• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6XX

GSS-ovci su definitivino prepoznali svoju nišu, odnosno objedinjuju ono što su mnogim neprofesionalnim i profesionalnim službama "sekundarne" djelatnosti, neki s time imaju puno problema, npr. vatrogasci. A što se radiostanice tiče, svi GSS-ovci koje ja znam imaju svog Wouxuna.

Mislim da će s vremenom GSS definitivino dodatno umanjit neku našu potencijalnu ulogu. Iako se slažem s većinom argumenata koje je iznio 9A3TY svakako podržavam sve one koji se time bave ili pokušavaju baviti - pa makar da se sve svede i na savjetodavnu ulogu. Uz nekakvu tehničku kulturu koju bi trebali širiti ovo je gotovo jedina značajna društvena vrijednost radioamatera. Kada znamo da se s tehničkom kulturom/edukacijom jako ne bavimo, ne znam što bi nas u budućnosti trebalo razlikovati od skupljača poštanskih markica.

73,
Hrle - 9A6XX

9A5ALL

Citat: 9A6XX  u 07. Veljača 2012, 11:03:33
Kada znamo da se s tehničkom kulturom/edukacijom jako ne bavimo, ne znam što bi nas u budućnosti trebalo razlikovati od skupljača poštanskih markica.

Na žalost si potpuno u pravu. Al tu smo si krivi sami. Tehnička kultura kao takva praktički ne postoji. Izvlačimo se na nezainteresiranost mladih za HAM, kao internet je uzeo svoj danak - međutim, stanje na terenu dokazuje suprotno. Mlade itekako interesira HAM ako ga im netko prezentira.

9A6NDD

Woxune koristimo, ali nema baš svatko svoga  ;) ... svaka stanica ima određeni broj, ali naravno trebalo bi još i da bude za rezervu.
Moj stav je takav da uvijek treba odvojiti profesionalne komunikacije od naših amaterskih. Profesionalne službe moraju težiti tome da su u svakome trenutku operativne, a ne da čekaju volontere (mada su i GSS udruga građana i volonteri, organiziranost je na profesionalnom nivou) tipa radioamatera ili u nekim drugim slučajevi drugih amaterskih udruga. Pomoć sa strane je dobro došla, ali samo u krajnjoj nuždi.
Mi možemo pomoći (mislim na RA) i moramo biti u mogućnosti, ali treba realno sagledati našu ulogu i mogućnosti i prema tome se ravnati.
Drago mi je da postoji band plan za komunikaciju, još bi bilo dobro da se zna da li netko i na kojem području sluša određenu frekvenciju na koju se može javiti u slučaju potrebe. Ako nitko ne sluša onda i slaba korist od toga ... Tu mislim posebice na UKV simpleks kanale, jer je domet ograničen pa treba biti i na više područja više ljudi na raspolaganju.

73

9A2Z

Ivane, 9A3TY imaš odgovore na svaku našu diskusiju, sa ničim se ne slažeš???. Ti bi bio dobar savjetnik za stvaranje panike tamo gdje je nema. Kakove veze u toj priči imaju Mirko i Slavko, Josip Broz Tito, drug Sava Kovačević. Kako se oni uklapaju u HRSVKS eto, nije mi jasno. Pokušavam to odgonetnuti ali nemogu???
Ovdje kod nas na sjeveru imamo snjega svake godine. Imamo sela i zaseoke nedostupne nekoliko dana i nema panike. Ljudi se organiziraju, jedan drugome pomogne i stvari se za nekoliko dana normalizirju. Netreba tu puno mudrovati, mi smo radio-amateri, posjedujemo vlastitu opremu i ako nas netko zatreba odradit ćemo, vjarujem dobro, svaki zadatak.

9A3WP

Citat: 9A6XX  u 07. Veljača 2012, 11:03:33
...podržavam sve one koji se time bave ili pokušavaju baviti - pa makar da se sve svede i na savjetodavnu ulogu. Uz nekakvu tehničku kulturu koju bi trebali širiti ovo je gotovo jedina značajna društvena vrijednost radioamatera...

Bravo Hrle !!

Jedan si od rijetkih pametnih koji je prepoznao o čemu se radi.
Slažem se s tobom u potpunosti.
Svi ostali "pametnjakovići" koji su se uzjogunili ovdje mogu slobodno pronaći neki svoj put.
Da li netko brani bilo kome ovdje da napravi i pokrene neki svoj projekt?
Još k tome ova tema bi siguran sam bila vrlo zanimljiva kao projekt
za dobiti sredstva od fondova EU !!

op.a. ovo je samo jedan moj skroman komentar, osobno mišljenje, NHF.

73 Goran, 9A3WP.
##
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A3TY

Citat: 9A3WP  u 07. Veljača 2012, 14:50:39
Svi ostali "pametnjakovići" koji su se uzjogunili ovdje mogu slobodno pronaći neki svoj put.

