• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi DMR i FM repetitori na Ugljanu

Autor 9A6A, 10. Ožujak 2020, 14:42:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Tehnički preduvjet je da HRS mora iznaći ekipu (svoju ili platiti nekoga) tko zna pravilno instalirati mrežni kabel i spojiti ga sa DMR repetitora do predviđenog mjesta na switchu, naravno poštivajući tehnička pravila za instalaciju kabela.

9A7PJT

Citat: 9A4QV  u 22. Lipanj 2020, 14:04:30
Tehnički preduvjet je da HRS mora iznaći ekipu (svoju ili platiti nekoga) tko zna pravilno instalirati mrežni kabel i spojiti ga sa DMR repetitora do predviđenog mjesta na switchu, naravno poštivajući tehnička pravila za instalaciju kabela.

... prije svega toga  tajnica-e mora raspisat javnu nabavu koju usput mora odobrit izvrsni odbor , pa  triba bit objavljeno u Narodnim novinama ,pa triba nekoga izabrat od tih silnih ponuda , paa triba proci rok za zalbe , paa triba potpisat  pred ugovor , paaa se tribaju na kraju i dogovorit .. 
I  to sve obavit u srid  godisnjih odmora ilitiga  izbivanja  ::) ? !
Tesko  ::) ...
73  PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2JK

Nitko ne spominje lovu. Zašto bi mi koji ne koristimo repetitore
plaćali pristup na Internet za neki DMR repetitor?
  ;) Neka si to
plaćaju korisnici repetitora! Naravno da ne mislim tako, ali je
dobar argument u raspravi na temu ''mlaćenja prazne slame''. ;D

Nikad nisam koristio nikakav repetitor, ali sam za to da imamo
funkcionalne repetitore svih vrsta koji pokrivaju cijelu Hrvatsku,
da imamo ARG, natjecanja (lokalna i međunarodna), da Savez
izdaje diplome, da izlazi časopis, da radi QSL biro ... ... i da sve
to svi skupa jednako plaćamo, bez obzira da li nekoga nešto
zanima ili ne.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 22. Lipanj 2020, 17:49:03
u raspravi na temu ''mlaćenja prazne slame''.

Gledam i gledam, stavljam i skidam naočale i uvijek vidim "Novi DMR i FM repetitori na Ugljanu" a ne "Mlaćenje prazne slame."

Jel Damira neko potezao za jezik? Najprije je bila priča "Ugljan je privremeno pusten u kratki probni rad kao LOCO dok se ne izvrsi snimanje rada i podesavanje i onda ide u ww mrezu!" onda je sljedeća priča bila "glede situacije s virusom i potrebe što manjeg kretanja (iako je meni QRL na Ugljanu) niti ekipa OIV niti mi ne planiramo veće kretanje dok ove mjere ne popuste"  da bismo sada dobili "Kad se steknu tehnicki preduvjeti biti ce spojen na internet!".

Mislim da bi bilo fer da novi UKV manager lijepo napiše kakvi su planovi s ovim repetitorom i u čemu je problem s njegovom potpunom aktivacijom kako bi to konačno saznali svi zainteresirani i da tako usput spriječi bilo kakve "teorije zavjere". Ako ništa drugo a ono da se ne spominje ona_firme_čiji_naziv_ne_smijemo_izgovoriti/napisati  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A5R

Pozdrav svima,

kratko vrijeme sam manager pa treba i malo vremena da se prikupe sve informacije, naprave pripreme i krene raditi. Ukratko, znamo za problem spajanja repetitora na internet koji nije odrađen prilikom instalacije istog. Koliko sam upoznat, problem je bio u tome što za provlačenje cca 60m UTP kabela na objektu mora biti više ljudi.
    Također, kabel na svojoj trasi treba proći kroz uvodnike (Roxtec), pa smo pribavili i odgovarajuće module za to. Ne bi bilo lijepo razvaliti novopostavljene i skupe Roxtec module da bi provukli jedan UTP kabel.
    Kolege radioamateri iz Splita koji rade na održavanju Telekom opreme su najavljeni i uskoro će otići na Ugljan odraditi taj posao. Prije dolaska će kontaktirati Damira kako bi bili koordinirani. Da nije bilo ograničenja odlazaka na objekt zbog korone, sve bi već bilo riješeno, ali ovako još malo moramo pričekati slijedeći redovni odlazak tima na Ugljan, jer tada sve ovo savez neće koštati ništa.
    Osim ove, u tijeku su i mnoge druge aktivnosti (Repetitori, APRS, DMR, Hamnet, Radio farovi, ažuriranje podataka na HRVHF portalu).
Sredstva su ograničena, ali tražimo (i pronalazimo) i druge mogućnosti da se ciljevi ipak ostvare.

