• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HAM SPIRIT

Autor 9A2TN, 23. Studeni 2013, 21:16:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2Z

9A5F ... mene ne interesira tvoj radio klub. Tema je HAM SPIRIT ... nisi u temi, pišeš opet van teme???

A za tvoj radio klub i konkurenciji u svijetu OTVORI NOVU TEMU

9A7PJT

Ovo  MW je ipak (bar se nadam da  ga niko nema ;D)  napisano u zaru borbe  , dok  mi  je ova teorija o udaljenosti od 1Km.  pa se necuju  "malo nategnuta".
Sorry , dok  se ne uvjerim - nevirujem  ;) . . .

73 PJT

uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A7ISX

Mene su u jednom susjednom gradu a ja sam tamo položio ispit učili da je HAMSPIRIT nešto
poput zakona ako se tako mogu izjasnit i dobro sam zapamtio da je to nešto nepisano ali
valjda moralno i ljudski.
Ja imam vokac i par wati i mogu jedino u fm kategoriju ali slušo sam par takmičenja na dva
metra i kad sam čuo koji su to signali ja zaključio da nemam tu što radit.
Jesu li mene krivo učili ili to ja samo tako mislim.

Slavko  9A7ISX

9A2JK

Ne Slavko, nisu te krivo učili!
''Zaboravni'' se mogu podsjetiti iz ovog štiva.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

Citat: 9A2Z  u 25. Studeni 2013, 11:46:44
Kao da niste pročitali što je Koki napisao. Tema je HAM SPIRIT... Mogu primjetiti da odstupate od narečene teme. Po vama ispada da su takove stvari normalne, jer, ako nemaš snagu od nekoliko MEGAWATA nemaš što tražiti u natjecanju. Svi ti "snagatori" imaju sva prava, nekorektnog ponašanja. Za njih HAM SPIRIT ne vrijedi ? Boris, slažem se sa tvojim komentarima ali naša razmišljanja očito ne  dolaze do tih ljudi, jer oni očito neznaju drugačije raditi.

Hm.....cudno logika i cudna demagogija.
Dali se netko zalio na 9A1A ili na 9A1P ili na 9A8M....ocito da nije.
izgleda da je ipak losa skola glavnog operatora. Sve su to ostaci nekadasnjih povlastica u kontestima.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2NO

Bok!

Ovaj vikend sam radio na 40 m...To je bio horor. Nekultura nakon svakog spota.
Ja bih to nazvao nasilništo, huliganstvo, bezobraznost...i još bi se našlo epiteta.
Nisu problem lineari ( iako ih ima poprilično van svakih limita, a i legalno se mogu
kupiti od 2 kW pa na gore...). Problem su nasilnici koji sjede za uređajima. Snaga
im daje za pravo da mogu sve i svašta. Zašto bi oni slušali kad mogu svakoga
zgaziti, osim isto tako jakog pa nastaje opća dernjava.

Rad u prvih 10 kHz nije dozvoljen. Tko je ikada bio diskvalificiran zbog toga?
Slušam nekoliko stanica koje su cijeli kontest zvale CQ TEST u tom dijelu banda...

Da se mene pita ( a ne pita me se ), zabranio bih cluster i spotiranje ( ali ne znam kako), pa neka vrte kotačić na uređaju pa tko nađe...
Ti isti nasilnici  zovu i zovu, u beskraj, i DXpedicije. Iako im se kaže da ušute...deru se, snaga im daje za pravo.

Ima toga još. HAM SPIRIT je samo za nas, normalne radio-amatere.

73, Dino

E79D

POZDRAV

Nebi da budem patetican, a jos manje ironican ali nije sve tako kako izgleda. Ruzno je nekog imenovat i usmjeravat jednosmjerno. Rjetko da nepisem nikad se ne prica o HAM SPIRITU kad je HQ takmicenje.Valjda je interes nacije prioritet HI.
Prije svega treba se pitat koliko to nas u takmicenju pita dali je freq. slobodna ili dali je vec netko tu.Mislim da imam dovoljno staza u ovom hobiju i da sam radio u manje vise u svim kombinacija takmicenja.Pricat na ovu temu je isto kao kad gledas reli trku i pitas se zasto ovde voze +90 a ogranicenje je 50km/h. Pravila takmicenja su jasna i taj vikend mozete demokratski da upalite stanicu ili da ne upalite.Ako ste istu upalili onda ste iznenadjeni kako svi"nesto rade"...
  Po "pravilima" band 40m trebao bi da bude barem do 9,5mhz da bi se "narodne mase "ugradile, .Koliko su neki operatori u M-M/M-S  losi ili jos gore koliko je netko "nekulturan" naj bolje govori broj veza koje urade. Dali netko misli da i nekom gigantu od 5kw nedodje netko u 200hz.Spot kao spot je pozeljan, ali da bi imao neku korist od istog moras imati nesto sto se zove malo srece. Logicki je da u nedostatku slobodnog prostora budem sklon da se naslonim na nekog tko je  relativno slabiji.Sad pisat ovde sta je kad se digne"sum"pa necujes nista... ,  nekim slucajem imas pola banda lazno slobodnog i sav sretan zoves i zoves cqcq.Dali je bezobrazno kad pogasim filtere i vidim da mi je netko dosao u 500hz i rastur, ali eto u 250hz imam i ja svoj dio neba.
Za kraj nitko u lokalu nesmeta namjerno drugom , jednostavno je vec objasnjeno prije. Srecom bandovi su dovoljno siroki i kad neki "dupli egzotici" mogu da rade na 7070 khz onda neznam o cemu dalje pisat. Antene su relativna stvar na obadvije strane i to sto neko ima nesto vise puta za neki band , nedaje pravo da mora sve cuti , nego samo povecava tu vjerojatnocu.

