• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Izvještajna skupština HRS 2024

Autor 9A2NO, 07. Svibanj 2024, 12:16:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Bok

Da pogledamo obveze HRS-a, IO, Nadzornog odbora.

Članak 31. Statuta HRS-a:

Zadnja Izvještajna skupština je bila u travnja 2023.
Sada je svibanj 2024. Skupštine nema, ni obavijesti.

Zadnja je bila e-mail za usvajanje plana rada za 2024g., zima 2023. I dalje ... ništa.

Gledam na to ovako.
Za prava na sredstva od ZTKH, po planu, moraš priložiti zapisnik zadnje izvještajne skupštine
i ostale dokumente o registraciji. Možda za HRS vrijede neka druga pravila.
ZTKH je i ovako prekupac koji ima svoju msržu.

Znam da sredstva od ZTH ne možeš dobiti ako nisi uploadao na stranicu ZTKH sve papire.

LP Dino

9A3MR

Što piše u članku 31. Statuta HRS?

"Skupština redovito zasjeda najmanje jednom u tijeku godine, a izborno zasijedanje održava se svake četvrte godine."

"Za prava na sredstva od ZTKH, po planu, moraš priložiti zapisnik zadnje izvještajne skupštine"

moram priznati da za ovako nešto prvi put čujem. Znam da nam za sredstva traže svakojake papire ali da nam traže izvještaj sa izvještajne skupštine s tim se nisam još susreo.

ZTK nam traži pravdanje sredstava sukladno odobrenom projektu uz predočenje računa i isplatnica. Izvješće na skupštini se podnosi članstvu, zašto bi se ZTK brinula o tome?

Skupština je u pripremi, osim radnih i financijskih izvještaja za prošlu godinu čekaju nas i neke odluke koje treba pripremiti.

73, Rolando 9A3MR

9A2NO

OK, Rolando.

ZTK traži pravdanje sredstava ali prije toga svake godine moraš predati zapisnik u Upravni odjel
registar udruga. Svake godine. Ako nisi predao papire u ZTKH nema isplata sredstava. Nisi se registrirao.
Barem je tako u kod nas. Kako to funkcionira HRS prema ZTKH pitaj tajnicu.

LP Dino

9A2NO

OK, ovako

Svake godine Radio klub Velika Gorica mora prema ZTK VG dostaviti:

Zapisnik skupštine (izvještajne ili izborne). Papire o nekažnjavanju udruge i odgovorne osobe.
Potvrdu o nedugovanje Porezne uprave. Potvrdu Odjela registra neprofitabilnih udruga da si dostavio Zapisnik izvještajne skupštine. Potvrdu FINE za promet sredstava na računu. Potvrdu o ne dvostrukom financiranju ( da si za isti progran nisi dobio sredsta od negdje drugdje. Zapisnik o provedeno programu a za svaku isplatu sredstava moraš priložiti račune
za sredstva koja potražuješ od ZTK. Prvo potroši a onda traži sredstva.

To vrijedi i za ZTK Zagrebačke županije. Uploadati sve te papire.

Ako nisi znao ima tu podosta papira da bi legalno poslovao i da ti se odobre sredstva.
Sve mimo toga je muljaža i ne znam tko bi to odobrio a da ne odgovara za nepoštivanje zakona.

Kako radi HRS prema ZTKH pitaj tajnicu.

LP Dino

9A2NO

Rolando, pa ti bi morao znati kako funkcionira financiranje udruga i što mora papirnato odraditi da dobije sredstva.
HRS bi morao imati sličnu papirologiju. Nije mi jasno da bi HRS mogao dobiti novac unaprijed.

Halo, CoD - cash on delivery - iliti molim račun pa onda euri (da ne kažem pare).
Čist račun - duga ljubav.

LP Dino

9A3MR

Dino, mislim da se radi o zabuni.

"Potvrdu Odjela registra neprofitabilnih udruga da si dostavio Zapisnik izvještajne skupštine"

Koji je to Odjel?

Pretpostavljam da misliš na registar neprofitnih organizacija kojeg vodi Ministarstvo financija
Obaveza svake udruge da preda financijsko izviješće poreznoj upravi, ta izviješća su javno vidljiva. Nije to izviješće Skupštine već dokument koji se dostavlja Poreznoj upravi. Dostava ne ovisi o izvještajnoj Skupštini već je to zakonska obaveza udruge koja se mora odraditi do kraja prvog tromjesečja. Donekle se razlikuje od izviješća koji će se podnijeti Skupštini, skupštinski izvještaj je detaljniji.

Na Nadzornom odboru ostaje da procijeni jesu li sredstva potrošena u skladu sa programom u kojeg je prihvatila Skupština HRS-a krajem 2022 a to i skupštinari sami mogu procijeniti uvidom u izviješće.

Opet, vrag će ga znati, možda vama traže izvještaje klupske Skupštine kad tražite sredstva, meni je to prva vijest. Nama (klubu) knjigovođa pošalje fin. izvješće u Poreznu a kod prijave na natječaj moramo donijeti potvrdu o nepostojanju duga.

