• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Clanarina

Autor 9A5ANB, 28. Ožujak 2004, 22:35:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9A7WA  u 15. Veljača 2009, 23:04:13

..., a zašto se zakon ne mjenja ako je demokracija, ...

;D

"DX never sleeps..."

9a6c

Ma nisam ja tankih živaca, kakvi tanki živci... samo kad mi lažu o stvarima koje stiču mene osobno. Inače solidni :D

Da pojednostavim - ako do sad nisam bio jasan - ovo je kao da želimo raditi na bandu od 5 MHz koji neke druge zemlje imaju, ali ga naši propisi ne dozvoljavaju.

Što napraviti - donijeti interni propis i krenuti pa dobiti zabranu? Ili čekati da okruženje u kojem živimo napravi korak naprijed i da se to onda uradi prema propisima?

Pa 1973. nije se kod nas moglo osnovati ni privatno poduzeće, bez obzira na to što je nekome to odgovaralo. Petanest godina kasnije to se moglo.

Na žalost, administracija nije uvijek prethodnica naših želja i u pravilu je treba moliti i ubjeđivati da nešto uradi u korist pojedinca.

Ja jesam za slobodu izbora, ali budimo realni - to je moguće samo u okviru pravnog uređenja u kojem živimo. Obzirom da nije vrijeme velikih revolucija, nema druge nego pokrenuti postupak promjene sistemskih zakona . Naravno, pokušajmo prije sagledati dugoročne poljedice za tehničku kulturu uopće koje mogu proizaći iz osjećaja pojedinca da mu je ograničeno pravo izbora. Iako ne mora odgovornost biti nužno njegova - živimo u demokratskom društvu i poštuje se odluka većine.

Samo da ponovim - članak o neposrednom članstvu u HRS bio je dio Statuta usvojenog u Kraljevici prošle godine, ali ga je nadležni organ državne Uprave odbio registrirati i u rujnu je Statut prilagođen važećim zakonima.

Trebamo li još jednom uraditi to isto?

Historia est magistra vitae & repetitio est mater studiorum.

U prijevodu: Fata je Fata, ali dvaput je dvaput.

GG

9a6c

Greška u koracima...

8)

9A8DU

Citat: 9A2TN  u 15. Veljača 2009, 22:54:24
Otišli smo predaleko, pogotovo ti Drago (9A8DU).
Vidim i drugi komentiraju spisak u klubu pa sam kao predsjednik obvezan odgovoriti. Pravo noćnog ključa (velika imovina cijele ZTK u zgradi) imaju pravo uzeti svi koji su se JAVILI da žele raditi i noću (i normalno da znaju raditi sa opremom). Drago, sumnjam da ti prije svega ZNAŠ raditi a nisi se niti javio da te se stavi na spisak. A da bi imao jednaka prava zaboravio si i na jednake OBVEZE. Da dalje ne mučim ostale za mojih skoro 30 godina u klubu ne sječam se da si bilo šta napravio za klub (ni jednu trunku bilo čega).
Ali da ostanemo kod članarine. Gogo je lijepo rekao da radioamatersko okruženje (propisi koji reguliraju tu problematiku) određuje i neke osnove po kojima može postojati i djelovati HRS. Pročitajte te propise. Članarina, bila ona i 1 kunu nema veze sa direktnim članstvom. Niti volja bivšeg vodsta niti ovog niti budućeg. Sve dok država Hrvatska ne promjeni neke propise.
E pa poštovani gospodine Franjo,to što ja nisam ništa napravio za klub,spisak me otjerao,to dali ja znam ili neznam koristiti RU ti neznaš, ali sada si me podsjetio da "NEZNAM" morat ću nanovo pohađati kurs ,kod tebe dragi Franjo,znači da sam na tvom predavanju bio nepažljiv,druga stvar u mandatu gospodina, Krune Ferića imaš čovjeka koji za dva mandata nije došao u klub,u tvom mandatu ti istog predlažeš za nagradu,nagradu nedolaženja nekoliko godina ili?neznam dali ti je poznato da sam osobno doveo lobirajući za BOP desetak članova,a to je bilo 30%  sve ukupnog članstva,i znaš nije mi žao jer budućnost kluba ne počinje niti završava sa mnom ili tobom, i ako su mnogi mislili klub to su oni ,a nikako drugačije,ne tako davno klub se razdvoji na dva djela čijom krivicom?možda mojom,ja bar ništa nisam učinio za klub, zasmetalo me da godinama nisu pozivani klubovi gosti na godišnju skupštinu,zar sam i to morao primjetiti,kada sam primjetio, da bi se trebali pozvati predstavnici HV-a ostalo se bez teksta,a znamo dobro da se niti jedna skupština ,u PROPALOM sistemu nije održala bez predstavnika vojske,neki su bar jednom tjedno odlazili u dom JNA kod Emila podnoseći izvješće o stanju u klubu.
pozdravljam ja tebe. Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A8DU