73 de Željko, 9A5R

There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A5TD

Mi smo bili na Ugljanu u Petak i prostora za provlacenje kabela ima vise nego dovoljno, mora se ici kanalima ispod koji ulaze u zgradu jer je ta vrsta opreme u donjem katu zgrade. Treba obavezno uzeti profesionalni UTP kabel za vanjsku montazu sa jako DOBROM izolacijom i mogucnosti uzemljenja na oba kraja te nosacima za taj isti kabel kojim ce se prihvatiti na postojecu C-sinu ?

Polja od FM i ostale opreme su poprilicna i svaka improvizacija pada u vodu?

Q: Cemu UTP kabel na stupu?  Zar se planira neki WiFI link od 5GHz prema Zadru?

73...

9A3TY

Željko, hvala ti na brzom javljanju i želim ti puno uspjeha u radu.
Vjerujem da osim mene ima još dosta amatera koji bi željeli biti (na vrijeme) informirani o događanjima pa ako ti neće biti problem napiši povremeno što se radi. Mislim da bi tako imali win-win situaciju.
Nepravovremene i/ili polovične informacije često su izvor pomutnje. Npr. kad se odluke IO počnu provoditi a zapisnik još uvijek nije objavljen na za to predviđenom mjestu.

Usput, moram priznati da mi nije jasno kako je to sve skupa složeno na Ugljanu. Repetitor nije u objektu? Pamtim da su se nekada objavljivale slike naših instalacija (npr. sa Sljemena) a sad je sve obavijeno velom tajne ??? 

Osim toga, nije mi jasno zašto smo se orjentirali na komercijalna rješenja pristupa internetu a ne na radioamaterske (mikrovalne?) linkove. Jedino čime se volimo hvaliti je da naše veze funkcioniraju i kad profesionalne padnu a sad razvijamo mrežu repetitora koja em ovisi o serverima u inozemzstvu em ovisi o komercijalnim internetskim priključcima koji nas svaki mjesec nešto koštaju. Ne čini mi se da je to ono pravo. A ako već ne može kompletna mreža po 9A mogle bi barem uštede. Evo, npr. iz 9A1BST se može "pljunuti" na Ugljan a imaju i flat-rate internet. Zar ne bi bilo bolje kupiti (ako je samogradnja u 9A umrla) dva uređaja za link i tako izbjeći dodatne mjesečne troškove?

Pozdrav svima koliko god vas (malo) ima  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A2M

Pozdrav Ivo,

Što se tiče Interneta, Željko je spomenuo i Hamnet. BrandMeister serveri za DMR repetitore su druga stvar. Razmišlja se o puno novih implementacija. Btw, za ove teme prakticiramo više 9A UKV portal jer tamo nema QRM-a kao ovdje. I on je zadnjih nekoliko godina potpuno zamro jer se ništa nije radilo po pitanju UKV-a. A sve zahvaljujući nedostatku ljudi koji bi nešto radili u HRS-u.

9A4QV

Ivo,

dezinformacije plasiraju sami radioamateri koji nisu upućeni u situaciju.
Sa jedne strane i bolje da nisu, jer od QRM-a ne možeš čuti postaju (točnu informaciju).
Za korisnike je najbolje da dobiju informaciju kada stvar bude gotova, tj.kada repetitor bude 100% funkcionalan kako je i planirano.
Prije 10-tak dana sam se javio iz Istre preko repetitora na VHF-u i UHF-u "iz ruke" sa povoljne pozicije i to je išlo. DMR nije prolazio iz ruke.

Izgradnja vlastitih linkova prema recimo Matjaževom NBP ne dolazi u obzir iz nekoliko razpoga:
1. tko će to napraviti
2. tko će to održavati i administrirati
3. tko će platiti ekstra poziciju na stupu za antenu i poziciju u ormaru te el.energiju

Nema dvojbi da je NBP bolji od popuprofesioanlnih ili amaterskih rješenja povezivanja ali radi praktičnosti mislim da je potrebno koristiti neke standardne načine povezivanja opreme koje većina može administrirati i održavati.

Damire,

ne ide UTP po stupu, nego UTP kabel ide iz jednog nivoa zgrade gdje je priključak na switch prema drugom dijelu zgrade gdje je ormar sa repetitorom.
Prostorije su odvojene i kabeli idu po kabelskim kanalima i ljestvama te kroz zid prolaze roxtecima.
Roxtece treba rastaviti i sastaviti, dodati ispune ako je potrebno te ostaviti kao što priliči situaciji.

