• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HST

Autor 9A2NO, 08. Srpanj 2024, 20:07:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Još jedna, između ostalih, netransparentna nebuloza tipa "samo za podobne".
Ne nađoh ni poziv ni propozicije za sudjelovanje na HST natjecanju.
Tko se je kvalificirao da predstavljaa Hrvatsku, gdje, kada i tko je organizirao kvalifikacije ???
To se već ponavlja.

A rezultati, plasman ???

I onda nađoh 9A3BQR, Štefan, napravio prvu CW QSO 2023.g. ... super, Štefan NHF.

Imam dojam da je HRS postao privatna prćija. "NHF" ... sramota.

LP

9A0S

Budući da imaju kategorije do 16 godina i do 20 godina, misliš da su nekog zakinuli, da je velika konkurencija?

9A2NO

A imaju samo pionirske kategorije?

9A3TY

Citat: 9A0S  u 10. Srpanj 2024, 13:24:55Budući da imaju kategorije do 16 godina i do 20 godina, misliš da su nekog zakinuli, da je velika konkurencija?

Molim ne širiti FAKE info !

Prema https://hst2024-tunisia.org/Bulletin/HST_rules_2024.pdf

B2.1 A national team participating in IARU HST Championships may consist of any number up to a maximum of 27
(twenty-seven) COMPETITORS in the following 9 (nine) categories. The teams shall comprise of:
"A" Not more than THREE "YOUNGSTER FEMALES" (competitors belong to the category up to the end of the calendar
year in which they reach the age of 16);
"B" Not more than THREE "YOUNGSTER MALES" (competitors belong to the category up to the end of the calendar
year in which they reach the age of 16);
"C" Not more than THREE "JUNIOR FEMALES" (Competitors belong to the category up to the end of the calendar year in which they reach the age of 21);
"D" Not more than THREE 'JUNIOR MALES" (Competitors belong to the category up to the end of the calendar year in which they reach the age of 21);
"E" Not more than THREE "FEMALES" (Competitors may compete in this category regardless of their age).
"F" Not more than THREE "MALES" (Competitors may compete in this category regardless of their age);
,,G" Not more than THREE "FEMALES" (Competitors aged 40 or older belong to the category from the beginning of the calendar year in which they reach the given age);
,,H" Not more than THREE " MALES" (Competitors aged 40 or older belong to the category up to the end of the calendar year in which they reach the age of 49);
,,I" Not more than THREE " MALES" (Competitors aged 50 or older belong to the category from the beginning of the calendar year in which they reach the given age);
Each team shall have a designated TEAM LEADER who must be at least 18 years of age. One competitor may act as
team leader, too. A trainer, an interpreter, referees as well as unlimited number of visitors may also accompany each team.

No, čak i da nije tako, zar je to opravdanje za samovolju ?
Zar je to opravdanje što nikoga u vrhu HRSa (izgleda) baš i ne zanima CW ?
Ajmo onda lijepo u planu rada izbristi svaki spomen CW i riješen problem. (Zar se spominje? Ne znam, Nije javno objavljen. Nije ni za 2023. a kamoli za 2024. Izgleda da po novom i ti dokumenti spadaju u tajne oliti u "above our paygrade" iako je rad HRS-a, barem na papiru, JAVAN !!! )

O tome što HRS (i HZTK) sve više prakticira Ustavom RH zabranjenu diskriminaciju po godinama bi se također dalo diskutirati.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

A zakaj bi trebale kvalifikacije?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Kvalifikacije nam ne trebaju jer samo ova tri juniora zbaju telegrafiju.
E, Martine, lupiš pa ostaneš živ.

73 Dino

9A2JK

Ne, ne lupam.
Demokratski smo birali vodstvo i oni imaju pravo upravljati. Do idućih izbora.
Samoupravljanje smo davno ugasili.

73
Martin 9A2JK

9A2NO

Samoupravljanje je upravo na djelu.

LP

9A3MR

Organizacijom HST-a se u 9A ne želi nitko baviti. Barem koliko je meni poznato.
Ako Dino želiš organizirati školu/kamp/natjecanje mladih telegrafista, samo naprijed.
HRS novac od HZTK dobiva za rad sa mladima i shodno tome i financira odlazak na natjecanja. Uspjeli smo skupiti 3 mladića koji znaju telegrafiju i poslali smo ih. Ostali mladići su zauzeti, neki poslom neki školom. Da ih je moglo ići još poslali bi i njih.
Istovremeno i na istom mjestu u Moldaviji se organiziralo i Eu natjecanje mladih u ARG-u ali ove godine nismo poslali nikoga jer oni koji su se kvalificirali kroz natjecanja nisu dobili privolu od roditelja.
Da, Štefan 9A3BQR je prvu CW vezu napravio 2023. sa 15 godina. U čemu je problem?