73, Rolando 9A3MR

9A2NO

Rolando,
ovi nabrojani papiri se moraju priložiti ZTK da možeš dobiti sredstva za realizirani program.
a pod Odjel sam mislio na Upravni odjel za neprofitabilne organizacije gdje registriraš udrugu. Njima svake
godine daješ zapisnik sa održane skupštine. Ministarstvu financija šalješ samo ako je došlo do promjene
ovlaštenih osoba a tako i u Statistički ured. A uz to sada su smislili da moraš kod javnog bilježnika
ovjeriti potpis ovlaštenih osoba i te papire predati sa zapisnikom u Upravni odjel za neprofitabilne
organizacije ako je došlo do promjene odgovornih osoba.
Papira da zaboli glava..

73 Dino, 9A2NO

9A3MR

Gle, Dino, ne postoji "Upravni odjel za neprofitabilne organizacije".
Postoji registar udruga kojega vode Ured opće uprave, tijelo Ministarstva pravosuđa i javne uprave (MPU). Tu se šalju zapisnici skupština i statusne promjene (osobe za predstavljanje i tome slično).

Registar neprofitnih organizacija je registar kojega vodi Ministarstvo financija. Tu se šalju promjene statusnih pitanja(sjedište, odgovorna osoba) ali to nije najvažnija stvar. Puno važnija su godišnja financijska izviješća koja se šalju početkom godine. Vidim da tvoj klub redovito šalje financijske izvještaje  i da ste vrlo aktivni sudeći po potrošenim sredstvima.

Dakle, Stručna služba HRS-a treba sastaviti tri izvješća: za poreznu, za HZTK i za Skupštinu HRS-a.

Isto tako, klub treba poslati izvješće poreznoj i HZTK ili Gradu (za dobivena sredstva). Također treba prezentirati te izvještaje svojoj Skupštini.

Papira ima puno i dosta je komplicirano to sve pratiti ali uz malo truda nije to neki veliki problem.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Citat: 9A3MR  u 08. Svibanj 2024, 13:55:34Dakle, Stručna služba HRS-a treba sastaviti tri izvješća: za poreznu, za HZTK i za Skupštinu HRS-a.

Isto tako, klub treba poslati izvješće poreznoj i HZTK ili Gradu (za dobivena sredstva). Također treba prezentirati te izvještaje svojoj Skupštini.

Ne predaje se poreznoj nego FINI. Uputa za izradu i predaju financijskih izvještaja

Citat: 9A3MR  u 08. Svibanj 2024, 13:55:34Papira ima puno i dosta je komplicirano to sve pratiti ali uz malo truda nije to neki veliki problem.

Očito je jedini problem te i slične dokumente objaviti na službenoj web stranici pa zato dana 8.5.2024. još uvijek ne vidimo niti plan rada niti financijski plan za 2023. !!!
73 de Ivo, 9A3TY

9A6JRZ

Citat: 9A2NO  u 07. Svibanj 2024, 18:28:32Svake godine Radio klub Velika Gorica mora prema ZTK VG dostaviti:

Pozdrav,

Na slijedećoj Skupštini ZTK VG tražite izmjene Statuta i načina rada.  Neke od tih papira koje si naveo dostavljate samo svojom voljom i nitko Vas ne može natjerati da ih dostavljate.

Ako je UGOVOROM o financiranju (projekata - pretpostavljam da financiraju projekte) definirano da ne smije biti dvostrukog financiranja, to ne znači da se u drugom vremenskom periodu te godine ne smijete provesti isti projekt s drugim izvorom financiranja (u uvjetima natječaja mogu definirati onaj dio o nekažnjavanju).

Primjera radi:
- organizirate radioamaterski tečaj u ZTK VG i oni Vam pokriju troškove
- unutar MO grada VG na poziv organizirate radioamaterski tečaj (identičan) i troškove toga tečaja Vam pokrije direktno Grad VG.

I tu nastaje problem ... tamo neki referent (u ZTK ili Gradu) može to tumačiti kao dvostruko financiranje, a može tumačiti da su to dva različita projekta ... i onda kreću pregovori (taj dio treba riješiti puno prije da ne dođe do takvih nejasnoća)

Ovisno o sredini novci se mogu dobiti i prije odvijanja projekata (puni iznos), a taj dio rješavate na Skupštini ZTK VG ... tražite da se izmjene uvjeti u natječajima (to imate pravo kao članovi Skupštine jer se neki projekti ne mogu izgurati ako se prije ne kupi oprema).
73 de 9a6jrz

9A2NO

Ha, uvjete financiranja diktira onaj koji daje sredstva, nema veze sa statum.
Grad VG kaže što treba dostaviti. Ne dostaviš li nema sredstava.

ZTK ZŽ traži svoje u slični papiri. Ali daje 30% ili 60% traženih sredstava. Otprilike.

Dvostruko financiranje nije problem. Ne prijaviš isti projekt na dvije distance i OK.

