• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Propozicije domaćih KV natjecanja

Autor 9A3TY, 18. Studeni 2019, 10:06:54

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

U subotu 16.11. održana je (valjda) sjednica IO na čiji zapisnik ćemo se, po običaju, načekati.
Jedna od točaka dnevnog reda bila je i "Povjerenstvo za KV, prijedlog izmjene propozicija KV natjecanja".
Ono što me interesira je da li je zaista bilo iluzorno očekivati da se o prijedlogu izmjena provede javna rasprava? Zašto je to tako?
Mislim, ono, kaže se, "tovar (magarac) i čovik znaju više nego čovik".
73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Na IO u subotu je dogovoreno da će se prikupiti prijedlozi i nadajmo se oko 15.12. (otprilike najava za zadnji IO u 2019) će se usvojiti izmjene.
KV manager će objaviti način prikupljanja prijedloga.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2EU

U proteklih godinu dana bilo je raznih komentara, primjedaba i prijedloga da se izmijene pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a (Zimski kup, Hrvatski radio-amaterski kup, Kup Jadrana). Pa Vas ovim putem pozivam da svoje primjedbe, prijedloge i ideje iznesete ovdje na forumu ili pošaljete nekom od članova povjerenstva 9A2EU, 9A4DC, 9A3AG. Primjedbe se primaju do kraja studenog kako bi prijedlog novih  propozicija bio spreman za IO HRS u prosincu.

73 svima

KV povjerenstvo HRS

9A8A

Pozdrav !

Nitko nista pa cu ja malo....
Dakle, moj je prijedlog:
1. Da SSB frekvencija bude 3.650 do 3.775 ?
    Zasto?
    Ima nas previse za tako mali segment frekvencije? A IARU samo "preporuca" da se ne rade natjecanja u segmentu 3.650-3.700? Sto to znaci? Znaci da mi to mozemo, a i ne moramo postivati? Po mojemu, sasvim je svejedno hocemo li mi zauzeti tih 50Khz na jedan sat u neko bez-vezno vrijeme kada se ne cujemo daleko i mislim da nam zbog toga nitko nece prigovarati?

2. Odrediti nekakv postotak veza za rad u natjecanju?
     O cemu se radi?
     Ima postaja koje se javljaju "odabranima" i nekolicini drugih ? Kada bi se odredilo da u natjecanju treba imati minimalno 20, 30  ili vise %, postaja koje rade (po periodu) u natjecanju, a inace se te veze nece priznati NIKOME, mozda bi ih animirali da i malo zovu CQ ili da se jave vecini postaja?

3. Treba ukinuti slanje snimke kontesta prije objave rezultata?
     Zasto?
     Logicno je da ako se zalis, a snimas kontest, da ces snimku poslati kada se zalis? Cemu slati snimku ako se ne zalis?
     Ili, zaduziti nekoga sa cijeli kontest snimi SDR-om i onda se zalbe provjeravaju po toj snimci?

4. Mozda, treba razmisliti o vremenu natjecanja?
    Pri tome misim na vrijeme pocetka natjecanja?
    I u jutro ima dobrih propagacija za 9A  ;)

73
Mark

9A2EU

9A2VX

Pozdrav svima, osobito natjecateljima u našim lokalnim kontestima.

Kao što svi znate imamo OPĆA i POSEBNA Pravila.
I jedna i druga bi se trebala mijenjati.
Kod OPĆIH Pravila skoncentrirao bih se na:
Članak 10. drugi dio:
Neslužbeni rezultati objavljuju se najkasnije 30  dana PROMIJENITI u
Neslužbeni rezultati objavljuju se nakon isteka zaprimanja logova 8 dana nakon natjecanja
(Budući da je robot ionako već izračunao bodove, potrebno je samo pokrenuti UBN proceduru a to je začas gotovo. Primjer UK/EI kontesti, logovi se zaprimaju do 1 sat iza kontesta, i proglašavaju se rezultati Dakle sve traje dva sata !!! )
Peti dio: Službeni rezultati se objavljuju za najmanje 30 dana... IZMIJENITI najkasnije 7 dana od isteka roka za žalbe.
(Tako bismo imali rezultate za 21 dan nakon natjecanja...)

Članak 11. treba mijenjati:
-treći dio BAD CALL  Oduzeti vezu s množiteljem te bodove BEZ PENALIZACIJE! (*2)
OBJAŠNJENJE: Već je kažnjen što nije ispravno primio pozivni znak slučajno profulajući slovo na tipkovnici ili možda čak i krivo čuo u gužvi)
-četvrti dio NIL ne kažnjavati dodatnim brojem bodova Oduzeti vezu, broj bodova za tu vezu i množitelj.
Obrazloženje: Not in log često puta nije kriv kažnjeni sudionik, već onaj u čijem logu ne postoji. On je možda krivo primio pozivni znak, ili ga je namjerno izostavio...)
- peta i šesta alineja ima učinak jednake težine kao i BAD (Call), a ne kažnjava se dodatnim množenjem bodova, već samo oduzimanjem bodova za tu vezu. To je ujedno raylog zašto ne treba primjenjivati rigorozne sankcije na drugi i treći dio.

