• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi DMR i FM repetitori na Ugljanu

Autor 9A6A, 10. Ožujak 2020, 14:42:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6A

test

9A6AA

Čim vidim da se spominje OiV odmah se pitam "a koliko to košta"?
Vjerojatno, opet neki super povoljan deal...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2M

Pozdrav Pero,

Imam jedno pitanje u vezi mreže 9A DMR repetitora. Nekada smo imali magistralne i lokalne repetitore. Magistralni su imali pozivne oznake od 1 do 8, a lokani su bili 0. Magistralni su se kupovali, postavljali i održavali o trošku Saveza (mislim na saveze prije a i poslije 1990. godine).
Repetitori 0 su postavljani i održavani od strane radio klubova koji su ih željeli postaviti.
E sada, moje pitanje bi bilo: Koji repetitori su u 9A magistralni i troškovno idu na teret HRS-a, a koji su lokalni i ne plaćaju se iz kase HRS-a? Konkretno me zanimaju samo DMR repetitori koji su na ovoj listi:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=12aRgr-HpUCZfCtesXc3eFrDFEoc&ll=44.806955747175095%2C16.022602203211704&z=7

U svom prethodnom postu spominješ 16 DMR repetitora. Pa koliko vidim većina su lokalni, i što HRS uopće ima sudjelovati u njihovom financiranju oko kupnje, postavljanja, održavanja?

9A4DC

Lp svima.
Hrvoje 9a2m da ti ja odgovorim kratko jer smo mi pomogli Peri mucit se s tim.
SVI DMR rep su u WW mrezi.
Ugljan je privremeno pusten u kratki probni rad kao LOCO dok se ne izvrsi snimanje rada i podesavanje i onda ide u ww mrezu!
R3 na 2m na Ugljanu je premjesteni tzv magistralni s Celavca i u punoj je 9a i Jadranskoj/MM funkciji. Nije loco. (inace bi bio r0a! )
Ostalo se nadam da ce nasiroko i strucno (ovo cekam i ja) Pero objasnit i objavit!
Vy 73 to all de 9a4dc and team
ps-dajte Peri malo vrimena da sve to tehnicki rjesi pa onda to i papirno obradi.
Ps2-a dotad bi bilo ufb da bar slusate ova 2 r na Ugljanu i date povratni info. A i da idete na tx.

9A2M

Pozdrav 9A4DC (Sorry ali ne piše ti ime pa te oslovljavam po znaku). Hvala za odgovor i čestitke na dobro obavljenom poslu na Ugljanu!
Peri sam postavio ovo pitanje bez ikakve loše namjere (on to i zna, jer se poznajemo i prijatelji smo već skoro 30 godina). Znam da DMR mijenja smisao riječi "magistralni repetitor" jer kada je u TG-WW on je dapače "svjetski".
Ovdje sam mislio na njegov RF dio kao i na RF dijelove svih DMR repetitora u 9A. Znači offline mode.
Gledajući kartu, po mome fali još dva ili tri DMR-a (uz onaj najavljen na Učki). Jedan na Papuku ili Psunju koji bi sa ovim postojećim na Sljemenu pokrio autocestu Lipovac - Bregana, i jedan ili dva za pokrivanje Dalmatine.
Ne znam kakvo je stanje na Ćelavcu i zašto ste maknuli repetitor (vjerojatno niste bez razloga) ali ta lokacija je nekada dobro pokrivala staru cestu koja vodi prema moru. Ako ne valja, ima li kakva druga čuka da se ta cesta pokrije? Eto, to sam htio pitati, a Pero će se javiti i odgovoriti kada uhvati vremena.