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Dovoljno je baciti pogled na izvješće
https://www.hamradio.hr/download/Izvjestaj_11_balkansko_6_europsko_HST.pdf
i sve će vam biti jasno.

Jadna djeca nakon svega što su doživjeli (gladna i žedna, bez tople vode, ostali bez opreme, ... ) planiraju vježbati preko Zooma (možda u novoj inačici ima simulator qsb-a, qrm-a, ...) da bi se opet natjecali na nekom Balkanskom prvenstvu u kojem sudjeluju natjecatelii iz čak tri zemlje i EU čempjonšip sa natjecateljima iz čak pet zemalja.
Pa koliko moraš voliti CW da bi nastavio dalje. Bravo dečki !!!
Ali budimo realni, tko je lud mučiti se sa CWom kad može jednostavno promovirati RemoteHamRadio i ići u Fhafen gdje ima tople vode i kebaba u izobilju.

Jasno mi je za mlade ali gdje su nestali svi sijedi majstori CW ručice ?

CW RIP ili po naški PUMB

73 de Ivo, 9A3TY

9A3SM

Martine da li ti vidiš šta pišeš i na koju temu odgovaraš ? Jesi prije ovoga bio na suncu ili sparini pa te udarilo ?
Tko te pitao o izborima i izabranoj demokratskoj upravi ... to nitko nije ni pitao niti osporio ALI ono što tebe boli je da tvoja mora biti zadnja samo zato što si ( BIP BIP ) glasnogovornik saveza ili tih demokratski izabranih bogom danih rukovoditelja. To ti  ne daje za pravo da od nas praviš budale i misliš kako si ti najpametniji i najkompetetniji da nam odgovoriš na opet normalno postavljeno pitanje od Dine ... prije svega da odmah kažem a to sam i rekao bravo za dečke koji su učestvovali na HST natjecanju bez obzira na rezultat ...
Sad idem direktno na tvoje pametno pitanje : A zakaj bi trebale kvalifikacije?
Kvalifikacije bi trebale upravo zbog ovog da se izbjegnu ovakva pitanja i da se izmedju njih nekoliko izabere najbolji koji će predstavljati HRS ili Hrvatsku na tom svjetskom kongrasu CW umjetnika ...
Kada je to tebi pod normalno molim ja tebe da nama koji pratimo ovaj web da nam opišeš ili napišeš zašto u svim sportovimam ili bilo kojim vrstama natjecanja gdje se bira reprezentacija MORA proći neka pred natjecanja kako bi se iznjedrili najbolji koji će nas predstavljati ... da li sam u krivu ?
Do kada ti misliš nas slobodnoumne terorizirati tvojim nametnutim bogom danim prosvjetljenjima o svim pitanjima i temama koje čak nisu tebi upućeni .. ako su upućena Rolandu ili curama u kancelariju onda bi oni trebali odgovarati na to pitanje kao što je Rolando napisao, opisao i sad kome pravo kome krivo to prihvati i riješeno ...
I još jedna stvar koja mi više preko glave ide je ovo nametanje i pozivanje na relikte davne prošlosti od koje ti, ja i mi svi koji smo rodjeni do 1990 godine ne možemo pobjeći pa kakva god ona bila ali u  nedostatku pametnog objašnjenja pozivati se na SAMOUPRAVLJANJE koje smo ugasili opet ću citirati Dinu koji ti je dobro odgovorio ... ovo je SAMOUPRAVLJANJE NA DANAŠNJI NAČIN , ne ono do 1990 jer onda su u samoupravljanju odlučivale mase ljudi i donosili odluku većinom, danas odlučuje uži krug par ljudi ... i ti to nazivaš demokratskim ... ma daj se povuci u hladovinu da se malo ohladiš i odmoriš ... možeš pisati protiv ovoga šta hoćeš ali nisam mogao da ti ne odgovorim jer ovo vrijedja zdravu pamet svakog onog tko misli svojom glavom i ne dozvoli nikome da umjesto njega osobno mu njom vladaju drugi ...
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2JK

Da Mato, ja vidim na koju temu pišem.
IO postoji zato da samostalno donosi odluke. Tu nema ništa netransparentno.
Ako na kraju mandata ne budemo zadovoljni sa radom IO, onda biramo druge.