E79D - Dalibor

9A2TN

Vidim da su neki promašili temu. Nije riječ o snazi, o želji za prvim mjestom jer si iz male zemlje ... itd.
Riječ je o kulturi ponašanja na opsegu.
Zar je npr Španjolskoj u nogometu (svjetski prvak) ako igra protiv Malte dopušteno da lomi noge protivniku samo zato što je jači? Zar za Španjolsku ne vrijede ista nogometna pravila kao i za Maltu.
Obično ti koji lome noge čak se i ne ispričaju. A i to spada u kulturu ponašanja.
Zato, pustimo antene, filtere i druge izgovore.
Ili si radioamater ili nisi. Sam odredi svoje mjesto.

9a6c

A čujte, svaki jači kontest je mali zoološki vrt i ovakve situacije se događaju. Istina je da malo zaboli kad te zemljak nagazi, ali valja imati na umu da na ovom bandu u neko vrijeme signal od 90W i s vertikalkom možda nije baš čujan, za razliku od nekoliko kW i elemenata.
U trci za vezama istinabog upit o zauzetosti frekvencije počesto izostane, ja ga uvijek plasiram, ali nisam još dostigao nivo kad s eto ne radi pa se pravim pristojan ;D

I meni se znalo događati da mi neki delija sjedne u krilo i onda imaš dva izbora - praviš se gluh i lupaš dalje ili odeš i potražiš neko mirnije mjesto. Ono prvo je u pravilu neproduktivno, šta da se radi ::)

Preboliti i nastaviti, ne znam šta drugo...

9A5F

9A2Z zakopajmo ratne sjekire pozivam te na čašicu razgovora.(TAKO NAS MALO U VARAŽDINU I NEMA RAZLOGA DA SE NE VIDIMO I POŠTUJEMO) mali komentar na nove snage u radioamatreizmu kada smo mi bili mladi nije bilo interneta moj sin kaže da nije nikakvat problem uspostsviti vezu preko skajpa praktički na bilo koj   kraj svijeta.Ovo pišem sa dobrom namjerom jer nemamo mlade snage. Meni je 55godina i relno vidim da je HRS klub staraca!

9a6c

Kolega, ako ste vi s 55 stari, ja NISAM - meni je tek 25 :P

Za piće potpisujem, nema smisla ratovati oko megahwata, bolje je piti i ne nervozan biti. Frekvencija ima kolko te volja, a kontest će navodno biti idogoine u isto vrijeme..

Živili

9A5F

Bravo GOGO ako dođeš u Varždin imaš piće od mene!

9a6c

E kume, slabo ti ja pijen, ali iman poznanika koji su za divljenje pa ćemo se dogovorit ;D

Ajmo lagano, gotova je panika oko cqww, biće bolje

9A3TY

Nije ham spirit u contestu samo poštivanje drugih i poštivanje ograničenja snage nego i svih drugih pravila.
Npr. ako se prijavljuješ u M/S onda i radi sa jednim (dva) uređaja, a ne sa njih 10.
Zahvaljujući javno objavljenim logovima postane vidljivo kako se postižu neki vrhunski rezultati.
Čak i domaći obaratelji rekorda izgleda boluju od "boljke" da im CAT interface čas radi čas ne radi.
I to bi trebalo biti na čast lijepoj našoj ???
Čudi me samo kako organizatori to još uvijek toleriraju.

73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Sasvim je nebitno koliko će postaja popaliti neka M/S ekipa, bitno je da ih koristi u skladu s pravilima ???  Ukoliko organizator nema primjedbi na pojedini log, a ni ostali sudionici natjecanja, ne vidim šta bi se onda iz javno objavljenih logova jo trebalo iščitavati ??? Pa taman da je i rekord u pitanju. U eri SDR-a i skimmera, CAT ili ne CAT...
Valja poslušati kako to radi P33W ekipa po starim pravilima na dvije frekvencije unutar istog banda, e to treba znati. Tehnički izazovno, a sve po propisu.