Gorane, čemu takve kvalifikacije? Pa valjda živimo u demokratskom društvu i članovi smo udruga koje su članovi HRSa koji je demokratski savez i tim slijedom imamo pravo izraziti svoje mišljenje pa ma kako se ono nekome ne sviđalo.
Niti se osjećam kao "pametnjaković" niti mislim da sam se uzjogunio. Samo mislim da mogu otvoreno izražavati svoje stavove i pokušati utjecati na to da se neke stvari promjene.

Citat: 9A3WP  u 07. Veljača 2012, 14:50:39
Da li netko brani bilo kome ovdje da napravi i pokrene neki svoj projekt?
Još k tome ova tema bi siguran sam bila vrlo zanimljiva kao projekt
za dobiti sredstva od fondova EU !!

Nitko nikome ne brani da pokreće svoj projekt ali HRSVKS nije Hermanov projekt niti Goranov projekt niti Ivin projekt već HRSov projekt i stoga valjda imamo pravo komentirati ga. Ili je ovo još jedan primjer "demokracije" kao kad se meni izbriše avatar jer je "NE" a drugima se ostavi jer je "ZA". Ako je onda se moramo svi još puno učiti demokraciji.

Citat: 9A2Z  u 07. Veljača 2012, 13:07:05
Ivane, 9A3TY imaš odgovore na svaku našu diskusiju, sa ničim se ne slažeš???. Ti bi bio dobar savjetnik za stvaranje panike tamo gdje je nema.

Stjepane, žao mi je što me tako doživljavaš. Nemam ja odgovore na svaku "vašu" diskusiju niti je točno sa se s ničim ne slažem a najmanje mi je cilj stvaranje panike. Cilj mi je samo ukazati na nedostatke kako u sustavu tako i u ponekad nekorektnom odnosu pojedinaca (bilo iz vrha HRS-a bilo pri vrhu HRS-a) prema ostalim članovima udruga koje su članovi HRS-a.

Kakove veze u toj priči imaju Mirko i Slavko, Josip Broz Tito, drug Sava Kovačević. Kako se oni uklapaju u HRSVKS eto, nije mi jasno. Pokušavam to odgonetnuti ali nemogu???

Čuj, nisu ni meni jasne Picassove slike pa se baš ne opterećujem s tim. Jednostavno preskoči sve što ti je nejasno.

Ovdje kod nas na sjeveru imamo snjega svake godine. Imamo sela i zaseoke nedostupne nekoliko dana i nema panike. Ljudi se organiziraju, jedan drugome pomogne i stvari se za nekoliko dana normalizirju. Netreba tu puno mudrovati, mi smo radio-amateri, posjedujemo vlastitu opremu i ako nas netko zatreba odradit ćemo, vjarujem dobro, svaki zadatak.

Upravo tako. Za razliku od vas mi smo navikli vidjeti snijeg svaki 10-15 godina i to u količinama dostatnim za jednog mini snješka. No vremenska situacija se zadnjih godina mijenja a izostala je odgovarajuća promjena u razmišljanju kako ljudi u vlasti, pri vlasti a bome i nas ostalih. Stoga bi bilo dobro da se zajedničkim snagama kao i kod vas rješavaju sasvim normalni ljudski problemi. 

I da zaključim, da li očekuješ da recimo NATO objavi dizanje stupnja pripravnost na svom webu kako bi članice saveza to mogle vidjeti? Ja ne. Isto tako ne očekujem ni ovakav proglas kakav je osvanuo na naslovnoj stranici našeg weba.
Pa ljudi koji išta kuže će nam se smijati. Koja je to ekipa koja baterije, akumulatore i agregate kontrolira tek kad je već nastupila frka. Pa zna se da treba redovno obnavljati zalihe goriva, paliti agregat, mijenjati odstajalo gorivo, mijenjati ulje, voditi dnevnik rada agregata, .... ako želiš kvalitetno odraditi povjerene ti zadaće, sve drugo je dječja igra.

Ne želim omalovažavati ničiji rad jer svatko ko je išta samostalno napravio zna cijeniti tuđi rad i trud i zna koliko je potrebno da bi se nešto postiglo ali ipak neke stvari treba zvati pravim imenom i ne zabijati glavu u zemlju kao noj, zar ne?!

Živi mi vi bili, utopljeni i čili.

73 de Ivo, 9A3TY

9A5ALL

@9A3TY

To kaj veliš stoji, mi jesmo, kak i sama riječ veli, radioamateri, što nas po defaultu svrstava na suprotnu stranu od profesionalaca.
Međutim, "moć" koju posjedujemo samom činjenicom da smo u mogućnosti komunicirati kad sve drugo stane nije zanemariva, i treba ju iskoristiti u slučaju da za to postoji potreba.
A kao što rekoh, nedaj Bog da zatreba. Ne zato jer bi radioamateri u tom slučaju bili beskorisni (dapače, mislim da nas se može dobro iskoristiti, i da bi nam to trebalo biti na čast, čak i u neku ruku moralna obaveza), nego zato jer ako zaista dođe do te situacije to nikak nije dobro.