Mato, molim te pokušaj shvatiti što je forum.
Forum NIJE mjesto gdje je netko nekome dužan odgovarati.
Ovaj forum NIJE mjesto za objavu bilo kakvih službenih informacija HRS-a.
Forum je mjesto gdje SVAKI član može javno pisati, (po pravilima foruma!),
a SVAKI član foruma ima pravo to komentirati (opet po pravilima foruma).

I još nešto. Pravila ovog foruma izrijekom ne dopuštaju osobne kvalifikacije
članova foruma. Svatko je slobodan iznositi suprotno mišljenje.

Konkretno - Mato, dio tvoje objave sastoji se od osobnih kvalifikacija i
nema nikakve veze sa temom. Ja se neću uvrijediti, ali te molim da o drugim
članovima foruma tako ne pišeš. Slobodno piši svoje mišljenje, ali bez
kvalifikacije osobe s čijim mišljenjem se ne slažeš. U nedostatku argumenata,
najlakše je nekoga ''počastiti'' s npr. ''što tebe boli'', ''što si (ovakav
ili onakav) .....'', ''misliš kako si najpametniji'' i sl.

I na kraju, je li ti Mato imaš kandidata (ili više njih) za bilo koje CW natjecanje?

73
Martin 9A2JK

9A3MR

Dakle, mladaca koji znaju CW imamo u 9A desetak. Od tih deset na natjecanje može ići njih tri jer ostali imaju školske ili poslovne obaveze. I sad bi trebali napraviti kvalifikacije, potrošiti X novaca i radnih sati da bi opet išla trojica koja su i išla????

Meni je takvo ponašanje strano i nadasve neodgovorno. Možda sam ja u krivu a Dino i Mato u pravu, molim, demokratski (ili samoupravljački) put je da me Skupština smjeni. Da ću raditi ono što se nekome učini zgodno i da ja zato snosim odgovornost...to tako baš ne ide.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Citat: 9A3MR  u 12. Srpanj 2024, 09:05:43Dakle, mladaca koji znaju CW imamo u 9A desetak. Od tih deset na natjecanje može ići njih tri jer ostali imaju školske ili poslovne obaveze. I sad bi trebali napraviti kvalifikacije, potrošiti X novaca i radnih sati da bi opet išla trojica koja su i išla????

Citat: 9A3MR  u 11. Srpanj 2024, 10:48:14Istovremeno i na istom mjestu u Moldaviji se organiziralo i Eu natjecanje mladih u ARG-u ali ove godine nismo poslali nikoga jer oni koji su se kvalificirali kroz natjecanja nisu dobili privolu od roditelja.

Hmmm, nekako su mi ove tvoje dvije izjave u kontradikciji.
Ili je HRS ARG-u majka a HSTu maćeha ?

Usput, o čijim radnim satima i čijim novcima je riječ ?
Ide iz tvog džepa ili je sve pokriveno javnim novcem? Mislim ono, plaće dvije tajnice i rad s mladima idu iz državnog proračuna, zar ne?!
Ajde dobro da se nitko nije javio kad sam molio nekoga da mi bude mentor pa da mi barem da "nogu u guzicu" jer nikako da se mrdnem malo naprijed u CW sposobnostima ali da baš nitko ne želi mentorirati i raditi CW s mladima (a HRS je to čak spreman financirati) to je zaista teško pojmiti. Nije ni čudo da smo osuđeni na propast / izumiranje.

Interesantno kako se mnogi hvale uspjesima u CW natjecanjima / brojem veza u minuti u pileupovima , neki desecima tisuća veza na DX ekspedicijama koje su (valjda) isfinancirali iz svog džepa, a kad treba BEZ dekodera, raznih baza podataka i umjetne inteligencije, uživo, demonstrirati svoje RX/TX CW sposobnosti svi nestadoše. Nitko ne bi branio boje svoje domovine?
I zato dečkima svaka pohvala ! Svaki početak je težak. Nadam se da ćete biti ustrajni.
Nije da će šira društvena zajednica imati nešto od tih vaših sposobnosti jer izgleda da niti jedna služba više ne rabi CW ali nikad se ne zna. Vrag ne spava.
A dok god se plaća rad s mladima i SAMO rad s mladima - iskoristite to i uživajte u svom hobiju :-)

Usput, što misliš Rolando, da li se isplatilo utrošiti sve te radne sate i novce da bi od tri natjecatelja u grupi odredili tko je prvi, drugi a tko treći na Balkanu? I to u siromašnoj Moldaviji.
Možda ipak "nije u šoldima sve" ?!?

