• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DMR repetitori u Hrvatskoj

Autor 9A6A, 08. Siječanj 2020, 15:06:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6A

Pušten je u probni regionalni DMR repetitor. Nalazi se na vrhu Sljemena (1050m asl) iznad Zagreba. Instaliran je repetitor Hytera 985 sa pozivnom oznakom 9A0DZA.

Repetitor radi na frekvenciji 438.575/430.975 MHz i ima 15 W. Za sada dok se ne riješi priključak na internet, radi lokalno u grupi TG-219-HR (slot 1) i lokalno TG-9-local (slot 2).

9A3TY

Što neki repetitor čini "magistralnim" ?
73 de Ivo, 9A3TY

9A7KXP

9A3TY

Hvala na linku no još uvijek sam zbunjen.
Ako je jedini uvjet da bi repetitor bio magistralni to da bude smješten na vrhovima planina ili brežuljaka ne kužim zašto onda npr. repetitor koji se nalazi na istoj lokaciji (Sljeme) nije magistralni?
Naime, na listi repetitora objavljenoj na https://hrvhf.net/index.php/repetitori se nalazi podatak :
Sljeme    DUSZ    JN75XV    1000    431.800    439.400    9A0UZZ    An/DMR         OK
ali ne u tablici magistralnih repetitora.

A ni za Japetić (879m) ne možeš reći da nije "brežuljak", zar ne?
Japetić         JN75TR    879    430.850    438.450    9A0DJP    DMR         OK

73 de Ivo, 9A3TY

9A6A

Zagrebački radioamaterski savez planira provesti radionicu na temu DMR (Digital Mobile Radio) koja će se održati u srijedu 22.01.2020. sa početkom u 19.00 sati u prostorijama saveza u Bulićevoj 14. Radionicu će voditi kolega Igor Videc 9A6NVI, a prijave zainteresiranih se očekuju na mail zagrebacki.radioamaterski.savez@zg.t-com.hr. Predlažemo da u  svrhu što kvalitetnije pripreme ove radionice prilikom svoje prijave, ukoliko je posjedujete, napišete koju DMR stanicu imate (proizvođač i model). Za slučaj prijave većeg broja polaznika  organizirati će se više radionica ili će se pokušati pronaći veći prostor na nekoj drugoj lokaciji. Rok za prijavu na radionicu je 20.01.2020.

9A4DC

Pero,
znam da neki ovdje pretjeruju,al iskreno ti bi kao UKV mngr (osim sto se "slomis" po brdima radi raznih repetitora,sto osobno jako dobro znam)
morao malo obratit pozornost i na popularizaciju ukva i updatenja podataka na hamradio.hr.
Mislim,ok je link na ukv.net, ali bilo bi ok da i pod hamradio.hr (ikona ukv) se moze dobit tablica s ukv frekvencijama i snagama (zanimljivo PWR NEMA NI NA NETU,mora se ic na HAKOM! ) po ham razredima u 9a, popis repetitora (po tipovima,lokacijama itd) jer jedno smo mi veterani a drugo pocetnici.
Mislim da je ovdje kv to bolje rjesio (iako se i tu ima stosta prigovorit! )
bez ljutnje na zamjerci Pero.
Vy 73.
Dc

9A3TY

Živila ravnomjerna razvijenost  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A7BCP

Nisam baš 100% siguran ali mislim da se materijal ( uređaji , popratni elektronički sklopovi i naravno montaža ) osiguravaju iz privatnih sredstava i entuzijazma na terenu .

9A4QV

Citat: 9A3TY  u 18. Siječanj 2020, 13:45:33
Živila ravnomjerna razvijenost  ;D

Ivo, u kojem kontestu se spominje razvijenost?
Npr. netko bi mogao shvatiti da je to mentalna razvijenost i sposobnost?

Kao što je kolega prije mene spomenuo, ne baš 100% ali većina DMR repetitora koji su prikazani na karti su izrađeni ili kupljeni od klubova, pojedinaca koji sami osiguravaju sredstva za njihovo postavljanje, održavanje, izlazak na net i sve ostalo. Manjina DMR repetitora je postavljena od strane HRS-a.
U Dalmaciji jedini DMR repetitor je postavljen upravo od HRS-a ako se ne varam. Nema privatnih i klupskih inicijativa. Znači da to amaterima u Dalmaciji ne treba ili ne postoji interes.