Iz tvojih postova nebrem zaključiti dal kritiziraš uopće ideju da se radioamateri organiziraju u kriznim situacijama, ili samo način na koji se to trenutno provodi.

Jer ako je ovo prvo, onda idemo ukinuti i ove jadne ostatke civilne zaštite, pa izviđače (jer, ima profića da postave i vode kamp - moreš si misliti).

9A6R

Baš čitam sve što ste napisali i čudim se.Izgleda da mnogima nije jasno da u neovisnoj HR kao RA uopće nismo prepoznati!!U onoj nesritnoj,bivšoj barem smo davali telegrafiste za vojsku,teleprinteriste,telefoniste i kondicionirali iste.Stariji RA će se sjetiti ali ne ovi mlađi kao Hrle.Oni o tome pojma nemaju jer im valjda to nije imao ko ispričati. ::)
A Savez ka Savez nije kriv već onaj tko mu je na čelu,ko ga vodi.
Tu trebamo imati"mačka"koji će izburgijati ta toliko potrebita sredstva,mislim na opremu ne nužno novce.Ako je mogao GSS zašto mi nismo?Dobro,oni direktno spašavaju ljudske živote i ,red je da dobiju i više ali i mi smo se mogli malo"ogrebsti".Samo mi se nemojte zgražavati na stil pisanja.Tako se to radi na Balkanu.U nekoj uređenoj državi tipa U.S.A.,DL možda i drugačije ali kod nas jok.Ovi iz GSS-a su krv i znoj pustili da bi dobili što već jesu.Jer i oni su volonteri,ne mogu zaraditi ako spasu bakicu iz snijega!
A di smo mi u toj priči?U zemlji Nedođiji.
Neću ulazit u priču ALE,nek se s tim bavi tko hoće i koga to zanima.Ja uvijek sam mogu sastaviti jedan do dva kompleta od A do Ž.Napajanje nije problem.Ima danas agregata i akumulatora di god hoćeš.
Problem je u tome što se meni čini da on leži u svima nama a to je da smo potpuno nezainteresirani kao RA pojedinačno ali i kao Savez RA.Dovedeni smo na samu marginu događanja i od tamo teško da ima povratka.Da mi poslije nebi netko dobacio da samo pričam a da ništa ne radim,samo da pripomenem.Nekoliko god.aktivnosti tijekom Domovinskog rata,sve radioaktivan.U Jugi puno ljeta dežurao na UKV-u u RMZO radi požara a i bio na terenu u nekoliko njih.Štafete Mladosti neću spominjati jer se sad mnogi s tim sprdaju.Tada su bili manji od makovog zrna!Nabavke lijekova,spajanje stanica/telefon ratom razdvojenih obitelji.Ima još toga,ko će se svega sitit.
Na koncu.Ako nas ovo društvo ne treba i nismo mu potrebni onda čemu taj HRSVKS?Osim par vježbi nisam primjetio nekih "pravih" akcija.Možda ih je i bilo pa ja neznam za njih ???
Bile su i poplave,požari eto i snijega-leda pa ćorak.Koji HRSVKS?Pokazne vježbe,za koga?

73,9A6R

P.S. Nedaj Bože potresa!
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6R

Negdi sam pročita biser da još nismo ustrojeni?Koliko još triba proć godina da se ustrojimo ???

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A7PJT

Tesko  je  ovo  pohvatati ko o cemu pise samo  neznam  zasto  neki ode trpaju GSS ?
Oni nas  sigurno  ne  spominju (jer neznaju za nas) , a  ako im neko hoce  pomoc  neka im se prikljuci.

Ja bi  ipak  da mi jedan lumen  objasni kad  se   to aktivira  HRSVKSKNS i ALE  i za koje  je  to  nivoe  planiran ? !?
Jeli planiran samo za  glavesine i ostale povlastene  ,  a  obican puk  neka   se snalazi kako zna ?

Sramota  je   da  je  ova uzbuna  proglasena posli 2 dana  od pocetka ovoga  ledenoga doba na jugu  , i  24h  posli  izvanrednog stanja.To se nemoze nicim  opravdati  i  pravi je pokazatelj da je sustav HRSVKS  potpuni promasaj , a oni koji ga vode nesposobni i  nestrucni.

Pitam se sta bi bilo da  se, recimo , izlila neka  rijeka , nazovimo  je Sava i zaprijetila  pucanstvu ?
Koliko bi onda vrimena proslo  do  proglasenja  toga   pripravnog stanja  ?

