• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Clanarina

Autor 9A5ANB, 28. Ožujak 2004, 22:35:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9a5k
Prvi dio nam je svima jako dobro poznat i svuda i uvijek je to tako bilo, a vjerujem da će biti i dalje..
Drugi dio posta ne bih želio puno komentirati, no, ipak želim reći da ako će se kritike nečega ili viđenje nečega promatrati kao "neafirmativan pristup analizi rada HRS-a", osobno smatram da to neće biti dobro.
No, vrijeme će pokazati svoje...

73,
Krešo - 9A5K / K5CRO!

Nisam Krešo ciljao na "kritike nečega ili viđenje nečega", već na one koji kritiziraju radi kritiziranja. I ja imam prigovora na rad HRS-a kao sustava, te pokušavam pripomoći koliko mogu. Naravno, kada je u pitanju ovo drugo, nisam jedini.
"DX never sleeps..."

9A3VV

Izgleda da sam povukao mačku za rep? Dakle, prije nekoliko godina sam (ne znam kojem) predsjedniku HRS-a poslao pismo i predložio da se ponovno omogući izravno članstvo u HRS-u bez posredovanja radio-klubova. U tom sam pismu predložio i da se HRS ustroji po ugledu na DARC i/ili ARRL, dakle ne kao nekakva organizacija narodne tehnike socijalističkog tipa nego na ekonomskim osnovama. Pa hebemu miša, HRS (odnosno SRH) je nekada imao radionicu u kojoj su izrađivane i prodavane odlične vertikalke DX-3B (moja je zaglavila negdje u BiH, a bila mi je nezamjenjiva!), pa W3DZZ, pa "Kontest 21" (jesam li pogodio brojku?), pa... Predložio sam i uvođenje plaćanja članarine unaprijed za par godina ili doživotne članarine. Od svega je, koliko vidim, jedino to sa članarinom usvojeno.

Nego, da upitam aktualnog predsjednika: kako to DARC i ARRL uspijevaju funkcionirati bez obvezatnog članstva ne samo u klubovima nego i u tim organizacijama? Pa i CRRL (VE) tako funkcionira. I ne mora se biti član da bi se koristilo repetitorsku i digipitersku i bla, bla, bla... mrežu. I sve funkcionira. Plaća se članarina izravno savezu (tko se učlani), prima se časopis, koriste se usluge QSL servisa... Oni drugi koriste usluge drugih QSL servisa, kupuju časopise koje žele, sudjeluju u natjecanjima a da im nitko ne uvjetuje članstvo u ovoj ili onoj amaterskoj udruzi nego posjedovanje važeće dozvole za rad i pridržavanje propozicija natjecanja i ham spirita. I stvar klapa. Bez greške. Zašto i u Hrvatskoj ne bi mogla?

Napisao sam na početku da ću radije HRS-u platiti i tih dodatnih pedesetak kuna koje dajem radio-klubu kojega ću ili vidjeti ili ne vidjeti jednom godišnje. Platio sam jučer članarinu od 50 kuna radio-klubu u kojem sam bio neku večer na skupštini i u kojega možda više neću niti kročiti. Pa ja za otići do tamo i vratiti se doma moram preći nekih 180 km. A mogao sam tih pedeset kuna platiti HRS-u! Jer mi odgovara koristiti neke usluge HRS-a, a nisam uopće zainteresiran za bilo kakav oblik aktivnosti u radio-klubu. Rekoh, na mladima svijet ostaje, pa neka oni malo rade u radio-klubovima. I ja sam se kao mlad naradio dok su mi stariji visili nad glavom i mudrovali. Ja ne želim nikome mudrovati nego, ako hoće, neka radi onako kako misli da treba.

Predlažem, dakle, da se pokrene inicijativa za izmjenu te stupidne zakonske odredbe koja nas, kao ovce u tor, tjera u radio-klubove. Pa ako je članstvo u HRS-u dragovoljno, neka tako bude i sa članstvom u radio-klubovima.