BADM je na istom tragu, dakle obrisati samo vezu sa pripadajućim brojem bodova.

PRIJEDLOG: DODATI Članku 11. - IZBRISATI SVE QSO IZ SVIH LOGOVA onih sudionika, koji nisu poslali logove!
OBRAZLOŽENJE: Rješite se krivo primljenih poziva i dopisivanja veza onih koji su naknadno ubačeni, odrađeni telefonski, a nisu poslali log.
Na tom principu rade roboti u YO i LZ. U kontestima te se priznaju samo veze koje se mogu provjeriti u oba loga ! Ostale veze su prikazane u logovima ali s 0 bodova i 0 MULT

KOD POSEBNIH Pravila treba:
1. Proširiti 80m band od 3650 do 3775
2.Odvojiti kategorije: HP, LP i QRP zbog SUPER KUPA
Obrazloženje: Tek petoplasirani član u KJ 2019. bio bi PRVI u LP, i automatski dobio 80 bodova ili 100 bodova za Super kup. Ovako je dobio samo 50.9% bodova jer je imao toliko manje bodova od prvog HP. Naravno da je POTPUNO oštećen, kao i svi ostali. Kod klubova slična situacija. Prvi LP ima samo 50,1 % HP. Kod kopnenih postaja LP ima 44% SO, a MO ima 41,97% bodova prvoga HP.
U Zimskom i Proljetnom kupu nema tih podataka tko je radio kojom snagom ali uz pregled logova dalo bi se zaključiti slično
Kategorije klubova modernizirati.
Prijedlog: Priznati sve sudionike kao množitelje , protuprijerdlog u tu kategoriju zbrojiti postotne bodove svih članova tog kluba: Dakle netko je bio prvi, dobiva 100, zatim drugi 35 treći 15 četvrti 5 itd Suma bodova kluba je suma tih bodova!
Tako bi došao do izražaja doprinos  pojedinih CALLova u klupskom plasmanu...
O nagradama ne bih jer to je pitanje kako aktivirati mlade pojedine skupine radioamatera...
Još jednom pozdrav svima
P.S. Nadam se da sam bar malo pridonio razmišljanju o boljim pravilima za naša natjecanja.

Zvone, 9a2vx

9A4DC

Zvone (vx) ovo su vrlo konkretni i konstruktivni prijedlozi koje osobno 95 posto podrzavam! Napravio sam copypaste i proslijedit cu ih s svim ostalim.
I uvrstit u moje osobne u posebnom mailu,ak smijem?
Osim ovog za prosirenje banda.razlog? Vec sam napisao,vezani smo za odobrenje R1 IARU.
Mni tnx oms.
Pse akcija. Gl all de
9a4dc

9A3SM

Sve gore navedeno što je Zvone napisao je ok ali jedino mi zapelo za oko ovo SABIRANJE BODOVA ČLANOVA JEDNOG KLUBA ..
Na koji način to riješiti da se zna točno tko je iz kojeg kluba kad se zna da je kod nas članstvo razasuto i zbućkano gore nego bosanski lonac ..
Za zbrajanje klubskih bodova odjednom  (prekonoćni) prelasci članova iz jednog u  drugi klub tako da je to malo "zapetljano" .. hahaha
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A4DC

Mato (a i ostali) , trenutna je situacija (vec skoro god dana) da je robot (napokon) programiran da prepoznaje sve tocne i netocne upise i da moze provjeravat bazu podataka HRSa i ako ona nije dobro azurirana (ljudi znaju promjenit klub 2 dana prije ctesta!  I to navest u prijavi loga, a sto onda nama administratorima robota,tj clanovima povjerenstva pokaze kao gresku,al zadrzi prijavu loga kako je. I tad povjerenstvo kontaktira hrs i "novi" klub tog oma i administratori odobre takvu prijavu. I to funkcionira.
E sad,ima raznih prijedloga za modernizaciju propozicija, a na ovu temu su otprilike ovakve:
da se mora do 1.sjecnja do 31.prosinca uvijek bit u jednom klubu s stanjem baze podataka hrsa na dan 1.1,
da se mora do 7 dana prije nekog ctesta bit sluzbeno u klubu koji se prijavi u logu,
da se ukine klupska kategorija,
da se dozvoli da operator sam odluci za koji klub ce dat bodove bez obzira da li je njegov clan il ne.
Ukratko,sve ce ovo bit predlozeno IO pa sto on odluci ce uci u propozicije.
Moj osobni stav koji ce ic kao moj prijedlog je da se prihvati od ctesta do ctesta ono sto je navedeno u prijavi loga,bez obzira da li neko clan tog kluba il ne.
Al ne odlucuje povjerenstvo vec mi samo mozemo i moramo provest ono sto IO sluzbeno proglasi u propozicijama.
73
dc

9A4QV

Već se nekoliko godina kroz planove rada vuče plan instalacije SDR-ova kojima bi se snimala/kontrolirala natjecanja.
Ne znam zašto se sa time već nije krenulo. Snimka bi nakon roka za žalbe mogla biti dostupna svima.
Time bi se smanjile "svinja**je" koje pojednici, a bogami i klubovi rade u natjecanju.
Već par godina se ne takmičim u ovim sado-mazo nadmetanjima ali to ne znači da ne slušam. Tako je bilo i za ovaj kup jarana. Svačega...