9A6JRZ

Pozdrav,

Vaš predstavnik u Skupštini ZTK VG ima pravo tražiti izmjenu Statuta, poslovnika ZTK VG i natječajne dokumentacije (ako se novac dijeli na osnovu projekata).

Kod ZTK VG, grad VG daje novac ZTK da rasporedi novac po Udrugama, a uvjete raspodjele u tom slučaju propisuju članovi ZTK (znači Skupštinari, odnosno vaš predstavnik u Skupštini). Prema tome ispada da vama nož u leđa zabija vaš predstavnik kada vi na godišnjoj razini morate dostavljati pod mus

Citat:Zapisnik skupštine (izvještajne ili izborne). Papire o nekažnjavanju udruge i odgovorne osobe.
Potvrdu o nedugovanje Porezne uprave. Potvrdu Odjela registra neprofitabilnih udruga da si dostavio Zapisnik izvještajne skupštine. Potvrdu FINE za promet sredstava na računu.

Da mene netko sve ovo traži ja bi možda to dostavio jednom uz to bi zatražio obrazloženje po kojim Zakonima ja to moram dostaviti i zašto baš njima. Ovo stvara nepotrebne troškove, a nije jasno iz kojeg razloga to njima treba jer nemaju pravo znati za neke odluke Skupštine niti financijsko stanje Udruge.

Znači Vaš predstavnik je kriv što vi morate dostavljati silnu papirologiju na godišnjoj razini u dijelu redovnog rada Udruge (član sam Skupštine u nekoliko Udruga i nigdje nitko ne mora dostavljati gore navedene papire u ZTK ili Grad).

Neznanje i strah vladaju ...
73 de 9a6jrz

9A3TY

Citat: 9A6JRZ  u 08. Svibanj 2024, 21:19:52Znači Vaš predstavnik je kriv što vi morate dostavljati silnu papirologiju na godišnjoj razini u dijelu redovnog rada Udruge (član sam Skupštine u nekoliko Udruga i nigdje nitko ne mora dostavljati gore navedene papire u ZTK ili Grad).

Jel ti to ozbiljno? Jel jedan zastupnik u Saboru može sam samcat promijeniti neki zakon?
Pa ja sam kao zastupnik u Skupštini HRSa i član Nadzornog odbora tražio banalni popis dugotrajne imovine pa ga nisam dobio a kamoli da sam mogao tako jednostavno mijenjati bitnije stvari.

Kao što je lijepo rečeno, tko daje novac određuje pravila.

Evo ti primjer iz naše sredine što sve dodatno treba predati:

Prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli financijskih sredstava, podnositelj
Prijave, čiji je program usvojen, dostavlja sljedeću dokumentaciju:
� Potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga prema Republici Hrvatskoj
� Izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja
Bjanko zadužnica koja jamči za iznos odobrenih sredstava (za iznose od
1.990,00 eura na dalje) – ustanove ne dostavljaju bjanko zadužnicu
� dokaz da se ne vodi kazneni postupak protiv osobe ovlaštene za
zastupanje i voditelja/ice programa, ne stariji od 6 mjeseci.

Citat: 9A6JRZ  u 08. Svibanj 2024, 21:19:52Da mene netko sve ovo traži ja bi možda to dostavio jednom uz to bi zatražio obrazloženje po kojim Zakonima ja to moram dostaviti i zašto baš njima. Ovo stvara nepotrebne troškove, a nije jasno iz kojeg razloga to njima treba jer nemaju pravo znati za neke odluke Skupštine niti financijsko stanje Udruge.

A što je sa onim da je rad udruge JAVAN ???
Pa čak i tvrtke imaju obvezu objavljivanja JAVNIH podataka (Registar godinjih financijskih izvješća) iz kojih se vidi njihovo financijsko stanje.

Ali sve ovo je za neku drugu temu, zar ne ?! Ajmo Martine, otvori novu temu i prebaci  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A6JRZ

Ivo ... nemam namjeru raspravljati s tobom (ima drugi forum za trolanje)

73 de 9a6jrz

9A3MR

Mislim da je posrijedi nesporazum. Odgovorna sam osoba u dvije RA udruge u dva grada i natječaji su u dlaku isti jer su rađeni u skladu sa naputkom nadležnog ministarstva. Nikad nisam čuo niti nam je tko sredstva uvjetovao izviješćem Skupštine. To baš i nema nekog smisla. Zašto bi ZTK (Grad, MZO) to uopće zanimalo? Njih zanimaju računi, ugovori i jesu li oni u skladu sa financiranim programima (i dostavljenim fin. planom) i prihvatljivim mjestima troška.
 Vidim po izviješću da je jedini prihod RKVG donacija lokalne samouprave, možda je to razlog Dino što je izvještaj vašeg kluba ZTK jednak skupštinskom. HRS, recimo, ima i druge izvore prihoda (članarine, kotizacije, donacije), zašto bi slao izvještaj o tim prihodima HZTK? Što bi HZTK imala s tim?

73, Rolando 9A3MR