• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HAM SPIRIT

Autor 9A2TN, 23. Studeni 2013, 21:16:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

9A2TN

Upravo je natjecanje CQ WW CW i ja radim na 7 MHz. Imam vertikalku i 90 W i dobro mi ide.
Onda bez ikakvog upita "upada" 9A7A i počinje raditi na mojoj dfrekvenciji. Na klasteru me već na toj frekvenciji stavio jedan UA amater.
I naravno, snaga klade valja. Otišao sam nakon više pokušaja da zamolim gospodu da se maknu.
U Varaždinu su sigurno brzi, vješti natjecatelji ali bez imalo radioamaterskog duha.
Ili neznaju da se prvo posluša, zatim pita da li je frekvencija slobodna, opet posluša eventualni odgovor ....
Posebno ako je kolega iz iste zemlje...
Toliko o  radioamaterskom duhu. Neka se makar zna. Možda dečki iz 9A7A nešto nauče.

9A1IW

Na žalost, to je postalo pravilo. Neosjetljivost na kritiku i bezobrazno ponašanje su danas vrline. Zadnji UKV Activity je do te mjere bio naporan da je na momente bilo nemoguće raditi. Od korištenja "mic gain šarafa" okrenutog "skroz u desno" do "špricanja" pojačalima koje u principu ne koriste jer su u kategoriji male snage. Stanoviti operatori su do te mjere stvarali šum da su neki morali na sat-dva odustati od kontesta. Zanimljivo je da te stanice smetaju na udaljenosti od 50tak km, dok mi susjed ne smeta, iako je udaljen od mene 300m i okrenut direktno prema mojoj anteni.
I ne daj Bože da im prigovoriš...još tebe popljuju.

Posebno su "slatki" kad se namjeste na sredini banda, umjesto na kraju, pa im iskače po 5 harmonika, svako malo ih čuješ. :-)

Ne znam, čini mi se da će trebati riskirati jedno takmičenje i potrošiti ga čisto na discipliniranje kroz istovjento ponašanje. Možda shvate kad osjete na svojoj koži.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Oduvijek je bilo i ostalo:"Klin se klinom izbija".Od kukanja nema pomoći.Ružno je za čuti ali...tako to ide,nažalost. :-\

GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2D

Iz svog osobnog iskustva znam, ako si jak na bandu (pwr, ant i slično), onda jednostavno radi sustava antena ti jednostavno NE ČUJEŠ lokal. Mislim da im nije za zamjeriti, jednostavno te ne čuju. Tko ne vjeruje, neka dođe u DA pa neka sluša.

73 de 9a2d

9A2D

Evo, npr. meni su 9A5Y oko 1 km zračne linije, optički se vidimo, kad zakrenemo antene po bokovima jedva se čujemo. Na KV. Da li ima daljnjih pitanja?

73 de 9a2d

9A2TN

Dragi moj Kefa, ne čitaš dobro ili ne vidiš! Dijelom si u pravu ali
- red je pitati da li je frekvencija slobodna (sigurno niti jednom nisu otkucali QRL?)
- bio sam na klasteru (možda im je promaklo?)
- još sam kraće vrijeme i ja radio i napravio nekoliko veza, valjda su čuli da još netko tu radi (ako ne mene a ono onog tko me zove)
- ja sam na klasteru napisao da se maknu sa frekvencije (jedino ako nisu imali klaster, skimer... a to je nemoguće).
Ovo što sam nabrojao je ono što nisi pročitao.
Bilo je "signala" da reagiraju poštenije! Ja sam jedan od onih starih kojima je još uvijek stalo do nekakvog reda.

9A3KB

Netko je rekao: "Bolje te vidim nego što te čujem".
Ha, ha...

73,
Boro

9A2D

Koki, ti znaš da ja tebe duboko cijenim, između ostalog što si stvarno pravi legalista. Ali, u contestu se nema vremena zezati u smislu QRL? i slično. Ne branim nikoga, vjerujem da je bilo tako, ali u svojoj contest karijeri sam takvih i sličnih trauma toliko doživio i preživio da bih mogao knjigu napisati. Bitno je da se radi.

73 de 9a2d

9A1IW

Nema se vremena, pa se treba gaziti preko leseva i druge ometati? Zaista sjajno... Ljudi, to je hobi, nije niti biznis, niti rat.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A9L

Mozda tu ima i primjera kako si naucen od prvog ili najstarijeg operatora....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2D

Vidim, vi sad mene malo uzeli na red.

73 de 9a2d

9A5F

Imao sam priliku čuti na praktički istoj frekvenciji 9A7A i 9A1A možete provjeriti na 40m cw u jutarnjim satima na dx samit.
Izgleda da jedan drugome nije smetao, samo je pitanje kako se to čulo u USA!

9A2Z

Kao da niste pročitali što je Koki napisao. Tema je HAM SPIRIT... Mogu primjetiti da odstupate od narečene teme. Po vama ispada da su takove stvari normalne, jer, ako nemaš snagu od nekoliko MEGAWATA nemaš što tražiti u natjecanju. Svi ti "snagatori" imaju sva prava, nekorektnog ponašanja. Za njih HAM SPIRIT ne vrijedi ? Boris, slažem se sa tvojim komentarima ali naša razmišljanja očito ne  dolaze do tih ljudi, jer oni očito neznaju drugačije raditi.

9A3TY

Citat: 9a2d  u 24. Studeni 2013, 13:18:36
Evo, npr. meni su 9A5Y oko 1 km zračne linije, optički se vidimo, kad zakrenemo antene po bokovima jedva se čujemo. Na KV. Da li ima daljnjih pitanja?

Ima, .... Kako se zovu te čarobne antene i da li se jedva čujete zbog QRM-a u kontestu ili se jedva čujete i kad nema nikog na bandu?

HAM SPIRIT je mrtav - ŽIVIJA HAM SPIRIT !
73 de Ivo, 9A3TY

9A5F

Ima nešto u ham spirtu ali
ako želiš što bolje mjesto u europi ili svijetu gdje je konkurencija jako velika,
mi kao mala državica moramo dati sve od sebe da postignemo barem nekakvi uspjeh to znači da 1.moramo imati kvalitetne antene
2.moramo imati kvalitetne operatore
3.lineare barem 1.5kw,jer drugi imaju daleko više
9a2z bio si član našeg kluba i o megavatima nemoj pričati.
Megawat nema niko u EU!