9A5TD

Citat: 9A4QV  u 23. Lipanj 2020, 10:55:04

ne ide UTP po stupu, nego UTP kabel ide iz jednog nivoa zgrade gdje je priključak na switch prema drugom dijelu zgrade gdje je ormar sa repetitorom.
Prostorije su odvojene i kabeli idu po kabelskim kanalima i ljestvama te kroz zid prolaze roxtecima.
Roxtece treba rastaviti i sastaviti, dodati ispune ako je potrebno te ostaviti kao što priliči situaciji.

To mi vec ima logike, posao je malo zeznut ali nista sto dva covjeka za par sati ne mogu odraditi ...

9A5R

Citat: 9A3TY  u 23. Lipanj 2020, 10:11:30
Željko, hvala ti na brzom javljanju i želim ti puno uspjeha u radu.
Vjerujem da osim mene ima još dosta amatera koji bi željeli biti (na vrijeme) informirani o događanjima pa ako ti neće biti problem napiši povremeno što se radi. Mislim da bi tako imali win-win situaciju.
Nepravovremene i/ili polovične informacije često su izvor pomutnje. Npr. kad se odluke IO počnu provoditi a zapisnik još uvijek nije objavljen na za to predviđenom mjestu.

Usput, moram priznati da mi nije jasno kako je to sve skupa složeno na Ugljanu. Repetitor nije u objektu? Pamtim da su se nekada objavljivale slike naših instalacija (npr. sa Sljemena) a sad je sve obavijeno velom tajne ??? 

Osim toga, nije mi jasno zašto smo se orjentirali na komercijalna rješenja pristupa internetu a ne na radioamaterske (mikrovalne?) linkove. Jedino čime se volimo hvaliti je da naše veze funkcioniraju i kad profesionalne padnu a sad razvijamo mrežu repetitora koja em ovisi o serverima u inozemzstvu em ovisi o komercijalnim internetskim priključcima koji nas svaki mjesec nešto koštaju. Ne čini mi se da je to ono pravo. A ako već ne može kompletna mreža po 9A mogle bi barem uštede. Evo, npr. iz 9A1BST se može "pljunuti" na Ugljan a imaju i flat-rate internet. Zar ne bi bilo bolje kupiti (ako je samogradnja u 9A umrla) dva uređaja za link i tako izbjeći dodatne mjesečne troškove?

Pozdrav svima koliko god vas (malo) ima  ;D

Pozdrav Ivo,

hvala ti na lijepim željama,
dosta toga je napravljeno, pogotovo oko DMR mreže repetitora, ali ima još jako puno posla...hi. Repetitori su bitni, ali ne i jedini bitni za rad iznad 30 MHz. Ne volim baš pisati ono što je u pripremi i što nije završeno, ali evo u samo nekoliko crta što je napravljeno, i što se planira u slijedećih 2-3 mjeseca odraditi:

Odrađeno:
- montaža DMR repetitora na Dalj planini - 9A0DDL
- popravak i puštanje u rad 10 GHz radio fara na Psunju
- popravak repetitora R7A na Psunju (sada pokriva područje od zapadne do istočne granice 9A)
- 80% ažuriran HRVHF portal sa novim podatcima (Čekamo još ažuriranja UKV rang liste - nedostaju podatci)
- aktualizirane ponovo najave za svako UKV natjecanje uz podsjetnik o prošlogodišnjim pobjednicima po kategorijama

Plan:
- montaža dva radio fara na Visu - 2m i 3cm
- montaža DMR repetitora na Psunju
- Spajanje DMR repetitora na Ugljanu u ww mrežu
- izmještanje DMR repetitora na Sljemenu (renoviranje objekta)
- Montaža APRS digija na Ćelavac i Psunj
- Echolink (Zello) GW instalacija u Vinkovcima i u Dalmaciji
- Organizacija UKV meetinga jednom godišnje u 9A uz tematska predavanja i uvijek u drugoj regiji (Po uzoru na Weinheim)

Plan smo napravili, volje imamo i sve se radi u suradnji sa kolegama iz regije gdje se radovi odvijaju...čini se za sada jako dobro  :)

