• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Zagi 2m

Autor 9A5K, 31. Svibanj 2005, 09:27:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5K

Meni se ovo s Viagrom čini najbliže istini...
Pardon, pola Viagre sam htio reći..

Labinshpitza se ne čuje ni ovdje...

A bome niti od Zagija traga nema..

Valjda su mi ovih 5xPL519 previše low power...

Hmmm...

73,
9a5k

9A6A

Zbog tehničkih razloga i problema sa modemom i TNC-om na linux SV ne radi 2m ulaz u Zagi. Problem pokušavaju riještiti Tuna i Tihomir. Prema preporukama IARU na magistralnim čvorovima kao što su ZAGI više se ne bi trebali stavljati 2m ulazi, nego samo brzi korisnički ulazi za lokalne čvorove.
U Zagrebu (u Svesvetama) radi 9A0XSS i ima 2m ulaz pa je moguće preko njega ući na ZAGI. Osim toga Radio klub Zagreb i ZARS već mjesecima dogovoraju puštanje u pogon zagrebačkog lokalnog čvora. Prema prometu Zagreb bi trebao imati dva do tri korisnička ulaza na 2m. Ali to netko u Zagrebu treba napraviti.
Budući da love u HRS-u ima samo za "profi radioamatere", koji uz puno vlastitog vremena i truda pokušavaju iz desetak godišnjeg zapuštanja infrastrukture nešto napraviti (janjetina teško radi kao 2m digitalni ulaz), oni koji kritiziraju mogli bi pomoći da se digitalni sustav revitalizira.  
Labinštica radi na 144.650 MHz i pokriva Splitski akvatorij. Sumnjam da se iz Obrovca može raditi preko Labinštice, ali niti preko S512345678, a i Psunj je daleko, ali se iznad Obrovca nalazi čvor Ćelavac koji ima 2m ulaz na 144.875 MHz i G3RUH na 9600 bps na 438225. Ulazi rade kvalitetno i imaju veliki promet. U Šibeniku radi čvor i GATEWAY sa 2m ulazom na 144.775 MHz.
Ekipa koja se brine za digipitere nema previše vremena, pa pozivamo sve koji bi željeli i znali pomoći oko rekonstrukcije digitalne mreže da se jave.

9a6a

OE1EMS

emile kako si to modifikovao taj TL922 da ti radi na 2m FM? :lol:

73
ems

9A3PM

Pozdrav,
Ajde da još jednom, po ko zna koji puta kažem nešto na ovu temu.
ZAGI na 2m vjerovatno neće više raditi, razlog je jednostavan: prema preporukama na visoke točke NIJE PREPORUČENO stavljati korisnički ulaz na 2 m; drugo pored uloženih napora stvar nije htjela proraditi; treće rečeno je da HRS održava mrežu, a ne i korisničke ulaze - to je stvar klubova i lokalnih korisnika i četvrto nitko od vas tko postavlja pitanje nije mi platio ni pivu a dobre volje je ponestalo!
Branko, 9a3pm

9A5K

Kao prvo, već mi je postalo dosadno slušati priče o janjetini svaki puta kad netko postavi pitanje problema koji trenutno imamo..
Zaboravljene su ruševine radioamaterizma, no, to će se već pojaviti, vjerujem.
Drugo, jako dobro znam da postoji čvor u Sesvetama, no, činjenica je da se isti baš i ne čuje po cijelom Zagrebu, zar ne?
Dođi koji puta u svoj matični klub, pa ćeš se i sam uvjeriti, ako već meni ne vjeruješ.
Što netko treba u ZG napraviti, u to ne bi ulazio..
O preporukama IARU-a...ako je to već tako kako je napisao 9A3PM, što onda to nije već ranije napisano...
Na Zagiju više neće biti 2m ulaza na 1.200 bps i točka...nego je 2m ulaz netragom nestao, nešto se navodno radi oko toga, no, sad ispada da od toga više neće biti ništa itd..
Valjda smo svi skupa zaslužili neke informacije?
Ili se od nas očekuje da platimo članarinu i šutimo?...
Usput, osobno sam Tuni ponudio pomoć za čvorove u Zagorju i Bjelovaru, no, osim što je to registrirano od njegove strane, opet dalje ništa.
Znam da je dobre volje sve manje, no, kako kod vas, tako i kod nas.

A Branku - 9A3PM ću vrlo rado platiti pivu, to bar kod mene uopće nije problem.

73,
9A5K

9A6A

Problemi nisu trenutačni nego dugoročni i imaju dugu povijest, pa je zato spomenut način rješavanja koji se prije koristio.
Pomoć treba Ivici 9A2HW i ekipi koja pokušava složiti čvor u Zagrebu. Upravo je s moje strane stalno pritisak na digitalnu ekipu da sredi stanje i da u svakoj točki u Hrvatskoj imamo 2m ulaz za CLUSTER. To mi je glavni cilj, ali bez pomoći lokalno zainteresiranih ne može se ništa napraviti. Tamo gdje ima volje i znanja (N.Gradiška, Daruvar, Šibenik, itd) tamo stvari rade, a u Zagrebu se već godinu dana ne može pokrenuti lokalni čvor. Na žalost malo je ponestalo dobre volje kod ekipe koja se brinula za digitalije, ali i vremena za igranje je manje pa nastaju problemi.

9a6a

9A5K

S ovim ću se uglavnom složiti..
Barem sad znamo kako stvari stoje.

Ono što sam spomenuo u mom prethodnom postu, a odnosi se na područje Zagorja i BJ, stoji i dalje..

73,
9A5K

9A3PM

Kao radio amater zainteresiran za određenu temu normalno je da pratim određenu regulativu, netko je rekao da nepoznavanje zakona ne oslobađa krivice, ja mislim da je bio u pravu.
9A0XSS je čvor koji sam doma pokrnuo na molbu nekolicine kolega kojima DXC život znači. Sa ono sredstava što imam doma sam učinio što sam mogao i znam koliki mu je domet. Ako nađem još sredstava i bolju lokaciju dalje će se čuti.
RK Zagreb pokušava već godinama nešto riješiti, ništa još od toga, mene nitko nije ni pitao za pomoć.
KAL ne radi - sysop se ohladio, SENJ - nema sysopa, ZADAR -nema sysopa, SPILT -nije imao sysopa i da ne nabrajam dalje, ponestalo volje za određene igračke, a najgore je kada hobi i zabava postanu opterećenje. Onda se prešaltam na KV, kao i svi.
Branko, 9a3pm

9A3PM

Eh da zaboravih,
Ako ima takvih koji misle da se sa članarinom HRS-u može održavati PR mreža i da on to može učiniti - ovog časa prilažem 100 $ (nemam euro na tipkovnici) i tako za svaku slijedeću godinu.
Branko, 9a3pm

OE1EMS

mogu reci samo da tokom zadnjih godina i IOTA aktivnosti sa krk-a
kao i aktivnosti na 2m sa velebita je uvijek bio veliki problem
se nakaciti na neki siguran digipitor koji bi dalje obezbijedio kacenje na neki PR cluster.
neznam kakva je treuntacna situacija u Rijeci i okolini ali prije par godina je bilo katastrofalno
iz istog razloga smo presli na koristenje interneta

73 es best dx
ems

9A5K

Definitivno samo od članarine, ne vjerujem...mislim da to nitko nije niti spomenuo u tom smislu do sada.

A i sve više ljudi koristi internet na ovaj ili onaj način u spomenute svrhe iz istih razloga.
Ispada da se bliži kraj PR mreže, no, ja se nadam da ipak nije tako.. :roll:

73,
9A5K

9A4CD

Svaka čast na preporukama IARU da NIJE PREPORUČENO
da korisnički ulazi budu na brdima i planinama ali kako onda
da u mjestima koja nisu blizu gradova (a na takvim
mjestima se obično kontestira ili ima potreba za DXC)
pristupa clusteru?

73's
Igor
9A4CD

9A2KL

E Braco....zar i ti eminentni amater naletis na Emilove "elektrolite"...HI
73's de Leon 9A9L

9A3PM

I ja se nadam da će se pojaviti neki novi klinci kojima će paket radio na neki način biti zanimljiv, a ne samo preko DXC.
Ne postoje korisnički ulazi samo na 2 m, postoji i mogu se koristiti i druge frekvencije, samo za to treba izdvojiti koji $ više od običnog vokca i treba malo volje i znanja. Znam da RTX-i, antene i pojačala koštaju svakoga od nas,a PR mreža samo neke.
Branko, 9a3pm

9A5K

Eh...
Na žalost, s moje trenutne lokacije jedino je 2m ulaz išao dobro..
Na 70cm, stvar je prije radila loše, pa se to popravilo nakon zadnjeg servisa Zagija,
no, zadnjih dana mi to opet poprilično loše izgleda...
S moje strane 11 elemenata Yagi, 5W output, antena ravno prema tornju,
no, problem je što su antene na Zagiju na suprotnoj strani od mene...
Vjerojatno da se o višim frekvencijama niti ne isplati razmišljati...
Zagorje je u zoni sumraka što se PR-a tiče.... :wink:

73,
9A5K