Citat: 9A7WA  u 15. Veljača 2009, 23:04:13
Da dalje ne mučim ostale za mojih skoro 30 godina u klubu ne sječam se da si bilo šta napravio za klub (ni jednu trunku bilo čega).
9A2TN

I ne dajte mu da radi, jel ništa i neće pametno napravit a i ne zna,
  ali za sebe zna švercom napraviti i prevariti ljude. Dobro je rečeno to
  da su zakoni takovi i da se ništa neće promjeniti, dok se ne promjeni
  zakon, a zašto se zakon ne mjenja ako je demokracija, zašto je u dru-
  gim država drugačije, to je pravo pitanje. Svi bježe od odgovornosti i
  do kada tako .......

73           de           9A7WA
Mirko na krivom si mjestu,ovo nije HAM SPIRIT I DEMOHRACIJA,dragi Mirko, ovdje se raspravlja o sasvim drugim problemima,tamo me pljuj koliko hoćeš.
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2JG

Drugovi po RU, otišli ste predaleko. Jedna je stvar, koju neki korektno uočiše i napisaše, da li Savez (i šta) garantira članu da će dobiti (i koristiti) za svoj iznos članarine, a potpuno druga stvar direktno članstvo.

Ovi šta su podobni pod svim predsjednicima, opcijama, i sistemima, negiraju ekonomske i tržišne  zakonitosti, kad im to služi za obranu vlastitog stava. Ako, npr. neko ne može koristiti repetitor 3 mjeseca, QSL-ke ne dobije  (ko Patrik i Mirko) od Jaruna, a na HRS-ov web se okačinje sa poteškoćama, onda je bjelodano jasno da taj isti HRS mora odobriti popust na plaćenu (ili skoro plaćenu) članarinu.

Dobro moj nadimenjak Koki napisa, u klub dolaze oni koji su u njega ušli kao malci, od 11 do 15 godina, pelcovali se ovim pokretom, i umrijeće u njemu. Takvima je irelevantan vertikalni i horizontalan ustroj i povezivanje Udruga. Jer im je zajednički klub ljubav, a tome sigurno nije pridonio Zakon o udrugama, ni za milimetar.

Sjećam se da se i u mom klubu zapisivalo za radit, bilježnica je bila u matičnim prostorijama, PPS oko 1 km dalje, mora si se zapisat i po mjesec dana prije... Dobro se sjećam ljudi koji bi došli prespavat ispod stola, od osam do ponoći, jer im je od ponoći bila šihta.

Bilo je komunista, vjernika, AVL, milicionera, državnih službenika, pomoraca,  profesionalnih telegrafista, fonista, i dr. Niko nije nikada uvjetovao upis na listu ikakovom aktivnošću u klubu.
Za to je postojala jezikova juha druge vrste , i na drugom mjestu.

Da rezimiram, neće vam sada to novi radit, ni oni između onih 1.025, ni oni šta su saznavali da su položili na makarskoj ili inoj rivi.

U svemu tome, članarina je irelevantna...