Uzmi za primjer 9A0DFR. DMR repetitor na prozoru FER-a složen od Ferovaca i ekipe koja podupire klub. Ne vidim zašto slično ne bi složila ekipa na fax-u u Splitu.
Nema radioamaterskih kadrova na faxu u Splitu? Jesu za to krivi Ferovci iz Zg?
Kao što sam već naveo, imamo uspješan primjer omasovljavanja kadrova na primjeru srednje šlole Ruđer u Zg. Samo treba iskopirati model i dobiti ćeš dobar broj mladih radioamatera od kojih će nekolicina valjda upisati FER, Pa ako i na FER-u bude klub, budu i u njemu djelovali, a možda upišu i kolegij izrade satelita (nešto kao FER-SAT) na FER-u.

Evo primjer broj dva. Vjerojatno vidiš kako ti po noći svjetli novi stup sa Ugljana. Na tom objektu je već napravljena priprema, instalirane dvije antene VHF i UHF i potegnuto dvije linije od po 100m 1/2" kabela u pogon te pripremljen 19" ormar za opremu.  Sve to košta.... samo kabel je preko 4.000 kn, bez obujmica, uzemljena. A postavljanje da ne spominjem.... Nije baš da ste se pretrgli sa idejama ili opremom koja bi se instalirala na toj lokaciji. Problem? Lokaciju treba platiti jer je od OIV? Jednostavno, nađe se lokacija koja je bolja i besplatna i na njoj se instalira oprema po želji.
Misliš da se ne može? Može, razmotri primjer broj tri.

Primjer treći, pogledaj APRS postaje po Hrvatskoj. Većinu ih je postavio Krsto, i financirao iz svog novčanika, lokacije, solare i sve ostalo. I ne koristi komercijalne lokacije i stvar radi. Znači može se ako ima interesa i entuzijazma.

Ja sam i dalje mišljenja da neki kostur magistralne mreže repetitora mora postojati. Bio to VHF, UHF ili digitalija..što god, treba postojati.
Jer katastrofe se događaju a kad imaš VHF repetitor za koji svatko ima baofeng kojim se može javiti onda je to ipak velika stvar.
Još da su nam svi ti magistralni repetitori ili barem nekoliko njih na solarima onda bi to bio pogodak.
Uzmi primjer magistralnog repetitora na Sljemenu. Taj repetitor pokriva područje na kojem gravitira više od milion stanovnika RH. Dakle više od četvrtine stanovnika! Jedan repetitor!
Vidim da si upitao zašto je taj na Sljemenu magistralni a ovaj drugi na "malom Sljemenu" nije. Pa za takve odgovore treba poznavati puno stvari i činjenica. Ako ih i ne poznaješ, onda se vodiš starim rasporedom objekata koje je nekada Juga imala. To su radili ljudi koji su bili malo "razvijeniji" pa im treba vjerovati.

A ona mantra da za to postoje profesionalne službe i profesionalana mreža, to je priča za malu djecu i mlađi uzrast do 6 godina.
Primjer broj 4. Profesionalna mreža TETRA u Hrvatskoj pada za sat vremena nakon nestanka el.energije pri nekoj katastrofi. 70% mreže je nakon sat vremena neupotrebljivo, a ostatak ovisi koliko ima dizela u spremnicima vlasnika lokacije.

Lp
QV

9A3TY

Citat: 9A4QV  u 18. Siječanj 2020, 22:56:50
Znači da to amaterima u Dalmaciji ne treba ili ne postoji interes.

Opcija da ljudi nemaju love za kupiti opremu ne postoji ??