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Ivo, lijepo si ovo napisao.
Da, zvuči kontradiktorno, ARG ima kvalifikacije a HST nema.
ARG povjerenik Stipe 9A5SP je sredinom 2023 napravio program ARG natjecanja za 2024. godinu.
HRS je sa tim programom aplicirala za sredstva Ministarstva obrazovanja/HZTK. Sredstva su odobrena, iskazana u programu rada za 2024, Skupština HRS-a ga je prihvatila te se aktivnost ARG lige odrađuju u skladu sa programom.
S druge strane, povjerenika za HST nemamo, smo imali mladoga člana koji je pokazao volju da bi nešto napravio na HST polju ali je to ostalo na verbalnoj razini. Nije napravljen plan rada HST za 2024, sredstva za odlazak juniora na natjecanja su zatražena i dobivena u sklopu  Mjesta troška 8: Međunarodne aktivnosti HRS-a dok sredstava za HST ligu/natjecanje nema.

Citat: 9A3TY  u 12. Srpanj 2024, 10:10:06Usput, o čijim radnim satima i čijim novcima je riječ ?
Ide iz tvog džepa ili je sve pokriveno javnim novcem? Mislim ono, plaće dvije tajnice i rad s mladima idu iz državnog proračuna, zar ne?!

Ivo, tomu je tako ako podrazumijevamo da je novac koji dobijemo od HZTK jedna kesa iz koje se vadi kako kome (meni) padne na pamet. Nije tako, ako gledamo programska sredstva koje dobijemo od Ministarstva obrazovanja onda se ona mogu trošiti samo u okviru programa koji su odobreni. Za sve ostalo moramo trošiti vlastita sredstva (članarine, kotizacije, privatne donacije). Kako sredstva za HST ligu/kvalifikacije nisu zatražena a ni odobrena tada bi za to mogli to potrošiti samo iz svojih sredstava. Da, tajnica i njena pomoćnica bi odradile svoj dio posla ali organizacija takvih kvalifikacija traži angažiranje specijalista i trošak smještaja/opreme.

Citat: 9A3TY  u 12. Srpanj 2024, 10:10:06Ajde dobro da se nitko nije javio kad sam molio nekoga da mi bude mentor pa da mi barem da "nogu u guzicu" jer nikako da se mrdnem malo naprijed u CW sposobnostima ali da baš nitko ne želi mentorirati i raditi CW s mladima (a HRS je to čak spreman financirati) to je zaista teško pojmiti. Nije ni čudo da smo osuđeni na propast / izumiranje.

Interesantno kako se mnogi hvale uspjesima u CW natjecanjima / brojem veza u minuti u pileupovima , neki desecima tisuća veza na DX ekspedicijama koje su (valjda) isfinancirali iz svog džepa, a kad treba BEZ dekodera, raznih baza podataka i umjetne inteligencije, uživo, demonstrirati svoje RX/TX CW sposobnosti svi nestadoše. Nitko ne bi branio boje svoje domovine?

Pitanja su teška, jednoznačnih odgovora nema. Možda kad razmišljanja tipa "što ja imam od toga" zamjenimo onima "što mogu učiniti da stvari promijenim na bolje" vjerojatno ćemo krenuti prema plusu...

Citat: 9A3TY  u 12. Srpanj 2024, 10:10:06Usput, što misliš Rolando, da li se isplatilo utrošiti sve te radne sate i novce da bi od tri natjecatelja u grupi odredili tko je prvi, drugi a tko treći na Balkanu? I to u siromašnoj Moldaviji.
Možda ipak "nije u šoldima sve" ?!?

To već spada u filozofska pitanja. Čemu život, radiš, mučiš se i onda se pokriješ pločom?

Naši momci su samostalno otišli na put, odradili su natjecanje najbolje što su mogli i vratili se nazad. Ako će ih to učiniti boljim i kvalitetnijim osobama i amaterima, HRS je svoju statutarni cilj ispunio (članak 10. Statuta).

73, Rolando 9A3MR