PS: Koga trebam zamoliti da me vrati u 9A Callbook? Tko će moju adresu proslijediti u Callbook? HRS ili moram ja osobno pisati Callbooku da me uvrste? Platio sam sve moguće članarine. Kako mogu dobiti svoju e-mail adresu?
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6A

U potpunosti se slažem s tobom. ALi ja ne mogu kršiti zakon, pa ti ne mogu savjetovati ništa osim onoga što piše u zakonu. Ali to su reliquae reliquiarum ... ostaci socijalizma. još samo kod nas postoje institucije nasljieđene iz daleke prošlosti.
Sve što si rekao stoji ali je u ovom trenutku neizvedivo. Ali ću se na svim zakonskim razinama pokušati izboriti za normalni odnos prema članstvu HRS-a. I ja sam član ARRL, donbijam QST i položio sam G klasu u Americi, i imam njihov znak KC0IME. Znam kako bi to trebalo funkcionirati ali ocito treba vremena da stvari dođu na svoje. Podržite me u mom radu, plačajte članarinu HRS-a i što budemio jači i sa više članova moći ćemo više toga napraviti. Ova ekipa prije mene je sa 4100 članova u samo nekoliko godina došla na samo 1700 članova.  :oops: katastrofa. Ako vam je stalo do HRS-a podržite me pa ćemo sve te stvari lakše ostvariti.

73
Petar 9a6a

9A3VV

Citat: 9A6AU potpunosti se slažem s tobom. ALi ja ne mogu kršiti zakon, pa ti ne mogu savjetovati ništa osim onoga što piše u zakonu. Ali to su reliquae reliquiarum ... ostaci socijalizma. još samo kod nas postoje institucije nasljieđene iz daleke prošlosti.
Sve što si rekao stoji ali je u ovom trenutku neizvedivo. Ali ću se na svim zakonskim razinama pokušati izboriti za normalni odnos prema članstvu HRS-a.
...
Podržite me u mom radu, plačajte članarinu HRS-a i što budemio jači i sa više članova moći ćemo više toga napraviti.
...
Ako vam je stalo do HRS-a podržite me pa ćemo sve te stvari lakše ostvariti.

73
Petar 9a6a
OK, imaš moju podršku!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6A

9A3VV

Citat: 9A6AHVALA :lol:
You are welcome :wink:
73 Damir 9A3VV

9A6XX

kao i vecina klubova i nas je klub dobio financijski plan HRSa za 2004. godinu... gledah ja tako tamo sto pise o clanarinama za IARU, repetitorskoj i paket mrezi... primjetio sam da se svi ti rashodi pokrivaju iskljucivo prihodima iz drzavnog proracuna (za koje vecina radioamatera daje novce a mozda nisu platili clanarinu HRSu)... sad gledam za sta nas po modelu A, B i C pripada.. po modelu A placamo clanarinu IARU (hm), po modelu B dobijamo repetitorsku i paket mrezu (opet hm).... i tako dalje...
zdrava logika nalaze mi da su clanarina u IARU, repetitorska i paket mreza ipak javna dobra koja nemaju veze sa placanjem clanarine u HRSu.. javna dobra su neiscrpna i neiskljuciva pa stoga ne znam po kojoj logici si HRS daje za pravo uvjetovati to nekakvim modelima clanarina? nebi reko nista da HRS ne dobija nista od drzave (dobivat ce sve manje u buducnosti kako stvari stoje) ali ovo je mazanje ociju po mome.. ako se nema sta ponuditi "ajmo baciti tamo nek pise samo da je na papiru"...
za QSL sluzbu, administrativne usluge i Radio HRS je sve jasno (makar se i to pokriva vecinom iz proracuna).. ali morali bi ipak malo preispitati neke stavke u tim modelima... HRS je po meni duzan pruzati usluge radioamaterima ako na racun njih dobija novce iz proracuna.. ono sto dobija od clanarine trebalo bi ici u to zasto bi neko zelio a neko nebi zelio biti clan saveza (po tim modelima).... ako HRS ne zeli pruzati usluge svima, onda nek jednostavno ne pita drzavu za te stvari...

Pozdrav de 9A6XX/student koji jos nije platio clanarinu...

