite se uvijetima i budite sretni što nemorate svake godine vaditi i produživati dozvole ma u kakvom obliku one bile.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A4OE

Citat: 9A4ZM  u 28. Siječanj 2014, 09:46:12
Za ideju HRS-u u budućim razgovorima sa HAKOM-om o promjeni izgleda i sadržaja dozvole za rad, nije loše vidjeti kako to rade i drugi. Uz primjere sa sjevera (DK8ZZ) i istoka (YT1ZB),
Kad je u pitanju istok, čini mi se da se malo podmeće, ono na slici nije njihova dozvola nego radioamaterska licenca što bi bilo usporedivo sa nekadašnjim "Ovlaštenjem amaterskog radio-operatora".

Citat iz njihovog pravilnika:

radioamaterska licenca: je ovlaštenje izdato od RATEL-a radioamateru na osnovu kog stiče pravo rada sa amaterskim radiostanicama odgovarajuće klase

na osnovu potvrde o položenom stručnom ispitu za odgovarajuću klasu SRS priprema dokumentaciju za izdavanje radioamaterske licence uključujući pozivni znak i dostavlja agenciji (RATEL)
Agencija (RATEL) na osnovu podnete dokumentacije izdaje radioamatersku licencu.

Amaterska radiostanica može da radi ukoliko vlasnik posjeduje radioamatersku dozvolu

ZA dobijanje dozvole za ARS potrebno je
- zahtjev za izdavanje pojedinačne dozvole za korištenje RF za ličnu radiostanicu, klubsku
- dokaz o upisu u odgovarajući registar
- kopiju radioamaterske licence
- dokaz o uplati naknade
Dokumentaciju potrebno za izdavanje pojedinačne dozvole za korištenje RF za amatersku radiostanicu prikuplja SRS i dostavlja agenciji na ovjeru i upis u registar izdatih dozvola.

Ukratko radioamaterska licenca ne dozvoljava upotrebu neregistriranih radiouređaja ni na istoku.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Ma naravno, da tu ima navlacenja vod na svoj mlin...
Evo kako to izgleda kod nasih susjeda u Srbiji, nije sve tako jednostavno kako neki zele prikazati:
http://www.qsl.net/yu1bbv/dokumenta_srs/06_pravilnik%20o%20obrascima%20dozvola%20za%20radio%20stanice.pdf
stranica 9 i 10

Maki, sve to sto si naveo da ima USA dozvola ima i trenutna 9A dozvola:

Licence holder, dakle na ime osobe  (PRVO POLJE)
ni u nasoj dozvoli nema traga ni popisa bilo kojeg uredjaja
Mailing address imas i u nasoj dozvoli (TRECE POLJE)

Osim toga, nasa dozvola pisana je i na Francuskom jeziku... kao i svaki ozbiljniji dokument.

Maki, mozes li nam objasniti, gdje ti kao nosioc te dozvole mozes upotrebljavati USA pozivnu oznaku ? Vecini radioamatera to nije znano, a u biti , u tome i lezi poanta, to je samo paravan za skupljanje love i naplatu. Da li ti mozes raditi recimo 9A/N1xx ?

Slazem se da bi dozvola u obliku nove osobne isprave ili nove vozacke bila prakticnija ali birokracija je kod nas poznato veliki problem sa kojim se borimo....

Misim da se grijesi kad se poistovjecuje radio postaja sa oruzjem, jer namjera vlasti da kontrolira radio postaje nije uopce ukorijenjena u tom pravcu.
Radi se o slijedecem:

Postoje profesionalne sluzbe koje odvajaju velike iznose za zakupljene frekvencije, kanale, podrucja itd.
HAKOM je tu da zastiti njihova prava i investicije, jer covjek je to posteno platio.
Ako bih ja sa svojom opremom ometao rad takvih korisnika, namjerno ili nenamjerno, radio bih direktnu stetu. U tom sucaju profesionalni korisnik se zali na placenu uslugu i trazi uvjete iz ugovora ili obestecenje. HAKOM je tu koji ce osigurati te uvjete.
Naravno to kosta, samo jedan kvalitetniji comm analizator do 50GHz ima svoju vrtoglavu cijenu koja je najmanja stavka u takvom sustavu. Jedan izlazak na teren i mjerenje, to kosta...

Da bi se takvi troskovi sprijecili, postoji zakonska regulativa koja to svodi u svoje limite, kojih se svi moraju pridrzavati kako bi svi bili zadovoljni sa svojim dijelom kolaca. (frekvencijskog podrucja).

Radio amateri su tu jako subjektivni, itekako se znaju pobuniti kad im recimo kablovski provider upadne u 2m podrucje (gdje takodjer HAKOM izlazi na terenska mjerenja po zaprimjenom zahtjevu) a nerado sa druge strane regiraju kad rade smetnje korisnicima TV i radio prijamnika.

