• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Zagi 2m

Autor 9A5K, 31. Svibanj 2005, 09:27:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Za 9a3tn
Borise mislim da si u krivu pogledaj samo slovensku paket mrežu.
Za 9a5cw sa Učke odi na S50CLX.
Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5CW

Koja bijaše ono frekvencija Ucke? 2m ulaz?... na 432 je na 438MHz ako se ne varam?
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A4OE

Pitaj menađera za digitalne komunikacije posto se razlikuju sluzbeni podatci na ovoj web stranici sa stvarnim stanjem na digipiteru.
Za 70 cm si u pravu.
Inače 1.2 kb neće tako brzo izumrijeti kako neki predvidjaju. Italija je puna postaja koje rade tom brzinom poglavito na APRS. Tko dodje ovo ljeto na more i sam se moze u to uvjeriti na frekvenciji 144.800 MHz.
Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TN

Citat:Za 9a3tn

Damire

Nemoj zaboraviti da je PR mreza u S5 napravljena kao dobar primjer Super Vozelj tehnologije namjenjene za prodaju

73
Boris 9a3tn

9A3IV

Pozdrav svima!
Nakon sve ove rasprave meni još nije jasno kako na 2m 1200 Bd ući u paket mrežu. Nemojte me pitati zašto hoću 1200 Bd. To je moja stvar. Nemojte reći da je 1200 Bd pregaženo. Na kraju krajeva amateri koriste i telegrafiju a ona bi bila još više pregažena (ili možda nije). I namojte mi govoriti da pređem na 70 cm. Nemam uređaj a kad ću ga nabaviti i da li ću ga nabaviti moja stvar. Ono što mene zanima je konkretno. Frekvencija na 2m 1200 Bd u Zagrebu. Ako 1200 Bd ne radi (na kraju krajeva za to je dovoljan običan vokac) kako će raditi brži ulazi koji trebaju posebne postaje? Ja sam mislio da je 1200 Bd provjerena tehnologija i da za znalce koji rješavaju probleme na neznam kojim brzinama to šala. I nemojte me tjerati da se stidim svoje opreme i osjećam manje vrijednim jer nemam barem 38.4.
Damir
SVE ILI NIŠTA

S55M

Citat: 9A3TN
Citat:Za 9a3tn

Damire

Nemoj zaboraviti da je PR mreza u S5 napravljena kao dobar primjer Super Vozelj tehnologije namjenjene za prodaju

73
Boris 9a3tn

Boris, Matjaž nije nikada pravio nešto za prodaju. Pa ni supervozelj.
Ali i u S5 susrečemo se sa velikim opterečenjem AX25 networka sa IP prometom, koji u glavnom nema veze sa HAm radiom.
Kada bi se ta ista mreža upotrebljavala za HAM promet, bilo bi UFB brzo.

P.S.
Damire, u potpunosti se slažem sa tobom. 1200bps mi je sasvim dovoljan recimo u takmičenjima za WWchat i DXC i nema potrebe za kojekakvim brzinama.
Adi
Koper-Istra

9A3TN

Citat:Boris, Matjaž nije nikada pravio nešto za prodaju. Pa ni supervozelj.
Ali i u S5 susrečemo se sa velikim opterečenjem AX25 networka sa IP prometom, koji u glavnom nema veze sa HAm radiom.
Kada bi se ta ista mreža upotrebljavala za HAM promet, bilo bi UFB brzo.

Koliko ja znam,  a igrom nesretnog slučaja bio sam u to vrijeme u Izvršmom odboru HRS-a , svi Super-vozelji su kupljeni. Niti jedan nije bio donacija ZRS ili Matijaža

73 Boris

9A3XZ

moram reagirati na ovo Borise...cisto dobronamjerno.Matjaz za razliku od mnogih drugih koji danas egzistiraju u radio-amaterskom svijetu je zadnji koji bi radio biznis od radio-amaterizma.Matjaz je najveci od najvecih (mozda se dvoumim izmedju njega i Dobricica..al dobro pustimo to sad) .Ja sam mnoge uredjaje napravio od Matjaza ,a plocice(tiskanine) bi platio cisto ono "ajd da nesto dam covjeku" .....no da se vratim na temu.Naravno da ulazi na 1200bd moraju postojati iz svih prije navedenih razloga ,a posebice poradi mladih amatera koji tek pocinju raditi i druga stvar nemojmo se mi svi skupa zavaravati i umisljati si neke stvari.....jer mi smo jos na poprilicno niskom stupnju razvoja.....73 de 9a3xz-mladen-pula
Mladen