9A4DC

Hrvoje, kratko da ti se predstavim (pse ostali nemojte zamjerit sto zlorabim forum) a za ostalo moze na mail damircar9a4dc@vip.hr.
Ja sam Damir, c razred polozio sijecanj 1982 pa dalje. Bivsi profi MM cw op, 10god radio na Dalmatini kao poslovodja elekro odrzavanja, od 2015 qrl na otoku Ugljanu u struci, clan io 9a1bst, u HRSu clan kv povjerenstva. Da, ima razloga zasto Celavac nije ok plus taj r3 90ih (skupa s htvom,mupom, itd isl) bio 100ak m nw od sadasnje lokacije koja sad spomenik kulture (tvrdjava Mihovil) i na njoj vise nema od elektroopreme nista osim gromobrana (bio bas jucer gore! ) znaci, r3 se vratio kuci nakon sto oiv napravio nov Aifelov toranj na Ugljanu (pozicija UFB i oprema itd isl i sve po pravilima struke,napajanje,filteri,dozvole itd isl, a ne pastroc oko Celavca! )
glede pokrivenosti Dalmatine (iskustvo iz HACa)  i Dalmacije po meni nam sad fali cim prije rjesit Prominu na 2m i 70cm pa dalje na Jug.
Ok,da ne zloporabim vise forum, ovo Pero radi planski i strucno jako dobro i dajmo mu vrimena (i nemoj se meni zahvaljivat,Pero radi sve,ja i ekipa iz Zd samo setamo s vokcima okolo i dajemo mu info o signalima) .
Vy 73 es gl es dx to all de 9a4dc

9A2M

Damire, puno ti hvala na ovom iscrpnom odgovoru. Sada su mi stvari puno jasnije. Nisi mi morao napisati svoj cijeli CV ;D. Mogao sam pogledati tvoje ime i na QRZ.COM ali se nisam sjetio. Inače ja ne pišem puno na ovom forumu, jer tu često bude svakakvih prepucavanja, trolanja i sl. Nekada sam bio jako aktivan na KV, zadnjih 20-tak godina posvetio sam se samo radu iznad 30MHz.
Tako da mi je puno draži 9A UKV portal. On je baš specijaliziran za VHF/UHF/SHF, na njemu je zadnjih godina napisano jako puno korisnih materijala od autora koji su nadaleko poznati u svijetu UKV-a. Slobodno bih mogao reći da je to jedan od najboljih UKV portala u EU. I što je najbitnije, nema kao ovdje besmislenih prepucavanja, svađanja, trolanja...

LP tebi i obitelji, 73 & GL i nadam se da ćemo se čuti negdje na nekom morskom DMR repetitoru!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Citat: 9A4DC  u 13. Ožujak 2020, 19:56:58
Lp svima.
Hrvoje 9a2m da ti ja odgovorim kratko jer smo mi pomogli Peri mucit se s tim.
SVI DMR rep su u WW mrezi.
Ugljan je privremeno pusten u kratki probni rad kao LOCO dok se ne izvrsi snimanje rada i podesavanje i onda ide u ww mrezu!
R3 na 2m na Ugljanu je premjesteni tzv magistralni s Celavca i u punoj je 9a i Jadranskoj/MM funkciji. Nije loco. (inace bi bio r0a! )
Ostalo se nadam da ce nasiroko i strucno (ovo cekam i ja) Pero objasnit i objavit!
Vy 73 to all de 9a4dc and team
ps-dajte Peri malo vrimena da sve to tehnicki rjesi pa onda to i papirno obradi.
Ps2-a dotad bi bilo ufb da bar slusate ova 2 r na Ugljanu i date povratni info. A i da idete na tx.

Pozdrav Damire,

Vidim da DMR repetitor 9A0DZD još nije pušten u BrandMeister mrežu. Da li još traju ispitivanja ili je problem u nečem drugom?