9A3QN

Citat: 9A6A  u 06. Travanj 2004, 08:50:00
Plaćanje članarine nema veze sa HAM Spiritom. HAM SPIRITtom ne mogu
Ako želimo uništiti sve klubove u Hrvatskoj onda ćemo naći način da se to napravi tako da se kroz rupu u zakonu svi učlane direktno u HRS. Onda svi klubovi mogu staviti kljuc u bravu. Samo ne znam kome bi to bilo u interesu.

Naravno, puno  bolja varijanta je održavanje na životu hrpetine "virtualnih" klubova, koji postoje samo na papiru i to zato da bi se imala kome plaćati članarina silom zakona. Nego, nije li socijalizam u Hrvatskoj ukinut prije koji dan? Ako je to stvarno tome tako, nije li krajnje vrijeme da se socijalističke organizacijske strukture konačno prilagode 21. stoljeću?

73
9A3QN

9A7WA

U potpunosti potpisujem prijašnji spot, tipičan primjer imate
  u Grubišnom Polju  9A1CDB, tko je radio vezu zadnjih petnaestak godina
  tko je dobio qsl, itd, ali provjerom u HRS-u vidjećete da se uredno plaća
  članarina i na prvi pogled je sve OK, ali varate se.
                    A nije to problem samo ovdje , nažalost, problem je to u
  gotovoj svakoj manjoj sredini. I zašto me neko prisiljava da moram
  biti član nekog kluba, a ne direktno HRS-a, znam zakon, ali zakon se
  donosi i mjenja i budite uvjereni bit će to jednoga dana.
                    Ja mogu bit član i u nekoliko klubova, to nije problem, ali ne
  želim da me netko prisiljava. Tu je bit svega.

73          de           9A7WA

9A3GJ

Vremeplovski nastavak iz 2004 u 2009,baš se je zgodno prisjetiti kaj je bilo aktuelno prije pet godina , a sve na istu temu.
Uvelike podržavam ideju o direktnom učlanjenju u savez,tako bar oni koji pro-forme u pojedinim radio-klubovima sjede u IO-a,nebi predstavljali u Savezu (kao delegati) one koji stvarno nešto i rade.Dizali ruke ili pločice bez veze,uzimali dnevnice,neodržavali veze,neizrađivali i neslali qsl-ke i nebi stalno kukali kako se nema dovoljno za ovo ili ono,Već bi jednostavno bilo ili su aktivni ili nisu !
73
Mladen-9A3GJ

9A2JG

Vremeplovski nastavak iz 2004 u 2009,baš se je zgodno prisjetiti kaj je bilo aktuelno prije pet godina , a sve na istu temu.

Zaista je zgodno, od naslova, preko teksta, do potpisa. Vidi se kako je neko prilagodljiv svakom vodstvu (čitaj : opciji), a neki su i evoluirali.

Dobro je da su se sjetili podsjetiti se dva mjeseca prije Kraljevice.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9a6c

Samo što je baš na toj članarini pao Statut HRS usvojen u Kraljevici prošle godine ???

GG

9A7WA

Pa šta ako je pao, zar ima neko jači od nas radioamatera koji će
  nam određivati što će i kako će biti, ima samo starih propalih komunjara,
  pod krinkom demokracije, koji ne daju mladima da živnu, jer su cijeli život
  proveli u nekom drugom sistemu i za bolje ne znaju i neće. Nažalost i ja
  sam jedan od tih starih ali ne mislim kao oni i kad tad će tomu doći kraj,
  kao i tomu da nema informacija dok ne pročitate novi Radio HRS, je li
  Vam to možda poznato ?? Meni je, nažalost.

73          de           9A7WA

9A6AA

Citat: 9A7WA  u 14. Veljača 2009, 22:59:23
             ... ima samo starih propalih komunjara,
             ... Nažalost i ja sam jedan od tih ...

;D

"DX never sleeps..."

9A3VV

Eppur si muove... Koki, jesam li dobro napisao? Ja, naime, nisam učio latinski.

Vrijeme bi bilo da se svi koji smo za uvođenje kategorije izravnog članstva u Savezu skupimo na jednom mjestu (eto, na primjer, u Kraljevici) pa se dogovorimo o zajedničkom nastupu.
73 Damir 9A3VV