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A8DU

[quote author=9A2JG link=topic=89.msg30239#m

Dobro moj nadimenjak Koki napisa, u klub dolaze oni koji su u njega ušli kao malci, od 11 do 15 godina, pelcovali se ovim pokretom, i umrijeće u njemu. Koki što poslije njih,zar netko nebi trebao nastaviti započeto djelo?

Dobro se sjećam ljudi koji bi došli prespavat ispod stola, od osam do ponoći, jer im je od ponoći bila šihta.ovo stvarno nerazumijem,kakove veze ima nekada i sada,i uvijek se to poteže,daj vi od nekada priznajte i neke loše stvari koje su bile nekada,ili je nekada sve bilo idealno a spavalo se ispod stola,zašto?zbog maksuzije ili nečeg drugog,ima nekih koji nisu niti stola imali pa su jeli sa(SOFRE)i cjeli život spavali ,spavaju na podu,a ima i neki koji su i prije i sada spavaju na krevetu,zašto uvijek ono loše se nastoji izvući kao pozitiva,ima nešto drugu ,da mi svaku raspravu do boli znamo iskriviti, pretvoriti u prepucavanje.

U svemu tome, članarina je irelevantna...

73, Koki 9A2JG

[/quote]
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2JG

Dragi Drago, ne znam što si htio podvući, ali dopuštam si nagađanje.
Nigdje nisi mogao pročitati da ja dijelim ikoga na zaslužne, i one malo manje. Dapače, jasno sam odijelio operatorsku, od ine aktivnosti.

Da još malo repliciram Kokiju, u mom se klubu trebalo pred šefom PPS-a pokazati da znaš rukovati uređajem, a sam šef nije bio baba Roga, nego te je i podučio, ako nisi znao.

I dalje držim da je preteška tema za (karnevalski) forum. Živ bio !

73, Koki 9A2JG

9A3AG

Dobro jutro,

opet se razvuklo staro pitanje koje se pokušalo riješiti ali bez uspjeha. U prethodnim postovima se spominjao zako o udrugama. Ako me pamćenje dobro služi za nas je bitan i zakon o tehničkoj kulturi i mislim da je u njemu nešto napisano vezano na učlanjenje u HZTK.

Možda sam u krivu pa će me oni koji znaju ispraviti.

73 svima

Saša, 9A3AG

9A2JK

Radioamaterizam bez prava korištenja frekvencija ne može postojati.

Na ne bi bilo zabune, ja jesam za slobodu izbora, ali prije se moramo
dogovoriti o terminologiji. Što je to ''sloboda izbora''?
I još važnije, koje su posljedice te slobode izbora? Bojim se da bi posljedice
mogle biti razjedinjenost – u konačnici gubitak frekvencija. Samo ujedinjeni
možemo očuvati frekvencije.

Problem članstva u klubu može se riješiti upravo ''slobodom izbora''.
Svatko može biti član bilo kojega kluba i ne mora u tom klubu ništa raditi
(osim platiti članarinu). Ako ga pak u tom klubu ''tjeraju'' na aktivnost, to
se rješava ''slobodom izbora'' – učlani se u drugi klub.

Ako je bit problema plaćanje članarine klubu, onda je ova rasprava
otišla u krivom smjeru.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A8DU

Koki dobro jutro,naravno da možeš nagađati,ali nevjerujem da ti nagađaš,ti točno znaš što sam ja htio reći,rekao tvrditi da netko nezna rukovati uređajem,je u najmanju ruku neozbiljno, ja neznam telegrafiju ,ali to nikada nisam skrivao,tvoj imenjak po nadimku mi je dražao kurs,hvala mu na tome
prvo što sam naučio o redio amaterizmu, bilo je od njega i pokojnog Ive Šarčevića,koji jesu elitni, radio amateri,pokojni Ivo zaista bio vrhunska klasa radio amatera,Koki također.niti u jednom trenutku nikada nisam drugčije razmišljao,međuti problem je u nečem drugom,jednostavno nismo istomišljenici,pa kada ja izrazim svoje mišljenje ,a to nekome neodgovara,đžaba moj Koki demokracija u koju se mi busamo.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2JG

