• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

remote radio da ili ne.... DA svakako

Autor 9A4NA, 24. Studeni 2021, 13:38:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4NA

Pozdrav svima,
Evo nakon nekoliko tjedana igranja sa postavkama i podešavanjima (hvala prijatelju Gogi E72X koji ima ogromno znanje) moj remote station is up and running.
I to radi savršeno dobro. Ja se jednostavno nemogu načuditi kako to dobro radi. Dakle, uređaj je kenwood ts-480 i sam uređaj sa antenom se nalazi kući i spojen je sa remoterig modemom na internet.
Na poslu u mom uredu je glava od ts-480 spojena na modem. U modem se spaja elektronska ručica i mikrofon.
Kada se ip addrese postave kako treba, sve ostale postavke i na ruteru kući propuste portovi ovo sve skupa na poslu kao da sam doma.
Uključiš uređaj i voila.
Danas napravio nekoliko dx-ova na 14 mega telegrafijom i osjećaj je extra.
Plus toga pošto modem na strani remote glave ima wi-fi stavio sam mobitel kao hotspot, spojio se na njega i sve radi.
Hoće reći, sjediš u kafiću kraj mora, spojiš se na uređaj doma i radiš.
Jeli ovo fer. Apsolutno DA! Ja sam jednostavno apsolutno produžio kontrolu uređaja mikrofon i taster. Koristim se sa svojom opremom.
E sad, jeli bi bilo interesantno se spojiti na neki drugi uređaj sa ovakvim setupom. Svakako!
Jesam li spreman podijeliti moje postavke uređaja nekome tko ima isti ili sličan setup da se zakači na moj uređaj i odradi koju vezu. Naravno.
Ako ima netko tko ima ovakav setup ili ga planira napraviti neka mi se javi i biti će mi drago da se međusobno spojimo i experimentiramo jer smatram da je poanta našeg hobija eksperimentiranje i rad sa svim mogućim novim tehnikama.
Volim telegrafiju i povijest radija ali isto tako uživam u ovim blagodatima koji su nam omogućeni sada.
Svako dobro svima i samo pozitivno.
Fotografija je remote side in my office.
73
Željko
9a4na

9A5CB

Pozdrav!

Svojevremeno sam se interesirao za remote rad, proučavao sam malo dokumentaciju tog
Remote Rig modema. U manualu nisam vidio poglavlje o postavkama  PC monitora,
valjda mi je promaklo, s engleskim sam na Vi.

Molim te, ako mi možeš reći, koji su minimalni zahtjevi za vanjski monitor
i koje su bitne postavke istog kod rada na daljinu?

73, 9a5b, Zvonimir

9A2JK

Željko,
lijepa slika radnog mjesta (s malo prikrivenom reklamom  ;) ).

Zanima me situacija s kašnjenjem. OK, u ''običnim'' CW/SSB vezama
to ne igra neku ulogu, ali stvar se mijenja kod FT8. Iako ne radiš FT8
mislim da bi ti (kao ex marine radio officer) mogao primijetiti razliku tj.
kakvo je kašnjenje zbog internetske veze.

Većina amaterskih uređaja nema mogućnost odvajanja upravljačkog
dijela od uređaja kao npr. TS-480 pa i to vjerojatno igra ulogu u
kašnjenju.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

Citat: 9A5CB  u 24. Studeni 2021, 20:42:31
Pozdrav!

Svojevremeno sam se interesirao za remote rad, proučavao sam malo dokumentaciju tog

73, 9a5b, Zvonimir

Zvonimir pozdrav,
Hvala što si se javio.
U početko je vrlo teško bilo podesiti postavke monitora jer se dosta često pojavljivao bug sa ludostima kao što se može viditi iz priložene fotografije ali sa novim firmware-om su riješili ovaj problem tako da sada to radi bez problema.
Ako te bude zanimalo i budeš krenuo u sličan projekt javi se mailom i rado ću pomoći ;)
73 Željko

9A4NA

Citat: 9A2JK  u 25. Studeni 2021, 10:13:55
Željko,
lijepa slika radnog mjesta (s malo prikrivenom reklamom  ;) ).

Zanima me situacija s kašnjenjem. OK, u ''običnim'' CW/SSB vezama
to ne igra neku ulogu, ali stvar se mijenja kod FT8. Iako ne radiš FT8
mislim da bi ti (kao ex marine radio officer) mogao primijetiti razliku tj.
kakvo je kašnjenje zbog internetske veze.

Većina amaterskih uređaja nema mogućnost odvajanja upravljačkog
dijela od uređaja kao npr. TS-480 pa i to vjerojatno igra ulogu u
kašnjenju.

73
Martin 9A2JK

Martine pozdrav,
Remoterig je uređaj koji radi i na puno sporijem internetu i već tada se mogao podešavati latency jer se pojavljivao problem u radu telegrafijom. Sada na ovim brzinama nema apsolutno nikakvog kašnjenja i rad sa remote lokacije je doslovno kao da radiš na uređaju. Nije istina da neradim FT8 ali toliko rijetko i jednostavno mi nije kliknuo. I ljuti me kada se otvore propagacije na višim bandovima i na dx clusteru se prijavljuju daleke zemlje a kada poslušaš na bandu nigdje nitko samo "klanje mačaka na 074" Zato sa vremena na vrijeme malo zezam korisnike tog digitalnog načina rada. Ništa osobno, ipak je ovo samo hobby i netreba ga uzimati previše ozbiljno. Eno vidiš kako se kolega na njegovom blogu odmah propeo na zadnje noge, od cijele priče je samo uspio viditi smetnje na monitoru uzeo šaku apaurina i ajmooo. Mi iz akl-a koji ga znamo 30 godina ga neuzimamo ozbiljno pa nebi trebao nitko.
73 Željko

9A2JK

Željko,
sve odličan, 6!

FT8 sam spomenuo samo u kontekstu kašnjenja (latency) i predlažem da FT8 ostavimo za drugu temu.

Daljinsko upravljanje će raditi pri svakoj brzini, koliko god sporo, ako zanemarimo vrijeme prelaska s 
predaje na prijem i obratno. Nemam nikakvog iskustva s remote radio. TS-480 imamo u klubu i nekako
si mislim da je latency kod njega jednostavnije riješiti jer je upravljački dio odvojen od primopredajnika.
Zato me posebno zanima tvoje iskustvo.   

Može li malo više info o ''remorerig'' uređaju?
Je li to ono na stranici remoterig . com ?
S kojim modelom radiš ?

73
Martin 9A2JK

Kasnije sam primijetio tipfeler.
Umjesto ''remorerig'' treba pisati ''remoterig''

9A5CB

Citat: 9A4NA  u 25. Studeni 2021, 13:50:28
Citat: 9A5CB  u 24. Studeni 2021, 20:42:31
Pozdrav!

73, 9a5b, Zvonimir

Zvonimir pozdrav,
Hvala što si se javio.
U početko je vrlo teško bilo podesiti postavke monitora jer se dosta često pojavljivao bug sa ludostima kao što se može viditi iz priložene fotografije ali sa novim firmware-om su riješili ovaj problem tako da sada to radi bez problema.
Ako te bude zanimalo i budeš krenuo u sličan projekt javi se mailom i rado ću pomoći ;)
73 Željko

Hvala na odgovoru.

73, 9a5b, Zvonimir

9A5N

Martine,

Pošto se kod digi modova rada sve događa na računalu koje je spojeno na primopredajnik, za remote rad treba ti samo remote desktop software (TeamViewer ili nešto slićno) s kojim ćeš se na to računalo spojiti.
Ne treba dodatni hardware.
Eventualna kašnjenja na internetskoj vezi nemaju značajnog utjecaja.
Ako ti i padne veza usred FT8 veze, lokalno računalo će samo odraditi sve što treba.

U potpunosti se slažem sa Željkom, remote rad svakako DA!
73 de Neno 8)

9A2JK

Hvala za info.
Na TeamViwer se mnogi žale (i ja također) jer počinje zezancija da je to što radiš komercijalna djelatnost i sl.

AnyDesk radi odlično i za osobnu upotrebu je besplatan.

Ne radim remote (za sada), ali remote rad svakako DA!

73
Martin 9A2JK

9A6NDZ

Remote svakako da. Isti imam ali samo za digitaliju jer ostalo ne radim. Martine AnyDesk uskoro prestaje biti free i prelaze na metodu kao TM (plati pa koristi). 73 9a6ndz
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073