• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A9L

Citat: 9A5EX  u 05. Veljača 2012, 21:29:44
Poštovani,
Proglašavam PRIPRAVNO STANJE za sve pripadnike HRSVKS, i sve druge radioamatere.
Potrebno je pripremiti radio opremu koju posjedujete, da može raditi bez napajanja iz
gradske mreže. Provjeriti stanje baterija , akumulatora i agregata.
Regionalnim koordinatorima u slučaju potrebe stoje na raspolaganju infrastruktura u
centrima 112, oni imaju UPS i gregat u sklopu zgrada. U regionalnim centrima postoji i
kratkovalni uređaj koji se koristu u tu svrhu.
HRSVKS počinje sa aktivnostima kada prestaje opskrba strujom iz gradske mreže i kada su u prekidu sve radio i druge komunikacije.

Zadužuju se koordinatori regija da navedeno organiziraju prema svojim mogučnostima
i opremom koju imaju . Uspostave kontakt sa  nadležnim  u Državnim upravama za zaštitu i spašavanje ukoliko za to postoji potreba.

Na stranici HRSVKS su sve frekvencije koje ćete koristiti.
http://www.hrsvks.com/frekvencije

Željko Herman, 9a5ex
Glavni koordinator HRSVKS

Pitanje:

Zasto se ovakva "zapovijed" obznanjuje ovdje, kad je jako puno puta naglaseno (i od najvise rangiranih urednika webstranica i webmastera) da ovo NISU SLUZBENE STRANICE HRS-A" a ne objavljuju se putem hvaljenog sistema HRSVKS. Koliko smo upoznati sistem funkcionira nonstop. Ili citamo na krivim stranicama pa ni ovo proglasenje PRIPRAVNOG STA NJA isto nije sluzbeno.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3Z

Sinoć na vijestima u javnim medijima pobrojali su sve institucije koje su aktivne ili u stanju pripravnosti u vezi s nepogodama koje su prošle/najavljene. HRSVKS u toj priči nitko ne spominje. Ovako, ispada, na temelju ovog i svih prošlih priopćenja i fotografiranja, da se mi guramo i gubimo energiju tamo gdje se naš rad uopće ne honorira.

9A5ALL

Citat: 9a3z  u 06. Veljača 2012, 04:23:06
Sinoć na vijestima u javnim medijima pobrojali su sve institucije koje su aktivne ili u stanju pripravnosti u vezi s nepogodama koje su prošle/najavljene. HRSVKS u toj priči nitko ne spominje. Ovako, ispada, na temelju ovog i svih prošlih priopćenja i fotografiranja, da se mi guramo i gubimo energiju tamo gdje se naš rad uopće ne honorira.

Ah, općenito se radioamatere ignorira. Dobri smo samo u nedajbog kriznim situacijama.

9A5ALL

Citat: 9a3ty  u 06. Veljača 2012, 01:38:54
Također smo naučili da "HRSVKS počinje sa aktivnostima kada prestaje opskrba strujom iz gradske mreže i kada su u prekidu sve radio i druge komunikacije".
Još da čujemo kako ćemo to saznati da je prestala opskrba strujom i da su u prekidu sve radio i druge komunikacije .... (naravno sve radio komunikacije su u prekidu ali naš HRSVKS i dalje radi  ;D )

Pa u biti, problemi i nastaju nestankom struje. Npr. upravo sad postoji realna opasnost da se to i dogodi (pucanje vodova na dalekovodima).
A kad nestane struje, možeš zaboraviti na sve ostale vrste komunikacije (mobitel, internet, repetitori...)

9A3VV

Citat: 9A5EX  u 05. Veljača 2012, 21:29:44
...Provjeriti stanje baterija , akumulatora i agregata...
Na zapovjed! Provjereno: baterija - komada dva (Maglite - velika i mala), akumulator - komada jedan (u autu), agregat - više komada (u dućanu, a mirovina potrošena za mjesec dana unaprijed :-[)... Uređaj - da (komada dva: TS-480SAT + vokac za 2 m), žičana antena - da, vreća za spavanje - da, duge gaće - da (više pari ;D)... Ready to go ;D Manje-više...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A7PJT

Citat: 9a3ty  u 06. Veljača 2012, 01:38:54
Citat: 9A7PJT  u 05. Veljača 2012, 23:01:21
sta je razlog da   je PRIPRAVNO  STANJE  (kako gordo zvuci) proglaseno bas danas ? !