Da bi se to reguliralo i sprijecilo postoje pravila kojih se moramo svi pridrzavati.
Dosadasnja praksa, pokazuje da nam je HAKOM itekako sklon i moja su iskustva sa istima jako pozitivna i ako postoji neka agencija koja drzi do svog posla i struke i nastoji rijesiti sve moguce zahtjeve onda je to upravo HAKOM.

QV

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 28. Siječanj 2014, 11:53:32
...
Radi se o slijedecem:

Postoje profesionalne sluzbe koje odvajaju velike iznose za zakupljene frekvencije, kanale, podrucja itd.
HAKOM je tu da zastiti njihova prava i investicije, jer covjek je to posteno platio.
Ako bih ja sa svojom opremom ometao rad takvih korisnika, namjerno ili nenamjerno, radio bih direktnu stetu. U tom sucaju profesionalni korisnik se zali na placenu uslugu i trazi uvjete iz ugovora ili obestecenje. HAKOM je tu koji ce osigurati te uvjete.
Naravno to kosta, samo jedan kvalitetniji comm analizator do 50GHz ima svoju vrtoglavu cijenu koja je najmanja stavka u takvom sustavu. Jedan izlazak na teren i mjerenje, to kosta...

Da bi se takvi troskovi sprijecili, postoji zakonska regulativa koja to svodi u svoje limite, kojih se svi moraju pridrzavati kako bi svi bili zadovoljni sa svojim dijelom kolaca. (frekvencijskog podrucja).

Radio amateri su tu jako subjektivni, itekako se znaju pobuniti kad im recimo kablovski provider upadne u 2m podrucje (gdje takodjer HAKOM izlazi na terenska mjerenja po zaprimjenom zahtjevu) a nerado sa druge strane regiraju kad rade smetnje korisnicima TV i radio prijamnika.

Da bi se to reguliralo i sprijecilo postoje pravila kojih se moramo svi pridrzavati.
Dosadasnja praksa, pokazuje da nam je HAKOM itekako sklon i moja su iskustva sa istima jako pozitivna i ako postoji neka agencija koja drzi do svog posla i struke i nastoji rijesiti sve moguce zahtjeve onda je to upravo HAKOM.

QV

Adam je sve rekao. Jasno i glasno!
Predlažem nekoliko puta pročitati i na tragu gore napisanog razmišljati i predlagati
nešto što bi nam išlo u korist.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Sve navedeno je zanimljivo, no niti jedna od teza nije argumentirano osporila ideju da se stanice ne trebaju registrirati i da se dozvola može izdati osobi bez ikakvih radiouređaja.
Najmanje argumentacije ima u komparaciji stanice sa motornim vozilima, jer u tom slucaju bi trebalo kod svake ragistracije, a najbolje jednom godisnje, odnesti uredjaj na tehnicki pregled i to platiti, kao sto se to radi sa vozilima. Znamo zasto se motorna vozila moraju registrirati i zasto je bitna stroga kontrola njihove ispravnosti. Ispravnost nasih stanica ne kontrolira nitko i procedura oko dozvole je besmislena.
Naravno, CD/LPD/PMR korisnici ce uredno moci koristiti sve, bez dozvole.
Naravno, svaki operator ce moci proizvoljno koristiti snage koje zeli, kao sto to radi do sada.
Naravno da ce operatori i dalje koristiti neregistrirane stanice pod krinikom postojece dozvole.
Nikakva represija to ne moze promijeniti.

Slicne rasprave su se vodile i kod zadnjih izmjena vezanih uz dozvole, pa ih se ipak revidiralo i pojednostavnilo. Ne znam zasto to nekoga smeta?
Americki primjer je sasvim OK. Zasto se tome ne bi trebalo teziti?

Zaostalost u razmisljanju i forsiranje restrikcija se odlicno vidi i u stavci pravilnika kojim se omogucava nama kolekcionarima vojnih uredjaja da te stanice posjedujemo. To je bio pokusaj da nas se zastiti od "represivnih tijela" drzave za koje je stanica bauk kao i oruzje. Razmisljanje staro 50 godina. Sta je sljedece? Goli otok?

Bilo bi zgodno cuti one koji su pregovarali sa HAKOMom kod zadnjih izmjena, tj. koji su tada bili nasi "amandmani" ? Mislim da je 9A5K bio jedan od aktivnijih po tom pitanju.

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

U 9A ima lineara od 3-4 KW pa jeli to netko "mjerio"i nakon toga izdao dozvolu?Koji je LEGAL LIMIT POWER u Lijepoj Našoj ???
Mogao bi ovako do sutra ali mi se neda pisat.Ipak san ja Dalmatinac. ;D
Iđemo dalje...za iste pare. ;D

73,9A6R

9A2NO

Bok!

