• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi ICOM uređaj

Autor 9A6NDZ, 21. Kolovoz 2022, 14:20:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDZ

ICOM IC 905
144 / 430 / 1200 / 2400 / 5600 MHz /10 GH

https://youtu.be/kzGQWmTKNzc
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A6NDZ

Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A2WA

??? >:(

9A2JK

Cijena?
Cijena još nije definirana, ali pitanje je smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj uređaj.  ;)
Ovo je daljinski upravljana radijska postaja (remote radio) !

Naravno, smijemo ga kupiti i posjedovati. Više od jednog komada.  ;D

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Zar nije zabranjeno pisati ovakve postove? Mnogi su zbog toga obrisani.

Da li je članak:
8. Nije dozvoljeno reklamiranje niti davanje poveznica na reklame bilo kakve vrste
iz Pravilnika o ponašanju na forumu obrisan?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A7AM

Citat: 9A2M  u 23. Kolovoz 2022, 15:09:52
Zar nije zabranjeno pisati ovakve postove? Mnogi su zbog toga obrisani.

Da li je članak:
8. Nije dozvoljeno reklamiranje niti davanje poveznica na reklame bilo kakve vrste
iz Pravilnika o ponašanju na forumu obrisan?

I moji su postovi nekada brisani kada sam pisao o nanoVNA koji se tek pojavio na tržištu.
Po toj logici jedino smijemo pisati o uređajima i antenama koje smo sami napravili. Ili bi se i to moglo smatrati reklamom?  ;D
Nebuloze...

9A2M

I meni je taj članak bio glup, ali valjda se nešto promijenilo kad moderator ovo ne sankciorira i još i komentira  ;D

9A2JK

Rasprava o nekom radioamaterskom uređaju i/ili informacija o pojavi nekog novog uređaja, 
pogotovo ako se radi o novoj generaciji amaterskih radio uređaja, nije reklama.

O NanoVNA postoji posebna tema na ovom forumu otvorena još 16.09.2019., dakle prije tri godine.

73
Martin 9A2JK
moderator

9A2M

Citat: 9A2JK  u 23. Kolovoz 2022, 12:34:22
Cijena?
Cijena još nije definirana, ali pitanje je smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj uređaj.  ;)
Ovo je daljinski upravljana radijska postaja (remote radio) !

Naravno, smijemo ga kupiti i posjedovati. Više od jednog komada.  ;D

73
Martin 9A2JK

Hvala na tumačenju. Onda smijemo pisati. A zašto je onda pitanje smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj novi uređaj?

9A2JK

Citat: 9A2M  u 23. Kolovoz 2022, 17:59:24

A zašto je onda pitanje smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj novi uređaj?
Vidi smajlić na kraju ''pitanja'', ovaj  ;)
Odgovor je odmah u drugom retku poslije ''pitanja''.

73
Martin 9A2JK

9A7AM

Citat: 9A2JK  u 23. Kolovoz 2022, 17:53:49

O NanoVNA postoji posebna tema na ovom forumu otvorena još 16.09.2019., dakle prije tri godine.

Martine, nema to veze s tobom. Ja sam prvi otvorio temu o nanoVNA prije ove koju navodiš i bio sam nekoliko puta obrisan čak i nakon što sam uklonio sve linkove.
Nakon toga su temu otvorili neki drugi kojima, začudo, nije obrisana.  ;D

Tvoje tumačenje zabrane reklamiranja je ok...

73, Zrinko

9A2M

Citat: 9A2JK  u 23. Kolovoz 2022, 18:09:28
Citat: 9A2M  u 23. Kolovoz 2022, 17:59:24

A zašto je onda pitanje smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj novi uređaj?
Vidi smajlić na kraju ''pitanja'', ovaj  ;)
Odgovor je odmah u drugom retku poslije ''pitanja''.

73
Martin 9A2JK

Opet ne razumijem taj odgovor. Ovo nije remote stanica. Samo joj je RX/TX modul odvojen od kontrolnog panela. I spaja se UTP kabelom ako ćeš je dizati na stup radi manjih gubitaka u koaksijalnom kabelu. Isto tako RX/TX modul ti može biti i pokraj kontrolnog panela ako ćeš koristiti PA.
Ili ga možeš staviti na dish sa feedom i raditi veze.
Po tvom odgovoru ispada da je smijemo posjedovati ali ne i koristiti?!?

9A2JK

Hrvoje, ja sam običan član foruma kao i ti i ne odgovaram na pitanja, nego kao i svi drugi komentiram, 
diskutiram, iznosim svoje mišljenje i sl. Kada na forumu postupam kao moderator onda to i potpišem 
s ''moderator''

Ja ICOM IC-905 vidim kao remote stanicu. Pogledaj sliku. Primopredajnik se nalazi odmah ispod antene, 
a upravljačka kutija je u PPS-u. Udaljenost između primopredajnika i PPS-a može biti 5m, 10m, 20m itd... 
Kontroler ima dva LAN porta. Jedan je vjerojatno priključak na Internet. Zaključak, remote radio.

Smijemo li raditi remote? U Pravilniku ne piše da ne smijemo. HAKOM kaže da smijemo.
U konačnici očekujemo novi Pravilnik koji će, nadam se, razjasniti sve dvojbe remote rad da ili ne.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Martine, svaka stanica može biti remote uz određene dodatke. Remote u 9A nije zabranjen. Koristi se godinama!
I ti za ovaj novi ICOM napišeš ovo: "pitanje je smijemo li mi u Hrvatskoj koristiti ovaj uređaj?"

Pa jel ovo neka zezancija, provokacija ili šta već?

9A5ISS

Pozdrav svima!

Citat: 9A2JK  u 24. Kolovoz 2022, 17:24:37

Ja ICOM IC-905 vidim kao remote stanicu. Pogledaj sliku. Primopredajnik se nalazi odmah ispod antene, 
a upravljačka kutija je u PPS-u. Udaljenost između primopredajnika i PPS-a može biti 5m, 10m, 20m itd... 
Kontroler ima dva LAN porta. Jedan je vjerojatno priključak na Internet. Zaključak, remote radio.

Nebih se složio da je IC-905 remote radio uređaj, iako se (kao i svaki uređaj koji ima mogučnost CAT kontrole) može koristiti za remote rad. Realnije je reči da je IC-905 radio uređaj sa odvojenom kontrolnom glavom, što je vrlo pametno od strane konstuktora, da se smanje gubitci u kabelu, jedini problem je postavljanje pojačala za niže frekvencije (144 i 432 MHz), ali sumnjam da će taj uređaj itko upotrebljavati primarno za te opsege, jer su mu performanse vrlo vjerojatno lošije nego ostalim 2m i 70cm uređajima (sve je nagurano u jedan manji uređaj, HI).

RF modul kod ovoga uređaja za razliku od recimo FLEX Radio uređaja ne može raditi bez kontrolne glave (direktno uključivanje RF modula na mrežu je kod FLEX-a moguće, dok kod IC-905 očito nije - na njegovoj kontolnoj glavi postoje dva LAN konektora, jedan za RF modul koji vjerojatno ne radi na istom protokolu kao onaj za internetski port, nego samo koristi LAN kabel - UTP/STP/FTP... i 8 pinske konektore zbog praktičnosti i dostupnosti istih).

Ovaj uređaj bi više mogli usporediti sa Motorolom Spectrom, Kenwoodom TS-480SAT i ostalim sličnim uređajima sa odvojenom kontrolnom glavom, a ne internetskim remote-om (o kojemu pričate). A što se tiče drugoga konektora - LAN porta, on sigurno služi sa povezivanje uređaja sa internetom, a to gotovo svi moderniji radio uređaji imaju, ali opet, remote se može raditi i bez njega, samo što nam treba vanjsko računalo povezano pomoču nekog kabela, bio to USB, RS232 ili CAT kontrolerom sa uređajem.

A ovo pitanje, smijemo li koristiti ovaj uređaj u Hrvatskoj je potpuno nepotrebno i besmisleno, jer se rasprava o "remote radu" ne vodi zbog remote rada općenito (u osobne svrhe), nego zbog nametanja i promoviranja te veličanja istog.

73 de 9A5ISS, Ivan!