Kako to misliš što je razlog? Pa ti si razlog. Da nisi prozvao ekipu ovdje na forumu ne bi se ni javili s proglasom radnom narodu.  ;D

Citat: 9A7PJT  u 05. Veljača 2012, 23:01:21
Ali da  zivimo  u Hrvatskoj  pa nje  ni  cudo   da se ova  lakrdija  dogada i da za nju nece niko
odgovarati . ..  ..   kao   i  uvijek !

Još malo. Kad uđemo u Jurop onda će to sve biti organizirano tip-top.

No, da nije svako zlo za zlo, dokazalo se još jednom.

Naučili smo puno toga.

Npr. mislili smo da je oprema za sustav veza u kriznim situacijama uvijek u pripremi (jer se nikad ne zna kad može ustrebati) kad eto saznajemo da treba proglas da se pripremi. I to preko interneta.
Oni koji su ostali odsječeni od svijeta i imaju na raspolaganju samo radioamaterske voki-tokije baš non-stop vise na internetu u iščekivanju proglasa.

Također smo naučili da "HRSVKS počinje sa aktivnostima kada prestaje opskrba strujom iz gradske mreže i kada su u prekidu sve radio i druge komunikacije".
Još da čujemo kako ćemo to saznati da je prestala opskrba strujom i da su u prekidu sve radio i druge komunikacije .... (naravno sve radio komunikacije su u prekidu ali naš HRSVKS i dalje radi  ;D )

Ovo me neodoljivo podsjeća na paintball ili neke druge dječje (ratne) igre i možda bi se još i nasmijao da nije riječ o krajnje ozbiljnim stvarima.

No, tko je pomno pratio razvoj sustava i diskusije na tu temu ništa drugo nije mogao ni očekivati. Sva sreća da nikome nije zatrebala radioamaterska pomoć jer su svi profesionalni sustavi normalno odradili svoj posao.

Ivo,

sjedni  5 ;)    , jer  sam upravo  to  htio rec/napisat .

Da nije  tragicno  bilo  bi  zabavno  , . ..  i to  jako .
Samo  mozda   i sve ovo  nebi   ispalo ovako  kako je  da je naziv HRSVKS-a  ispravan -

HRSVKSKNS

ili ti  ga  u prevodu ,

-HRVATSKI RADIOAMATERSKI SUSTAV VEZA ZA KRIZNE SITUACIJE KAD NESTANE STRUJE- !  !  !

Znaci  po ovome ispada  kad NITKO nebude mogao  uspostavit  bilo kakvu vezu,kada cemo se na par  sati vratiti u  mracni  srednji vijek , onda  nastupaju oni,
prekaljeni  i  opremljeni  radioamateri koji  ce  rijesiti taj problem .
Koja  je to  budalastina i utopija  i  neznam ko to jos  pije ?

Cijeli  ovaj  "projekt" je   nista  drugo  nego potpuni  promasaj i mazanje ociju  nekome i mislim da je  doslo
vrime , posto  kriza u 9A jos traje  i "reze"  se na sve strane, da se i ovo ukine  .
Zali Boze  novaca  potrosenih  na  opremu , ali bolje  je  stati  sada sa ovim  i   dati  dite  materi pa neka
veze u MRACNIM kriznim situacijama   rade oni koji su  za to placeni  . . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A5ALL

@9A7PJT

Tvoja je izjava samo dokaz da nitko nikad ne uči iz povijesti.
Profesionalne službe? Koje to? S čime one raspolažu i s kojim ljudskim resourceima?
Npr. Civilna zaštita grada Zagreba broji 4.500 članova. Kaj stvarno misliš da je moguće zaposliti 4.500 profesionalaca?
Općenito je civilna zaštita kao takva srozana na nulu, jer je kao "komunističko naslijeđe". U civilnu zaštitu spadaju i radioamateri koji su pozvani da ako mogu, pomognu - kolko mogu.
BTW, ni GSS nije profesionalna služba pa očito svoj posao obavljaju vrlo profesionalno.