Ja sam i dalje mišljenja da neki kostur magistralne mreže repetitora mora postojati. Bio to VHF, UHF ili digitalija..što god, treba postojati.
Jer katastrofe se događaju a kad imaš VHF repetitor za koji svatko ima baofeng kojim se može javiti onda je to ipak velika stvar.
Još da su nam svi ti magistralni repetitori ili barem nekoliko njih na solarima onda bi to bio pogodak.
Uzmi primjer magistralnog repetitora na Sljemenu. Taj repetitor pokriva područje na kojem gravitira više od milion stanovnika RH. Dakle više od četvrtine stanovnika! Jedan repetitor!

Slažem se, no uzmi u obzir da je taj repetitor super kad nikom ne treba al ako mnogima zatreba što onda? Koliko ljudi može istovremeno raditi na njemu? Ako ćemo gledati na to da se u izvanrednim situacijama može napraviti što više za što više ljudi onda mislim da ima boljih stvari koje bi mogli napraviti. Jednom sam pričao o uporabi mobilnih wifi i mikro gsm pristupnih točaka. Mislim da bi tako pomogli puno većem broju ljudi a bome bi i napravili poprilično dobru mrežu da preusmjerimo sredstva koja se upucavaju u OiV.

Vidim da si upitao zašto je taj na Sljemenu magistralni a ovaj drugi na "malom Sljemenu" nije. Pa za takve odgovore treba poznavati puno stvari i činjenica. Ako ih i ne poznaješ, onda se vodiš starim rasporedom objekata koje je nekada Juga imala. To su radili ljudi koji su bili malo "razvijeniji" pa im treba vjerovati.

Da, u prvi tren me iritiralo ono Perino hvalisanje "prvi" a u drugi tren sam se zapitao koja je definicija magistralnog repetitora (nije sramota priznati da nešto ne znaš, zar ne?!). Kako nisam našao nikakvu suvislu definiciju na netu upitao sam ovdje jer sam mislio da će mi netko tko se služi tim izrazima dati definiciju. Hristo je pripomogao linkom ali i nakon toga ne znam zašto jedan je a drugi nije kad oba zadovoljavaju definiciju koja je tamo navedena. Riječi nekog jezika su tu da se razumijemo i za svakoga bi trebale imati isto značenje.

A ona mantra da za to postoje profesionalne službe i profesionalana mreža, to je priča za malu djecu i mlađi uzrast do 6 godina.
Primjer broj 4. Profesionalna mreža TETRA u Hrvatskoj pada za sat vremena nakon nestanka el.energije pri nekoj katastrofi. 70% mreže je nakon sat vremena neupotrebljivo, a ostatak ovisi koliko ima dizela u spremnicima vlasnika lokacije.

Misliš da nitko nije zadužen da dolije goriva u spremnik? Uh uh i onda sam ja negativan  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

Mislim da problemu treba pritupiti utilateristički (svrsishodnost- namjena - korisnost).
1.) DMR je tehnološki napredak, koji doduše sužava broj korisnika (cijena, jednostavnost korištenja), ali u tome jest avangardnost radioamaterstva.
2.) Mreža na VHF/UHF bila ona analogna ili digitalna, kao jedan od poslužitelja za slučaj izvanrednih okolnosti vrlo je ranjiva (hardware-ski i software-ski)
Ako je namjena VHF/UHF DMR ili analogne mreže podrška turistima na putu za Jadran, onda je to sjajna stvar.
Ako je namjena mreže u području sigurnosti (civila zaštita), onda glasam za 5 MHZ KV mrežu i NVIS sustav.
Ameri su tu sjajni.

9A4QV

Pozdrav,

probati ću kroz jedan post odgovoriti na vaša dva posljednja.
Ivo, moji postovi znaju zvučati arogantno ali to nije da bi se nekoga ponizilo nego da se da značaju ono što pišem.
Tim stilom pisanja čitatelju ostaje u pamćenju ono što je pisac htio naglasiti  ;D
Dakle, nemam ja osobnih animoziteta prema nikome jer ovo jest hobi kojim se bavim bio član saveza ili ne. Ja savez doživljam u kontekstu da je tu on on zbog mene a ne ja zbog njega.