9A4DC

Dobro jutro Hrvoje (i sve koje zanima).
70cm repetitor na Ugljanu (RU665) je još u fazi snimanja rada, ali sad se već može reći da je OK. Bez problema u FM modu pokriva područje od Šibenika na JugoIstoku do Rijeke na Sjeverozapadu i do Velebita na Sjeveru kao i otoke u tom zemljopisnom trokutu. Za šire područje grada Zadra radi odlično. Sad bi trebalo fizički otići tamo i riješiti sitna mehanička pitanja i pustiti ga u DMR. Međutim, glede situacije s virusom i potrebe što manjeg kretanja (iako je meni QRL na Ugljanu) niti ekipa OIV niti mi ne planiramo veće kretanje dok ove mjere ne popuste (iako ja imam dozvolu stožera za sva mjesta na Ugljanu, ali trenutno većinu poslova obavljam od kuće, tj. iz Zadra), plus to bi trenutno smanjilo aktivnost preko  njega (koja je srednje velika) jer mnogi nemaju DMR uređaje a naručeni glede problema s virusom kasne u dolasku. Prema tome, po meni, još će neko vrijeme bit samo u FM modu.
Glede RV54 na Ugljanu on ima pokrivenost od Kijeva kod Knina do Rijeke, od Šibenika  do Karlobaga i otoka. Trenutno radi dosta zadovoljavajuće, ali smo ustanovili da nam povremeno dosta smeta downlink CAMSAT XW satelita, kao i to da netko iz E do ESE (dosta jaki signali od 59plus 10 do 59plus 40 slušajući iz Zadra s TS2000 na CW modu) povremeno radi u DIGI modu na 145674 kHZ. Kako će se riješit taj problem, vidjet ćemo.
Nadam se da si zadovoljan trenutnim odgovorom.
VY 73 i dobro zdravlje
DE 9A4DC (Damir)

9A5TD

Sto se tice VHF rep. na Maloj Glavi mislim da bi morala raditi 100% bolje nego sto sada radi, na zalost polozaj antena i za VHF i UHF su takve kakve jesu i ja bih odabarao drugi tip antena, Yagi 2-elementa tako da snaga ide vise prema kopnu i na bokove nego u metalnu konstrukciju stupa. Sto se tice stare instalacije na Mihovilu o njoj je bolje  ne komentirati. U svakom slucaju treba pozdraviti svaciji trud i biti zahvalan da jos uvijek netko zeli podmetnuti svoja ledja...   

9A2M

Damire hvala na odgovoru i drago mi je da na njemu ima aktivnosti. Nadam se da je repetitor spojen na internet pa će se reprogramiranje moći odraditi daljinskim putem.

S56JCT

Pozdrav,

kolega je u Pakoštanima i zanima ga kad, če proraditi DMR repetitor na Ugljanu?

Hvala na odgovoru.

73 de S56CT/Tilen
73 de S56CT - Tilen

9A4DC

Vy gd om s56ct.
Glede ru665 9a0dzd isti radi ufb od Knina do Rijeke i okolo u FM rezimu rada i loco kao dmr BEZ INTERNTET VEZE! Kad se steknu tehnicki preduvjeti biti ce spojen na internet!
Mni tnx.
Vy 73 es gl i ugodan odmor uz postivanje epidemioloskih pravila
De 9a4dc

S56JCT

Pozdrav Damir,

hvala na brzom i jasnom odgovoru. FW ču ga prijatelju Mateju/S55SM u Pakoštane.

I ja idem na odmor, na Lošinj u srijedu 24.6. pa ču probati 9A0DZD. Ako neče iči s obale, svaki dan planiram posjetiti Sv.Mikul (Osorščica), gdje s vrha sigurno neče biti problema za prolaz kao i za direktnu vezu sa kolegom 9A/S55SM/P u Pakoštanima.

Možda prošetam i do Televrine, SOTA 9A/PH-035, i napravim aktivaciju.

73 ES GL DE S56CT K
73 de S56CT - Tilen

9A3TY

Citat: 9A4DC  u 21. Lipanj 2020, 19:00:04
Kad se steknu tehnicki preduvjeti biti ce spojen na internet!

A koji to točno tehnički preduvjeti ??
73 de Ivo, 9A3TY