Neznam kaj zapravo nije jasno. U slučaju nestanka struje vraćamo se doslovno u srednji vijek. Nema GSMa, nema telefona (pogotovo ne danas kad je sve VoIP), nema komunukacije osim p2p, a nju posjeduju upravo radioamateri. I zakaj onda to ne iskoristiti? Oni su tu di treba, prije pojave bilo kojeg oblika profesionalne službe. I uvijek dobro odrade posao.

Ne treba se vraćati jako daleko u povijest da se to argumentira. Recimo, domovinski rat. Zasluge radioamaterima malo tko prizna (kaj je ponižavajuće), al su neizbrisive.
Katastrofe diljem svijeta? New Orleans?

Uglavnom, Nedaj Bog da treba, a trebat će.

9A3VV

A možda ti ne kužiš 9A3TY i 9A7PJT? Jer ovako kako je cijela stvar postavljena sve i izgleda kao nekakva dječja igra.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3TY

Citat: 9A5ALL  u 06. Veljača 2012, 23:50:30
Tvoja je izjava samo dokaz da nitko nikad ne uči iz povijesti.
Profesionalne službe? Koje to? S čime one raspolažu i s kojim ljudskim resourceima?
Npr. Civilna zaštita grada Zagreba broji 4.500 članova. Kaj stvarno misliš da je moguće zaposliti 4.500 profesionalaca?

Moram priznati da sam malo zbunjen. Jel mi ovdje razgovaramo o radio komunikacijama ili o lopatanju snijega, prevoženju bolesnih i nemoćnih, dijeljenju hrane i vode,... Jel tebi jasno da kad se trebao osloboditi Knin da su se brda probijala i ceste nastajale u jednom jedinom danu. Znaš li čija je to bila mehanizacija? Od Civilne zaštite? Think again.

BTW, ni GSS nije profesionalna služba pa očito svoj posao obavljaju vrlo profesionalno.

Svaka čast GSSu. Zaista su izvrsni. Ali da li bi mogli obavljati svoj "posao" da od države nisu (konačno) dobili opremu, financije i svu potrebnu pomoć - suradnju sa HVom (prijevoz helikopterima), terenska vozila, ...

Neznam kaj zapravo nije jasno. U slučaju nestanka struje vraćamo se doslovno u srednji vijek. Nema GSMa, nema telefona (pogotovo ne danas kad je sve VoIP), nema komunukacije osim p2p, a nju posjeduju upravo radioamateri. I zakaj onda to ne iskoristiti? Oni su tu di treba, prije pojave bilo kojeg oblika profesionalne službe. I uvijek dobro odrade posao.

Ne znam da li si primjetio ali pored skoro svakog objekta ozbiljnog telekom operatera stoji i veliki agregat.  To što ti možda imaš doma bežični telefon koji ne radi kad nema struje ili si spojen preko b-neta kojem se ne ulaže u napajanje po žici niti u backup napajanje pa ostaneš bez telefona svako malo kad škljocne napon, to nema nikakve veze sa profesionalnim vezama. Ne bih sad ulazio dalje u obrazlaganje kako za optiku treba malo energije, kako su regeneratori svakih 25 km ili čak i više, kako imaš mikrovalne veze kao backup, ...

I do kada bi tebi radio vokac ili neka radio-postaja? Dok se ne isprazni akumulator i/ili ne nestane goriva u spremniku. I što onda? Javit ćeš Hermanu da ti pošalje koju litru goriva a ceste zatvorene?? To mi je kao kad gledam neki ratni film i ekipa praši iz automatskog oružja koje ispaljuje po 300 metaka u minuti ali nitko ama baš nitko ne ostaje bez streljiva a ne vidiš da itko vuče sanduke sa sobom.
Dok nemaš masu radioamatera i dok se organizirano ne pristupi problemu i zaduži ljude za male agregate i "comm-survival-backpack" (po mogućnosti da budu i man-powered) ništa od toga. Nekada si imao barem CBaše koji su svojom masovnošću mogli nešto i napraviti. Danas nema ni toga. Žalosno, ali ipak sigurniji sam da ću CBaše moći dozvati na našim UKV frekvencijama ako mi bude trebalo nego li centar 112 jer su CBaši svakodnevno aktivni na našim simpleksima i repetitorima a u centru 112 u Zd ne znam da li uopće imaju radioamaterske uređaje a ako i imaju ne vjerujem da ih slušaju.   

