Tome, što to znači "nije se kvalificirao u pojedinoj kategoriji u službene rezultate"? Rusi/Bjelorusi pošalju po dvoje u svakoj kategoriji i onaj drugoplasirani se ne kvalificira u toj kategoriji u službenim rezultatima već je DQ. I šta onda? Mora iz svog džepa vratiti kotizaciju i troškove puta? Strijeljaju ga kad se vrati doma?
Ako želiš Tome voditi HST treninge te eventualno organizirati izlučna natjecanja samo naprijed, vrata su otvorena.
Slažem se da je situacija loša, entuzijazma po pitanju rada sa mladima nema puno ako ga je ikad i bilo. Moj cilj je da se afirmiraju mladi koji se žele baviti radioamaterizmom kao i sredine koje su spremne raditi na edukaciji mladih.
73, Rolando 9A3MR
U nekim stvarima jedan šumom, drugi drumom.
Evo, da pojasnim pa me ispravite ako griješim.
Važeća pravila iz rujna 2017. se mogu pročitati ovdje:
https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/hst/hst-rules/Jasno su definirani postotni bodovi u odnosu na najbolji rezultat u istoj kategoriji.
U pojedinim disciplinama opisno to izgleda otprilike ovako:
TX ako ispravno otkucaš barem jedan karakter do četvrte greške (slovo, broj, mix) zagarantirano ti je od 0.1 boda na više!
MR ako primiš barem jedan znak zagarantirano ti je od 0.1 boda na više.
RUFZ ako primiš barem dijelove od pojedinih znakova (ne moraš ni jedan cijeli!!!) te pritom skupiš recimo ukupno 300 bodova opet imaš barem 0.1 bod.
RX je škakljiv... odi na D2.1 Receiving Tests konkretnije D.2.1.4 koji se upućuje za početne brzine u Appendix A3, upravo u njemu kaže ono što sam prije c/p
The initial speed for reception is 80 marks (letters, figures, mixed) per minute (50 marks for A and B categories). Kako je moguće da nečiji rezultati 2021. iz 4O (da ne navodim znakove) budu vrednovani, ako početna brzina računala trebala biti veća:
slova 20; brojevi 30; mixed 30
slova 90 (ali previše grešaka - 0 bodova); brojevi 40; mixed 30
slova 140 (ali previše grešaka - 0 bodova);
brojevi 90 (jedini legalni bodovi); mixed 50
odnosno Primorsko, 2023.
slova 50 (nije A niti B kategorija); brojevi 30; mixed 30
Znači oni su DQ prema pravilima, ali u tablici ipak stoje postotni bodovi. Dok ti u onom svojem primjeru govoriš o nečemu što se zove NQ (jer se za plasman gleda najbolji iz iste zemlje, dok su ostali iz te zemlje u toj disciplini i kategoriji NQ)
Legend: NQ = not qualified, OC = out of competition, DQ = disqualified, > = > 5 ErrorsVodit treninge ne mislim, već davno sam napisao da je CW za nove generacije
passe. Dok o izlučnim natjecanjima budem porazgovarao, a ako nađem zainteresirane suradnike svakako se javim. S jedne strane da to postane transparentno, a s druge da se podruže uživo oni koji vole CW (čak ne nužno HST).
OK, ti si jedan od entuzijasta to je očigledno. Jedino se pitam zar do realizacije ponekad se mora ići toliko liberalno (u smislu spuštati ljestvicu kriterija samo da bi se pokazalo da ipak nekoga mladog to zanima), ovo ne vrijedi za sve, ali za pojedine slučajeve je preočito.
73,
. .
P.S. Čestitke mladićima na ostvarenim rezultatima. I da ne budem kritičan (ako se to nekome čini), završavam u ovoj temi: "Napredak kod nekih je vidljiv, a kod drugih se očekuje."