Malo sam razmišljao da li da se uključim...Mislim da se ovdje vodi polemika oko dvije stvari...Da obrazložim

Položio si ispit za RA. Dobio si papir/potvrdu da si imaš pravo raditi sa radioamaterske radiostanice. Znači možeš raditi iz kluba na pozivni znak kluba. Savez ti dodjeljuje pozivnu oznaki - to znači ako želiš raditi, koristeći taj pozivni znak, moraš od HAKOM-a tražiti dozvolu za rad. Moraš navesti opremu i lokaciju sa koje ćeš raditi. Dobiješ dozvolu.
Ako nemaš opremu, po našem običaju, odeš u klub i peri-deri na svoj znak i nikom ništa. Radiš sve i svašta a da nisi lipe uložio u svoju opremu. Kitiš se, u stvari, tuđim perjem...( ne ulazim u rad u klubu ).

Zašto? Klubovi žive od državnih/županijskih/općinskih novaca. Članovi kluba su osmislili i uložili svoj trud da to sve radi kako treba.

Razlika kod nas i vani: vani su klubovi privatna svojina ( većinom ) i moraš se dobro potruditi da ti dozvole da radiš na svoj znak ( ali ne peri-deri ).

Stvar je u poštivanju regula. Da o hamspiritu ne govorim.
Zato sam pobornik da moraš imati svoju opremu da bi zatražio i dobio dozvolu za rad sa svojim pozivnim znakom. HAKOM ima pravo kontrolirati dali se držiš propisa...oprema, lokacija...

73, Dino

9A6R

Jeli to znači da operator nesmije uraditi vezu na osobni znak sa klubske radio-postaje ???
Da mi klub ima contest lokaciju sad bi otišao i od tamo opalio po FT5ZM ako bi ih čuo.Ma šalim se... :)
Pa masu naših RA tako radi pače i ne samo za sebe već i za pola RK.Neki imaju i "telefonski imenik"uzase.
Dino nemoj mi  reći da nisam u pravu,molim te.To je praksa,pogotovo na sjeveru Lijepe Naše.Skoro svaki dan to ide,ko na traci.Lijepo je pomoći kolegi ali brate mili uzelo to maha ola la.Stante malo.

9A6R

9A2NO

Bok!

Renny, molim te pročitaj što sam napisao, doslovno.

73, Dino

9A4OE

Citat: 9A1IW  u 28. Siječanj 2014, 16:36:21
Ispravnost nasih stanica ne kontrolira nitko i procedura oko dozvole je besmislena.

Misliš?

Oni koji prate HRVHF če se sjetiti gdje piše:
"Dobar dan !
Danas HAKOM ekipa u posjeti ... "

i za par tjedana stižu papiri sa slike

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Citat: 9A2NO  u 28. Siječanj 2014, 17:49:08
Zato sam pobornik da moraš imati svoju opremu da bi zatražio i dobio dozvolu za rad sa svojim pozivnim znakom. HAKOM ima pravo kontrolirati dali se držiš propisa...oprema, lokacija...

Sta je s ljudim akoji koriste Echolink ili sa obiteljskim clanovima koji NEMAJU svoju opremu, ali ju imaju u obitelji, registriranu na nekog drugog?

Citat: 9a4oe  u 28. Siječanj 2014, 18:29:17
Misliš?

Naravno da nas nadziru kad dobiju dojavu, no koliko ima tih intervencija? Nema ih puno. Osim toga, ako su smetnje u zadovoljavajucim okvirima i razina polja u skladu sa propisima, u cemu je problem? I u tom slucaju je dozvola formalnost. Bitno je zadovoljiti uvjete i biti unutar dopustenih granica.
No, kad vec tjeramo mak na konac, koliko ljudi ima uredne dozvole i koriste vecu snagu, ali ne smetaju. Ti su problem, no nisu problem oni koji su potpuno legalni, ali ocajno smetaju? Svaki UKV kontest mi ocajne smetnje dolaze iz pravca Zumberka, a sve je legalno. Unutar 100W.

Ne znam, no kad citam komentare, ne vidim sta ce nam WARC bandovi/50MHz/70MHz, zasto prosirenje 40m banda, zasto uopce ove sadasnje dozvole, kad su sasvim fine bile one restriktivne iz doba YU. Svaki napredak je smetnja, svaka promjena na bolje je pretnja.
Zasto ne vratimo stare dozvole koje su se izdavale za pojedinacne uredjaje i bile formata A4? Jos fino ukinemo CEPT, pa nastavimo sa protjerivanjem svih sa tim sumnjivim stanicama, kao onomad sa Briona.
Jer, stanica je velika pretnja nasem samoupravnom socijalizmu i revoluciji.

Kao sto rekoh, alat nije bitan, bitan je rezultat upotrebe tog alata.

73 de 9A1IW - Boris