Ne treba se vraćati jako daleko u povijest da se to argumentira. Recimo, domovinski rat. Zasluge radioamaterima malo tko prizna (kaj je ponižavajuće), al su neizbrisive.

Našao si kome ćeš to spominjati. Rekli bi ameri "been there, done that". I upravo zato se osjećam pozvanim komentirati trenutačno stanje.
Ono što je do sada napravljeno u HRSVKS mnogi bi (opravdano) nazvali "l'art pour l'art". Što će onim jadnim ljudima Bogu iza nogu, odsječenim od svijeta i prometno i komunikacijski,  ALE sustav (kako vole naglašavati - NATO kompatibilni i po MIL standardu) ?? Njima treba radioamater u njihovom selu. A kako ćemo to imati ako nemamo masovni pokret i popularizaciju radioamaterizma?
Možda će ono što imamo na raspolaganju od opreme pomoći u slučaju rata ili napada vanzemaljaca  ;D ali za ovakve nepogode totalno smo neupotrebljivi.

Katastrofe diljem svijeta? New Orleans?
Uglavnom, Nedaj Bog da treba, a trebat će.

Nadam se da neće. Jer tada nam samo Bog može pomoći jer HRSVKS sigurno neće.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

Citat: 9a3ty  u 07. Veljača 2012, 03:28:11
...Što će onim jadnim ljudima Bogu iza nogu, odsječenim od svijeta i prometno i komunikacijski,  ALE sustav (kako vole naglašavati - NATO kompatibilni i po MIL standardu) ?? Njima treba radioamater u njihovom selu. A kako ćemo to imati ako nemamo masovni pokret i popularizaciju radioamaterizma? ...

Očigledno, neki još nisu dokučili čemu služi HRSVKS-ov ALE i za koje nivoe je planiran...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5ALL

@9A3TY; Neda mi se posebno citirati, pa ovak na brzinu:

Ne govorim ja strikno o HRSVKSu niti o ALE sustavu. Govorim o neorganiziranosti i ignoranciji. Civilnu zaštitu spominjem kao organiziranu hrpu ljudi koji sami po sebi nisu nekaj preveć obučeni, ali su tu - ima ih.
Očekivati od profesionalne službe da napravi bilo kaj je utopija. A onu sramotu od HVa di su lopatali ŠTIHAČIM lopatama bolje da nisu pokazali.
Općenito, ljudi bi da im profesionalne postrojbe počiste sneg ispred njihovih ulaza? Halo? Mislim da to govori dovoljno samo po sebi.

A kaj se tiče agregata... nekad bilo sad se spominjalo. Danas se telefon oslanja na RS/DSLAMove koji trebaju napajanje. GSM bazne stanice rijetko imaju agregate sa većim spremnicima. Osim toga, GSM bez infrastrukture ne radi.

Uglavnom,  nije mi jasno zakaj ignorirate i odbacujete radioamatere kao moguću pomoć u komunikaciji na terenu? Neznam kak je situacija kod tebe, ali u mojem kraju (ČK), ih ima dovoljno aktivnih na UKVu da imaš na koga računati.

9A2Z

Poštovani Ivo 9A3TY!!
Na samome početku tvoje "analize" stanja u HRSVKS, pišeš da si malo "zbunjan", očito, vidi se tvoj pesimizam u svemu tome. Nigdje nije idealno riješeno a pogotovo kod nas radio-amatera da imamo baš sve što je potrebno u datom momentu. Pustimo to Institucijama i Resursima koji su plačeni za to, da obavljaju taj posao a mi smo tu ako zatreba da prema svojim mogučnostima pomognemo. Nije istina da ima CB-jaša na UKV-u kako ti to pišeš. Na UKV-u su radio-amateri a ne CB-jaši. Možda su bili CB-jaši ali , pošto su položili ispit, odrađenu kategoriju, oni su sada radio-amateri.
CB-jaši koriste svoje frekvencije 40 kanala na 27 MHz (možda si zaboravio).

9A6JRZ

Pomoću projekata poput HRSVKS/civilna zaštita itd, radio klubovi su mogli obnoviti svoj vozni park (uređaje i antene). Tko nam je kriv kada nismo izvukli dovoljno.

Druga je stvar što su nam životni prioriteti drugačiji, pa nam se hobi svodi na plaćanje članarine.