Drago, pametno zboriš, samo, to nema veze sa članarinom!
Iako kibicer u šahu bolje vidi od (zadubljenih u igru) igrača, nezahvalno je i nekulturno ijednom riječi komentirati odnose u ijednom klubu koji nije tvoj.
Samim time, osobno smatram da se to može razriješiti samo uz dva Eseckera, uz Dravu, a da se satovi zaborave kući. Živa li je još Čingi-lingi-čarda?
Čeka te stolica u Kraljevici, ako budeš htio, pa raspali, znam slušati.

73, Koki 9A2JG

9A3VV

Citat: 9a6c  u 16. Veljača 2009, 04:42:57
...
Samo da ponovim - članak o neposrednom članstvu u HRS bio je dio Statuta usvojenog u Kraljevici prošle godine, ali ga je nadležni organ državne Uprave odbio registrirati i u rujnu je Statut prilagođen važećim zakonima.

Trebamo li još jednom uraditi to isto?

Historia est magistra vitae & repetitio est mater studiorum.

U prijevodu: Fata je Fata, ali dvaput je dvaput.

GG
Opet ću neke stvari ponoviti: zašto se ne bi HRS preimenovao u HRK (Klub)? I birokratski organ sit i članstvo na broju. I nije bitno hoće li takvo članstvo biti skuplje 50 ili 100 ili koliko već kuna. Tko hoće raditi u radio-klubu radit će bez obzira na sve. Ako hoće. Ako neće neka tih 50 ili koliko već kuna klupske članarine umjesto radio-klubu plati Savezu (pardon HRK-u ;)) i sve pet. Pa će Savez ta sredstva usmjeravati tamo gdje su potrebna. To da će se članstvo osuti ako netko ode izravno u Savez puke su floskule, članstvo se osipa iz nezdrave sredine, iz sredine u kojoj se ljudi umjesto hobijem bave nekakvim prizemnim stvarima, iživljavaju neke svoje bolesne ambicije, nekakav svoj jal, obračunavaju se s onima koji misle drugačije... Takvi klubovi brzo zamiru, spada knjiga na dva slova, oni razočarani odlaze, često ne u drugi klub nego napuštaju radioamaterizam. Kad bi znali da se mogu učlaniti izravno u Savez i nastaviti sa svojim hobijem vjerujem da bi se više od pola onih razočaranih koji su nas napustili rado vratili, učlanili se u Savez, bavili se onim što vole i što ih zanima i uvijek bi našli načina (bar je danas svijet jedno globalno selo) susresti se sa kolegama po hobiju, izmijeniti iskustva, zajednički raditi na nekoj novoj konstrukciji, animirali bi možda i svoju djecu, susjede, prijatelje... Možda bi radioamaterska obitelj postala i veća i sretnija? Možda neki jednostavno ne trpe prisilu?