DMR je tehnološki napredak.
Ne bih rekao da sužava broj korisnika, mislim upravo obratno.
Slušam ja po Zg i više se ljudi javlja na DMR nego na analogiju iz čistog razloga što nema ometanja a i ako se pokuša, ometač je "vidljiv". Dakle, riješio se jedan veliki problem koji se vukao po "šestici".
Cijena, danas su na tržištu jako povoljni DMR uređaji i kombinacija analog/DMR također. D-star je druga priča, to je i dan danas skupo.
Jednostavnost korištenja, to baš i nije prednost. Analogija je tu zakon... Ali ljudi će se morat naučiti i pomučiti malo oko programiranja uređaja, shvaćanja paradigme i organizacije grupa i ostaloga oko DMR-a.
DMR mogu koristiti i stranci, i javljati se u domcilne države "iz ruke". To je pogodnost sustava.
5 MHz i NVIS za Hrvatsku ne igra. Bilo je pokušaja toga na 3.5 i 7 MHz i to je bio i ostao fijasko. Hrvatska je teritorijalno premala za takav sustav. Amerika je druga priča, kod njih to funkcionira jer je velika. Sjećam se kad smo imali prezentaciju u Kraljevici za javne službe i plava svjetla, taj pactor se nije pokazao, dok je aprs radio ko sat.
Kompletna Hrvatska se može pokriti sa 6 magistralnih VHF repetitora.
Ivo, broj korisnika. Pa zna se kako se koristi repetitor. Uostalom, u takvim situacijama imaš dežurnog policemana koji regulira saobraćaj na repetitoru.
Pa i GSM je znao štekati kad svi za Novu žele poslati poruku ili nazvati u isto vrijeme, a kamoli neće jedan VHF repetitor.
Wi-Fi je danas praktički neupotrebljiv za iole ozbiljne komunikacije, previše je toga na bandu. Inače, sva područja koja ne zahtjevaju licencu su zakrčena i tu su smetnje velike....
Takva se mreža mogla izgraditi na recimo 2.3 GHz ili na 3.4 GHZ koji zjape prazni sa jako malo aktivnosti.
Evo gledam, sutra se rasprava zatvara, ali ne vidim HRS-om prijedlog raspodjele 3.4 - 3.6 GHz banda. Kako stvari stoje, digli smo ruke od toga i gubimo 3.4 GHz u Hrvatskoj.
A bilo je tako jednostavno, pozvati se na već raniju dodjelu frekvencija i primjere iz susjednih zemalja kako su one odgovorile na rasprave na istu temu. Ali ne....

Eto..
73
QV

9A6A

Radi velikog interesa za DMR radionicu najavljenu za srijedu 22.01.2020. Zagrebački radioamaterski savez organizirao je 'on line stream' predavanja, pa u srijedu, sa početkom u 19.00 sati možete pratiti predavanje na linku https://youtu.be/USWDSUyWtz4 .

9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A6A

DMR repetitor na vrhu Sljemena (1050m asl) iznad Zagreba priključen je na internet pa je povezan sa DMR mrežom u cijeloj Hrvatskoj i cijelom svijetu.
Aktivnost preko DMR-a na Sljemenu je vrlo velika i potpuno je opravdao trud i muku oko postavljanja. 
Repetitor radi na frekvenciji 438.575/430.975 MHz i ima 15 W.  Radi u Hrvatskoj nacionalnoj grupi TG-219-HR (slot 1) i lokalno TG-9-local (slot 2).
Pokriva veliko produčje Hrvatske u krugu od preko 100km u svim smjerovima.
Kad se uključi u TG-91-WW grupu moguće je komunicirati sa radioamaterima iz cijelog svijeta.
Ovih dana sam preko 9A0DZA na Sljemenu sa vokcem iz ruke (GD-77) odradio za test veze sa amaterima iz KL7, JA, VU, YB, XE, KB4, 5B4, E7,  G4 itd. 

U Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj proradilo je petnaestak reptitora i pokrivenost je odlična.
U planu je da se što prije stave regionalni DMR reptitori na Učku, Ugljan i  blizu Dubrovnika. Tako bi povezali cijelu Hrvatsku u jedinstvenu mrežu reptitora.
Ulaskom u bilo koji od DMR repetitora u nacionaloj mreži TG-219-HR istovremeno se izlazi na svim 9A reptitorima.

9A6A