Ni u ovome nismo svi jedanki , i  to  je pokazatelj da  je jug  a posebno Dalmacija dobra samo  ljeti
kad treba doci  razladit noge  u moru .
Ni jedno  bezvezno (jer i je bezvezno i beskorisno) pripravno stanje niste  mogli na vrime objavit.
Sramite  se . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2VX

Sve lijepo radi... na papiru. Vi ste u Splitu otišli najdalje u tome. 9A0St bi trebao biti stalno na ALE. Ali kakve koristi kada se nitko ne želi prihvatiti glavnoga posla? Rada na postaji u za to odredjenim službama. Glavni je problem kamo slati obavijesti? Ako nemaš kome onda si se uzalud trudio poslati poruku. Treba kramp u ruke i razbiti taj led, pa krupne soli i eto klizište ode u more!
Dečki na jugu držte se!

9A2Z

Gdje je problem?. Sve radi što se tiće sistema postoječih veza. Čemu panika. Zbog čega aktivirati sistem HRSKVS?Jure , sve piše gdje se koristi sistem ALE. Pustite to Institucijama da razmišljaju o tome kada će se pokrenuti sistem HRSVKS . Mi radio-amateri smo tu ako zatreba, uvijek spremni. Momentalna situacija kod vas je čiščenje leda sa cesta i ulica. Oko toga se angažirajte. Pomognite ljudima gdje je to potrebno. Tako mi to radimo ovdje u Varaždinu.

9A6AA

O ljudi moji što vi napričaste ovdje!

Ma, gdje su to ovih dana trebale biti angažirane "jake snage HRSVKS-a"?

Da nisu možda trebali jednog radioamaterskog specijalca zrakomlatom prebaciti u zaleđe Imotskog pa da on od tamo javlja o visini snijega? Ili možda da nosi kruh smrznutim starcima? Ili možda da iz Splita javlja da je bilo više od 500 prijeloma ekstremiteta? Ili da skuplja ribu koja je bura izbacila vanka od Zrića do Paga?

Kakav HRSVKS, kakvi bakrači!
Govoreći o situaciji u zametenim selima iza Vrgorca, mediji kažu: "jedina komunikacija sa svijetom je ona telefonska" (!)

U ovim trenucima, od nas radioamatera najveća korist bi bila očistiti snijeg ispred svoje kuće, radiokluba..., te provjeriti da ne padne naša antena nekome na glavu...

A što nam nosi jutro - to ne znamo...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5EX

Dragi moji radioamateri.
9a7pjt/9a6r/9a3ty moram zaključiti da nemate pojma o čemu razglabate ovdje! Prije svega nemate informacije o čemu govorite - niste se ni potrudili - da do njih dođete!? Jer to vas ne zanima!
Neznate čemu HRSVKS pa ni što to je!
Mene zanima što misle radioamateri koji se nisu javili napisom ovdje, a znam i zašto to nisu napravili. Shvatili su
tko će im biti sugovornik, imaju pametnija posla. Kad znaš s kime imaš posla, tada je sve lakše.
Obračam se onim radioamaterima koji su shvatili o čemu se radi i znaju što je HRSVKS.

ALE sustav radi i dalje i to neprekidno unazad dvije godine i služi potrebi za koju je namjenjen.
U slijedećem periodu će se nastaviti sa edukacijama , koliko to budemo mogli organizirati. Ima i uređaja i opreme
, sada treba obuka operatora da bi mogli koristiti uređajima , prije svega ALE sustavom i PACTOR 3.
Zadnja vježba gdje su sudjelovali radioamateri, bila je terenska vježba "Kupari 2011" traganje i spašavanje u ruševinama zgrada u kompleksu uništenog hotela Kupari u Kuparima. DUZS je organizator vježbe u kojoj su sudjelovali radioamateri RK "Dubrovačko Primorje" i sustav veza HRSVKS. Pri tome je korišten KV sustav ALE i PACTOR 3 pomoču kojega su slani e-mail putem Winlink sustava i poruke. Za slanje e-mail korišteni su RMS serveri ON0FS I S51SLO. Koristile su se frekvencije od 80-10m. Za lokalne veze koristili su se repetitori 2m i 70 cm, i S20. Ovo je prvi put da su  na ovakvoj vježbi sudjelovali i radioamateri. Specijalističke snage DUZS su u krugu svog djelovanja koristili TETRA radio sustav.  Specijalističke jedinice su se sastojale od ekipa za traganje
HGSS sa psima, Ekipa za spašavanje iz visina i dubina, ekipa za izvlačenja iz ruševina, RKB zaštita, Pokretna bolnica Ministarstva zdravstva......prehranu je organizirao HCK itd.....
73 de 9a5ex

9A2JG

Hermane, bez ljutnje, i povisilica, da li ti to pišeš službeno, na neslužbenom mjestu ?
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske