• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Prijedlog pozivne oznake - interesantan problem

Autor 9A3AG, 25. Rujan 2020, 12:30:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3AG

Da i ja napišem koju....

Dakle, dijete od 12g položi P razred, pokaže interes za rad, nađe se negdje neki uređaje, dijete zatraži prijedlog pozivne oznake, dobije ga, zatraži dozvolu od HAKOM-a, dobije je i zadovoljila je sve zakonske uvjete za samostalan rad. Kolega iz kluba si je dao truda i pomogao s ocem djeteta postaviti nekakve antene da se može raditi na opsezima koje pokriva dozvola i kategorija, instalirao LOG program, FT8 i kaj već treba. I nakon što dijete 3 mjeseca marljivo radi veze, što SSB što FT8 i skuplja zemlje, netko mjerodavan u HRS-u čuje u eteru pozivnu oznaku koja u eteru ne bi trebala biti (radi se o pozivnoj oznaci sa brojem 2 i 3 slova u sufiksu - za koji je izdan pravovaljani prijedlog pozivne oznake kao i dozvola HAKOM-a). I tu kreće akcija. Traži se da se taj znak promjeni, da to nije po pravilniku, da ovo da ono i da se to mora riješiti pod svaku cijenu i da to tak nemre biti. I dolazimo do toga da HRS piše HAKOM-u dopis i posiplje se pepelom da je izdao krivi prijedlog pozivne oznake i da se djetetu mora izdati nova dozvola sa brojem 3 u pozivnoj oznaci. Zakonski gledano na to ima pravo jer tak piše u zakonu.
I sad ja vas tu sve pitam, jel to zbilja bilo potrebno? Jest da to nije po pravilniku, ali da li se za to mogla napraviti iznimka, ostaviti izdana pozivna oznaka i uvesti dodatna kontrola za one koji pišu prijedloge pozivnih oznaka za ubuduće? Hvala na čitanju i vašem razmišljanju.

eto, smatral sam da bi trebal ovu situaciju podijeliti sa našim članstvom i da me zanima mišljenje istog

73 de Saša, 9A3AG

9A4QV

Izvadak iz zapisnika izborne skupštine HRS-a 2016:

Za riječ je zamolio Tonči Majica, iako nije zastupnik niti član HRS-a. Na njegov komentar,
vezan uz mogućnost dobivanja pozivnog znaka i za osobe koje nisu članovi HRS-a,
osvrnuo se Nikola Perčin koji je napomenuo da je HAKOM išao na ruku Savezu i dozvolio
da mi sami uredimo dodjelu pozivnih oznaka. Perčin je napomenuo da, ako to pravo
damo HAKOM-u, onda će oni raditi onako kako oni misle da je najbolje i sve će lijepo
naplaćivati. Agencija je dozvolila da mi sami određujemo pozivne oznake, da sami
donesemo pravilnik na koji oni daju suglasnost i ako to počnemo mijenjati neće završiti
dobro, naglasio je Perčin. Rekao je da treba pitati kolege iz drugih nacionalnih saveza,
npr. Mađare kako je kod njih, počevši od ispita - kad njihova Agencija kaže, ne kako mi
hoćemo, a kod nas je kako mi hoćemo; pozivne oznake - kako Agencija u Budimpešti
odredi. U Njemačkoj je još rigoroznije i zato je bolje to ne dirati. Također je naglasio da
je činjenica da ne moraš biti član Saveza da dobiješ pozivni znak i dozvolu. Savez je
dužan ne-članu Saveza dati prijedlog pozivne oznake, koji onda s tim papirom od
Agencije dobiva dozvolu za rad koju produžava kad istekne. Takva osoba sa Savezom
više posla nema, osim ako se ne učlani u članstvo. Dogovorili smo se s Agencijom da
HRS to radi zato jer je to nama bolje. Na kraju je zamolio sve članove HRS-a da se u to
ne dira jer time ćemo sami sebi izazvati probleme.

Poanta priče:
Dakle, HRS je tako napravio jer je to nama bolje i ne dirajte se u to jer ćemo sami sebi izazvati probleme.......

9A8A

Citat: 9A3AG  u 25. Rujan 2020, 12:30:39
Da i ja napišem koju....

Dakle, dijete od 12g položi P razred, pokaže interes za rad, nađe se negdje neki uređaje, dijete zatraži prijedlog pozivne oznake, dobije ga, zatraži dozvolu od HAKOM-a, dobije je i zadovoljila je sve zakonske uvjete za samostalan rad. Kolega iz kluba si je dao truda i pomogao s ocem djeteta postaviti nekakve antene da se može raditi na opsezima koje pokriva dozvola i kategorija, instalirao LOG program, FT8 i kaj već treba. I nakon što dijete 3 mjeseca marljivo radi veze, što SSB što FT8 i skuplja zemlje, netko mjerodavan u HRS-u čuje u eteru pozivnu oznaku koja u eteru ne bi trebala biti (radi se o pozivnoj oznaci sa brojem 2 i 3 slova u sufiksu - za koji je izdan pravovaljani prijedlog pozivne oznake kao i dozvola HAKOM-a). I tu kreće akcija. Traži se da se taj znak promjeni, da to nije po pravilniku, da ovo da ono i da se to mora riješiti pod svaku cijenu i da to tak nemre biti. I dolazimo do toga da HRS piše HAKOM-u dopis i posiplje se pepelom da je izdao krivi prijedlog pozivne oznake i da se djetetu mora izdati nova dozvola sa brojem 3 u pozivnoj oznaci. Zakonski gledano na to ima pravo jer tak piše u zakonu.
I sad ja vas tu sve pitam, jel to zbilja bilo potrebno? Jest da to nije po pravilniku, ali da li se za to mogla napraviti iznimka, ostaviti izdana pozivna oznaka i uvesti dodatna kontrola za one koji pišu prijedloge pozivnih oznaka za ubuduće? Hvala na čitanju i vašem razmišljanju.

eto, smatral sam da bi trebal ovu situaciju podijeliti sa našim članstvom i da me zanima mišljenje istog

73 de Saša, 9A3AG

Pozdrav !
Ajde, kada se vec dopisujemo preko foruma da i ja napisem nesto jer sam ja inicirao da se to rijesi kako je po Pravilniku?!

Znaci, radim ja kontest (FT-8, to je sada popularno :)) kada tamo u eteru 9A2xxx?
Mislim si krivo dekodiranje?
Ali nije, pogledam na qrz-com i vidim da taj znak zaista postoji?
Daljnjim pretragama utvrdio sam je je Strucna sluzba greskom na prijedlogu pozivne oznake napisala 9A2 umjesto 9A3..., a u svim ostalim evidencijama HRS-a stoji 9A3xxx?!
Kako takva pozivna oznaka nije u skladu sa Pravilnikom o pozivnim oznakama trazio sam promjenu u 9A3xxx sto je i ucinjeno?!

Ne znam u cemu je problem?
Ako cemo raditi "iznimke" ne treba nam Pravilnik?
Pitanje je kakav je to bio tecaj za polaznike "P" razreda kada nisu naucili kakvu ce pozivnu oznaku imati nakon sto poloze ispit?
Jer da su bili upoznati s tim, vjerojatno bi im bilo sumnjivo kakav je to znak 9A2xxx??
Ali ne, dodje "kriva" pozivna oznaka i odmah idemo u HAKOM po dozvolu :)

Mislim, da ovo uopce nije za forum i moglo se to rijesti na druge nacine ali, eto, budite svi infomirani i ostajte mi zdravo...

NHF

73
Mark 

9A3TY

Citat: 9A8A  u 25. Rujan 2020, 13:19:52
Pitanje je kakav je to bio tecaj za polaznike "P" razreda kada nisu naucili kakvu ce pozivnu oznaku imati nakon sto poloze ispit?
Jer da su bili upoznati s tim, vjerojatno bi im bilo sumnjivo kakav je to znak 9A2xxx??

Mark, jel ti to ozbiljno ?
Tako detaljno poznavanje strukture pozivne oznake niti je u programu niti je u ispitnim pitanjima a bome niti u HRSovom službenom priručniku u kojem stoji jedino ovo :
"Osnova nam u ovom slučaju kazuje da je radiostanica u vlasništvu radiokluba (broj 1). U nekim zemljama osnova može davati neki drugi podatak (npr. pokrajinu ili okrug, klasu operatora i slično)."
Uopće se ni ne spominje kojim dokumentima se uređuju pozivne oznake u 9A.

Čemu uopće podjele i ograničenja? Ko fol da bi se nešto iz znaka znalo o vlasniku znaka.
Ajde reci mi kad 9A3XYZ položi ispit A razreda da li mu se automatski briše taj znak i dodjeljuje novi 9A5XYZ? Naravno da ne. Prema tome, to što on ima broj 3 i tri slova ne znači ništa. To ti je kao i registarske oznake na vozilima. Kad piše ZD-123-XY odmah znaš da je iz Zadra i onda ti ga neki divljak razbije kad si u nekom drugom gradu samo zato jer si iz drugog grada. Zato je ako se ne varam i u Italiji i u BiH uvedena neutralna oznaka da se ne zna odakle si.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3SM

Mark, u principu si u pravu i tko radi taj i grioješi pa je to promaklo i stručnoj službi ..ispravljeno kako kažeš u skladu sa pravilnikom i sve ok ..
Mene interesira tko je nadležan za praćenje pravilnika pri dodjeli TRAJNIH pozivnih oznaka ( čl.15. Pravilnika o pozivnim oznakama )stranim radio amaterima koji to iskoriste za nečasne rabote i za bacanje sramote na HRS i nas radio amatere iz 9A.
Pravilnik kaže :
STRANI DRŽAVLJANI
Članak 15.Strani državljanin koji ima Certifikat za harmonizirani radioamaterski ispit u okviru CEPT-a (HAREC) ili čija država prihvaća preporuke CEPT-a  za  radioamatere,  te  ispunjava  odredbe članka 12., točka 15. Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama, može zatražiti prijedlog pozivne oznake za amatersku radijsku postaju ukoliko se nalazi na području RH, kontinuirano, duže od 3 mjeseca. U zahtjevu treba navesti OIB, a prijedlog pozivne oznake dodijeliti će se u skladu sa Pravilnikom odnosno pod istim uvjetima kao i za radio amatera iz RH.

Tražena 3 mjeseca kontinuiranog boravka je bajka za mnoge ( osim par iznimki ) .. interesantno je znati kako se ovo prati ili suzbija a zna se da to nije istina.

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A8A

Citat: 9A3SM  u 25. Rujan 2020, 20:16:48

Tražena 3 mjeseca kontinuiranog boravka je bajka za mnoge ( osim par iznimki ) .. interesantno je znati kako se ovo prati ili suzbija a zna se da to nije istina.

VY 73 de Mato - 9A3SM

Pozdrav !
Trebao bi HAKOM ali ne znam da li to rade?
HRS nema nikakve mogucnoti nadzora i odredjivanju sankcija?
Kod nas je to sve nedoreceno?
Ako imas OIB mozes dobiti pozivnu oznaku kod HRS-a!
Sa OiB-om, vjerojatno, mozes dobiti i dozvolu kod HAKOM-a?
Problem je kada HRS odobri pozivnu oznaku, oni ne izvade dozvolu kod HAKOM-a, a rade  ???

73
Mark

9A8A

Citat: 9A3TY  u 25. Rujan 2020, 14:01:39

Mark, jel ti to ozbiljno ?
Tako detaljno poznavanje strukture pozivne oznake niti je u programu niti je u ispitnim pitanjima a bome niti u HRSovom službenom priručniku u kojem stoji jedino ovo:

Ivo,
pa, poznavanje dodjele i odabir pozivnih oznaka osnovni je postulat radioamaterizma? Ili bi barem tako trebalo biti?
Pozivna oznaka je ime i prezime operatora koji se krije iza nje?
Ja, svaki puta kada sam na ispitu, cestitam novopolozenima i objasnim im kakva ih pozivna oznaka ceka i kako doci do nje?
Jest da to ne pise u programu polaganja ispita ali, mislim, da je to jako dobro znati?

73
Mark

P.S.
Jos malo i pocinje CQWW RTTY, naostri antene, startaj programe i u akciju :)

9A2JK

Citat: 9A3SM  u 25. Rujan 2020, 20:16:48
Pravilnik kaže :
STRANI DRŽAVLJANI
Članak 15.Strani državljanin koji ima Certifikat za harmonizirani radioamaterski ispit u okviru CEPT-a (HAREC) ili čija država prihvaća preporuke CEPT-a  za  radioamatere,  te  ispunjava  odredbe članka 12., točka 15. Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama, može zatražiti prijedlog pozivne oznake za amatersku radijsku postaju ukoliko se nalazi na području RH, kontinuirano, duže od 3 mjeseca. U zahtjevu treba navesti OIB, a prijedlog pozivne oznake dodijeliti će se u skladu sa Pravilnikom odnosno pod istim uvjetima kao i za radio amatera iz RH.

Odakle stranom državljaninu OIB ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1AA

73, Ivo 9A1AA

9A3DF

Evo, došao je novi znak za Mateu. Njezin tata mi je napisao poruku:"Iz Saveza ništa. Mogao se bar netko ispričati za pogrešku. Sad treba LOTW-u objasniti promjenu iz 2 u 3, pa sve iz početka. I qrz, i Clublog, DXCC.Dobro da nisam dao QSL ke štampati."
Matea je do sada potvrdila 80 dxcc zemalja.Sretan sam što Matea nije , kao što su ostali koji su sa njom položili ispit ,  rekla da više neće biti u tom hobiju. Od njih nekoliko ,samo je Matea počela raditi na stanici.Da je napravljena greška sa bilo kojim drugim zanakom , ne bi bilo posljedica. Nadam se da ni sada neće biti, mada ostaje nelagoda poslije toga.
Možda je ipak , bez obzira na sve , trebalo ostaviti taj znak i pokušati Mateu još više motivirati da što prije položi A razred i dobije dvoslovni znak.
Ova tema me ponukala da pročitam Pravilnik o dodjeli pozivnih oznaka.Do sada me to nije interesiralo jer ne želim mijenjati moj znak, bez obzira što po njemu imam pravo na jednoslovnu oznaku. Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.Više puta sam čuo na bandu no cw, only ssb.Znam i to da su neki izvrsni ssb operatori, ali to po meni nije dovoljno da dobiju jednoslovnu oznaku.
Ovim prijedlogom nemam namjeru bilo koga omalovažavati , ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora, jednoslovni znak bi trebao to još više naglasiti.
73!
9a3df Željko (Matko)

9A1AA

Daljnji postovi premješteni su u novu temu "Pozivne oznake....kriteriji....telegrafija"

https://www.hamradio.hr/forum/index.php?topic=8720.msg73616#new
73, Ivo 9A1AA