By the way, otkad je postaji 9A3NC matični klub 9AFF?
Ne da mu to nije matični klub, nego on uopće nije ni član navedenog kluba.
100 bodova je svakome slatko osvojiti.....

9A2VX

9A3SM i 9A4DC, da ne polemiziram o pojma Pripadnost klubu...

Čini mi se da je prijedlog Šlan do 31 . 12. prošle godine, kada klub plati članarinu za svoje članove sasvim OK, jer tako smo "čisti" za Zimski KV kontest, a onda to treba zadržati do kraja natjecateljske godine ili  bodova za Super kup.  ( I NE MIJENJATI DO ZAVRŠETKA SUPER KUPA ).
Mnoge stvari bi bile "čitljivije" da ne postoji kategorija kluba, no UVJERAVAM vas da iz mog kluba biste imali jednog do tri pozivna znaka, a možda i manje. U tom slučaju ne biste trebali imati 6 8 ili 10 množitelja.
Ako primjenite moj prijedlog da u klupsku kategoriju upadaju postoci od osvojenih SVIH bodova , članova kluba, a ne množiteelja, učinili ste bolje vrednovanje onim klubovima koji imaju više članova s većim postotkom bodova u svojim kategorijama
Nisam se dotaknuo pitanja koliko svaki PRVOPLASIRANI zavredjuje bodova 100 ili 80 ili svaki prvi po 100 bodova.
Ovo zadnje mi se više sviđa, ali ostavljam ostalima na raspravu da bi CW + SSB nosio 100 bodova, a samo CW ili samo SSB 80 bodova što mi je također logično, jer se više trudio onaj koji radi i CW i SSB . Eto toliko za pojašnjenje za i protiv ukidanja kategorije kluba !
Hvala,  73!  Zvone

9A2VX

U Međuvremenu, 9A4QV, a Točno je da ima svega npr 5 veza u zadnjoj minuti, ali ne lezi vraže gdje ne treba, čovjek ima CAT, pa mu komp piše frekvencije sve do zadnje četiri veze, a zadnje četiri su rađene na SSB 3500. do toga su bili na 3740 i nešto...
Član kluba s 31.12.2018 može prijavljivati svom klubu čiji je bio član te godine iako je i tekuće godine prešao u WFF, bez obzira na nagovaranje  SLAŽEM se potpuno!
Ako čovjek prijavi drugom klubu, jer njegov možda ne radi. ipak treba poštivati članstvo prošle godine je je Zimski kup počeo već početkom godine, a time i Super kup. Ne bi trebalo tolerirati PRIJELAZE u drugim rokovima...

9A6TT

Zvone je jako puno konkretnih prijedloga dao s kojima se slazem. Da promjene trebaju vec dugo trebaju. Bodovanje superkupa definitivno treba promjeniti jel ovako su definitivno zakinute pojedine kategorije. Neposteno bodovanje prema LP i QRP kategoriji.
Maticni klubovi malo skakljiva tema odavno su izgubili znacaj radje ih preimenovati u interesnu skupinu. Ja sam clan u 5 klubova i valjda u potpunosti imam pravo odluciti za koji cu klub dati svoje bodove.
73

9A6TT

9A2VX

Vjerovatno ti je samo jedan matični ??? !!!

9A1AD

evo i moja jedna :

KUP JADRANA :  Odvojiti kategorije: "CW, SSB i All" , činjenicom da ima operatera koji samo CW ili samo SSB rade. 

Što se tiče Zvonetovog prijedloga,  uzeti u obzir samo sningle QSO in all LOG , uzimajući u obzir da ima stanica/operatora koji "ne žele" , "ne znaju" ili sl. da dignu svoje logove na robot  a aktivno sudjeluju u takmičenju.

Citat:
PRIJEDLOG: DODATI Članku 11. - IZBRISATI SVE QSO IZ SVIH LOGOVA onih sudionika, koji nisu poslali logove!
OBRAZLOŽENJE: Rješite se krivo primljenih poziva i dopisivanja veza onih koji su naknadno ubačeni, odrađeni telefonski, a nisu poslali log.
Na tom principu rade roboti u YO i LZ. U kontestima te se priznaju samo veze koje se mogu provjeriti u oba loga ! Ostale veze su prikazane u logovima ali s 0 bodova i 0 MULT

73 de 9A1AD