S55M

Boris, žao mi je, da razmišljaš u tom smjeru.
Matjaž je uložio gomilu svoga rada u razvoj Supervozlja i za to nije dobio nikakve nadoknade.
Nekolicinu Supervozelj-a je čak i sam financirao (9komada) i veči broj ovih i sam održava-bez bilo kakve nadoknade ZRS-a ili drugih.
Komu je HRS platio za Supervozlje?
Verovatno nekome, koji je računao svoj rad i podešavanje istih te material, koji je upotrebio,a to 100% nije bio dr. Vidmar! A razvoj i namjera napraviti Supervozelj su daleko, daleko od komercialne svrhe i prijatelj Matjaž nije od toga imao ni "kinte" kao i od "brda" drugih razvoja za HAM upotrebu. A to isto bi se moglo mirno reči za g. Dobričiča, SM5BSZ i nekolicinu drugih.
Samo manji broj Supervozelj-a u S5 je financirao ZRS. Velika večina je u privatnom vlastništvu sa "public" upotrebom bez nikakve nadoknade.
Jasno je, da za svaku stvar neko mora platiti, jer nama elektro-material baš ne bacaju u leđa.

Pošto dobro poznajem Matjaža, gornja tvrdnja me je pogodila, kao, da se odnosila na mene lično, jer je takvih ljudi kao što je Matjaž ostalo samo nekolicina.

S spoštovanjem,
Adi
Koper-Istra

9A2RI

Pozdrav svima
Nakom te silne diskusije oko 1200bts moram i ja nesto reč.
U pravo ste svi , 2 m ulaz na 1200 bts je dosta bitan, jer si ga može priuštiti da kažemo svi , bitan je za početnike , i vrlo koristan u konteste i na DX rad. Ali da budemo iskreni za ozbiljan rad na paketu ipak treba iči na 70 cm to jet 48k4 kbtsa , tu ide puno kvalitetnije i brže.
Zato smatram da jedan operator koje želi koristiti malo osbilnije paket ipak mora preći na malo veču brzinu , to jest na 38k4 kbts ili na 9600 , 19k2 ,kako ko ima mogučnosti ulaska na SVu,  jer tu večini SV kotiste GP antene jer je korisnički kanal , a da ne pricamo za 1m2 mbts , kako ja znam puno njih i to koriste .
Za Matijaza ,  on je pridonio amaterizmu puno a možda i pre vise, jer on je dao vrlo skromno sve svoje znanje i nladost amaterizmu i nama , a mi smo puno toga naučili od njega . Sve ono sto je on izumio i napravio je dao svima nama mogučnosti da si napravimo bez ikakve zarade, zato moramo takvima biti samo zahvalni.
Što  se tiče naše PR mreže, e tu je i za malo prediskutirati. Ako su SVzelji i skoro sve repetitorske mreže vlasništva HRSa , a  plačamo uz članarini korištenje te mreže, imamo pravo tražiti i da funcionira . Reko sam skoro sve mreze , jer mi tu u Poreču imamo sve svoje i repetitore  UHF i VHF i SVozelj koje smo sami postavili i financirali , HRS od svega toga nije nam dao ni kunicu a održavanje vodimo sami i sve to, u ta doba nam jako skupo košta i zahtijeva puno truda , a plus toga uvijek se ipak nađe netko da to i kritizira . Zato treba malo gaziti i po HRSu, da barem financiraju trožkove , jer oni ipak imaju i prihode na tu mrežu. A mi trebamo i malo zasukati rukave i nesto konkretno napraviti i manje kritizirati ljude koje to ipak volonterski održavaju, kao na primijer 9A3PX i ostale koiji si daju puno truda u svoje slobodno vrijeme da sve to ipak funcionira.
Nebi išo dalje zato ja bi preporučio svima više rada i manje kritika i budimo solidarni
73 svima i pozdrave iz Poreča
9A2RI  Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF