• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Clanarina

Autor 9A5ANB, 28. Ožujak 2004, 22:35:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ANB

Blizi se krajnji rok za placanje clanarine  :)
Bilo bi interesantno saznati koliko je ljudi platilo clanarinu i po kojem modelu.
Pa cak mozda i objaviti ovdje na web-u popis clanova HRS-a.

Sto Vi mislite?
Mic, 9a5anb

9A6A

Mic imas pravo.
Razmisliti cemo kako to pametno objaviti.
Cinjenica da je do danas tek 15% clanstva platilo clanarinu za casopis, pa se moze desiti da ga nemamo vise za koga izdavati.
Klubovi bi se morali primiti posla i do skupstine 24. travnja taj posao odraditi.
Ako se situacija ne poboljsa objaviti cemo listu clanova i klubova koji jos nisu platili ili listu onih koji su platili i koji ce dobiti casopis i ostale ponudjene usluge (QSL, e-mail, itd).

73

Petar 9A6A

9A2GA

Mislim da se u tom slučaju časopis izdaje za 15% članstva koje je platilo, jer inače sve skupa nema smisla.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A5ANB

Slazem se Boris, ali racunaj da stampanje 300 primjeraka casopisa je puno skuplje po primjerku nego kad stampas 1000 komada.

73,
Mic, 9a5anb

9A2GA

Ja nisam odredio visinu članarine i budget časopisa.

Ja sam uredno platio članarinu i u sklopu članarine je bio u cijenu uključen i časopis, prema tome imam ga pravo dobivati.

Potpuno bi bilo nekorektno nakon prikupljanja članarina donjeti odluku da je neisplativo izdavanje časopisa jer bi onda bilo: tko je platio je platio a neće ga dobivati nitko.

Što mislite da li će nakon ovih postova oni koji još nisu platili članarinu biti motivirani da plate članarinu koja uključuje u cijenu i časopis ???????

Mislim da nam je svima u interesu da imamo svoj časopis i da ga promoviramo a ne da unaprijed odlučujemo o sudbini istoga. Ja osobno smatram da nam časopis treba i da treba učiniti sve da imamo što više članova koji ga uredno plačaju i primaju.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A4FW

Casopis po meni uopce nije upitan. Mnogi jos nisu platili clanarinu jer se uvijek ceka zadnji trenutak za to. Npr. ja sam platio clanarinu klupskom blagajniku kao jos 20-tak clanova, ali ti novci jos nisu poslani u HRS jer se cekaju preostali clanovi pa da uplatimo sve skupa.

73 de Zeljko, 9a4fw

9A6A

Ma nitko nije spominjao ukidanje časopisa. Naravno da će izlaziti i to redovito i  biti sve kvalitetniji što naravno ovisi o suradnji  članstva i ako samo dvojica plate članarinu. Osim toga pojeftinili smo izdavanje za preko 30% bez obzira što smo digli tiražu i promijenili format i što je sve u boji.
Najbolji način da svi kojima je stalo do HRS-a i radioamaterizma se potrude da plačanjem članarine pokažu da podržavaju ovo što radi aktuelna ekipa u HRS-u. To će nam biti najbolji dokaz suradnje i podrške. Na žalost dobio sam kritike od stručne službe HRS-a da je ovogodišnji priljev članarine lošiji nego lani čime pokušavaju dokazati  da nemamo podršku članstva.

73

Petar 9a6a

9A5ANB

Mozda bi bilo vrijeme da se promjeni anketa na naslovnoj stranici. I da se postavi novo pitanje.

Dali podrzavate novo vodstvo HRS-a?
ili
Dali ste zadovoljni sa novim vodstvom HRS-a?

Ili nesto slicno.

73,
Mic, 9a5anb

9A3VV

Članarinu sam platio za sebe, suprugu i sina (1×model C i 2×model A), istina nakon dvogodišnje stanke (mea culpa, mea maxima culpa :oops: ), ali ipak 8) . Mene pak muči jedan drugi problem. Ni blizu Umaga nema radio kluba (najbliži je u Poreču), a ja sam se i naradio u klubu (radio-amater sam od 1962, amaterski radio-operator od 1965, znak imam od 1966: YU4VBM, 4N4AV, 9A3VV) pa bih malo bio radio-amater za svoju dušu, a u klubu neka rade mladi! Ionako na njima svijet ostaje, pa neka se uče odgovornosti i radu.
Jedno je vrijeme bilo moguće članstvo izravno u Savezu, a onda se probudio onaj kolektivistički (zlo)duh i ukinuo tu mogućnost. Hoćeš biti član? Može, može, ali samo u radio-klubu. Plati naravno i klubu članarinu! E pa ja bih radije platio i tih dodatnih 50-ak kuna HRS-u (odnosno 150-ak u konkretnom slučaju), bilo za organizaciju QSL službe, bilo za unaprjeđenje časopisa, bilo za organizaciju natjecanja i drugih aktivnosti Saveza. Ovako platiti moram klubu kojega ću vidjeti (ili ne vidjeti) jednom godišnje?
Zato je moj prijedlog: vratiti mogućnost izravnog učlanjenja u Savez, bez posredovanja kluba. Ako je već članstvo u Savezu fakultativno, zašto je članstvo u radio-klubu obvezatno? :roll:
O časopisu: Predlažem da se za unutarnje stranice koristi običan papir a ne sjajni, ovoj časopisa mogao bi biti i na nešto jeftinijem papiru, a ušteđenim bi se novcem mogao unaprijediti sadržaj, na primjer honoriranjem stručnih priloga. :idea:
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A4M

Citat: 9a3vvZato je moj prijedlog: vratiti mogućnost izravnog učlanjenja u Savez, bez posredovanja kluba. Ako je već članstvo u Savezu fakultativno, zašto je članstvo u radio-klubu obvezatno?

Nije to baš tako jednostavno, ali ne i nemoguće.
Jedno od glavnih pitanja koje se tada nameće je tko bi te zastupao i kako bi birao zastupnika u Skupštini HRS-a?
S tim u vezi bilo bi ti uskraćeno i elementarno demokratsko pravo da biraš i da budeš biran.

73
Mate 9A3PA

9A3VV

Citat:Nije to baš tako jednostavno, ali ne i nemoguće.
Jedno od glavnih pitanja koje se tada nameće je tko bi te zastupao i kako bi birao zastupnika u Skupštini HRS-a?
S tim u vezi bilo bi ti uskraćeno i elementarno demokratsko pravo da biraš i da budeš biran.
Ma nije me uopće briga tko, koga, kako i zašto će birati ili zastupati. Članstvo u HRS-u izabrao sam zbog određenih pogodnosti koje su ponuđene i za to sam spreman platiti određeni iznos. Sve me se drugo ne tiče. Ja sam i birao i bio sam biran i sada mi je toga pun kufer, a ni u priče o demokraciji nešto ne vjerujem.
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6A

Na žalost ne ovisi o HRS-u članstvo u klubu. Po zakonu o udrugama koji je izglasao Sabor, članovi HRS-a su udruge a ne članstvo. Prema tome moraš biti član neke udruge (kluba) da bi mogao biti član HRS-a. :evil:
Što se tiče cijene časopisa, pojeftinili smo izradu časopisa za 30% prema onome što je do sada izlazilo. Pametnije je pronaći sponzore i reklame pa time povećati kvalitetu i broj stranica. Honoriramo pisce članaka, pa nema razloga da ljudi ne surađuju. Vjerojatno ćemo ići na tanji unutranji papir, ali će ostati u boji i na kvalitetnom papiru. Nije velika razika u cijeni ali je velika razlika u izgledu.  :D

73
Petar 9a6a

9A3VV

Citat: 9A6ANa žalost ne ovisi o HRS-u članstvo u klubu. Po zakonu o udrugama koji je izglasao Sabor, članovi HRS-a su udruge a ne članstvo. Prema tome moraš biti član neke udruge (kluba) da bi mogao biti član HRS-a. :evil:
Lijepo reče Zlatko Vitez: kokošinjac  :wink:

Mislim da bi se i to dalo premostiti osnivanjem radio-kluba u sjedištu HRS-a, pa tko voli nek' izvoli :idea:

PS: do tada tražim radio-klub u Hrvatskoj koji će mi poslati svoj žiro-račun da uplatim i klupsku članarinu i tako postanem punopravan :evil: član Saveza.
73 Damir 9A3VV

9A3NC

Ako se povezemo na novi Pravilnik o radioamaterskim komunikacijama.
o kojem je pisano u prvom broju novog RadiaHRS, na 5 stranici lijepo kaze pod "Sta je novo?" tocka 5:
Radioamater-operator vise ne mora biti clan HRS-a.  

Sto to znaci da onda ne mora biti clan nikakvog radio kluba ili pod mus pora biti clan nekakve udruge gradjana???

73 Fredi :)

9A6A

Točno. Više radioamater ne mora biti član HRS-a pa ni kluba da bi bio radiomater i da bi dobio dozvolu.
Ali u tom slučaju ne može koristiti QSL službu, paket mrežu HRS-a, te ne dobija časopis ,ne priznaju  se rezultati u domaćim natjecanjima. Osim toga za sve administrativne stvari oko registracije mora platiti usluge HRS-u.
Prema tome ako nisi član HRS-a nisi niti član IARU.
Sve ima svojih prednosti i nedostataka, ali se ipak isplati biti član HRS-a.
HRS ne može utjecati na Zakon o udrugama. Prema tom Zakonu ako želiš biti član HRS moraš biti član neke udruge (kluba).

73
Petar 9a6a