73 de Željko, 9A5R

There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A4DC

Pozdrav svima.
1. 9a3ty ne dolazi ni u kakav obzir montaza i pustanje u rad bilo kakve opreme koja radi u shf spektru na poziciji 9a1bst iz razloga vrlo vrlo neposredne blizine skolskih ustanova!
2. 9a3ty za tvoj info 9a1bst NEMA flat internet vec smo po tom pitanju "podstanari" i vikendom nemamo pristupa ruteru kad ga treba resetirati isl itd. A i ogranicen nam je promet ( "dobijam po nosu" za 48h clustera u komadu za wpx! I prijete nam iskljucenjem,al to bi ti tribao znat jer ti si svako malo na sastanku u hztk a ne ja! )
3.  9a3ty ja  zato predlazem poziciju 9a1rkv koja cista 360 stupnjeva na sve strane i "s zemlje" visa od naseg stuba za cca 68m! Al jgb to bi znacilo da bi tribalo tamo ic i nesto radit,mislim kacavidom,lemilom itd,a to tesko,zar ne?
4. 9a5td kad ste vec bili na Ugljanu mogli ste se javit.pivo bi platio ja,qrl mi je cca 200m zracne linije od repetitora.
5. 9a5r pse kontaktiraj me.
6. Za sve ostale, koliko fizicki i financijski mozemo mi iz 9a1bst cemo uvijek "dat ruku" za sve sto je za dobrobit bilo kog oblika hamradia!
Vy 73 es gl to all s Ugljana de 9a4dc

9A3TY

Damire, ispričavam se ako sam spominjanjem 9A1BST počinio svetogrđe. Namjera mi je bila isključivo davanje konstruktivnog prijedloga.

Citat: 9A4DC  u 23. Lipanj 2020, 13:59:12
1. 9a3ty ne dolazi ni u kakav obzir montaza i pustanje u rad bilo kakve opreme koja radi u shf spektru na poziciji 9a1bst iz razloga vrlo vrlo neposredne blizine skolskih ustanova!
HRT profi link XXX W na istoj lokaciji može a radioamaterski link cca. 1W ne može? Kako onda uopće možete raditi conteste odatle? I razvući žicu preko same škole? Daj molim te ....

2. 9a3ty za tvoj info 9a1bst NEMA flat internet vec smo po tom pitanju "podstanari" i vikendom nemamo pristupa ruteru kad ga treba resetirati isl itd. A i ogranicen nam je promet ( "dobijam po nosu" za 48h clustera u komadu za wpx! I prijete nam iskljucenjem,al to bi ti tribao znat jer ti si svako malo na sastanku u hztk a ne ja! )

Čisto da razjasnimo stvari, router se može resetirati na raznorazne načine uključujući i radio telekomandu tako da fizički pristup do njega nije ni potreban.
Da vam DSL nije flat-rate nije mi uopće palo na pamet jer je to danas toliko jeftino (zadnja nadoplata za flat-rate koje se sjećam je bila 20kn mjesečno) pa ne kužim one koji to nemaju. Zar se još nudi priključak "po potrošnji?"  ;D
Ne vjerujem da dobiješ po nosu zbog 48h clustera jer je to manje prometa nego otvaranje naslovnice jednog portala a da se prijeti isključenjem nije još spominjano na Skupštini ZTK tako da ništa ne znam o tome.

Citat: 9A4DC  u 23. Lipanj 2020, 13:59:123.  9a3ty ja  zato predlazem poziciju 9a1rkv koja cista 360 stupnjeva na sve strane i "s zemlje" visa od naseg stuba za cca 68m! Al jgb to bi znacilo da bi tribalo tamo ic i nesto radit,mislim kacavidom,lemilom itd,a to tesko,zar ne?

Ajoj Damire, koji niski udarci. Za razliku od ostalih na forumu ti dobro znaš da unatoč svojim ograničenim tjelesnim sposobnostima nikada nisam izostao s radne akcije u klubu. A isto tako znaš da smo dobili nalog za iseljenje s te lokacije i da smo praktično beskućnici. Osim toga imali smo internet preko mobitela. Al' neka, svašta sam bio pa mogu biti i neradnik, ako treba...
73 de Ivo, 9A3TY

9A5TD

4. 9a5td kad ste vec bili na Ugljanu mogli ste se javit.pivo bi platio ja,qrl mi je cca 200m zracne linije od repetitora.

Nisam imao pojma da si tako blizu !  No bit cemo mi jos tamo pa cemo popraviti propust !  73...

9A4DC

LP svima.
Neko vrijeme se nije pisalo o ovoj temi za koje vrijeme su UKV mngr 9a5r i njegova ekipa radile i odradile odlican posao. Od jucer su u punoj funkciji s Ugljana 9a0dzd i s Celavca 9a0xzd.
Ukv mngr je o tome napisao 2 kvalitetna posta na forumu 9a vhe uhf neta. Kako znam da mnogi ne citaju stalno taj forum to vam predlazem da to pogledate.
Mni tnx ukv mngru i ekipi.
Vy 73 to all de
9a4dc