Za one koji potežu priču o počecima sa 11-12 ili koliko već godina i doživotnoj pripadnosti klubu: ja sam radioamater postao u sedmom razredu (1962. godine), u radio-klubu sam doslovno živio, roditeljski dom i škola su mi bili samo prolazne stanice, trebalo se oprati, presvući, nešto pojesti, od roditelja užicati koji dinar za cigarete, vidjeti što se u školi događa, fasovat' još koju jedinicu koju bih poslije popravljao učeći u klubu, u klubu sam se pripremao i za popravne i za maturu, moji su vršnjaci išli na korzo ja u PPS... Radio-klub je bio moj dom. Prošao sam sve, od malog od palube do predsjednika kluba, radio i naradio se, škripao zubima i mučao kad bi mi stare prdonje govorili što i kako da radim čak i kada mi je bilo trideset i koja jer, zaboga, oni su stari, iskusni radio-amateri, što ja balavac znam!? Stari bi se radio-amateri trebali sjećati radio-kluba "Kreka" YU4BMN iz Kreke (Tuzla), nekada jako aktivnog kluba. Imali smo i svoje KV takmičenje u povodu Dana rudara BiH, sudjelovali su pojedinci i klubovi iz cijele ex-YU. Prva veza iz YU4 (ili iz YU, ne sjećam se više) sa G na 2 metra je uspostavljena sa Ozrena... Imalo bio se što nabrajati. I ja sam bio dio te ekipe ali, eto, godine su prošle, došli su neki novi klinci, ne tako agilni, život nas je odnio na razne strane, članstvo se osuoo, rat je učinio svoje, klub se ugasio... Ja sam, dakle, dao svoje, od 1962. do 1990., sad je vrijeme da se posvetim sebi, za svoj gušt, a mladi neka rade, neka sami donose odluke, neka se angažiraju oko pribavljanja sredstava (novčanih i materijalnih), omasovljenja članstva... Uostalom, vidim ima mladih i aktivnih u klubovima, entuzijazma ne nedostaje, znanja isto tako, čega se onda bojimo? Promjena? Napretka? Halooo, dvadesetprvo je stoljeće, sve se mijenja samo mi ne ::)

Ovo o povijesti učiteljici života je floskula koja baš i ne drži vodu. Puno toga ljudski rod kroz povijest nije naučio... No, to je drugi par rukava. Ponavljanjem se pak nešto i postigne. Ako odmah nekom državnom birokratskom organu legneš na rudo ništa nisi napravio. Treba ga kljucati, kljucati... Možda mu dopre do ono malo možđana što ima? Ili ga treba lagano zaobići, da ne kažem zaje.... ga a da on to niti ne osjeti, još se osjeti važnim ako mu pri tome malo podiđeš kako je, eto, on svojim stavom doveo do toga da se iznađe bolje rješenje.

Ispričavam se što sam ovoliko pisao, svaka mu čast tko je uspio ovo pročitati od početka do kraja. Ovim zaključujem svako dalje javljanje na ovu temu. Hvala na pozornosti.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A8DU

Moj predsjedniče,ČINGI LINGI ČARDA,nažalost razorena, od onih Č.......H zlotvora,na žalost tako je,trenutno je u montaži snimak na temu 1991/2,bit će na YOUTUBE,predsjedniče tebi ću poslati DVD na ruke,naravno jedan primjerak ide u Grubišino polje,treću kopiju šaljem Reniju,tako da Reni nebude u zabludi,
ovom prilikom pozdravljam Renija i želim mu što brži povratak na forum .
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A3QN

Citat: 9A7WA  u 15. Veljača 2009, 18:30:49
               Činjenica je da u brdo zemalja direktna članarina je moguća i
  to je jasno ko sunčan dan.

I ne samo "direktna članarina", nego u brdu zemalja niti ne moraš biti član lokalnog radioamaterskog saveza (a isto tako u nekim zemljama postoji više od jednog saveza) da bi se bavio radioamaterstvom. Nekako ne vidim da se HRS pretjerano bori za takva rješenja. Da sam zagovornik teorija zavjere rekao bih da činjenica da silom zakona moraš biti član HRSa i da ti HRS određuje pozivne znakove zapravo jako odgovara vrhušci HRS-a, to plaća par plaća a koka koja nosi zlatna jaja teško da će postati pečenka.

Pitam se kad će se netko zapitati zašto HRSu uopće treba HZTK i zašo je uopće osnovan na taj način da se poziva na "tehničku kulturu"; kad bi HRS bio zakonski tretiran kao, što ja znam, društvo ljubitelja leptira, već bi bili i fleksibilniji oko članstva i valjda bi se potrudili članovima i pružiti nekakvu uslugu. Primjerice, što smo konkretno, osim malo manjeg poreza na zrak malo veće max. snage, koja meni osobno ništa ne znači jer rijetko radim i sa 50W, dobili novim Pravilnikom? Jesmo li možda dobili koji novi opseg? Što nam je konkretno HRS postigao po tom pitanju?

73
Kristijan
9A3QN