• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HAM SPIRIT

Autor 9A2TN, 23. Studeni 2013, 21:16:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Citat: 9a3ty  u 27. Studeni 2013, 15:31:25

A di je ham spirit kad komisija HRS-a ne priznaje tonske zapise koji se naknadno pošalju? Naknadno u smislu nakon isteka za predaju logova a ne nakon što istekne rok za žalbe.
Znači, trebamo biti vidoviti pa znati da je netko slučajno ili namjerno pravio greške i probleme i poslati unaprijed tonski zapis?

Ivo pozdrav, NHF ali kako sam i malo prije rekao, pravila postoje da čitaju i primjenjuju:

Izvod iz Općih pravila KV natjecanja:

Natjecateljsko povjerenstvo

Za kontrolu regularnosti natjecanja, obradu dnevnika veza i rješavanje primjedbi nadležno je natjecateljsko povjerenstvo, koje je svojim sastavom identično sastavu KV povjerenstva. Voditelj KV povjerenstva je ujedno i predsjednik natjecateljskog povjerenstva.
Video i audio zapisi natjecanja od strane sudionika u slučaju primjedbi mogu se prihvatiti kao vjerodostojni dokaz samo u slučaju da su dostavljeni povjerenstvu prije isteka roka za dostavu dnevnika veza.
Natjecateljsko povjerenstvo je ovlašteno koristiti službene audio i video zapise natjecanja u svrhu dodatne kontrole, te može provesti i dodatne mjere za kontrolu regularnosti natjecanja u smislu provjere rada određene postaje uz prisutnost kontrolnog operatora tijekom natjecanja.  U slučaju da postaja nad kojom se želi provesti mjera kontrole istu ne dopusti, sve veze tijekom natjecanja s tom postajom bit će poništene.

QV

9A3TY

Adame, nisam ja rekao da to nije po pravilima već sam postavio pitanje a gdje je tu ham spirit.
Zašto je netko imao potrebu ograničiti rok do kada se treba dostaviti tonski zapis?
Pa logično je da se prvo objave rezultati i UBN-ovi pa da onda dokazuješ da nešto nije u redu.
Zamisli da ti se sudi za nešto i da kao dokazni materijal možeš rabiti samo ono što si dostavio sudu PRIJE nego li su podigli optužnicu protiv tebe. Nema logike, zar ne?

No, meni se čini da je ham spirit u natjecanjima davno umro. Sve je podređeno rezultatu. Ispada kao da je to najvažnija stvar u životu.

Zar nije glupo i kad se nečega u pravilima držiš striktno a nečega ne.
Npr. ako ćemo ići s drastičnim primjerima - ako moraš u logu zapisati točno ono što ti je sugovornik poslao zašto svi 5NN pretvore u 599 umjesto da u logu upišu 5NN? Znam, smiješno je ali ako se striktno držiš pisanih pravila u nekim kontestima tako bi ispalo. Ali ja nisam kontester i ne čitam pravila pa bolje da ni ne komentiram ništa, zar ne?!  ;D

Već sam i spominjao tipičan primjer ne-ham spirit ponašanja. : ja kucam CQ malom brzinom a genijalac mi odgovara tako brzo da ga ni moj zastarjeli PC ne bi dekodirao. Jer on lovi bodove i nema vremena za sporo kucanje. E pa ja se ubuduće ne budem javljao takvima.

A da pravila igre idu u korist velikima vidi se i recimo na primjeru dogovaranja veza. Kao, zabranjena je uporaba interneta za dogovaranje veze ali dozvoljava se cluster i skimmer i na bandu se moš dogovarat koliko god hoćeš i kako god hoćeš. I tako su veliki uvijek na clusteru a mali nisu, veliki se bez problema dogovaraju za vezu na drugim bandovima a mali to ne mogu, ... i onda na kraju svrstaju i velike i male u isti koš. Neš ti športskog natjecanja. Je, šport za bogate. Bogate koji sebi mogu priuštiti opremu, ekspedicije, kupovinu terena, .... Ali to nema veze s ham spiritom pa prestajem.

73 de Ivo, 9A3TY

9A1UN

Neznam kakve veze ima cat sa tvojom insinuacijom. Uostalom ako sumljas u nas rad posalji prituzbu na cq comiitee. Oni imaju sdr snimke kojima se provjeravaju prisutnost 2 signala oli dodji osobno na 9a1p za vrijeme bilo kojeg contesta i uvjeri se sam. Kroz 9a1p godinama dolaze i guest ops pa ovim izjavama osim nas vrijedjas i sve njih,a ima ih sigurno 20tak. Toliko o tvom hamspiritu.

73 Davor 9A1UN

9a6c

Ivo,

poslije svega napisanog, moj ti je savjet da lijepo smiriš i odustaneš - upetljao si se u materiju kojoj nisi dorastao i ako već nisi na svom terenu, bar lijepo odustani i nemoj se sakrivat iza maglovito i nejasno definiranog HAM SPIRITA kojeg svatko može tumačiti kako ga volja.

Kako si već sigurno i sam shvatio - natjecanja imaju svoja pravila i tko ih se ne misli držati, neka lijepo ide na ribe i pusti one koji se tome vesele.

Ne znam što bi smisao natjecanja trebao biti, osim biti što bolji i nedajbog pobijediti?

Ako si zbilja odlučio opaliti QRT po ovom pitanju, mislim da si dobro izabrao, a slobodno vrijeme radije iskoristi da nešto pametno pročitaš ili naučiš pa to na kraju i primijeniš u praksi - vjeruj mi - isplati se!

9A6R

Ivo, dobro te kolega svituje....nemoš ti razumit HAM SPIRIT. Moraš imat diplomu Ekonomskog vakulteta da bi ti to ušlo u možđane. ;) NHF   Na tom vakultetu je tome posvečena cila jedna godina!Je,života mi.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!