HRSVKS je potreban, samo se još treba ekipirati i obučavati (npr. bilo bi jako lijepo vidjeti u GSS-ovca da priča s radiostanicom)
73 de 9a6jrz

9A6NDD

HGSS je relativno dobro opremljen sustavom veza, također postoji i mreža HGSSovih repetitora koja dobro funkcionira. Tamo gdje nastane problem, postoje zapovjedna vozila koja imaju ugrađene mobilne repetitore (i nekoliko mobilnih stanica za praćanje više frekvencija, internet veza, agregati, setovi ručnih stanica na punjačima  i sve ostalo što treba koji se onda stavljaju u funkciju. Također postoji mogućnost i korištenja vatrogasnih repetitora...
Dakle, sustav veza što se tiće HGSS je ustrojen i organiziran na dosta visokoj razini. Naravno, ima mjesta za napredak, ali i ovako je na profesionalnoj razini.

9A3TY

Citat: 9A6AA  u 07. Veljača 2012, 07:24:24
Očigledno, neki još nisu dokučili čemu služi HRSVKS-ov ALE i za koje nivoe je planiran...

A neki očigledno još nisu dokučili da autocesta bez prilaznih cesta nema smisla.
No, da ne griješim dušu, upitat ću sljedeće : HRSVKS je u stanju pripravnosti (barem onaj jedan čovjek u Splitu koji je u sustavu). Što su zadaće HRSVKS-a u ovakvoj situaciji? Mogu li članovi nešto konkretno napraviti i pomoći u ovoj situaciji ili se sve svodi na igranje Mirka i Slavka između druga Tita i druga Save a ostali nek od hladnoće plave. Kladim se u pivu da zbog "brojnosti" članova HRSVKS nije moguće apsolutno ništa korisno napraviti za široke narodne mase.

Citat: 9A6JRZ  u 07. Veljača 2012, 08:17:39
(npr. bilo bi jako lijepo vidjeti u GSS-ovca da priča s radiostanicom)

To što nisu na tv-u prikazani sa stanicom u ruci nego s nosiljkama i unesrećenima ne znači da ne rabe stanicu. Pouzdano znam da su školovani za uporabu stanice i da je redovno rabe. Što misliš kako koordiniraju akciju sa pilotom helikoptera? Nadvikuju se s motorima?  ;D

Citat: 9A2Z  u 07. Veljača 2012, 08:02:37
Poštovani Ivo 9A3TY!!
Na samome početku tvoje "analize" stanja u HRSVKS, pišeš da si malo "zbunjan", očito, vidi se tvoj pesimizam u svemu tome.

Moja "zbunjenost" se odnosila samo na komentar 9A5ALL. Sve drugo vidim kristalno jasno. A da sam pesimista po pitanju HRSVKS-a to se odavno moglo iščitati iz mojih komentara. Kamo sreće da se uvjerim u suprotno.

Pustimo to Institucijama i Resursima koji su plačeni za to, da obavljaju taj posao a mi smo tu ako zatreba da prema svojim mogučnostima pomognemo.

Upravo tako. No, ako možemo unaprijediti te svoje mogućnosti, zašto to ne bismo i napravili ?!  Po meni, "top-down" razvoj HRSVKSa koji je odavno zastao na "top" nije pravi pristup razvoju ovakvog sustava. Nakon organizirane nabavke uređaja prije nekoiko godina savez ništa nije napravio po pitanju razvoja sustava a obveze onih koji su kupili uređaje po subvencioniranoj cijeni su u međuvremenu istekle (ako se ne varam - tri godine je bio rok u kojem ne smiju otuđiti uređaj).

Nije istina da ima CB-jaša na UKV-u kako ti to pišeš. Na UKV-u su radio-amateri a ne CB-jaši. Možda su bili CB-jaši ali , pošto su položili ispit, odrađenu kategoriju, oni su sada radio-amateri.
CB-jaši koriste svoje frekvencije 40 kanala na 27 MHz (možda si zaboravio).

Nisam ja ništa zaboravio no stanje na terenu je sasvim drugačije. Možda dečki koje slušam jednog dana polože ispit (neki su iskazali interes) ali za sada je stanje takvo kakvo je (unlis).

73 de Ivo, 9A3TY